Atrofia cerebrala difuza este un proces neurodegenerativ intalnit cu precadere in randul varstnicilor, caracterizat printr-o scadere progresiva a capacitatilor cognitive, pe fondul reducerii numarului de neuroni din creier si a sinapselor dintre acestia. Din pacate, distrugerile provocate sunt ireversibile, asa ca solutiile terapeutice disponibile au ca scop incetinirea procesului neurodegenerativ si imbunatatirea functiilor afectate.
Tratamentul difera in functie de cauzele declansatoare si de zonele din creier afectate, insa, in majoritatea cazurilor, se apeleaza, printre altele, si la administrarea vitaminelor.
Exista cateva vitamine recomandate in atrofia cerebrala difuza, iar asupra acestui aspect ne vom concentra atentia pe parcursul materialului de fata.
Ce este atrofia cerebrala difuza?
Atrofia cerebrala difuza nu este o boala in sine, ci manifestarea unor afectiuni neurodegenerative care apar odata cu inaintarea in varsta. Cu fiecare an din viata, celulele nervoase din creier – numite neuroni – imbatranesc la randul lor, iar de la un moment dat incep sa moara fara a mai fi inlocuite de altele noi. In acest mod dispar si sinapsele, adica acele legaturi dintre neuroni, prin care se transmit impulsurile nervoase.
Astfel, prin reducerea numarului de neuroni si sinapse, sunt afectate progresiv capacitatile functionale ale creierului, iar acest lucru se manifesta prin pierderea memoriei, a capacitatii de orientare in timp si spatiu si a capacitatii de a lua decizii. Practic, creierul se atrofiaza din cauza reducerii numarului de neuroni, ce duce la diminuarea volumului cerebral si la afectarea ireversibila a functiilor acestuia.
Care sunt vitaminele recomandate in atrofia cerebrala difuza?
Cum spuneam, optiunile de tratament pentru atrofia cerebrala difuza includ si administrarea unor vitamine, insa oricat de eficient ar actiona acestea, nu pot reda functionalitatea deplina a creierului, odata ce procesul neurodegenerativ a generat deja primele simptome.
In schimb, vitaminele recomandate in atrofia cerebrala difuza contribuie la incetinirea acestui proces si totodata ajuta la imbunatatirea functiilor nervoase, astfel incat calitatea vietii pacientilor sa fie cat mai putin afectata.
Cand vorbim de vitamine recomandate in atrofia cerebrala difuza ne referim la vitamina B12, vitamina C, vitamina D si vitamina E, la care se adauga si acizii grasi Omega-3 care, desi nu intra in categoria vitaminelor, actioneaza eficient impreuna cu acestea.
Cum se administreaza vitaminele recomandate in atrofia cerebrala difuza?
In mod normal, organismul isi absoarbe vitaminele din alimente, insa, cand acesti nutrienti fac parte dintr-un tratament, este nevoie de o cantitate mai mare decat cea pe care o poate asigura alimentatia. Asadar, vitaminele recomandate in atrofia cerebrala difuza nu pot fi obtinute in cantitate optima prin intermediul dietei, astfel ca aportul oferit de alimente trebuie suplimentat.
Vitaminele recomandate in atrofia cerebrala difuza pot fi administrate in mai multe moduri, cel mai adesea apelandu-se la suplimente alimentare. Acestea sunt produse care contin cantitati bine definite de vitamine, minerale si alte substante nutritive, care vin in completarea dietei. Sunt disponibile sub forma de tablete, capsule, lichide, pudra sau jeleuri si se administreaza in paralel cu o alimentatie bogata in vitamine recomandate in atrofia cerebrala difuza.
De asemenea, pentru o absorbtie mai eficienta, vitaminele recomandate in atrofia cerebrala difuza pot fi administrate pe cale injectabila sau prin perfizii, caz in care ajung direct in sange, fara a mai trece prin sistemul digestiv, unde trebuie sa fie procesate si apoi absorbite.
Cum actioneaza vitaminele recomandate in atrofia cerebrala difuza?
Vitaminele recomandate in atrofia cerebrala difuza au moduri de actiune diferite care, cumulate, aduc o serie de beneficii sistemului nervos central, protejand astfel creierul de procesul neurodegenerativ.
Aceasta vitamina intra in compozitia tecilor de mielina care protejeaza axonii neuronilor, adica acele „cozi” prin intermediul carora se realizeaza sinapsele. Deficitul de vitamina B12 favorizeaza aparitia atrofiei cerebrale difuze, in timp ce un aport sporit creste gradul de protectie a neuronilor, prelungindu-le durata de viata. De aceea, acest nutrient se numara printre vitaminele recomandate in atrofia cerebrala difuza, fiind recomandat atat pentru tratarea pacientilor deja afectati, cat si pentru prevenirea procesului neurodegenerativ.
Vorbim in acest caz de unul din cei mai puternici antioxidanti, ce actioneaza impotriva unuia din factorii importanti care genereaza procesele neurodegenerative. Este vorba de stresul oxidativ pe care radicalii liberi il exercita asupra celulelor, inclusiv asupra neuronilor din creier. Acest proces modifica structura si functionalitatea neuronilor, ceea ce duce la aparitia procesului neurodegenerativ. Vitamina C neutralizeaza radicalii liberi, care sunt compusi nocivi formati in organism in urma proceselor metabolice sau proveniti din mediul exterior, iar astfel previne stresul oxidativ.
Prin urmare, este normal ca un antioxidant atat de eficient sa se numere printre vitaminele recomandate in atrofia cerebrala difuza.
Vitamina D este cunoscuta mai ales pentru beneficiile asupra imunitatii si absorbtiei calciului, insa joaca un rol important si in functionarea sistemului nervos. Este implicata in procesul de neurogeneza, ajutand organismul sa produca neuroni noi, ceea ce este esential in contextul dat.
De asemenea, un alt motiv pentru care se numara printre vitaminele recomandate in atrofia cerebrala difuza consta in faptul ca regleaza secretia nerotransmitatorilor – acele substante chimice care asigura transmiterea semnalelor intre celulele nervoase.
Si vitamina E are proprietati antioxidante, datorita carora face echipa buna cu vitamina C impotriva stresului oxidativ, iar un alt motiv pentru care a fost inclusa printre vitaminele recomandate in atrofia cerebrala difuza consta in faptul ca imbunatateste circulatia sanguina, contribuind astfel la o mai buna oxigenare a creierului. Este important acest lucru, pentru ca un aport sporit de oxigen stimuleaza capacitatile cognitive.
Surse naturale de vitamine recomandate in atrofia cerebrala difuza
Desi administrarea de vitamine recomandate in atrofia cerebrala difuza se axeaza in principal pe solutii injectabile, perfuzabile sau pe suplimente alimentare, este recomandat ca pacientii sa adopte o dieta care sa includa alimente ce contin astfel de nutrienti. Pentru ca si alimentatia este un aspect important din acest punct de vedere, va prezentam o lista a celor mai accesibile alimente care contin vitamine recomandate in atrofia cerebrala difuza.
-
Surse de vitamina B12: in general, produse de origine animala, mai exact carne de orice fel, peste, fructe de mare, lactate si oua.
-
Surse de vitamina C: fructe si legume precum citrice, catina, patrunjel, kiwi, capsune, broccoli, ananas.
-
Surse de vitamina D: peste gras (somon, macrou, ton si sardine), oua si ciuperci.
-
Surse de vitamina E: spanac, avocado, uleiuri vegetale (de floarea soarelui sau masline), nuci si seminte.