Ceai de leustean – utilizari, beneficii si contraindicatii

Ceai de leustean – utilizari, beneficii si contraindicatii Ceai de leustean – utilizari, beneficii si contraindicatii

Ultima actualizare: 16 august 2023

ceai-de-leustean

Cei mai multi oameni asociaza leusteanul cu supele de legume si de pui si alte preparate delicioase. Cu toate acestea, v-ati intrebat vreodata la ce este bun acest condiment, ce contine si cum il puteti folosi in viata de zi cu zi, cu exceptia gatitului, desigur... ? Cand auziti de leustean, primul lucru care va vine in minte este aroma sa puternica specifica.

Leusteanul este o planta perena care face parte din familia telinei. Poate atinge 1-2 metri inaltime si din el se pot folosi frunzele, fructele si radacinile. Leusteanul are multe proprietati utile.

Leusteanul poate provoca secretii in principal la nivelul tractului gastrointestinal si al plamanilor. In plus, energizeaza, stimuleaza sistemul excretor si imbunatateste functionarea sistemului cardiovascular.

In 1882, specialistii vremii au descoperit ca leusteanul previne microbacteriile care provoaca tuberculoza, distrugandu-le. De asemenea, are proprietati diuretice puternice. Poate fi de mare ajutor in ameliorarea anumitor tipuri de boli de piele. Leusteanul ajuta, de asemenea, la imbunatatirea activitatii stomacului si a intestinelor si, pe langa toate acestea, amelioreaza starea de epuizare.

 


Informatii generale despre leaustean

Faceti cunostinta cu leusteanul (Levisticum officinale), o planta extrem de cunoscuta care, pe langa aroma specifica, are si o multime de beneficii pentru sanatate!

Leusteanul este folosit de multa vreme in Europa in scopuri alimentare si medicinale - inca din perioada civilizatiilor grecesti si romane. In zilele noastre, aceasta planta a devenit extrem de apreciata la nivel mondial. Leusteanul apartine familiei patrunjelului, insa la gust se apropie mai mult de telina. Leusteanul este o planta usor de cultivat si, dupa cum mentionam, creste pana la aproape doi metri inaltime si aproximativ un metru latime.

ceai-de-leustean-informatii-generale

In cele mai multe cazuri, aceasta planta este adaugata la diverse preparate, in special la ciorbe si supe. Cu toate acestea, multi oameni beau ceai de leustean pentru a-si reduce inflamatia, in special la nivelul tractului urinar. Leusteanul poate avea proprietati diuretice si antimicrobiene. Unii oameni sustin ca femeile pot bea ceai de leustean pentru a-si regla ciclul menstrual.

Ceai de leustean – beneficii

Leusteanul ofera o serie de beneficii pentru sanatate. De exemplu, sustine sanatatea rinichilor si a articulatiilor si combate microorganismele daunatoare.

In timp ce oamenii de stiinta continua sa exploreze numeroasele proprietati ale leusteanului, exista cateva beneficii cercetate care merita parcurse.

Ceai de leustean – combate riscul de pietre la rinichi

Leusteanul este un acvaretic, mai exact un tip de diuretic care stimuleaza urinarea fara pierderi de electroliti. Urinarea curata tractul urinar, contribuind la evitarea formarii pietrelor la rinichi.

Ceai de leustean - suport pentru sanatatea plamanilor

Multi medici naturisti recomanda ceaiul de leustean datorita faptului ca slabeste mucusul gros din plamani, lucru care imbunatateste fluxul de aer, respiratia si aportul de oxigen catre plamani. In urma unui studiu s-a demonstrat ca eucaliptolul, compusul chimic activ din leustean reduce iritatia la nivelul plamanilor, producand rezultate pozitive semnificative in decurs de patru zile.

Ceai de leustean – beneficii pentru persoanele care sufera de colita

Se pare ca leusteanul este bogat in compusi care pot calma zonele aspre din organism. Compusii din leustean care ofera acest beneficiu sunt limonenul, eugenolul si quercetina. Specialistii au studiat efectele limonenului asupra organismului si au descoperit ca acesta poate ajuta la reducerea problemelor asociate cu colita.

ceai-de-leustean-beneficii-colita

Ceai de leustean – beneficii pentru sanatatea pielii

Leusteanul este recomandat ca o modalitate naturala de a lupta impotriva afectiunilor pielii precum dermatita si acneea. Mecanismul exact de actiune nu este pe deplin inteles, insa multi specialisti recomanda includerea leusteanului in rutina de ingrijire a pielii.

Ceaiul de leustean combate organismele daunatoare

Oamenii de stiinta au descoperit ca ceaiul de leustean este unul dintre cele mai puternice produse naturiste impotriva organismelor precum E. coli, Salmonella, H. pylori si H. influenzae.

Ceaiul de leustean amelioreaza digestia si elibereaza gazele

Beneficiile calmante ale leusteanului sunt foarte eficiente, ceaiul de leustean fiind un remediu grozav pentru problemele digestive. Potrivit studiilor, ceaiul de leustean reduce balonarea si meteorismul (gazele intestinale).

Ceaiul de leustean sustine sanatatea articulatiilor

Aceasta planta este considerata un remediu natural pentru disconfortul articular provocat de guta si umflarea reumatica a articulatiilor. In plus, nu provoaca efecte secundare grave.

Ceai de leustean - beneficii pentru persoanele alergice

Efectele calmante ale leusteanului ajuta in mod natural la combaterea simptomelor alergiilor. Cu toate acestea, cand vine vorba de alergii, beneficiile leusteanului merg si mai departe. Quercetina, unul dintre compusii care se gasesc in leustean, inhiba eliberarea de histamina si amelioreaza iritatia pielii cauzata de obicei de sensibilitatea la iritantii din mediu.

Ceaiul de leustean amelioreaza ciclul menstrual

Pe langa numeroasele utilizari traditionale, se spune ca leusteanul ofera ameliorarea disconfortului menstrual. Datorita continutului bogat in nutrienti si a proprietatilor calmante, persoanele care beau ceai de leustean inainte de inceputul unui ciclu menstrual isi pot imbunatati starea.

Cum sa faceti un ceai de leustean

Pentru a face un ceai de leustean, este recomandat sa:

  • Adaugati 1/2 lingurita de frunze uscate de leustean in 500 ml de apa fiarta.
  • Tineti continutul la infuzat timp de 15 minute, apoi strecurati-l.

ceai-de-leustean-preparare

Puteti bea ceai de leustean de trei ori pe zi - dimineata, la pranz si seara, inainte sau dupa masa. Efectele pot fi resimtite dupa doua saptamani de consum.

Puteti bea ceai de leustean timp de trei luni.

Precautii si efecte adverse

In general, exista foarte putine efecte secundare grave cunoscute ale leusteanului. Potrivit specialistilor, leusteanul poate fi utilizat in siguranta in cantitatea minima necesara pentru a produce efectul dorit.

Exista cateva efecte secundare, insa au fost efectuate putine cercetari pentru a verifica aceste afirmatii.

Efecte secundare frecvente

Inducerea menstruatiei

Leusteanul are proprietati care induc eliminarea mucoasei uterine (endometru). Din acest motiv, leusteanul poate provoca aparitia menstruatiei.

ceai-de-leustean-efecte-adverse

Fotosensibilitate

S-a observat ca leusteanul contine o substanta chimica numita furocumarina, care poate provoca fotosensibilitate. De aceea, specialistii sugereaza ca persoanele care consuma leustean, sub diferite forme, sa se expuna cat mai putin la razele UV.

Retineti ca exista putine cercetari cu privire la acest efect al leusteanului. Sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma aceasta afirmatie.

Efecte secundare severe

Nu s-au raportat reactii adverse severe la utilizarea leusteanului. Exista posibilitatea aparitiei reactiilor alergice, deoarece plantele din familia Apiaceae pot provoca astfel de reactii. Cu toate acestea, lipsesc date din studiile clinice despre efectele secundare ale leusteanului.

Leusteanul nu trebuie utilizat de copii sau administrat in timpul sarcinii sau alaptarii decat daca un furnizor de asistenta medicala calificat recomanda acest lucru.

Deoarece leusteanul este considerat un diuretic, persoanele care au probleme cardiace sau renale trebuie sa aiba mare grija atunci cand consuma ceai de leustean. Deoarece poate irita tesuturile, persoanele cu functia renala afectata ar trebui sa evite consumul de leustean. In general, leusteanul nu ar trebui sa fie folosit de catre persoanele care sufera de orice tip de afectiune medicala fara a o discutie in prealabil cu un furnizor de asistenta medicala.

Precautii

Trebuie remarcat faptul ca leusteanul este considerat a fi in general sigur, insa nu este recomandat tuturor oamenilor. In unele cazuri, utilizarea leusteanului nu este indicata.

ceai-de-leustean-precautii

Persoanele insarcinate trebuie sa evite leusteanul din cauza faptului ca aceasta planta poate induce aparitia menstruatiei.

Nu exista cercetari clinice cu privire la efectele leusteanului asupra copiilor si adolescentilor. Din acest motiv, nu este recomandat copiilor sau adolescentilor sub 18 ani.

Evitati sa utilizati leustean daca sunteti alergic sau hipersensibil la Levisticum officinale, componenta plantelor din familia Apiaceae.

 

 

 

Referinte:

https://www.verywellhealth.com/lovage-benefits-side-effects-dosage-and-interactions-4686373

https://bonapeti.com/advice/a-10664-Lovage_Tea_-_Why_Drink_it

https://explore.globalhealing.com/10-benefits-organic-lovage/

https://sowrightseeds.com/blogs/planters-library/lovage-herb-health-benefits