Ati baut vreodata ceai de brusture? Gustul intrigant de dulce si amar poate fi o provocare pentru papilele gustative. Mai mult decat atat, in stare cruda, radacina este maro, are o textura crocanta, asemanatoare ridichii, si un aspect lemnos si murdar. Gustul este resimtit diferit de la persoana la persoana. Unii oameni ar spune ca o gura de ceai de brusture le aminteste de telina, altii ar inclina spre pamant si chiar nuca. Odata preparat, ceaiul are culoarea mierii. In lipsa unei recomandari, radacina de brusture nu v-ar atrage niciodata atentia. In ciuda faptului ca aspectul si gustul nu sunt ofertante, benefiicile consumului de ceai de brusture sunt considerabile. Bautura este recunoscuta, printre altele, pentru proprietatile de purificare a sangelui, detoxifiere a organismului si eliminare a retentiei de apa. Chiar daca este sigur consumul de ceai de brusture, exista cateva contraindicatii pe care trebuie sa le aveti de vedere inainte de a va bucura de aceasta bautura.
Daca va plac drumetiile, cu siguranta ati intalnit brusture, in plimbarile dumneavoastra, la marginea drumurilor sau padurilor, de la campie pana la munte si de multe ori in crapaturi de asfalt. E posibil chiar ca planta sa se fi agatat de hainele dumneavoastra, deoarece la suprafata are scaieti. De aceea, chiar ca a inspirat crearea celebrului si necesarului Velcro.
Brusturele (Articum lappa) face parte din familia Asteraceae, impreună cu floarea-soarelui și margaretele. Aceasta planta poate creste in mediu salbatic, insa poate si sa fie cultivata.
Farmacistii Catena recomanda Naturalis GlucoSuport ceai, un supliment alimentar care ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange. Produsul contine scortisoara, frunze de afin, teci de fasole, urzica, frunze de dud alb si radacina de brusture.
Despre brusture, informatii generale
Daca aveti dubii cu privire la consumul de ceai de brusture trebuie sa siti ca nu veti gasi niciun strop de cofeina in cana dumneavoastra, pentru ca nu este un ceai in sensul traditional. Mai exact, nu este facut din frunzele plantei Camellia sinensis, precum ceaiul negru sau ceaiul verde. Bautura este preparata folosind parti ale unei plante, mai exact radacina, care sub nicio forma nu contine cofeina. Planta Arctium lappa este originara din Asia si Europa, insa se cultiva si in America de Nord.
Radacina de brusture contine 80 de calorii in 85 de grame de planta. Are un continut ridicat de fibre, potasiu, calciu, magneziu si antioxidanti.
In baza practicii medicale chineze, specialistii sugereaza ca radacinile de brusture reprezinta cea mai benefica parte a plantei. Chiar daca numarul cercetarilor stiintifice in aceasta directie este limitat, cercetatorii nu neaga faptul ca radacina de brusture contine o varietate de nutrienti, cum ar fi antioxidanti si inulina.
Radacina de brusture este consumata, de obicei, sub forma de ceai. Japonezii, insa, au descoperit ca este un aliment versatil si i-au facut loc si in farfurie. Astfel, ea este inclusa in supe, tocanite, sushi sau preparate pane. Mai poate fi consumata murata sau sub forma de chipsuri.
Ceai de brusture – cum se prepara
Puteti cumpara ceai de brusture online, din farmacii, de la plafar sau din piete. Il gasiti ambalat in pungi sau in manunchiuri de radacini uscate. Va recomandam sa cumparati ceai de brusture doar de la specialisti, comercianti autorizați și producători de încredere. Doar asa va asigurati ca urmeaza sa consumati ceea ce v-ati propus si ca radacinile au fost culese si depozitate in cele mai bune conditii. Alegeti intotdeauna radacinile care au un diametru de cel mult 2,5 cm, sunt tinere, ferme, fara crapaturi.
Pentru a depozita produsul, infasurati radacinile de brusture (fara a le spala inainte) in prosoape de hartie usor umezite si pastrati-le la frigider, intr-o punga de plastic, timp de doua pana la trei saptamani.
Pentru a face ceai de brusture trebuie sa parcurgeti urmatorii pasi: spalati bine radacina plantei, apoi razuiti-o in fasii subtiri cu un curatator de legume (nu aruncati partile care se afla la suprafata!). Turnati 200 ml de apa fierbinte si lasati bautura la infuzat timp de 10 minute. Strecurati bucatile. Puteti bea ceai de brusture cald sau il puteti raci inainte de consum.
Ceai de brusture – utilizari si beneficii
Poate ca nu are un gust delicios sau o culoare atragatoare, insa o cana de ceai de brusture poate fi inceputul unui obicei care sa va aduca beneficii considerabile. Iata cateva dintre ele:
Ajuta la eliminarea retentiei de apa
Cand vine vorba despre ceai de brusture trebuie sa stiti ca este o bautura vedeta in medicina traditionala chinezeasca. Preparatul este recomandat ca diuretic pentru a facilita transpiratia si urinarea. De aceea, daca urmati vreun tratament pentru reducerea retentiei de apa, nu consumati si ceai de brusture. Aceasta combinatie ar putea duce la deshidratare.
Contribuie la reducerea inflamatiei
Unul dintre cele mai mari beneficii pe care il confera consumul de ceai de brusture consta in furnizarea de antioxidanti, cum ar fi quercetina, acizii fenolici si luteolina, substante care va pot proteja celulele de radicalii liberi. Acesti antioxidanti ajuta la reducerea inflamatiei in organism.
Calmeaza tusea si raceala
O cana de ceai de brusture este folosita, in mod traditional, ca decongestionant si expectorant in caz de raceala sau tuse. Chiar daca cercetarile sunt limitate in acest sens, brusturele contine vitamina C, substanta care sprijina sistemul imunitar.
Ar putea preveni sau contribui la reducerea riscului de cancer
Flavonoidele si polifenolii care se regasesc in ceai de brusture pot ajuta la incetinirea evolutiei anumitor tumori. De asemenea, aceste substante ar putea ajuta la reducerea durerii pe care o cauzeaza unele tipuri de cancer, cum ar fi tumorile de san.
Imbunatateste sanatatea ficatului
De secole intregi, in medicina traditionala, specialistii recomanda ceai de brusture pentru detoxifierea ficatului si a organismului. Un studiu promitator in acest sens au efectuat cercetatorii de la National Taiwan University si Taipei Medical University. Desi cercetarea fost efectuata pe animale, oamenii de stiinta au descoperit ca planta poate ajuta la vindecarea leziunilor hepatice cauzate de consumul exagerat de alcool.
Reduce tensiunea arteriala
Consumul de ceai de brusture poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale si la deschiderea vaselor de sange, astfel incat sa fie imbunatatit fluxul sangvin. Aceste beneficii se datoreaza continutului de potasiu al radacinii plantei.
Sustine sanatatea scalpului si a parului
Exista specialisti care sugereaza ca fitosterolii din radacina de brusture pot imbunatati sanatatea scalpului si a podoabei capilare. Mai exact, ar putea reduce matreata, preveni caderea parului si imbunatati textura firelor.
Indeparteaza toxinele din sange
Desi nu exista suficiente dovezi stiintifice care sa sustina recomandarile practicienilor medicinei traditionale chineze, specialistii asiatici vorbesc adesea despre puterea de purificare a sangelui pe care o poate avea consumul de ceai de brusture. Aceasta convingere se datoreaza capacitatii plantei de a lupta impotriva unor infectii si bacterii.
Reduce constipatia
Consumul de ceai de brusture poate avea beneficii si pentru digestie. Aceasta bautura contine inulina, o fibra prebiotica ce sustine ameliorarea constipatiei si cresterea numarului de bacterii benefice din colon.
Ceai de brusture – contraindicatii si efecte adverse
De obicei, consumul unei cani de ceai de brusture este considerat sigur. In unele cazuri, exista persoane fara probleme de sanatate care pot sesiza eruptii cutanate dupa consumarea acestei bauturi. Este recomandat ca in astfel de situatii sa nu fie reluat consumul.
Mare atentie, insa, caci exista anumite categorii de persoane care ar trebui sa nu consume aceasta bautura:
-
femeile insarcinate nu ar trebui sa bea ceai de brusture pentru ca ar putea fi stimulat uterul si indus travaliul prematur;
-
femeile care doresc sa ramana insarcinate;
-
pacientii cu diabet care iau medicamente pentru scaderea zaharului din sange nu ar trebui sa bea ceai de brusture deoarece exista riscul aparitiei unei hipoglicemii;
-
persoanele care nu au implinit 18 ani;
-
persoanele deshidratate sau cele care iau deja diuretice nu ar trebui sa bea ceai de brusture;
-
pacientii care prezinta sensibilitate sau antecedente de reactii alergice la margarete, ambrozie sau crizanteme au un risc crescut de se confrunta cu o reactie alergica si la consumul de ceai de brusture;
-
pacientii care sunt programati pentru o interventie chirurgicala ar trebui sa nu bea ceai de brusture cu cel putin doua saptamani inainte de operatie, deoarece preparatul ar putea incetini coagularea sangelui;
-
radacina de brusture este bogata in inulina, substanta ca ajuta la digestie. Cu toate acestea, unii oameni se pot confrunta cu balonare temporara sau flatulenta dupa ce consuma ceai de brusture. Pacientii care au un risc crescut de aparitie a acestor simptome sunt cei sensibili la alimentele bogate in inulina (cum ar fi cicoare, usturoi, sparanghel sau ceapa). Cantitatea maxima de inulina pe care specialistii o considera sigura pentru majoritatea oamenilor este de 20 de grame pe zi.
Surse:
https://www.goodhousekeeping.com/health/a39357016/burdock-root-benefits/
https://www.verywellfit.com/burdock-root-tea-benefits-and-side-effects-4163735
https://www.webmd.com/diet/health-benefits-burdock-root
https://www.oregonlive.com/foodday/2013/10/burdock_roots_sweet_earthy_fla.html
https://link.springer.com/article/10.1007/BF02256533
https://www.realsimple.com/health/nutrition-diet/burdock-root-benefits
https://www.medicalnewstoday.com/articles/320035#what-is-burdock-root