Cele mai comune boli infectioase vara

Cele mai comune boli infectioase vara Cele mai comune boli infectioase vara

Ultima actualizare: 20 iunie 2024

boli-comune-vara

Pentru majoritatea oamenilor, lunile calde de vara inseamna excursii la plaja, zile petrecute la piscina, drumetii si gratare. Uneori, insa, toate distractiile specifice anotimpului cald pot fi perturbate de cele mai frecvente boli infectioase de vara.

De aceea, inainte de a intra in piscina sau de a face o drumetie prin padure, incercati sa aflati mai multe despre unele boli infectioase care v-ar putea afecta distractia vara aceasta.

Cu totii stim ca unele boli infectioase sunt mai frecvente in anumite anotimpuri. De exemplu, gripa este specifica sezonului rece, in timp ce diareea este mai intalnita pe timpul verii. Dintre acestea, bolile anotimpului cald aduc cu ele mai multe alte probleme de sanatate, de la cele simple, cum ar fi durerile de cap, durerile abdominale, varsaturi, greata etc.

Lunile mai si iunie sunt de obicei cele mai fierbinti in zonele din sudul Asiei. In unele zone, temperatura atinge pragul incredibil de 51 de grade Celsius, in timp ce in multe regiuni verile sunt moderate. Indiferent de zona in care locuiti, unele boli infectioase de vara pot fi inevitabile. De aceea, prevenirea celor mai comune boli infectioase de vara este mai buna varianta. Este important sa preveniti pe cat posibil bolile de vara, chiar daca stiti ca sunteti o persoana sanatoasa.


Lista boli infectioase specifice sezonului cald

Pe timpul verii, nu numai temperaturile insuportabile va pot face rau, ci si o serie de boli infectioase. Caldura afecteaza intregul organism, de la piele si ochi pana la sistemul digestiv.

Cresterea temperaturilor care pot atinge niveluri periculoase poate cauza anumite boli infectioase vara. De asemenea, este perioada propice in care agentii patogeni se inmultesc si se raspandesc. Printre cele mai frecvente boli infectioase de vara se numara toxiinfectia alimentara, conjunctivita si borelioza (cauzata de muscatura de capusa). Problemele de sanatate provocate de aceste boli infectioase nu trebuie ignorate, ci trebuie tratate pentru a nu va pune viata in pericol.

boli-comune-vara-lista

Ce este o boala infectioasa?

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), o boala infectioasa este o afectiune cauzata de microorganisme precum bacterii, virusuri, paraziti sau fungi care se pot raspandi de la o persoana la alta. Aceste boli infectioase se pot raspandi fie direct, fie indirect. Raspandirea directa se poate face prin contact direct, contact cu lichidele corporale sau picaturile de tuse sau stranut. Indirect, microorganismele pot patrunde in corp prin atingerea obiectelor contaminate si apoi a gurii, ochilor sau nasului. De asemenea, se mai pot transmite prin apa sau alimente, prin contactul cu animalele contaminate sau prin muscaturile de insecte.

Farmacistii Catena recomanda Assista RepelX Spray impotriva insectelor, un produs care protejeaza pana la opt ore impotriva intepaturilor de tantari si capuse. Acesta poate fi folosit chiar si in cazul gravidelor si al copiilor in varsta de peste 3 luni. Sprayul Assista are un miros discret si placut si poate fi aplicat si pe haine, fara sa le pateze.

Muscatura de capusa

Capusele sunt foarte des intalnite in:

  • iarba
  • copaci
  • arbusti
  • gramezi de frunze

Deseori, muscaturile de capuse nu provoaca niciun simptom vizibil. In alte situatii, insa, pot produce reactii alergice, in timp ce, in cazurile grave, pot transmite boli infectioase oamenilor si animalelor de companie, printre care boala Lyme (sau borelioza). Aceste boli infectioase pot fi periculoase sau chiar mortale.

boli-comune-vara-capusa

Persoanele alergice la muscaturile de capuse pot dezvolta:

  • durere sau umflaturi la locul muscaturii
  • eruptie cutanata
  • senzatie de arsura la locul muscaturii
  • vezicule
  • in cazuri grave, probleme de respiratie

Pentru calmarea rapida a mancarimii si iritatiei pielii, cauzate de intepaturile de insecte, farmacistii Catena recomanda Assista RepelX Gel intepaturi insecte. Produsul actioneaza eficient in cazul ciupiturilor de capuse, tantari, purici, plosnite, furnici, paianjeni, acariei, tauni, albine, viespi sau bondari. Gelul Assista contine 98% ingrediente de origine naturala, are un miros discret si placut si poate fi folosit incepand cu varsta de 3 ani.

Toxiinfectia alimentara

Toxiinfectia alimentara este una dintre cele mai frecvente boli infectioase specifice anotimpului cald. Toxiinfectia alimentara este cauzata de consumul de alimente contaminate. Cele mai frecvente cauze ale toxiinfectiei alimentare sunt organismele infectioase, cum ar fi bacteriile, virusurile si parazitii.

Organismele infectioase sau toxinele lor pot contamina alimentele in timpul procesarii. Contaminarea se poate produce si la domiciliu daca mancarea nu este preparata bine.

Simptomele toxiinfectiei alimentare pot aparea dupa cateva ore de la consumul de alimente contaminate. Printre semnele afectiunii se numara greata, varsaturi sau diaree. In majoritatea cazurilor, toxiinfectia alimentara dispare fara a fi nevoie de tratament. In schimb, unii oameni trebuie sa mearga la medic.

Simptome

Simptomele toxiinfectiei alimentare sunt influentate de cauza contaminarii. Majoritatea toxiinfectiilor alimentare provoaca urmatoarele semne si simptome:

  • greata
  • dureri si crampe abdominale
  • diaree apoasa sau sangeroasa
  • varsaturi
  • febra

Semnele pot debuta la cateva ore, zile sau chiar saptamani dupa ce ati consumati alimentele contaminate. De obicei, toxiinfectia alimentara dureaza cateva ore sau cateva zile.

Cand se recomanda vizita la medic

Mergeti la medic daca prezentati oricare dintre urmatoarele simptome:

  • episoade frecvente de varsaturi
  • diaree care dureaza mai mult de trei zile
  • varsaturi sau scaune cu sange
  • semne sau simptome de deshidratare - sete excesiva, gura uscata, urinare putina sau deloc, stare de slabiciune sau ameteli
  • crampe abdominale puternice
  • temperatura orala mai mare de 38 C
  • probleme neurologice, cum ar fi vedere incetosata, slabiciune musculara si furnicaturi in brate

Hepatita A

Virusul hepatitei A este cea mai comuna cauza a hepatitei acute virale. Acest virus se numara printre multele tipuri de virusuri hepatice care provoaca inflamatii si afecteaza capacitatea ficatului de a functiona.

Virusul poate fi contractat in urma consumului de alimente sau apa contaminate sau a contactului cu o persoana sau un obiect infectat. Formele usoare de hepatita A nu necesita tratament. Majoritatea persoanelor infectate se vindeca in totalitate, fara sa ramana cu probleme hepatice permanente.

De obicei, semnele hepatitei A apar dupa cateva saptamani de la contractarea virusului. Nu toti oamenii cu hepatita A dezvolta, insa, simptome. Semnele bolii sunt:

  • oboseala
  • durere sau disconfort in partea dreapta sus a abdomenului, sub coaste (in zona ficatului)
  • greata si varsaturi bruste
  • lipsa poftei de mancare
  • febra mica
  • urina inchisa la culoare
  • dureri articulare
  • mancarime intensa
  • ingalbenirea pielii si a albului ochilor (icter)

boli-comune-vara-hepatita-a

Conjunctivita de bazin

Inotul in piscina sau bazin este foarte reconfortant, insa, in unele situatii, poate fi si periculos. Persoanele care inoata sau se relaxeaza in piscine, cazi cu hidromasaj si lacuri se pot alege cu o infectie oculara, cunoscuta drept conjunctivita. Conjunctivita este cauzata de mai multe tipuri de microorganisme cum ar fi Giardia, Crypto, Norovirus si E. Coli. Inotul poate provoca, de asemenea, otita medie acuta, o afectiune cauzata de blocarea apei in canalul urechii, lucru care faciliteaza dezvoltarea bacteriilor.

Masuri de preventie

Vara este o perioada minunata in care trebuie sa va bucurati de vacante si timpul petrecut cu familia si prietenii. Este important sa ramaneti sanatosi pentru a avea parte de toate aceste minunatii si, pentru a face acest lucru, puteti lua cateva masuri.

Hidratati-va

Beti 2-3 litri de apa in fiecare zi pentru a compensa lichidele pierdute prin transpiratia abundenta. In plus, limitati consumul de alcool si cofeina pentru a va mentine bine hidratat, deoarece aceste bauturi provoaca eliminarea apei din organism.

boli-comune-vara-hidratare

Mentineti o igiena adecvata

Multe boli infectioase specifice verii sunt cauzate de virusuri. De aceea, spalati-va bine pe maini si folositi dezinfectante atunci cand calatoriti.

Obiceiuri alimentare

In lunile fierbinti de vara, oamenii au tendinta sa bea sucuri acidulate sau sa manance alimente comercializate pe strada. Urmati o dieta sanatoasa care sa cuprinda alimente bogate in fibre, cum ar fi cereale, fructe si legume, deoarece acestea tin sub control senzatia de foame.

Stil de viata

Dormiti suficient si faceti exercitii fizice pentru a va imbunatati sistemul imunitar. Daca este posibil, ramaneti acasa in zilele toride si feriti-va de soare in intervalul orar 11:00-17:00.

Referinte:

https://www.fastmed.com/health-resources/common-summer-illnesses/

https://www.lalpathlabs.com/blog/what-are-the-diseases-caused-in-summer/

https://neubergdiagnostics.com/blog/common-summer-diseases/

https://www.makatimed.net.ph/news-and-exhibits/news/a-guide-to-the-most-common-illnesses-during-the-summer-season

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Assista RepelX Gel intepaturi insecte x 30 ml

    Assista RepelX Gel intepaturi insecte X 30 ml

    RepelX gel calmeaza rapid mancarimea si iritatia pielii, cauzate de intepaturile de insecte (tantari, capuse, purici, plosnite, albine, viespi, bondari, tauni, furnici, paianjeni, acarieni), datorita…

  • 3 la pret de 2
    Assista RepelX Spray impotriva insectelor x 100 ml

    Assista RepelX Spray impotriva tantarilor X 100 ml

    RepelX Spray anti-tantari are efect repelent, pana la 8 ore, impotriva intepaturilor de tantari. Eficienta produsului RepelX Spray anti-tantari a fost testata si confirmata de INCDMI Cantacuzino…