Ce trebuie sa stiti despre legatura dintre imunitate si flora intestinala

Ce trebuie sa stiti despre legatura dintre imunitate si flora intestinala Ce trebuie sa stiti despre legatura dintre imunitate si flora intestinala

Ultima actualizare: 24 noiembrie 2023

flora-intestinală

Tractul gastrointestinal al mamiferelor gazduieste o comunitate enorma si complexa de bacterii comensale. Aceasta comunitate microbiana intestinala (flora intestinala) a evoluat odata cu noi, inca de la aparitia vietii, oferindu-ne beneficii dintre cele mai spectaculoase, cum ar fi protectia impotriva agentilor patogeni, favorizarea digestiei, producerea de nutrienti si altele. In ultimele decenii, comunitatea stiintifica si-a indreptat tot mai mult atentia spre legatura dintre imunitate si flora intestinala, cu toate caracteristicile acesteia: de la genurile de bacterii comensale, pana la densitatea acestora si micromediul intestinal, dar si interactiunea cu alti factori locali.


Ce este microflora intestinala?

Flora intestinala este reprezentata de totalitatea bacteriilor benefice care se gasesc la nivel intestinal si care sunt reprezentate de bifidobacterii, specii de Lactobacillus, Escherichia coli, precum si specii de Enterococcus, Clostridium perfringens, Pseudomonas si altele. Pentru a se asigura faptul ca organismul este protejat de potentialii agenti patogeni, tractul intestinal si-a dezvoltat o gama variata de caracteristici imunitare regionale, cum ar fi:

  • structura sa unica;
  • functia specifica;
  • micromediul local.

Toate acestea difera semnificativ de cele ale altor organe implicate in imunitate. Micromediul, localizat la nivel intestinal, este creat de flora intestinala, iar produsele sale afecteaza atat direct, cat si indirect, functia imunitara a zonei respective. La randul lor, anumite boli regleaza si influenteaza in mod evident compozitia florei intestinale. In organismul viu, are loc o interactiune constanta, bine pusa la punct, intre flora intestinala si sistemul imunitar. Micromediul intestinal chiar are potentialul de a fi reconstruit prin utilizarea de probiotice sau chiar prin transplant de microbiota, in cele din urma redobandindu-se homeostazia imuna, pentru tratarea sau ameliorarea bolilor.

Avand in vedere interactiunea intima dintre flora intestinala si sistemul imunitar al unei gazde, nu este surprinzator faptul ca unii membri ai microbiotei intestinale sunt in stransa asociere cu anumite boli autoimune. S-au facut progrese semnificative in ultimii ani, fiind definite tot felul de interactiuni celulare si moleculare dintre bacteriile din flora intestinala si sistemul imunitar al unei gazde, folosindu-se in special studiile in vitro pe modele animale cu boli autoimune. Pe langa definirea rolului microflorei intestinale in imunitate, studiile au avut scopul de a incerca identificarea si elaborarea a noi protocoale de tratament pentru bolile autoimune.

 

Pentru a sustine buna functionare a sistemului imunitar, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis ImunoSuport ULTRA. Acesta este un produs care are in compozitie vitamina D, vitamina C si zinc, elemente care actioneaza sinergic. Naturalis ImunoSuport ULTRA foloseste o tehnologie speciala de eliberare prelungita, ceea ce permite organismului sa poata utiliza mai bine aportul de nutrienti.

Legatura dintre imunitate si flora intestinala

S-au incercat mai multe abordari menite sa demonstreze faptul ca flora intestinala este absolut esentiala pentru a dezvolta o imunitate eficienta. Printre acestea, modelele animale crescute in conditii sterile, nefiind niciodata expuse la contactul cu diferite microorganisme, si care nu au reusit sa dezvolte o flora intestinala, reprezinta cel mai bun exemplu care dezvaluie importanta microbiotei atat in dezvoltarea imunitatii innascute, cat si a celei adaptative. Flora intestinala nu doar ca poate regla componente de imunitate intestinala, dar are o influenta profunda si asupra acelor raspunsuri imune sistemice, care vizeaza alte organe si parti ale organismului.

Microflora intestinala si homeostazia imuna innascuta

Se considera faptul ca aceste celule, care au rolul de a prezenta antigenul (substanta cu potential nociv) celulelor implicate in imunitate, au evoluat in tandem cu microbiomul. Este surprinzator faptul ca celulele intestinale prezentatoare de antigen prezinta toleranta imuna fata de bacteriile care formeaza flora intestinala normala. Spre exemplu, celulele dendritice ale plasturilor Peyer (noduli limfatici incorporati in peretele intestinal) produc niveluri ridicate de IL-10, pe cand in conditii similare, celulele dendritice splenice produc niveluri mult mai scazute de IL-10. Drept urmare, se considera ca nivelurile ridicate de interleukina-10 produsa protejeaza bacteriile.

In mod similar, macrofagele intestinale (alte celule implicate in imunitate), situate in imediata apropiere a microbiomului intestinal, dezvolta un fenotip unic numit „anergie inflamatorie”, si specialistii considera faptul ca, contrar asteptarilor, acestea prezinta un profil antiinflamator in momentul in care intalnesc stimuli microbieni (bacteriile din microflora), in conditiile evidente de homeostaza. Ele nu produc citokine proinflamatorii in momentul in care intalnesc bacteriile din flora intestinala, insa isi indeplinesc aceasta functie imediat ce intalnesc un agent potential patogen, care ar putea deregla homeostazia intestinala.

 

Pentru a sustine sanatatea sistemului respirator si pe a celui imunitar, farmacistii Catena va recomanda sa folositi ViroProtect Rapid + Quercetina. Acesta este un supliment alimentar care contine 9 ingrediente active, acestea avand capacitatea de a intari organismul atunci cand este slabit. Produsul contine vitamina C si vitamina D, zinc si seleniu, extract de soc negru si quercitina, avand o aroma delicioasa de mango si fructul pasiunii.

Legatura dintre neutrofile si microflora intestinala

Neutrofilele sunt poate printre cele mai importante celule implicate in imunitate celulara. A fost demonstrata o influenta sistemica a microbiomului atat in reglarea activitatii, cat si a numarului acestor celule. La sobolanii fara flora intestinala dezvoltata in totalitate, s-a constatat faptul ca exista neutropenie cronica. Mai mult decat atat, s-a observat ca neutrofilele din sangele acestor sobolani prezinta concentratii scazute de oxid nitric si anion superoxid, compusii pe care aceste celule ii folosesc pentru a neutraliza si distruge agentii patogeni, sustinand deficitul functional al neutrofilelor, asadar imunitate scazuta, la animalele de laborator cu flora intestinala alterata.

Microflora intestinala si alte tipuri de celule implicate in raspunsul imun

Celulele NK (natural killers) conventionale sunt limfocite care pot detecta si elimina atat celule proprii, transformate si alterate, cat si agenti patogeni straini. Ele fac acest lucru prin producere de interferon-γ. La sobolanii fara flora intestinala s-a observat absenta celulelor NKp46+ (care reprezinta un subtip de celule NK), sugerandu-se faptul ca microbiomul intestinal ar putea juca un rol crucial in diferentierea celulelor NK in celule NKp46+, implicate in imunitate.

 

Pentru a mentine in bune conditii functionarea sistemului dumneavoastra nervos si pe a celui imunitar, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis Vitamina C 1000 plus Zinc. Acesta este un supliment alimentar care ajuta si la reducerea senzatiei de oboseala, la ameliorarea starilor psihice si la buna functionare a vaselor de sange. Sustine sistemul osos, productia de colagen, sanatatea pielii si a ligamentelor.

Legatura dintre microflora intestinala, epiteliul intestinal si raspunsul imun

Epiteliul intestinal consta dintr-un singur strat de celule epiteliale intestinale. Pe langa rolul de bariera fizica primara, care separa bacteriile comensale din lumenul intestinal de zonele sterile subiacente, indeplinind asadar functia mecanica de protectie, aceste celule indeplinesc si o serie de roluri imunoreglatoare, deoarece secreta:

  • peptide antimicrobiene;
  • citokine;
  • chemokine.

Toate aceste substante sunt implicate in imunitate. La soarecii fara microbiom intestinal si care au fost tratati cu antibiotice cu spectru larg de actiune, s-a observat atat o proliferare mult redusa a acestor celule, cat si o expresie redusa a genelor antimicrobiene. Aceste date sugereaza, astfel, ca flora intestinala poate conditiona rolurile imunoreglatoare ale celulelor epiteliale intestinale, cu implicatii indirecte asupra intregului sistem imunitar al organismului gazda. Prin urmare, se subintelege faptul ca un organism sanatos, cu un sistem imunitar puternic, are si un microbiom intestinal echilibrat si integru, care functioneaza in sinergie cu alte componente ale acestui sistem.

Surse:

https://www.nature.com/articles/s41422-020-0332-7

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4056765/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7602490/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3337124/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8001875/