Desi mai putin cunoscut decat ceaiul negru sau ceaiul verde, care provin din aceeasi tara si aceeasi planta, ceaiul alb nu este cu nimic mai prejos cand vine vorba de proprietatile curative si beneficiile pentru sanatate.
De acea, am decis azi sa-l aducem in atentie si sa va prezentam pe parcursul acestui material care sunt principalele tipuri de ceai alb, beneficiile acestora modul de preparare si contraindicatiile legate de consum.
Vom incepe insa cu cateva informatii generale, dat fiind faptul ca ceaiul alb este mai putin cunoscut si ce cuvine sa-i facem o scurta prezentare.
Ceaiul alb este supranumit si Ceaiul Imparatilor, dat fiind faptul ca primele scrieri care atesta existenta acestuia il prezinta ca fiind o bautura exclusivista destinata doar capetelor incoronate. Cele mai vechi dovezi care fac referire la aceasta licoare dateaza de mai bine de 200 de ani, dar este foarte posibil ca ceaiul alb sa aiba o istorie mult mai veche.
Este originar din China, unde se obtine din mugurii si frunzele verzi ale plantei Camellia Sinensis. Recoltarea se face manual doar de doua ori pe an, mai exact in lunile aprilie si septembrie atunci cand natura este mai calma.
Aroma cu totul speciala a ceaiului alb se datoreaza modului in care sunt tratati mugurii si frunzele, care se tin doar pentru cateva minute la aburi pentru a nu se oxida, dupa care se lasa sa se usuce lent in mod natural.
In ceea e priveste denumirea de „ceai alb”, aceasta se datoreaza perisorilor de culoare alba care acopera mugurii inca nedesfacuti ai plantei.
Cum spuneam, din aceeasi planta - Camellia Sinensis – provin si ceaiul negru si ceaiul verde, insa ceaiul alb este cel mai putin procesat, iar din acest motiv este considerat ca fiind superior calitativ celorlalte doua.
Ceaiul alb reprezinta o sursa de vitamina C si vitamine din complexul B, alaturi de care se mai gasesc minerale precum fier, magneziu, potasiu, sodiu si zinc. De asemenea, mai trebuie precizat ca 100 de mililitri de ceai alb contin 15 miligrame de cofeina.
Tipuri de ceai alb
Exista mai multe tipuri de ceai alb, denumite fie in functie de zona de origine a plantelor, fie in functie de partile folosite. Cu toate acestea, la nivel international sunt recunoscute patru tipuri principale, care se diferentiaza prin partile de planta pe care le contin si prin puritate.
Ceaiul alb Pai Mu Tan
Aceasta este ce mai cunoscuta formula, fiind alcatuita atat din muguri, cat si din frunze tinere. Astfel se explica aroma sa mai intensa, careia i se datoreaza popularitatea acestui tip de ceai.
Ceaiul alb Pai Hao Yin Zhen
Spre deosebire de formula prezentata anterior, aceasta este cea mai rara si totodata cea mai scumpa. Formula de ceai alb Pai Hao Yin Zhen include doar muguri tineri inca nedeschisi, care sunt pusi la uscat pe site de bambus speciale.
Ceaiul alb Gong Mei
Acest tip este obtinut doar din anumite plante selectate, care sunt prelucrate printr-o metoda usor diferita. Principalul avantaj al acestei formule il reprezinta aroma cu nuante fructate, care nu se regaseste si la celelalte sortimente.
Ceaiul alb Shou Mei
Este obtinut din frunze ceva mai mature, care confera bauturii un gust mai puternic, insa ceaiul alb din aceasta categorie nu este considerat a fi unul de calitate superioara.
Ceai alb – beneficii si utilizari
Dincolo de aroma fina si rafinata care incanta papilele gustative, ceaiul alb are si o serie de beneficii pentru sanatate, dintre care le vom enumera pe cele mai importante.
Protejeaza sanatatea inimii
Ceaiul alb ajuta la scaderea nivelului de colesterol din organism, impiedicand astfel depunerea acestuia in interiorul vaselor de sange. In acest mod, se reduce riscul aparitiei hipertensiunii arteriale pe fondul ingustarii vaselor din cauza placilor de aterom care se formeaza pe peretii interiori ai acestora.
O tensiune normala a sangelui mentine si inima sanatoasa, iar astfel ceaiul alb reduce riscul aparitiei bolilor cardiovasculare.
Imbunatateste functiile cognitive
Ceaiul alb are si un efect stimulator asupra sistemului nervos, imbunatatind procesele cognitive ale creierului precum invatarea, memoria si atentia. Rezultatele se fac simtite in cel mai scurt timp, motiv pentru care ceaiul alb este recomandat studentilor aflati in sesiune, elevilor care se pregatesc de Bacalaureat si oricarei persoane care doreste sa isi imbunatateasca memoria si capacitatea de asimilare a noi cunostinte.
Reduce nivelul glicemiei
Ceaiul alb imbunatateste sensibilitatea celulelor la insulina, favorizand astfel o mai buna absorbtie a glucozei din sange. In acelasi timp, inhiba activitatea unei enzime numite alfa-glucosidaza, care contribuie la cresterea nivelului de glucoza, implicit a glicemiei.
Astfel, ceaiul alb reduce riscul aparitiei diabetului de tip 2, iar pe pacientii care sufera de aceasta afectiune ii ajuta sa isi controleze glicemia.
Mentine sanatatea dintilor
Ceaiul alb contine flour si alti compusi care intaresc dintii, facandu-i mai rezistenti in fata bacteriilor care duc la aparitia cariilor. Totodata, consumul frecvent de ceai alb previne aparitia tartrului si mentine o respiratie proaspata.
Reduce riscul de osteoporoza
Datorita continutului bogat de minerale, ceaiul alb contribuie si la mentinerea densitatii osoase, oferind mai multa rezistenta oaselor. Aceasta proprietate este benefica mai ales in cazul persoanelor varstnice, dar fiind faptul ca oasele devin tot mai sensibile odata cu inaintarea in varsta. Densitatea osoasa scade si se creeaza astfel permisele aparitiei osteoporozei – afectiune care slabeste sistemul osos si creste riscul aparitiei unor fracturi care se vindeca greu.
Ceai alb – mod de preparare
Pentru a prepara o cana de 250 de mililitri de ceai alb este nevoie de doua lingurite de plante uscate. Mai intai se incalzeste apa care nu trebuie lasata sa dea in clocot, temperatura ideala fiind de 75 – 80 de grade Celsius.
Intre timp, se pun in cana cele doua lingurite de planta uscata, iar dupa ce apa a ajuns la temperatura optima, se toarna peste ele. Se acopera apoi cu o farfurioara si se lasa la infuzat aproximativ 3 minute, dupa care ceaiul poate fi servit.
Evident, pentru a obtine o bautura mai savuroasa, puteti indulci ceaiul cu putina miere si puteti adauga un strop de lamaie.
Ceai alb – contraindicatii
Principala contraindicatie a acestui ceai este legata de continutul de cofeina, care se situeaza undeva la un nivel mediu. Prin urmare, consumul nu este recomandat femeilor insarcinate si nici celor care alapteaza, intrucat cofeina poate avea consecinte negative asupra copiilor. Tot din acelasi considerent este contraindicat consumul si in cazul copiilor cu varste mai mici de 6 ani.
Si in cazul adultilor se recomanda consumul de cantitati moderate, intrucat excesul de cofeina poate afecta calitatea somnului si poate genera stari de agitatie sau anxietate.
O alta contraindicatie se adreseaza persoanelor care urmeaza un tratament cu medicamente anticoagulante, pentru ca ceaiul alb poate interfera cu acestea. Acelasi lucru se poate intampla si in cazul altor medicamente astfel ca este de preferat sa va intrebati medicul daca puteti consuma ceai, in cazul in care urmati un tratament.
Aceeasi recomandare se adreseaza si cardiacilor, precum si celor care sufera de hipertensiune, in cazul carora consumul nu este total contraindicat, insa poate avea consecinte negative care tin de fiecare pacient in parte.