Ceaiul din frunze de zmeur este un remediu naturist foarte popular pentru femei. Acest ceai de zmeur a fost folosit de secole ca remediu stravechi pentru problemele de sanatate in special ale femeilor, pentru reducerea problemelor asociate cu menstruatia si sarcina. De aceea, frunzele de zmeur sunt cunoscute si sub numele de „planta femeilor”.
Este cunoscut faptul ca fructele de padure, inclusiv zmeura, sunt benefice pentru organism si pot fi considerate „superalimente”. Acestea contin o cantitate notabila de vitamine (o adevarata mina de aur de vitamina A si vitamina C). Mai mult, mineralele (potasiu, fosfor, magneziu) sunt, de asemenea, prezente in cantitati insemnate.
Rubus idaeus este denumirea botanica a arbustului de zmeur din frunzele caruia se prepara popularul ceai de zmeur. Iar infuzia din frunze de zmeur are proprietati care fac planta sa fie cu adevarat exceptionala.
Ceai de zmeur: care este continutul nutritional?
Vitaminele si mineralele sunt abundente in frunzele de zmeur rosu. Frunzele de zmeur furnizeaza vitamina C, vitamina B si o serie de minerale (magneziu, potasiu, fosfor, zinc) si sunt, de asemenea, bogate in fier. Proprietatile lor antioxidante sunt cele care le diferentiaza.
Taninurile si flavonoidele prezente in frunzele de zmeur rosu pot actiona ca antioxidanti in organism, motiv pentru care reprezinta o sursa valoroasa de factori protectori la nivel celular.
In plus, frunzele de zmeur contin acid elagic, despre care s-a dovedit ca lupta impotriva substantelor cancerigene. Frunzele de zmeura rosie se arata promitatoare ca agent anticancerigen, dar sunt totusi necesare niste cercetari suplimentare care sa confirme aceste efecte benefice.
Profilul nutritional al infuziei din frunze de zmeur rosu face din acestea o bautura sanatoasa.
Ceai de zmeur – care sunt beneficiile?
-
Este bogat in vitamine, minerale si antioxidanti.
-
Ajuta la pregatirea pentru nastere si are efecte postnatale benefice.
-
Amelioreaza durerile menstruale si simptomele sindromului premenstrual.
-
Ajuta la digestie.
-
Trateaza inflamatiile orale.
Ceai de zmeur, in timpul menstruatiei sau inainte de sarcina
Frunza de zmeur ajuta femeile sa isi controleze echilibrul hormonal. Ceaiul de zmeur este folosit pentru reglarea ciclurilor menstruale.
Efectul sau antispasmodic asupra fibrelor musculare reduce menstrele dureroase. Continutul ridicat de calciu din ceaiul de zmeur tonifica uterul si muschii zonei pelviene, stimuland fertilitatea la femei. Fertilitatea barbatilor este, de asemenea, imbunatatita dupa consumul de ceai de zmeur.
Asa cum am mentionat deja, femeile sunt insa cele care beneficiaza in special de proprietatile frunzei de zmeur. Femeile le folosesc din cele mai vechi timpuri pentru a ameliora durerile menstruale si pentru a scurta travaliul la nastere.
Abundenta de fragarina din planta este o dovada in acest sens. Acest compus vegetal ajuta la tonifierea muschilor pelvieni. Rezultatul consta in ameliorarea crampelor menstruale si un uter mai bine pregatit pentru nastere.
Una dintre cele mai mari temeri ale femeilor insarcinate este avortul spontan, care, din pacate, se poate intampla. Frunzele de zmeur reduc acest risc. Datorita efectului tonic asupra uterului, limiteaza hemoragia postpartum, care este cauza avortului spontan.
Reducerea travaliului si a riscului de sarcina prematura: zmeura este, de asemenea, cunoscuta pentru capacitatea sa de a reduce durata travaliului fara a dauna nici mamei, nici copilului. In plus, poate preveni nasterile premature si nasterile tarzii.
In timpul travaliului, reduce nevoia de interventii: in timpul nasterii, ceaiul de zmeur poate preveni nevoia de interventii, potrivit Asociatiei Americane pentru Sarcini. Conform unui studiu efectuat pe 108 femei insarcinate, produsele din frunze de zmeura tind sa reduca probabilitatea rupturii artificiale a membranei, de cezariana, de nastere prin vacuum sau de utilizare a forcepsului.
Dupa 32 de saptamani de sarcina, pentru cele mai bune rezultate, este recomandat ceaiul de zmeur.
Cand ar trebui sa fie utilizat ceaiul de zmeur in timpul sarcinii?
Mai multe studii clinice au aratat ca muschii uterini si pelvieni beneficiaza de pe urma consumului de infuzie in timpul celui de-al treilea trimestru (in cazul consumului a 2 pana la 4 cani pe zi).
Frunzele de zmeur nu au contraindicatii reale si sunt considerate a fi plante medicinale. Cu toate acestea, nu este recomandat sa le consumati in primele luni de sarcina.
Crema antivergeturi emolienta, hidratanta si elasticizanta, cu aminoacizi esentiali, complex de vitamine si ulei din tarate de orez.
Rilastil Stretch Marks este o linie completa care previne si reduce semnele atrofice (vergeturi) cauzate de pierderile de colagen si elastina in adolescenta, sarcina si/sau cauzate de schimbarile bruste de greutate.
.
De asemenea, reduce neplacerile asociate cu sarcina, cum ar fi greata, constipatia si hemoroizii, pe care le resimt multe femei insarcinate.
Prin actiunea sa stimulanta, tonifianta si anticontracturanta, frunza de zmeur ajuta la reducerea duratei nasterii, prin relaxarea uterului femeii. In plus, in perioada de alaptare, acest „aliat al femeii” favorizeaza lactatia.
Mamele care alapteaza folosesc frunzele de zmeur rosu pentru a stimula productia de lapte. Studiile clinice au aratat ca consumul de ceai din frunze de zmeur nu a avut efecte secundare, dar continutul sau de polifenoli poate fi detectat in laptele matern.
Atentie! Suplimentele trebuie discutate cu medicul dumneavoastra daca alaptati.
De secole, frunzele de zmeura rosie au fost folosite pentru a promova metabolismul grasimilor si, prin urmare, pierderea in greutate. In general, se sustine ca acestea pot contribui la imbunatatirea sanatatii generale prin detoxifierea organismului.
-
Disconfort gastrointestinal
Infuzia din frunze de zmeur (ceai de zmeur) este una dintre cele mai sanatoase bauturi pe care le puteti bea. Pe langa beneficiile lor pentru circulatie, curata sangele si inlatura disconfortul gastrointestinal.
Datorita proprietatilor lor diuretice, frunzele de zmeur sunt ideale pentru tratarea retentiei de apa.
Din acest ceai de zmeur se pot face comprese, solutii pentru gargara in caz de inflamatii externe cum ar fi entorsele, pentru iritatii oculare si inflamatii ale gurii si gatului.
Ceai de zmeur pentru detoxifierea pielii, pentru spalare – in caz de acnee, ajutand si consumul de ceai.
-
Diaree si inflamatii urogenitale
Datorita taninurilor astringente din ceaiul de zmeur, acesta este recomandat ca tratament pentru diaree si inflamatii urogenitale. Se foloseste pentru irigatii – in caz de scurgeri vaginale albe.
Ceai de zmeur: efecte secundare, contraindicatii
Nu ar trebui sa aveti probleme daca beti ceai de zmeur in fiecare zi, dar trebuie sa fiti atenta daca sunteti insarcinata sau pana in saptamana 36 de sarcina, deoarece poate duce la pierderea sarcinii.
Frunza de zmeur este, de asemenea, un diuretic si se crede ca are proprietati laxative, astfel incat unii bautori pot constata ca in zilele in care consuma ceai de zmeur se duc mai des la toaleta.
Nu este indicat copiilor mici.
Ceaiul de zmeur poate provoca efecte secundare la unele femei, daca este consumat in cantitati mari:
-
scaune moi;
-
senzatie de greata;
-
contractii de tip Braxton Hicks in cazul femeilor insarcinate;
-
productie crescuta de urina;
-
raspuns redus la insulina;
-
la persoanele predispuse la constipatie.
Cum ar trebui sa fie consumat? Cum preparam un ceai de zmeur?
Puteti face acasa ceai de zmeur in cel mai scurt timp! Puteti prepara infuzia perfecta urmand acesti pasi:
Curatati frunzele de zmeur. Fierbeti apa intr-o cratita, apoi adaugati o mana de frunze de zmeur in apa fiarta.
Infuzati frunzele timp de 10 minute, dupa ce ati oprit focul. Pentru a adauga un plus de culoare si dulceata, zdrobiti sau tocati cateva fructe de zmeura. Frunzele de ceai trebuie strecurate. Ceaiul se poate bea cald sau rece.
In cazul in care urmeaza sa folositi ceai de zmeur pentru tratarea diareei, se lasa la infuzat timp de 20-30 de minute, pentru a extrage cantitatea maxima de taninuri, moleculele responsabile de efectul constipativ.
Daca sunteti insarcinata, in general se recomanda 2 pana la 3 cani de ceai de zmeur pe zi, in ultimele 3 luni de sarcina.
Cu toate acestea, daca suferiti de diaree, luati o treime de cana de ceai de zmeur (80 ml) de 3 sau 4 ori pe zi, daca este necesar.
Istoric
In antichitate, aceasta planta era folosita pentru fructele sale pulpoase si frunzele dulci, care aveau o multime de beneficii. Grecii si romanii au fost primii care au descoperit proprietatile si gustul minunat al zmeurei.
Fructele acestor plante au fost folosite initial ca parfumuri si arome in vin si sunt folosite si astazi pentru a prepara bauturi, lichioruri si siropuri excelente.
Sursa:
www.naturopat.fr/bienfaits-de-la-tisane-de-feuilles-de-framboisier/