Ceaiul de salcam, obtinut din florile parfumate ale salcamului (Robinia pseudoacacia), este un remediu natural utilizat de secole intregi in medicina traditionala pentru a ameliora si chiar preveni diferite afectiuni. De asemenea, au fost efectuate numeroase studii pe diferite preparate care au fost obtinute din partile vegetative ale plantei, inclusiv ceai de salcam sau extract, ca urmare a dezvoltarii domeniului „fitoterapiei”, adica „terapia pe baza de plante”. Aceasta bautura nu este apreciata doar pentru gustul aromat si placut, ci si pentru multiplele beneficii pe care consumul de ceai de salcam le are asupra promovarii sanatatii si efectului terapeutic pe care il manifesta.
Ceai de salcam - mod de preparare
Pentru a prepara ceai de salcam sunt necesare 1-2 lingurite de flori de salcam uscate, adaugate in 250 de ml de apa clocotita. Se acopera si se lasa florile la infuzat timp de 10-15 minute. Dupa aceea, ceaiul se strecoara si se recomanda a fi consumat cald, nu fierbinte. De asemenea, nu se recomanda sa se adauge miere, zahar, in ceaiul de salcam, ci sa fie consumat ca atare. In ceea ce priveste momentul potrivit pentru consum si cantitatea, se recomanda consumul a pana la maximum 2 cani de ceai de salcam pe zi, de preferat ca o cana sa fie consumata inainte de a va baga in pat, deoarece printre beneficiile ceaiului de salcam se numara si efectul sau calmant.
Ceai de salcam - proprietati terapeutice
Proprietatile terapeutice ale ceaiului de salcam au fost studiate de numeroase persoane care au specializare in domeniul fitoterapiei. Consumul de ceai de salcam s-a observat ca are deosebit de multe proprietati terapeutice, care fac ca acest tip de ceai sa fie un potential remediu natural valoros in ameliorarea si prevenirea mai multor afectiuni. In esenta, proprietatile terapeutice pe care le are ceaiul de salcam se datoreaza compusilor fitochimici continuti in florile de salcam, partea vegetativa din care se face si ceaiul de salcam. Acestea sunt foarte bogate in flavonoide si diferiti polifenoli, care au efecte biologic active. Principalele proprietati terapeutice ale ceaiului sunt:
Proprietati antiinflamatorii
Intr-o ceasca de ceai de salcam se gaseste o cantitate mare de flavonoide, compusi care au efect antiinflamator si care ajuta la ameliorarea inflamatiei din organism. Aceasta proprietate, astfel, face viabil consumul de ceai de salcam pentru a ameliora afectiuni inflamatorii ale tractului digestiv si respirator.
Proprietati antioxidante
Flavonoidele si polifenolii sunt prezenti in ceaiul de salcam si au un puternic efect antioxidant. Acesti antioxidanti naturali protejeaza celulele de stresul oxidativ, reprezentat de specii reactive de oxigen si azot care produc daune celulare. Antioxidantii prezenti in ceai de salcam pot ajuta la prevenirea imbatranirii celulare premature si reducerea riscului de boli cronice cum sunt cele cardiovasculare sau chiar cancerul.
Proprietati antimicrobiene
Cercetarile sugereaza ca ceaiul de salcam are activitate antimicrobiana, inhiband cresterea unor bacterii sau ciuperci patogene. Aceste proprietati antimicrobiene sunt foarte valoroase pentru a preveni, chiar trata sau ameliora infectii usoare ale tractului respirator sau urinar.
Proprietati sedative
Dintre toate proprietatile, ceaiul de salcam este cunoscut in special pentru efectele calmante si sedative pe care le are. O cana de ceai de salcam poate ajuta la reducerea anxietatii, oferind un sentiment de calm si imbunatatind calitatea somnului. Acest efect este util pentru persoanele care au insomnie sau tulburari de somn cauzate de stres.
Ceai de salcam - beneficii
Consumul de ceai de salcam se recomanda atat pentru a ameliora anumite afectiuni, cat si pentru a reduce riscul aparitiei acestora. Desi aceste efecte nu pot fi puse, exclusiv, pe seama consumului de ceai de salcam, s-a observat ca prezinta potential terapeutic important in cadrul mai multor afectiuni. Cateva dintre cele mai importante beneficii ale consumului zilnic de ceai de salcam sunt urmatoarele:
Are efecte calmante si sedative
Unul dintre cele mai cunoscute beneficii ale consumului de ceai de salcam este capacitatea de a calma si relaxa sistemul nervos. Acest ceai este adesea folosit pentru a reduce starea de stres, anxietatea, nervozitatea, promovand un somn odihnitor. Compusul principal responsabil pentru acest efect, care se gaseste in ceai de salcam, este robinia, un flavonoid cu proprietati sedative usoare, care ajuta la inducerea relaxarii.
Amelioreaza tusea si afectiunile respiratorii
Consumul de ceai de salcam se recomanda in mod traditional pentru a ameliora tusea si diferite alte afectiuni respiratorii, cum ar fi bronsita sau laringita. Datorita proprietatilor sale emoliente si antiinflamatorii, acest ceai ajuta la calmarea iritatiilor gatului si reducerea inflamatiei cailor respiratorii.
Sustine sanatatea digestiva
Consumul de ceai de salcam este, de asemenea, benefic si pentru sanatatea sistemului digestiv. Ceaiul din flori de salcam uscate este eficient in a ameliora crampele abdominale, balonarea, indigestia si arsurile la stomac. Datorita proprietatilor carminative, consumul de ceai de salcam s-ar putea dovedi eficient pentru a reduce gazele intestinale si imbunatati digestia. Desi consumul de ceai se recomanda in cazul afectiunilor gastrointestinale precum gastrita, boala de reflux, ulcerul si colita, ar trebui sa se solicite sfatul medicului specialist. Ceaiul de salcam din frunze uscate, de asemenea, este considerat un remediu benefic in caz de diaree.
Amelioreaza si previne afectiunile orale
Consumul de ceai de salcam ar putea fi eficient in a ameliora si preveni anumite afectiuni orale, cum ar fi gingivita sau alte tipuri de inflamatii. Acest lucru se datoreaza efectului antiinflamator si antimicrobian al florilor de salcam. Foarte multe produse pentru igiena orala, cum ar fi spre exemplu apa de gura, contin extract din flori de salcam, eficient pentru a ameliora inflamatiile de la nivel bucal. De asemenea, consumul de ceai de salcam ar putea ajuta la vindecarea relativ mai rapida a aftelor bucale, spre exemplu.
Neutralizeaza radicalii liberi nocivi
Intr-o cana de ceai de salcam se gaseste o cantitate insemnata de antioxidanti naturali, majoritar reprezentati de flavonoide si polifenoli. Acestia intaresc arsenalul antioxidant al organismului, luptand cu speciile reactive de oxigen si azot care pot provoca daune celulare. Prin urmare, este recomandat consumul regulat de ceai de salcam, pentru a contribui la prevenirea daunelor care sunt cauzate de radicalii liberi.
Ceai de salcam - contraindicatii
In general, consumul de ceai de salcam este considerat sigur, dar exista anumite situatii in care administrarea sa poate fi (relativ) contraindicata sau necesita precautii speciale.
Alergii
Persoanele care sunt alergice la salcam sau alte plante din familia Fabaceae (fasole si alune de pamant, soia) ar trebui sa evite consumul de ceai de salcam, intrucat pot dezvolta reactii de tip alergic (eruptii cutanate, dificultati respiratorii, edem) in urma consumului.
Femei insarcinate si care alapteaza
Printre contraindicatiile ceaiului de salcam se numara si sarcina si alaptarea. Femeile care au o sarcina activa sau care alapteaza ar trebui sa consulte un medic inainte de a consuma ceai. Chiar daca in general este considerat cu un profil extins de siguranta, siguranta consumului in timpul sarcinii si alaptarii nu a fost pe deplin stabilita. S-a observat, spre exemplu, ca in timpul sarcinii consumul ceaiului de salcam ar putea incetini, oarecum, absorbtia fierului.
Posibile interactiuni cu alte medicamente
Anumite substante dintr-o cana de ceai de salcam ar putea interactiona cu diferite medicamente, in special cu cele cu efect asupra sistemului nervos central. Persoanele care urmeaza un tratament cu sedative, antidepresive sau anticoagulante ar trebui sa consulte medicul inainte de a consuma ceai din flori de salcam.
Consumul pentru perioade lungi de timp
Consumul excesiv sau pe termen lung de ceai de salcam ar putea duce la posibile efecte adverse, cum ar fi somnolenta excesiva sau hipotensiunea arteriala. Este recomandat sa se consume doar in cantitati moderate, nu mai mult de 1-2 cani pe zi.
Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10385011/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9782067/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10446884/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6272705/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6164529/
https://www.healthbenefitstimes.com/black-locust/