In ciuda mirosului sau intepator si neplacut, napraznicul este o planta foarte des folosita in medicina traditionala, beneficiile sale pentru sanatate fiind descoperite cu secole in urma. Ceaiul de napraznic este una dintre cele mai des intalnite forme de utilizare a acestei plante, fiind un remediu eficient pentru mai multe probleme de sanatate si totodata un aliat al organismului in fata agentilor patogeni care pot provoca infectii.
Originile ceaiului de napraznic dateaza inca din antichitate, cand era folosit de greci si romani ca remediu pentru tratarea arsurilor, ranilor si altor probleme de sanatate pentru care nu existau solutiile moderne din ziua de azi.
Asa dupa cum bine ati intuit din titlu, despre ceaiul de napraznic vom vorbi si noi in acest articol, din care puteti afla mai multe informatii despre planta din care se prepara, despre proprietatile si beneficiile sale, precum si cateva recomandari de consum si contraindicatii.
Despre napraznic
De buna seama ati intalnit napraznicul in timpul plimbarilor prin zonele impadurite, pe malurile umbrite ale raurilor, dar si in camp sau crescut la baza zidurilor vechi ale caselor. La prima vedere pare o buruiana obisnuita care nu atrage cu nimic atentia, poate doar prin mirosul neplacut si intepator facandu-se oarecum remarcata. Din acest motiv, cei care nu ii cunosc proprietatile evita aceasta planta, insa adeptii medicinii naturiste o „vaneaza” in special pentru a prepara din ea ceai de napraznic.
Vorbim despre o planta erbacee care creste sub forma de tufis in zonele despre care tocmai am amintit, preferand clima temperata. Tulpina este subtire, frageda si acoperita cu peri fini, ajungand la 20-30 de centimetri inaltime. Prezenta perilor poate fi observata si pe ramuri precum si pe frunzele de culoare rosiatica.
Florile de napraznic sunt mici si rosiatice cu nuanta violacee, avand cate 5 petale si fiind grupate cate 3 in varful pedunculilor.
Ceaiul de napraznic se prepara din partile aeriene ale plantei, mai precis din tulpina, ramuri, flori si frunze, care se recolteaza la inceputul perioadei de inflorire.
In ciuda numeroaselor sale beneficii, ceaiul de napraznic nu este la fel de popular ca alte bauturi din aceeasi categorie, din cauza mirosului specific destul de neplacut al plantei. Acest miros dispare insa dupa ce partile aeriene ale napraznicului sunt uscate si infuzate, astfel ca ceaiul de napraznic nu are aceasta proprietate neplacuta.
Aroma este una ierboasa iar gustul usor amarui, datorat numeroaselor substante pe care ceaiul de napraznic le contine. Mai exact, este vorba de uleiuri volatile, fitohormoni, acid elagic, polifenoli, taninuri, geranina si rezine.
De asemenea, consumul de ceai de napraznic vine cu un continut ridicat de vitamina A, vitamine din complexul B si vitamina C, precum si cantitati mici de minerale ca fosfor, calciu, magneziu, potasiu si germaniu. Toate acestea ii confera ceaiului de napraznic proprietati antiinflamatoare, imunostimulatoare, antidepresive, cicatrizante, antioxidante, antivirale si antibacteriene.
Acestor proprietati li se datoreaza beneficiile consumului de ceai de napraznic, pe care le vom prezenta in continuare.
Ameliorarea durerilor de cap
Ceaiul de napraznic contine compusi activi cu efecte analgezice, care pot influenta receptorii din creier, reducand senzatia de durere. Acest lucru poate fi deosebit de benefic in cazul durerilor de cap usoare sau moderate.
De multe ori, durerile de cap sunt cauzate de constrictia excesiva a vaselor de sange din creier, urmata de o dilatare brusca. Ceaiul de napraznic ajuta la reglarea tonusului vascular si la mentinerea unui flux de sange mai uniform, ceea ce poate reduce riscul durerilor de cap severe.
Intarirea sistemului imunitar
Un alt beneficiu al ceaiului de napraznic consta in faptul ca ofera sprijin pentru sistemul imunitar prin intermediul unor mecanisme si compusi activi care imbunatatesc raspunsul imunitar si protejeaza organismul impotriva agentilor patogeni.
Acesta stimuleaza celulele imunitare si totodata are efect antiviral si antibacterian, actionand impotriva agentilor patogeni si sustinand in acest mod sistemul imunitar.
Adjuvant in tratamentul cancerului
Nu se poate spune ca ceaiul de napraznic este un leac pentru cancer, intrucat o a astfel de boala necesita un tratament complex, dar consumul sau poate contribui la vindecare. Dupa cum am precizat mai devreme, ceaiul de napraznic are in compozitia sa si germaniu – un mineral care, folosit in cantitati mici, stimuleaza procesul de oxigenare a celulelor. In acest mod, creste capacitatea acestora de aparare si regenerare, ceea ce grabeste reducerea si disparitia tumorilor.
Cu toate acestea, reiteram faptul ca ceaiul de napraznic nu trebuie sa fie considerat un tratament alternativ pentru bolile oncologice, ci doar un adjuvant ce poate creste eficacitatea terapiilor specifice.
Efect antioxidant
In schimb, ceaiul de napraznic poate fi considerat un remediu eficient in prevenirea cancerului dar si a altor boli cronice datorate actiunii radicalilor liberi. Acestia sunt compusi chimici care pot fi produsi in mod natural in organism, dar pot fi rezultati si din expunerea la factori externi, putand provoca daune celulelor din tesuturi. Actiunea acestora asupra celulelor se numeste stres oxidativ si este una din cauzele aparitiei cancerului si a altor boli cronice.
Ceaiul de napraznic are in compozitia sa substante antioxidante care anihileaza radicalii liberi si reduc astfel riscul stresului oxidativ, implicit cel al aparitiei bolilor de care am amintit.
Recomandari privind consumul de ceai de napraznic
Desi nu sunt cunoscute efecte adverse demne de luat in considerare, este de preferat ca ceaiul de napraznic sa fie consumat in cantitati moderate, fara a depasi 3-4 cani pe zi. In caz contrar organismul se va obisnui cu actiunea substantelor pe care aceste le contine, iar cu timpul efectele benefice ale ceaiului de napraznic se vor diminua.
Una dintre cele mai populare cure cu ceai de napraznic este cura de 42 de zile, care presupune consumul zilnic timp de 21 de zile, urmat de o pauza de 5 zile, dupa care se reia consumul zilnic alte 21 de zile.
Pentru a beneficia la maxim de proprietatile sale, ceaiul de napraznic se prepara cu apa plata sau apa de izvor si se consuma pe stomacul gol sau la cateva ore dupa ultima masa.
De asemenea, daca suferiti de anumite afectiuni cronice sau urmati un tratament, va recomandam sa discutati cu medicul dumneavoastra in privinta oportunitatii consumului de ceai de napraznic, intrucat aceste poate interfera cu actiunea unor medicamente sau poate genera anumite complicatii.
Ceai de napraznic la copii
Ceaiul de napraznic poate fi consumat fara niciun risc si de catre copii, tinand insa cont de niste recomandari general valabile. In primul rand, nu trebuie oferit copiilor cu varsta sub un an, iar aceasta restrictie nu se refera doar la ceaiul de napraznic, ci la orice fel de ceaiuri.
Dupa varsta de 12 luni, ceaiul de napraznic poate fi introdus treptat in alimentatie, insa nu inainte de a cere si parerea medicului pediatru in acest sens. La inceput i se vor oferi copilului cantitati mici, iar dupa varsta de 2 ani ceaiul poate fi introdus regulat in alimentatia copilului, in scopul hidratarii.
Ceaiul nu trebuie sa fie prea tare, asa ca nu se lasa la infuzat mai mult de 3-4 minute, iar ca indulcitor este de preferat mierea, in locul zaharului.
Ceai de napraznic in sarcina
In general, nu este recomandat consumul niciunui fel de ceai in primul trimestru de sarcina, pentru ca substantele pe care aceste bauturi le contin pot afecta dezvoltarea fatului. Si dupa primele tei luni se recomanda precautie, iar daca tineti neaparat consumati ceai in perioada sarcinii, trebuie mai intai sa va consultati cu medicul care va monitorizeaza si care este singurul in masura sa decida daca acest lucru poate afecta sau nu sarcina si dezvoltarea fatului.
Aceeasi precautie trebuie manifestata si dupa nastere, in perioada alaptarii, pentru ca substantele din ceai pot ajunge in laptele matern si pot avea consecinte negative asupra bebelusului.
Contraindicatiile consumului de ceai de napraznic
Preluand ideea de mai sus, principalele contraindicatii legate de consumul ceaiului de napraznic se adreseaza femeilor insarcinate si celor care alapteaza, din motivele pe care deja le-am mentionat.
De asemenea, copiii sub un an nu ar trebui sa consume ceai si nici persoanele care au alergie la napraznic sau la anumite substante pe care aceasta le contine.
In ceea ce priveste persoanele cu afectiuni grave si cele aflate sub tratament, se recomanda precautie si consultarea medicului inainte de a consuma ceai de napraznic, iar in rest nu exista niciun risc.