Ceaiuri cu efecte antiinflamatoare ideale pentru sezonul rece

Ceaiuri cu efecte antiinflamatoare ideale pentru sezonul rece Ceaiuri cu efecte antiinflamatoare ideale pentru sezonul rece

Ultima actualizare: 28 septembrie 2023

ceaiuri-antiinflamatorii

Ceaiurile cu efecte antiinflamatoare sunt remedii naturiste la mare cautare in sezonul rece, datorita efectelor benefice pe care le au in tratamentul infectiilor respiratorii specifice acestei perioade.

Inflamatia este un simptom caracteristic al acestor afectiuni si totodata sursa durerilor de cap sau a durerilor in gat atat de suparatoare, iar din acest motiv tratamentul infectiilor respiratorii se axeaza, printre altele, pe reducerea inflamatiei.

Astfel se explica faptul ca ceaiurile antiinflamatoare revin in prim plan la inceputul fiecarui sezon rece si pentru ca un astfel de sezon bate la usa, ne-am gandit ca v-ar fi utila o lista cu cele mai eficiente ceaiuri impotriva inflamatiei. In cele ce urmeaza, va vom pune la dispozitie o astfel de lista, din care veti afla cum actioneaza aceste ceaiuri ce caracteristici au si ce alte beneficii mai aduc pentru sanatate.

Pentru o buna functionare a organismului, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis Multivitamine si minerale. Acest supliment alimentar reduce starea de oboseala si extenuarea, imbunatateste tonusul psihic si protejeaza celulele impotriva stresului oxidativ. De asemenea, este un produs util pentru reglarea activitatii hormonale si pentru functionarea normala a inimii.

Lista celor mai bune ceaiuri cu efecte antiinflamatoare de consumat in sezonul rece

Proprietatile antiinflamatoare ale ceaiurilor pe care urmeaza sa vi le prezentam se datoreaza compusilor naturali din compozitia pantelor din care sunt preparate, care actioneaza pe mai multe cai pentru reducerea inflamatiilor si simptomelor asociate.

Exista mi multe categorii de astfel de compusi care, pe langa efectul antiinflamator, pot actiona si ca analgezice, antispastice sau antitusive, amplificand beneficiile pe care aceste ceaiuri le aduc.

Ceaiul de ghimbir

Ghimbirul este cunoscut in egala masura datorita aromei sale specifice si gustului usor picant, dar si datorita proprietatilor sale terapeutice. Printre acestea se numara si efectul antiinflamator, dat de compusii specifici precum gingerol, chogaol si zingerone.

Ceaiul poate fi preparat din radacina proaspata de ghimbir sau radacina uscata. In primul caz, radacina proaspata se taie cubulete sau felii subtiri, in timp ce ghimbirul uscat se macina pentru a se obtine o pulbere, din care se foloseste o lingurita pentru o ceasca de 250-300 de mililitri. Apa se fierbe separat, iar dupa ce a dat in clocot, se ia de pe foc si se adauga ghimbirul crud sau uscat, care se lasa la infuzat timp de 5-10 minute.

Pe langa efectul antiinflamator, ceaiul de ghimbir intareste sistemul imunitar, totodata imbunatateste digestia si totodata face sa dispara senzatia de greata.

Pentru a mentine in bune conditii functionarea sistemului dumneavoastra nervos si pe a celui imunitar, farmacistii catena va recomanda sa folositi Naturalis Vitamina C 1000 plus Zinc. Acesta este un supliment alimentar care ajuta si la reducerea senzatiei de oboseala, la ameliorarea starilor psihice si la buna functionare a vaselor de sange. Sustine sistemul osos, productia de colagen, sanatatea pielii si a ligamentelor.

Ceaiul verde

Beneficiile acestui ceai se datoreaza in mare masura polifenolilor din compozitia frunzelor uscate de Camelia sinensis – planta din care se prepara atat ceaiul verde, cat si ceaiul negru si ceaiul alb. Acesti compusi scad nivelul de citokine, care sunt proteine implicate in procesul inflamator si totodata inhiba actiunea enzimelor ce determina secretia unor substante chimice care determina aparitia inflamatiei.

Ceaiul verde se prepara fie din frunze uscate intregi de Camelia sinensis, fie din frunze macinate, ambalate de obicei in plicuri. Pentru o cana de ceai este necesara o lingurita de frunze intregi sau un pliculet cu frunze macinate, care se adauga in 250 de mililitri de apa clocotita si se lasa la infuzat circa 10 minute, intr-un vas acoperit.

Intrucat contine si cofeina, nu se recomanda consumul a mai mult de 3 cani pe zi, pentru ca poate genera insomnie.

Ceaiul de cuisoare

Cuisoarele sunt un alt ingredient din care se poate obtine un ceai cu proprietati antiinflamatoare, motiv pentru care sunt intens folosite, mai ales in sezonul rece. Este vorba de boboci ai florilor de Eugenia caryophyllata, o planta originara din Indonezia si alte regiuni tropicale. De la numele acestei plante vine si denumirea principalului compus cu proprietati antiinflamatoare din compozitia cuisoarelor, mai precis eugenolul. Acesta confera cuisoarelor aroma si gustul caracteristice si aduce si o serie de beneficii pentru sanatate, in special in ceea ce priveste gestionarea inflamatiilor, ameliorarea durerilor si intarirea sistemului imunitar.

Pentru a prepara un astfel de ceai, aveti nevoie de 5-10 cuisoare - in functie de cat de aromata si concentrata vreti sa fie bautura – si de 300 de mililitri de apa. Apa se pune la fiert, iar dupa ce da in clocot, se adauga cuisoarele si se mai lasa sa fiarba 5-10 minute.

Veti obtine astfel un ceai aromat, care poate fi benefic si pentru ameliorarea durerilor dentare, imbunatatirea digestiei si neutralizarea radicalilor liberi care pot sta si la baza aparitiei inflamatiilor.

Ceaiul de menta

Ceaiul de menta nu putea lipsi din lista noastra, fiind, poate, cel mai popular remediu din aceasta categorie, consumat in perioada sezonului rece. Gustul si mirosul inconfundabil se datoreaza mentolului, care este totodata si un puternic antiinflamator. In acelasi timp, ceaiul de menta contine si antioxidanti precum flavonoidele si polifenolii, care combat stresul oxidativ generat de radicalii liberi si totodata inflamatiile pe care le poate provoca.

Poate fi preparat din frunze uscate, cat si din frunze proaspete, desi acestea sunt mai greu de gasit in perioada sezonului rece. Frunzele trebuie sa fie maruntite si se adauga in apa lasata circa 10 minute sa se raceasca dupa ce a dat in clocot, fiind necesar ca temperatura acesteia sa fie in jur de 90 de grade. Vasul se acopera iar frunzele se lasa la infuzat 5-10 minute, in functie de preferinte.

In afara de efectul antiinflamator, ceaiul de menta are si calitatea de a ameliora unele tulburari digestive si disconfortul abdominal specific. De asemenea, are efect calmant si relaxant, si amelioreaza congestia nazala, care este un alt simptom specific infectiilor respiratorii.

ceai-antiinflamator

Ceaiul de scortisoara

Un alt ceai foarte aromat si placut la gust este cel de scortisoara, care, pe langa aceste calitati, se dovedeste a fi si un bun antiinflamator. Substanta specifica ce confera ceaiului de scortisoara acest efect antiinflamator este cinnamaldehida, careia i se datoreaza si aroma inconfundabila a acestui ingredient. De asemenea, ceaiul de scortisoara contine si antioxidanti, care au un rol important in reducerea inflamatiei, dar si o anumita cantitate de mangan, care este esential in functionarea enzimelor antioxidante din organism.

Scortisoara este disponibila sub forma unor batoane subtiri sau sub forma de pudra, ambele variante putand fi folosite pentru ceai. Pentru o ceasca, este nevoie de o lingurita de pudra de scortisoara sau o bucatica rupta dintr-un baton. Daca folositi pudra, aceasta se adauga in apa clocotita dupa ce ati luat-o de pe foc, in timp ce scortisoara sub forma solida se pune in apa clocotita, care se mai lasa la fiert timp de 5-7 minute. Scortisoara macinata se lasa la infuzat 5 minute, in timp ce scortisoara sub forma solida nu mai are nevoie de infuzie, intrucat substantele pe care le contine se elibereaza in apa in timpul fierberii.

Ceaiul de turmeric

Turmericul este o planta inrudita cu ghimbirul, avand in comun cu acesta si proprietatile antiinflamatoare. Spre deosebire de ghimbir insa, efectul antiinflamator al turmericului se datoreaza curcuminei – acea substanta care confera culoarea galbena specifica pulberii de turmeric. Este suficienta o lingurita de astfel de pulbere si 250-300 de mililitri de apa pentru a obtine un ceai cu puternic efect antiinflamator dar si cu alte beneficii pe care le vom mentiona imediat.

Apa se pune la fiert, iar dupa ce a dat in clocot se ia de pe foc si se adauga pulberea te turmeric, dupa care se acopera vasul si se lasa la infuzat aproximativ un sfert de ora.

Veti obtine astfel un ceai benefic totodata pentru sanatatea articulatiilor, pentru sistemul digestiv si pentru imunitate. Curcumina este insa absorbita mai greu de organism, iar pentru a imbunatati absorbtia puteti adauga in ceai cateva boabe de piper negru. Acestea contin piperina, care are calitatea de a stimula absorbtia nutrientilor in organism, fiind in acelasi timp si un puternic antioxidant, care poate contribui in buna masura si la reducerea inflamatiei, amplificand efectul antiinflamator al ceaiului de turmeric.