Cele mai bune orteze de glezna in functie de afectiune

Cele mai bune orteze de glezna in functie de afectiune Cele mai bune orteze de glezna in functie de afectiune

Ultima actualizare: 18 februarie 2025

Ortozele de glezna sunt dispozitive medicale sub forma unor bandaje folosite la nivelul incheieturii piciorului in cazul unor accidentari sau in urma unor interventii chirurgicale. Din pacate, utilizarea unor astfel de dispozitive este destul de des necesara intrucat gleznele constituie o zona a corpului expusa unui risc sporit de accidentari. Se intampla des in cazul sportivilor insa si persoanele mai putin active pot suferi o astfel de accidentare in urma unui pas gresit sau a unui traumatism.

De asemenea, gleznele pot fi afectate de anumite boli articulare, caz  in care purtarea unor orteze poate ajuta la ameliorarea simptomelor.

Exista o gama variata de accidentari si afectiuni la nivelul gleznei iar fiecare dintre ele  necesita un anumit tip de orteza. Asadar,  ortozele pentru glezna sunt de mai multe feluri iar in acest articol vi le vom prezenta pe fiecare impreuna cu afectiunile ce necesita utilizarea lor.


Ce sunt ortezele pentru glezna

Ortezele pentru glezna sunt cunoscute mai bine sub denumirea de glezniere, folosite atat in scop terapeutic cat si preventiv. Purtarea uni astfel de dispozitiv este recomandata pentru ameliorarea durerilor, facilitarea vindecarii si nu in ultimul rand pentru prevenirea accidentarilor.

Ameliorarea durerilor se face prin compresie, limitand miscarile si ameliorand totodata procesul inflamator care insoteste de obicei accidentarile si afectiunile articulare. Ortezele pentru glezna confera totodata si stabilitate incheieturii impiedicand astfel miscarile ce ar putea afecta tesuturile lezate intarziind astfel vindecarea si chiar agravand problema articulara. Totodata, prin mentinerea gleznei intr-o pozitie stabila se faciliteaza procesul de vindecare si se scurteaza perioada de recuperare.

Farmacistii Catena recomanda orteza pentru glezna din neopren ORTHOMED care se potriveste perfect anatomiei corpului si impiedica luxarea gleznei datorita sistemului de imobilizare eficient.

 

In acelasi timp, ortezele pentru glezna pot avea si rol de protectie, fiind folosite frecvent de sportivi pentru a preveni accidentarile cauzate de traumatisme sau de un eventual pas gresit facut pe teren. Nu in ultimul rand, purtarea ortozelor de protectie este recomandata si persoanelor care au suferit recent o astfel de accidentare si inca nu s-au recuperat complet, pentru ca reduce riscul de recidiva.

Cate tipuri de orteze pentru glezna exista

Ortezele pentru glezna se clasifica in mai multe categorii pe diferite criterii, insa cel mai important dintre ele este cel al mobilitatii. In functie de acesta, putem vorbi de doua tipuri de orteze pentru glezne, respectiv ortezele statice, fixe sau rigide si ortezele dinamice, mobile sau elastice.

Cele din prima categorie sunt solide si prevazute cu benzi si atele care permit o buna imobilizare a gleznei si impiedica miscarea labei piciorului. De cealalta parte, ortezele dinamice sunt mai flexibile si mai permisive in ceea ce priveste miscarea, fiind asemanatoare unui ciorap care se potriveste perfect pe glezna asigurand compresie si totodata protectie.

Mai exista si o varianta intermediara de orteze semi-rigide care asigura un echilibru intre sustinerea articulatiei si mobilitate, fiind recomandate mai ales in perioadele de recuperare, cand pacientii incep se miste dupa o perioada de repaus total in care glezna a fost imobilizata.

Un alt criteriu de clasificare este modul de suport pe care ortezele pentru glezna il ofera, iar din acest punct de vedere putem vorbi de orteze cu suport lateral si orteze cu suport plantar, care sustin bolta plantara adica acea scobitura din talpa.

In functie de material, ortezele pentru glezna sunt din material textil, din material cauciucat, plastic si spuma poliuretanica. Ortezele fixe sunt confectionate din materiale dure precum plasticul, captusite la interior cu spuma sau alte materiale mai moi, ia ortezele mobile sunt confectionate din materiale moi si elastice.

Farmacistii Catena recomanda orteza elastica pentru glezna ORTHOMED, tricotata printr-o tehnica unitara, dandu-i astfel forma anatomica dorita pentru un confort ridicat .

 

Afectiuni ale gleznei si tipuri de orteze recomandate

Asa cum spuneam, pentru fiecare problema la nivelul gleznei exista un anumit tip de orteze recomandate iar in cele ce urmeaza va prezentam aceste compatibilitati.

Entorse

  • Entorsele sunt leziuni care afecteaza ligamentele si tesuturile fibroase de la nivelul unei incheieturi, in cazul nostru, al gleznei. Se manifesta prin durere, inflamarea articulatiei afectate si instabilitate articulara, iar in functie de gradul de severitate poate imbraca trei forme.
  • Entorsele de gradul I – constau intr-o intindere usoara a ligamentului fara instabilitate articulara si necesita orteze mobile din material elastic, in vederea compresiei.
  • Entorsele de gradul II – ligamentul este rupt partial, glezna este inflamata iar de multe ori apare instabilitate articulara. Necesita orteze semi-rigide, cu benzi ajustabile.
  • Entorsele de gradul III – sunt cele mai severe, cu ruptura completa a ligamentului, inflamatie severa, durere puternica, instabilitate articulara si aparitia de hematoame. Necesita imobilizare pentru refacerea ligamentului, astfel ca modelul de orteza recomandat este cel rigid.

Luxatii

Sunt leziuni mai severe decat entorsele, ce determina dislocarea oaselor din pozitia lor fireasca. Oasele deplasate trebuie readuse in pozitia normala, dupa care incheietura trebuie mobilizata pentru ca tesuturile articulare sa se poata reface. In cazul luxatiilor severe se folosesc orteze rigide, iar pentru formele mai putin grave pot fi utilizate si orteze semi-rigide.

Tendinitele

Sunt afectiuni frecvente caracterizate de inflamarea tendoanelor, cel mai adesea pe fondul suprasolicitarii sau in urma unor traumatisme. In acest caz sunt recomandate ortezele mobile din materiale elastice, ce reduc inflamatia si scad presiunea exercitata asupra tendonului afectat.

Artritele

Sunt afectiuni inflamatorii articulare care pot avea diferite cauze si se manifesta prin umflaturi la nivelul articulatiilor, durere si rigiditate, care afecteaza mobilitatea. Folosirea ortozelor este recomandata pentru reducerea inflamatiei si ameliorarea durerii, ceea ce duce si la imbunatatirea mobilitatii. In acest scop se folosesc in general orteze flexibile din material elastic, pentru compresia zonei infamate. Daca glezna este grav afectata si apare instabilitatea articulara se folosesc orteze rigide pentru fixarea articulatiei.

Fracturile

Sunt cele mai grave accidentari ce pot aparea la nivelul unei incheieturi, constand in fisurarea sau ruperea oaselor care alcatuiesc articulatia respectiva. Principalele cauze sunt traumatismele severe si dupa cum spuneam, gleznele sunt expuse unui risc mai ridicat de astfel de evenimente nedorite. Fracturile cauzeaza durere severa, inflamatie, edem si imposibilitatea folosirii articulatiei afectate. Prima prioritate este readucerea osului fracturat in pozitia naturala, dupa care se impune imobilizarea articulatiei si o perioada de repaus total pentru a-l lasa sa se sudeze la loc.

Prin urmare, se folosesc orteze cu imobilizare totala a gleznei iar ulterior se poate trece la o orteza semi-rigida in perioada de recuperare. De asemenea, se recomanda ca glezna sa fie protejata ulterior cu orteze mobile pentru ca osul, desi vindecat, este inca fragil.