Ceaiul de menta este o licoare racoritoare si delicioasa care poate intari sistemul imunitar, poate imbunatati digestia si poate ameliora durerile. Originara din Europa, menta are o aroma revigoranta care face ca acest ceai sa fie unul dintre cele mai populare bauturi din plante la nivel mondial.
Oamenii consuma de sute de ani menta atat datorita aromei sale inconfundabile, cat si pentru proprietatile sale medicinale. Menta este un ingredient al mai multor tipuri de produse, cum ar fi pasta de dinti, bomboanele si ceaiurile.
Multi oameni beau ceai de menta datorita gustului, insa este important de stiut ca aceasta licoare poate avea si mai multe beneficii pentru sanatate. Cu toate ca nu exista multe studii despre ceaiul de menta in sine, cercetatorii au studiat uleiul de menta si alti compusi ai frunzelor de menta, cum ar fi mentona, limonenul si mentolul.
Uleiul de menta este utilizat de mult timp pentru tratarea sindromului de intestin iritabil, insa consumul regulat de ceai de menta poate avea o lista lunga de proprietati binefacatoare.
Ceaiul de menta este o bautura incantatoare si racoritoare, apreciata de o multime de oameni din intreaga lume pentru aroma sa linistitoare si pentru aroma revigoranta. Obtinuta din planta aromatica de menta, aceasta infuzie nu numai ca stimuleaza simturile, ci are si o serie de beneficii potentiale pentru sanatate, de la sustinerea digestiei pana la ameliorarea semnelor si simptomelor de raceala.
Valoare nutritionala
Ceaiul de menta este lipsit de calorii. Frunzele de menta contin, de asemenea, o varietate de nutrienti esentiali, cum ar fi vitamina A si vitamina C.
Menta este, de asemenea, bogata in antioxidanti. Cu toate acestea, frunzele de menta in sine contin mai multi antioxidanti in comparatie cu ceaiul de menta.
O proprietate nutritionala unica a ceaiului de menta este continutul de mentol. Acest compus a fost asociat cu diverse beneficii pentru sanatate, cum ar fi calmarea problemelor digestive si ameliorarea durerilor de cap.
Proprietati terapeutice, beneficii
Este cunoscut de generatii ca ceaiul de menta este benefic pentru digestie. Ceaiul de menta are insa si alte proprietati benefice.
Poate ameliora problemele stomacale
Efectul racoritor ale mentolului din ceaiul de menta ajuta la ameliorarea problemelor stomacale in mai multe feluri. In primul rand, mentolul relaxeaza muschii stomacului care se pot contracta si care produc crampe. Efectul racoritor al mentolului poate imbunatati circulatia si poate ameliora inflamatia care provoaca dureri de stomac.
De asemenea, mentolul stimuleaza eliberarea de sucuri gastrice care pot descompune alimentele si care pot accelera digestia. Ceaiul de menta poate reduce senzatia de plin si inflamatia care provoaca balonare.
Poate reimprospata respiratia
Nu intamplator, cele mai multe paste de dinti contin menta. Mentolul lupta impotriva halitozei care provoaca respiratia urat mirositoare. Datorita proprietatilor sale antibacteriene, ceaiul de menta anihileaza bacteriile care provoaca respiratie urat mirositoare.
De exemplu, puteti bea o cana de ceai de menta dimineata, dupa trezire, sau dupa ce ati consumat alimente precum usturoi sau ceapa pentru a neutraliza mirosurile neplacute. Pentru a avea parte de cele mai importante beneficii consumati ceai de menta sub forma de plicuri sau frunze.
Ceaiul de menta, posibil remediu impotriva racelii si gripei
Asemeni multor ceaiuri din plante, ceaiul de menta contine compusi care ajuta la combaterea racelii si care intaresc in timp imunitatea. De exemplu, pentru a va ameliora durerea in gat puteti bea o cana de ceai de menta cald. In plus, aceasta licoare relaxeaza muschii gatului care provoaca tuse iritanta. Deoarece mentolul este un relaxant muscular, ceaiul de menta ajuta la deschiderea cailor respiratorii, ameliorand congestia si implicit afectiunile respiratorii severe, cum ar fi bronsita.
Ceaiul de menta are proprietati care ajuta la eliminarea bacteriilor care afecteaza sistemul imunitar.
In plus, ceaiul de menta contine vitamine si nutrienti esentiali care pot intari sistemul imunitar. Datorita continutului de antioxidanti, vitamine B, potasiu si calciu, organismul poate absorbi mai usor nutrientii pentru a lupta impotriva microorganismelor care pot provoca daune.
Poate ameliora greata
Ceaiul de menta are proprietati antispastice care pot combate greata si pot preveni varsaturile. Mai exact, aroma mentei poate inhiba senzatia de greata, in timp ce compusii organici din menta ajuta la calmarea muschilor stomacului care se contracta si provoaca varsaturi. De exemplu, puteti bea ceai de menta inainte de a va urca in avion sau barca pentru a ameliora raul de miscare.
Poate combate febra
Despre mentol se stie, de asemenea, ca ajuta la ameliorarea febrei. In acelasi timp, mentolul este un relaxant muscular natural, asa ca ajuta la ameliorarea durerilor care insotesc febra mare.
Poate imbunatati atentia si concentrarea
Intr-un studiu publicat in International Journal of Neuroscience, cercetatorii au descoperit ca menta imbunatateste memoria si sporeste atentia. Potrivit studiilor, aroma mentolului stimuleaza zona hipocampului, acea regiune din creier care controleaza claritatea si concentrarea mentala.
Pentru a obtine cele mai bune rezultate, preparati o cana de ceai de menta si beti incet.
Poate imbunatati nivelul energiei
Beti o cana de ceai de menta pentru a va imbunatati nivelul de energie si pentru a reduce oboseala din timpul zilei. Potrivit cercetarilor, compusii naturali din menta pot avea efecte benefice asupra nivelului energiei.
Ceaiul de menta poate imbunatati calitatea somnului
Deoarece nu contine cofeina, este recomandat sa beti ceai de menta inainte de culcare. In plus, menta are o capacitate impresionanta de a relaxa musculatura, lucru care va poate ajuta sa va relaxati inainte de somn.
Ceaiul de menta, aliatul persoanelor care vor sa slabeasca
Ceaiul de menta nu contine calorii, motiv pentru care poate sustine procesul de slabire. Cu toate acestea, nu exista multe cercetari cu privire la efectele ceaiului de menta asupra greutatii.
Beneficii asupra simptomelor alergiilor sezoniere
Menta contine acid rozmarinic, un compus vegetal care se gaseste in rozmarin si in plantele din familia mentei. Acidul rozmarinic are beneficii asupra reactiilor alergice, cum ar fi secretiile nazale, mancarimea ochilor si astmul.
Cum se prepara ceaiul de menta?
Ceaiul de menta este delicios si usor de preparat. Pentru a face un ceai de menta trebuie sa:
-
Puneti doua cani de apa la fiert.
-
Opriti focul si adaugati in apa doua pliculete de ceai de menta.
-
Acoperiti si lasati la infuzat timp de cinci minute.
-
Scoateti plicurile si beti.
Ceaiul de menta nu contine cofeina, motiv pentru care poate fi baut in orice moment al zilei.
Contraindicatii
Ca in cazul celor mai multe ceaiuri, ceaiul de menta poate avea cateva efecte secundare minore. Acest ceai ar trebui evitat de persoanele cu alergii la ingredientele sale, cum ar fi mentolul, si de cele care sufera de reflux gastroesofagian. Femeile insarcinate ar trebui, de asemenea, sa bea cat mai putin ceai de menta.
Reflux gastroesofagian
Nu este recomandat sa beti ceai de menta daca suferiti de reflux gastroesofagian din cauza faptului ca acest ceai poate relaxa muschii esofagului care impiedica urcarea acidului gastric in esofag. Ceaiul de menta poate agrava simptomele de arsuri stomacale si indigestie.
Sarcina
Femeile insarcinate pot bea ceai de menta, insa numai in cantitati limitate. Femeile ar trebui sa evite, de asemenea, sa bea ceai de menta atunci cand alapteaza, deoarece menta poate cauza probleme de respiratie la sugari si copii.
Interactiuni cu medicamente
Ca in cazul majoritatii ceaiurilor, este important sa discutati cu un medic inainte de a bea ceai de menta pentru a trata anumite afectiuni sau in combinatie cu orice medicamente. Ceaiul de menta poate interactiona cu medicamentele care combat arsurile la stomac si refluxul gastroesofagian.
Referinte:
https://dragonflytea.com/blogs/our-blog/mint-tea-benefits
https://www.eatingwell.com/mint-tea-health-benefits-8421322
https://senchateabar.com/blogs/blog/benefits-of-mint-tea
https://www.medicalnewstoday.com/articles/325242
https://www.healthline.com/nutrition/peppermint-tea