Ceaiuri pentru guta - ce ceai sa consumati pentru ameliorarea simptomelor

Ceaiuri pentru guta - ce ceai sa consumati pentru ameliorarea simptomelor Ceaiuri pentru guta - ce ceai sa consumati pentru ameliorarea simptomelor

Ultima actualizare: 27 noiembrie 2023

guta

Guta era numita in trecut si „boala regilor” fiind asociata cu un regim alimentar pe care doar capetele incoronate si nobilii instariti si-l puteau permite la vremea respectiva. Acest regim se baza in mod special pe carne, ce nu lipsea nicio zi de pe mesele imbelsugate ale personajelor amintite si chiar era consumata in cantitati considerabile, stropita din belsug cu vin si alte bauturi.

La acea vreme, conceptul de alimentatie sanatoasa avea o cu totul alta interpretare, asa ca riscul consumului excesiv de carne era ignorat, iar din acest motiv, cei care isi permiteau acest lux se imbolnaveau frecvent de guta. Asadar guta este o afectiune care are legatura cu alimentatia, in special cu consumul excesiv de carne si alte cateva alimente care contin niste substante numite purine.

Guta se manifesta prin dureri articulare, infamatii la nivelul articulatiilor afectate si reducerea mobilitatii, iar aceste simptome pot fi ameliorate cu ajutorul unor ceaiuri despre care n-am propus sa vorbim in articolul de fata.

Naturalis AquaSlim este un supliment alimentar, care, datorita combinatiei de zinc, crom si a celor 9 extracte din plante, are o actiune complexa, ajutand la pierderea in greutate, la detoxifiere si la eliminarea excesului de apa din organism.


Ce este guta?

Guta este o forma specifica de artrita, care afecteaza in mod special articulatiile extremitatilor, fiind prezenta cel mai adesea la nivelul degetelor mari de la picioare, mai precis la articulatiile de la baza acestora. Principala cauza a aparitiei gutei este acumularea unui nivel ridicat de acid uric in organism. Acesta este un produs rezidual care se formeaza in urma sintezei purinelor – substante care se gasesc in continutul carnii, pestelui, fructelor de mare si a planelor leguminoase precum mazarea, lintea fasolea sau nautul. De asemenea, vinul si berea aduc in organism un aport important de purine, la fel si bauturile indulcite cu fructoza. In mod normal, acidul uric este eliminat pe cale naturala din organism prin urina, insa atunci cand se consuma cantitati mari de alimente care contin purina sau cand functia renala este afectata, acest produs rezidual se acumuleaza in organism si formeaza cristale care se depun in articulatii.

Guta este cauzata de formarea acestor cristale de acid uric, ce determina aparitia simptomelor pe care le vom descrie in capitolul urmator.

In afara de alimentatia bogata in purine si de problemele renale, mai exista si alti factori de risc ce pot duce la aparitia gutei. Este vorba de obezitate, diabet, hipertensiune arteriala, administrarea unui tratament cu diuretice si consumul excesiv de alcool. De asemenea, mai trebuie precizat ca barbatii sunt mai predispusi sa faca guta, iar boala apare preponderent in cazul varstnicilor trecuti de 65 de ani.

Simptome in guta

Guta se instaleaza in timp, pe masura ce cristalele de acid uric se acumuleaza in articulatii, iar simptomele specifice incep sa se manifeste la varste inaintate, atunci cand functionalitatea acestora este afectata. Cel mai adesea, guta se instaleaza la articulatia de la baza degetului mare de la picior insa, insa exista si numeroase cazuri in care aceasta se manifesta la nivelul altor articulatii. Simptomele se manifesta episodic sub forma unor atacuri de guta, care apar de obicei brusc si in special pe timpul noptii sau spre dimineata. Aceste atacuri pot dura intre 3 si 10 zile, fiind urmate de perioade asimptomatice. Acestea pot dura luni sau chiar ani intregi, insa daca guta nu este tratata in acest timp, atacurile devin tot mai frecvente din cauza ca acele cristale de acid uric se vor acumula in continuare in articulatii. Simptomele specifice unui atac de guta sunt urmatoarele:

Durere articulara intensa

Durerea se manifesta la nivelul articulatiei afectate si se simte ca o senzatie pulsatila de arsura sau ca o presiune intensa. Durerea apare in timpul noptii sau la primele ore ale diminetii si creste in intensitate in primele 24 de ore.

Inflamatie

Articulatiile afectate de gura se umfla si devin sensibile la atingere, iar pielea se inroseste si apare o senzatie locala de caldura. Inflamatia are aceeasi evolutie ca durerea, iar pentru calmarea simptomelor pot fi administrate antiinflamatoare non-steroidiene, dar si ceaiuri recomandate in tratamentul gutei.

Mobilitate articulara ingreunata

Ca urmare a acumularii de cristale de acid uric, articulatiile afectate devin tot mai rigide. Din aceasta cauza isi pierd treptat mobilitatea iar acest simptom se manifesta mai pregnant in timpul atacurilor de guta, din cauza durerii si a inflamatiei.

Noduli subcutanati

Acesta este un simptom specific gutei cronice, care apare daca boala nu este tratata. In aceasta faza se formeaza depozite de cristale de acid uric, care se acumuleaza sub piele sub forma unor noduli duri numiti tofi gutosi. Acestia apar la nivelul articulatiilor dar si al tesuturilor adiacente, iar pe langa faptul sa sunt inestetici, creeaza o senzatie de durere si disconfort.

gută

Ceaiuri care amelioreaza simptomele de guta

Tratamentul bolii presupune ameliorarea simptomelor foarte neplacute specifice atacurilor de guta precum si prevenirea aparitiei acestor atacuri. In acest scop s-au dovedit eficiente si o serie de ceaiuri, care nu inlocuiesc tratamentul medical recomandat dar pot face mai usor de suportat simptomele si pot contribui la scaderea frecventei atacurilor de guta. In continuare, va prezentam cele mai bune ceaiuri recomandate in ameliorarea simptomelor gutei.

Ceaiul de papadie

Ceaiurile de papadie au proprietati diuretice, prin intermediul carora ajuta organismul sa elimine mai eficient acidul uric. Consumul de ceai de papadie stimuleaza functia renala si procesul de urinare, prin intermediul caruia acidul uric este eliminat din organism impreuna cu alte toxine. Ceaiul de papadie creste frecventa urinarilor si cantitatea de urina eliminata, iar in acest mod scade nivelul de acid uric si se reduce riscul formarii de cristale in articulatii.

Ceaiul de hibiscus

Ceaiul de hibiscus face si el parte din categoria ceaiurilor diuretice, favorizand eliminarea acidului uric si prevenind astfel intr-o anumita masura acumularea cristalelor in articulatii. De asemenea, ceaiul de hibiscus este cunoscut si datorita proprietatilor sale antiinflamatoare, astfel ca poate fi consumat pentru a reduce intensitatea durerilor si altor simptome specifice inflamatiilor articulare din timpul atacurilor de guta.

Nu in ultimul rand, aceste ceaiuri contin compusi care scad tensiunea arteriala, putand fi benefice in cazul persoanelor cu hipertensiune - afectiune despre care am precizat ca este unul din factorii de risc in aparitia gutei.

Ceaiul de urzica

Desi nu este la fel de popular precum alte ceaiuri cunoscute ca remedii naturiste, ceaiul de urzica s-a dovedit foarte eficient in ameliorarea simptomelor specifice gutei. Urzicile contin substante cu proprietati antiinflamatoare, care previn aparitia inflamatiilor severe in timpul atacurilor de guta si totodata reduc intensitatea acestora, facand simptomele bolii mai suportabile. Pentru aceasta, se recomanda consumul zilnic al unei cani de ceai pe stomacul gol inca de la debutul primelor simptome ale atacului de guta si continuarea acestui tratament timp de doua saptamani. In acest mod, nu doar ca se amelioreaza simptomele specifice, dar se reduce cu cateva zile si durata atacului de guta.

Ceaiul de coada-calului

Revenim la ceaiurile diuretice pentru ca si ceaiul de coada-calului este un reprezentant important al acestei categorii, care nu trebuie trecut cu vederea in contextul dat. Poate fi folosit atat pentru prevenirea recurentei atacurilor de guta in cazul pacientilor deja diagnosticati, dar si pentru prevenirea bolii in sine.

In acest scop, se recomanda cure de cate 3 saptamani pe parcursul carora se consuma zilnic doua cani de ceai de coada-calului – una dimineata, pe stomacul gol, iar cealalta la pranz. Datorita efectului diuretic, in perioada acestei cure se elimina din organism o cantitate importanta de acid uric prin urina si astfel scade riscul de formare a cristalelor la nivelul articulatiilor.

Ceaiul din fructe de ienupar

Incheiem lista ceaiurilor recomandate in tratamentul gutei cu un ceai cunoscut in mod special datorita beneficiilor pe care le are asupra sanatatii rinichilor si a vezicii urinare. Este vorba de ceaiul din fructe de ienupar, care are un puternic efect diuretic, fiind folosit si ca antiseptic in cazul infectiilor urinare.

In afara de reducerea nivelului de acid uric in cazul pacientilor cu guta, ceaiul din fructe de ienupar mai este recomandat si in tratarea cistitelor, litiazei urinare si a colicilor renale. De asemenea, se foloseste frecvent si pentru ameliorarea simptomelor specifice ale reumatismului si bronsitelor, fiind totodata un remediu eficient impotriva balonarii.

In final, trebuie precizat ca administrarea acestor ceaiuri nu este suficienta pentru a tine gura sub control, fiind foarte importanta adoptarea unei diete cu un aport mai scazut de purine si evitarea consumului excesiv de alcool si a bauturilor indulcite cu fructoza. De asemenea, un stil de viata mai activ contribuie la prevenirea unor factori de risc importanti, precum obezitatea, diabetul si hipertensiunea arteriala.