
Galbenelele sunt printre cele mai cunoscute si miraculoase plante! Aceste plante sunt folosite de secole pentru ameliorarea sau combaterea mai multor tipuri de tulburari, in special a celor care afecteaza pielea. Florile de galbenele sunt responsabilele cu beneficiile medicinale ale plantei.
Minunatele petale colorate contin cantitati mari de flavonoizi, acestia fiind compusi naturali care se gasesc in legume si fructe. Flavonoizii au capacitati antiinflamatorii, antidiabetice, anticanceroase, antitrombotice (impiedica formarea cheagurilor de sange) si neuroprotectoare.
Calendula officinalis, cum este cunoscuta planta de galbenele in termeni stiintifici, poate fi consumata sub forma de ceai de galbenele sau poate fi inclusa in diferite produse pe baza de plante.
Puteti face ceai de galbenele foarte simplu, prin introducerea florilor in apa clocotita. In schimb, extractul este obtinut atat din flori, cat si din frunzele plantei.
Chiar daca are un gust usor amar, puteti consuma ceai de galbenele datorita proprietatilor sale terapeutice recunoscute la nivel mondial. Ceaiul de galbenele este un remediu renumit utilizat in medicina traditionala.
Galbenelele si intrebuintarile lor
Galbenelele au un intreg istoric in materie de tratamente medicinale! Specialistii in medicina naturista, si nu numai, au recomandat galbenele (si ceai de galbenele) pentru a trata o serie de probleme ale pielii, dar si infectii si ciuperci. Potrivit cercetarilor, galbenelele pot fi eficiente in tratarea eruptiilor cutanate, a leziunilor, a infectiilor vaginale si a altor afectiuni ale pielii. In plus, galbenelele au capacitatea de a reduce durerea si inflamatia.
Florile de galbenele contin substante chimice naturale pe post de ingrediente active. Printre aceste substante se numara saponinele triterpenice (glicozide ale acidului oleanolic), alcoolii triterpenici (alfa si beta-amirine, faradiol) si flavonoizi (quercetina si izorhamnetina).
Beneficii cunoscute ale ceaiului de galbenele
Beneficii cunoscute ale ceaiului de galbenele
Iata beneficiile potentiale ale ceaiului si extractului de galbenele.
Este bogat in antioxidanti
Antioxidantii sunt compusi benefici care neutralizeaza efectele nocive ale stresului oxidativ in organism.
Extractul de galbenele poseda cativa antioxidanti puternici, inclusiv triterpene, flavonoide, polifenoli si carotenoide. In plus, contine si compusi antiinflamatori, cum ar fi factorul de necroza tumorala alfa (TNF-alfa). Inflamatia este un raspuns normal si chiar benefic al corpului. Cu toate acestea, inflamatia cronica poate duce la aparitia mai multor afectiuni, cum ar fi obezitatea, sindromul metabolic si diabetul de tip 2.

Poate stimula vindecarea ranilor si a ulceratiilor pielii
Extractul de galbenele care se gaseste in uleiuri, unguente si tincturi poate fi folosit local pentru a trata ranile si ulceratiile. De asemenea, puteti aplica ceai de galbenele pe piele. Cu toate acestea, specialistii nu au descoperit daca ceaiul de galbenele baut ofera aceleasi efecte.
Studiile pe eprubeta si pe animale indica faptul ca extractul de galbenele poate regla expresia anumitor proteine care promoveaza vindecarea ranilor.
Un studiu pe eprubeta a determinat ca extractul de galbenele a crescut nivelul de colagen din rani pe masura ce acestea se vindecau. Aceasta proteina este necesara pentru a forma straturi noi de piele.
Poate ajuta la combaterea anumitor celule canceroase
Continutul de antioxidanti din galbenele poate avea efecte antitumorale. Studiile pe eprubeta sugereaza ca flavonoidele si triterpenele din galbenele pot lupta impotriva leucemiei, melanomului, cancerului de colon si a celulelor canceroase pancreatice.
Cercetarile indica faptul ca extractul activeaza proteinele care ucid celulele canceroase, blocand simultan alte proteine care altfel ar interfera cu moartea celulelor.
Cu toate acestea, cercetarile la oameni lipsesc. Ceaiul de galbenele sau alte produse de galbenele nu trebuie niciodata folosite ca tratament impotriva cancerului.
Poate avea proprietati antifungice si antimicrobiene
Extractul de galbenele este cunoscut pentru proprietatile sale antifungice si antimicrobiene.
Intr-un studiu pe eprubeta, uleiul din florile de galbenele s-a dovedit eficient impotriva a 23 de tulpini de fungi Candida - o ciuperca raspandita care poate provoca infectii orale, vaginale si ale pielii.
Poate sustine sanatatea orala
Galbenelele pot ajuta la tratarea afectiunilor orale, cum ar fi gingivita. Gingivita, care se caracterizeaza prin inflamatia cronica a gingiilor, este una dintre cele mai frecvente boli orale.
Intr-un studiu de 6 luni pe 240 de persoane cu gingivita, cei carora li s-a administrat o apa de gura cu galbenele au experimentat o reducere cu 46% a nivelului de inflamatie, comparativ cu 35% in grupul de control.
Mai mult, un studiu pe eprubeta a determinat ca o apa de gura pe baza de galbenele a redus numarul de microorganisme de pe materialele de sutura utilizate pentru extractia dintilor.
Poate imbunatati sanatatea pielii
Extractul de galbenele este utilizat pe scara larga in produsele cosmetice, cum ar fi cremele si unguentele.
Atat studiile pe eprubeta, cat si studiile pe oameni arata ca extractul de galbenele poate imbunatati hidratarea pielii si poate stimula fermitatea si elasticitatea acesteia, ceea ce poate intarzia semnele de imbatranire. Aceste efecte se datoreaza probabil continutului sau de antioxidanti, care poate reduce daunele pielii cauzate de stresul oxidativ.
Expunerea la radiatiile ultraviolete (UV) este principala cauza a stresului oxidativ la nivelul pielii. Interesant, un studiu pe eprubeta a determinat ca uleiul de galbenele are un factor de protectie solara (SPF) de 8,36.
Alte utilizari
Multi oameni sustin ca galbenelele au si alte utilizari, dar putine dintre acestea sunt sustinute de stiinta. De exemplu:
-
Pot regla ciclul menstrual. Se banuieste ca galbenelele amelioreaza crampele menstruale, desi lipsesc studii de sustinere.
-
Pot ameliora durerile de mameloane in timpul alaptarii. Atunci cand sunt aplicate local, produsele pe baza de galbenele pot trata crapaturile aparute la nivelul mameloanelor in timpul alaptarii. Totusi, este nevoie de mai multe cercetari.
-
Pot fi folosite ca o lotiune tonica pentru ten. Se banuieste ca galbenelele reduc acneea si eruptiile datorita proprietatilor sale antimicrobiene. Cu toate acestea, nu exista dovezi care sa sustina aceasta afirmatie.
-
Pot stimula sanatatea inimii. Capacitatile antiinflamatoare si antioxidante ale galbenelelor pot reduce riscul de atac de cord. Cu toate acestea, aceste efecte au fost observate intr-un singur studiu pe eprubeta care a folosit doze mari.
Cum se prepara ceaiul de galbenele?
Exista cateva metode diferite prin care poate fi preparat ceaiul de galbenele.
Puneti flori uscate in apa fierbinte
-
Turnati o cana de apa fierbinte peste aproximativ 1-2 linguri de flori uscate de galbenele.
-
Acoperiti cana cu o farfurioara si lasati florile la infuzat timp de 15-20 de minute.
Puneti flori proaspete in apa fierbinte
-
Turnati apa fierbinte peste 1-2 linguri de flori proaspete.
-
Acoperiti si lasati florile sa infuzeze pana cand ceaiul este suficient de rece pentru a fi baut.

Turnati apa rece peste flori proaspete
-
Umpleti un borcan cu flori proaspete si acoperiti-le cu apa rece.
-
Puneti capacul si asezati borcanul intr-un loc luminos si insorit (cum ar fi pervazul ferestrei) timp de cel putin 5-6 ore.
Contraindicatiile ceaiului de galbenele
Specialistii sustin ca ceaiul de galbenele poate fi consumat in siguranta. Cu toate acestea, persoanele care sunt alergice la ambrozie, margarete sau plante din familia Asteraceae / Compositae ar trebui sa nu consume ceai de galbenele pentru ca pot dezvolta reactii alergice.
De asemenea, este recomandat ca femeile insarcinate sau cele care alapteaza sa nu consume ceai de galbenele, deoarece aceasta planta poate influenta activitatea hormonala si poate induce menstruatia.
In plus, cei care iau medicamente sau urmeaza sa fie supusi unei interventii chirurgicale ar trebui sa ia legatura cu medicul inainte de a consuma ceai de galbenele sau alte produse care contin aceasta planta.
Referinte:
https://www.healthline.com/nutrition/calendula-tea
https://www.verywellhealth.com/health-benefits-of-calendula-4582641
https://thenerdyfarmwife.com/14-uses-for-calendula-tea/