Ceai din frunze de smochin - beneficii si utilizari

Ceai din frunze de smochin - beneficii si utilizari Ceai din frunze de smochin - beneficii si utilizari

Ultima actualizare: 12 septembrie 2024

Ceaiul din frunze de smochin, preparat din frunzele arborelui de smochin (Ficus carica), a fost consumat de secole intregi datorita numeroaselor sale beneficii pentru sanatate. Smochinul este originar din regiunile mediteraneene si Asia de Vest si, de asemenea, poate creste si in Romania, unde s-a adaptat excelent in zonele de sud-vest, cu climat mai bland. De altfel, in zonele acestea este cultivat chiar in livezi, existand si un festival dedicat: Festivalul Smochinelor de la Svinita (Mehedinti). Din frunzele de smochin se poate obtine ceai de smochin, extrem de aromat si cu numeroase efecte terapeutice: de la reglarea glicemiei, pana la sustinerea sanatatii digestive.


Ceai din frunze de smochin - mod de preparare

Este deosebit de usor de preparat ceai din frunze de smochin. Totusi, pentru efectele terapeutice maxime, este important sa se tina cont de cateva sfaturi:

  • Recoltarea frunzelor se face direct de pe ramurile arborelui, de preferat dimineata cand sunt mai proaspete. Frunzele trebuie spalate si uscate la umbra, nu la soare, intr-un loc ventilat, pana devin casante. Privitor la cand se culeg frunzele de smochin, de preferat ar fi ca acestea sa fie culese in lunile iunie-iulie, cand frunzele sunt verzi, mature si pline de nutrienti;
  • Frunzele pot fi depozitate ulterior in borcanase acoperite, de preferat in locuri intunecate si ferite de lumina directa a soarelui. Pot fi pastrate fie intregi, fie zdrobite.

Pentru a prepara ceai din frunze de smochin, aveti nevoie de 1-2 lingurite de frunze (fie uscate, fie proaspete). Acestea se adauga in aproximativ 250 de mililitri de apa clocotita, iar ulterior se lasa la infuzat timp de aproximativ 10-15 minute intr-un vas sau o cana acoperita. Ceaiul poate fi strecurat pentru a elimina eventualele reziduuri ale frunzelor. De preferat ar fi sa se serveasca ceai din frunze de smochin in care nu s-a adaugat miere sau zahar, adica neindulcit. Insa, daca va doriti un plus se savoare si aroma, puteti adauga lamaie sau alte ierburi aromatice. Frunzele de smochin nu sunt toxice, cel putin nu sub forma ceaiului din frunze de smochin.

Ceai din frunze de smochin - beneficii si utilizari pentru sanatate

Din frunzele de smochin se prepara ceai din frunze de smochin. Aceste parti vegetative contin cantitati insemnate de compusi fitochimici cu proprietati antiinflamatorii, antioxidante, precum si proprietati antidiabetice, care fac ca o cana de ceai din frunze de smochin sa devina un aliat de nadejde pentru sanatate. In cele ce urmeaza, vor fi prezentate beneficiile consumului ceaiului din frunze de smochin.

Ajuta la reglarea glicemiei

Unul dintre cele mai intens studiate beneficii ale consumului de ceai din frunze de smochin se pare ca este capacitatea acestuia de a ajuta la reglarea nivelului glicemiei. Multe persoane care sufera de diabet de tip 2 consuma ceai din frunze de smochin, deoarece s-a observat ca ajuta la imbunatatirea sensibilitatii la insulina si reduce nivelul glicemiei dupa masa. Anumiti compusi bioactivi care se gasesc in frunze, cum ar fi flavonoidele si diferiti acizi organizi, contribuie la efectele antidiabetice ale consumului ceaiului din frunze de smochin.

Sustine sanatatea cardiovasculara

Consumul de ceai din frunze de smochin ajuta la protejarea inimii si vaselor de sange, deoarece reduce nivelul colesterolului si tensiunii arteriale crescute. Studiile sugereaza ca persoanele ce consuma regulat ceai din frunze de smochin au un nivel mai redus de LDL-colesterol. Mai mult decat atat, poate creste nivelul de HDL-colesterol („colesterol bun”), reducand astfel riscul de ateroscleroza si alte afectiuni cardiovasculare. In medicina ayurvedica, se recomanda ceai din frunze de maslin persoanelor cu hipertensiune arteriale, datorita proprietatilor sale diuretice.

Are proprietati antiinflamatorii si antioxidante

Frunzele din care se prepara ceai din frunze de smochin contin flavonoide, polifenoli, taninuri, precum si alte substante cu proprietati antiinflamatorii si antioxidante. La modul general, acesti antioxidanti naturali ajuta la combaterea stresului oxidativ, un factor cheie implicit in etiologia mai multor boli, inclusiv a celor cronice, a bolilor de inima si chiar a cancerului. Consumul de ceai din frunze de smochin ajuta, de asemenea, la ameliorarea inflamatiei cronice.

Amelioreaza simptomele de constipatie si indigestie

Multe persoane considera ca pot folosi ceai din frunze de smochin pentru diaree, ca alternativa terapeutica. Totusi, se considera ca este mult mai eficient in caz de constipatie, datorita faptului ca prezinta efecte laxative usoare, ceea ce promoveaza un tranzit intestinal regulat. Consumul de ceai din frunze de smochin este recomandat si pentru a reduce disconfortul abdominal si, de asemenea, indigestia asociata, prin stimularea secretiei de sucuri digestive si, astfel, sustinerea unei digestii normale.

Sustine sistemul imunitar

Proprietatile antioxidante si antiinflamatorii ale ceaiului din frunze de smochin contribuie si la sustinerea sistemului imunitar, ajutand organismul sa lupte eficient impotriva diferitelor infectii si sa se apere impotriva bolilor. In plus, o cana de ceai din frunze de smochin contine vitamine (B1, B2, A) si minerale (fosfor, mangan, potasiu, sodiu, fier, calciu), care participa la raspunsul imun si sustin lupta impotriva infectiilor. Consumul de ceai din frunze de smochin are deosebit de multe beneficii asupra sistemului imunitar.

Are efect antimicrobian

Ceaiul din frunze de smochin are si potentiale proprietati antimicrobiene. Asadar, consumul de ceai din frunze de smochin ar fi eficient impotriva unor bacterii si fungi, ceea ce il face util mai ales in prevenirea si ameliorarea anumitor infectii, cum ar fi cele urinare sau ale pielii. Totusi, aceste efecte au fost observate mai ales in cazul extractului vegetal, si nu neaparat in urma consumului de ceai din frunze de smochin. Este cunoscut faptul ca extractul vegetal - indiferent de care ar fi specia avuta in vedere - are un potential terapeutic mult mai mare decat formele distilate (asa cum este, spre exemplu, cazul ceaiului).

Ceai din frunze de smochin - contraindicatii si precautii

In general, consumul de ceai din frunze de smochin este considerat sigur. In schimb, pot exista anumite situatii in care acesta poate fi contraindicat sau ar trebui consumat cu prudenta:

  • Posibile alergii: persoanele care sunt alergice la smochine, sau la plante anumite plante din familia Moraceae (dude, jackfruit), ar trebui sa evite sa consume ceai din frunze de smochin deoarece pot aparea reactii alergice (eruptii cutanate, mancarimi, dificultati de respiratie);
  • Diabet: desi consumul de ceai din frunze de smochin este recomandat persoanelor cu diabet (efect hipoglicemiant si de imbunatatire a sensibilitatii la insulina), persoanele care au deja o schema de tratament pentru diabet ar trebui sa fie atente la posibilele interactiuni. Ceaiul poate potenta efectul medicamentelor antidiabetice, crescand riscul de hipoglicemie. Drept urmare, persoanelor cu diabet care vor sa consume ceai din frunze de smochin ar trebui, in primul rand, sa consulte medicul specialist in prealabil;
  • Interactiuni cu anumite medicamente: exista riscul ca substantele care se gasesc in ceai din frunze de smochin sa interactioneze cu anumite medicamente, cum sunt cele folosite in caz de hipertensiune arteriale si anticoagulantele. Datorita efectului diuretic, exista si riscul ca, in urma consumului ceaiului din frunze de smochin, medicamentele administrate sa fie mai rapid eliminate prin urina, reducand astfel eficacitatea acestora;
  • Sarcina si alaptare: chiar daca nu s-a stabilit daca acest tip de ceai are vreun potential efect nedorit in urma consumului in timpul sarcinii sau alaptarii, se recomanda a fi consumat cu precautie in aceste perioade. Ceaiul poate avea efecte laxative si diuretice care, de altfel, cu siguranta sunt nedorite in astfel de perioade;
  • Consumul pe termen lung de ceai din frunze de smochin poate duce la efecte adverse, cum ar fi diareea sau dezechilibrele electrolitice, din cauza efectului sau usor laxativ.

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6897490/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9658579/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9919570/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10255635/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3789402/

https://www.mdpi.com/2072-6643/14/21/4470

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9956282/