Ceaiul de chimen negru este un remediu natural specific medicinei traditionale din zona Orientului Mijlociu, care a devenit foarte popular si in Europa dar si zona Asiei. Si in zilele noastre ceaiul de chimen negru isi mentine cota popularitatii la un nivel destul de ridicat, mai ales dupa ce beneficiile sale au fost confirmate de mai multe studii efectuate asupra acestei plante.
Denumirea stiintifica a acesteia este „ Nigella sativa” iar ceaiul de chimen negru se prepara din semintele plantei, care contin o serie de substante benefice pentru organism. Daca vreti sa aflati ce beneficii atrage ceaiul de chimen negru si care sunt proprietatile pe care i le confera aceste substante, va oferim toate informatiile in cele ce urmeaza.
Ce contine ceaiul de chimen negru
Cercetarile despre care am amintit mai devreme au stabilit faptul ca semintele din care se prepara ceaiul de chimen negru sunt o sursa bogata de flavonoide, uleiuri volatile, minerale si vitamine. Aceste substante se gasesc in buna parte si in bautura preparata prin infuzarea semintelor in apa calda. Astfel, ceaiul de chimen negru contine in primul rand timochinona, care este un compus organic complex ce confera cea mai mare parte a proprietatilor benefice ale acestei bauturi.
Din categoria mineralelor ce pot fi gasite in ceaiul de chimen negru amintim calciul, magneziul, fierul, potasiul, fosforul, manganul, zincul, sodiul, cuprul si seleniul. In acelasi timp, ceaiul de chimen negru este si o buna sursa de vitamine din complexul B, alaturi de vitamina C, vitamina E si beta-caroten din care organismul sintetizeaza vitamina A.
La toate acestea se mai adauga si o serie de compusi fenolici si uleiuri volatile care confera aroma specifica ce face ceaiul de chimen negru usor de recunoscut.
In ceea ce priveste valorile nutritionale, o lingurita de seminte suficienta pentru prepararea unei cani de ceai contine 22,30 de calorii, conferite de 3,34 de grame de carbohidrati, 1,33 de grame de proteine si 0,978 de grame lipide.
Ce proprietati terapeutice are ceaiul de chimen negru
Ceaiul de chimen negru nu trebuie considerat un leac miraculos care vindeca diferite afectiuni sau asigura protectie totala impotriva acestora, ci doar un remediu cu rol adjuvant in managementul unor probleme de sanatate, avand si capacitatea de a preveni intr-o oarecare masura astfel de probleme.
Mai exact, ceaiul de chimen negru are un puternic efect antioxidant, dat de timochinona si ceilalti compusi fenolici dar si de vitaminele C si E. In acelasi timp este un bun antiinflamator, avand si efect antimicrobian datorita caruia contribuie la prevenirea si tratarea infectiilor.
Datorita substantelor pe care le contine, ceaiul de chimen negru are si efet antialergenic, ameliorand reactiile alergice in cazul persoanelor cu o sensibilitate crescuta la anumiti factori declansatori.
Totodata, ceaiul de chimen negru contribuie la detoxifiera organismului iar in urma cercetarilor de data mai recenta s-a descoperit ca are si anumite proprietati anticancerigene.
Beneficii asociate consumului de ceai de chimen negru
Proprietatile pe care tocmai le-am mentionat fac din ceaiul de chimen negru un remediu cu multiple beneficii pe diferite planuri, iar in cele ce urmeaza va vom arata care sunt acestea.
Reducerea riscului de boli provocate de stresul oxidativ
Stresul oxidativ este un proces nociv la care sunt supuse celulele din corp sub actiunea unor compusi chimici instabili numiti radicali liberi. Acestia se formeaza in urma proceselor metabolice si totodata pot patrunde in organism din exterior iar atunci cand nivelul lor depaseste o anumita limita declanseaza stresul oxidativ. Mai exact, intra in reactie cu celulele din organism, care in urma acestei interactiuni isi modifica structura si functionalitatea. Devin astfel celule anormale, iar pe masura ce numarul lor creste pot declansa boli cronice care afecteaza functionalitatea organelor si chiar pot forma tumori maligne asociate cu diferite forme de cancer.
Spuneam despre ceaiul de chimen negru ca are proprietati antioxidante, ceea ce inseamna ca actioneaza impotriva stresului oxidativ reducand riscul daunelor aparute la nivelul celulelor, implicit pe cel aparitiei bolilor de care am amintit. Proprietatile antioxidante se datoreaza timochinonei dar si vitaminelor C si E, care detecteaza radicalii liberi si ii neutralizeaza, impiedicand astfel inmultirea acestora.
Stimularea functiilor hepatice
Ficatul este considerat o adevarata uzina, dat fiind faptul ca indeplineste peste 500 de functii esentiale in organism. Printre cele mai importante functii se numara eliminarea toxinelor din sange, metabolismul glucidelor, lipidelor si proteinelor, producerea de bila necesara digestiei grasimilor, stocarea vitaminelor si sinteza unor proteine.
S-a constatat ca ceaiul de chimen negru contine substante care stimuleaza producerea de enzime hepatice implicate in eliminarea toxinelor din sange si de aceea putem spune ca are efect detoxifiant si totodata ajuta ficatul sa se protejeze de substantele nocive pe care le filtreaza. De asemenea, ficatul este mai expus riscului reprezentat de radicalii liberi iar ceaiul de chimen negru ii asigura un plus de protectie datorita efectului antioxidant descris anterior.
Ameliorarea reactiilor alergice
Alergiile sunt reactii exagerate ale sistemului imunitar la anumite substante inofensive pe care le percepe in mod eronat ca fiind agenti patogeni. Aceste substante se numesc alergeni iar contactul cu ele provoaca persoanelor alergice o serie de simptome neplacute precum rinoree, stranut, aparitia de eczeme, mancarimi ale pielii, dificultati de respiratie sau inrosirea ochilor. Simptomele variaza ca forma de manifestare si intensitate, insa ceaiul de chimen negru poate ameliora raspunsul organismului la contactul cu alergenii.
Unele substantele pe care le contine ceaiul de chimen negru stabilizeaza celulele mastocitare, care sunt celule imunitare ce elibereaza o substanta numita histamina, responsabila de aparitia reactiilor alergice. Astfel se reduce productia de histamina in mod nejustificat, implicit intensitatea reactiilor alergice.
Intarirea sistemului imunitar
Ceaiul de chimen negru nu doar moduleaza raspunsul imunitar la actiunea alogenilor dar are si capacitatea de a intari imunitatea, crescand rezistenta organismului in fata agentilor patogeni care provoaca infectii. Vitamina C pe care ceaiul de chimen negru o contine este implicata in producerea de celule imunitare, avand totodata si un rol important in reglarea functiilor acestora. De asemena, efectul antioxidant al acestei bauturi vine la randul sau in sprijinul sistemului imunitar, caruia ii revine sarcina de a mentine sub nivelul de risc radicalii liberi. Dupa cum am aratat, ceaiul de chimen negru preia partial aceasta functie a sistemului imunitar, neutralizand prin compusii sai o parte din radicalii liberi.
Combaterea parazitilor interni si externi
Consumul de ceai de chimen negru este recomandat si ca tratament impotriva parazitilor intestinali tot datorita actiunii timochinonei. Aceasta are efect toxic asupra parazitilor intestinali, ajutand astfel la neutralizarea si eliminarea acestora din organism. De asemenea, ceaiul de chimen negru are si actiune antimicrobiana, actionand in acelasi timp si impotriva bacteriilor si altor microorganisme care ajung in stomac sau intestine, unde pot provoca tulburari digestive.
Ceaiul de chimen negru este eficient chiar si impotriva parazitilor externi, avand acelasi efect toxic asupra capuselor, paduchilor sau puricilor. In acest caz, ceaiul nu se mai bea, ci se aplica pe piele sau par putand fi amestecat cu gelul de dus sau cu samponul.
Protectia pielii
In acelasi timp, ceaiul de chimen negru poate fi folosit extern si ca tratament pentru piele, dar si ca element de protectie impotriva microbilor si a actiunii razelor ultraviolete. Acesta amelioreaza simptomele asociate cu aparitia eczemelor sau a iritatiilor cutanate, estompand roseata si reducand intensitatea mancarimilor. De asemenea, in cazul infectiilor cutanate, aplicarea de ceai de chimen negru distruge agentii patogeni, dovedindu-se astfel un tratament eficient impotriva acneei.
Uleiurile si acizii grasi esentiali din compozitia sa contribuie la hidratarea pielii si totodata la mentinerea elasticitatii si stralucirii, ceaiul de chimen negru asigurand si un anumit grad de protectie impotriva razelor solare. Cu toate acestea, nu trebuie sa va bazati doar pe ceai in cazul expunerii prelungite la soare, intrucat nu poate inlocui efectul cremelor de protectie.
Efect anticancerigen
Consumul de ceai de chimen negru poate contribui si la prevenire aparitiei cancerului sau, in cel mai rau caz, la incetinirea progresiei acestuia, crescand sansele de reusita ale tratamentului. S-a constatat ca timochinona pe care o contine acest tip de ceai inhiba in oarecare masura dezvoltarea celulelor canceroase in anumite tipuri de cancer precum cancerul pulmonar, ce de san sau cel de colon.
De asemenea, aceeasi substanta poate induce in randul celulelor canceroase un proces de autodistrugere cunoscut sub denumirea de apoptoza si totodata inhiba formarea vaselor de sange care iriga tumorile maligne.
La toate acestea se adauga si efectul antioxidant, care previne aparitia unor forme de cancer aparute pe fondul stresului oxidativ.
Cercetarile in privinta efectelor cancerigene ale ceaiului de chimen negru sunt inca in stadii incipiente, astfel ca acesta nu trebuie considerat o alternativa naturista la tratamentul oncologic.