Lactatia este un proces fiziologic prin care organismul femeilor incepe sa produca lapte matern dupa nastere, in scopul hranirii bebelusului. Putem spune fara teama de a gresi ca lactatia este un proces de care depinde supravietuirea si dezvoltarea bebelusului. Pana la jumatatea secolului trecut era considerata chiar un proces de care depinde in buna masura perpetrarea speciei umane, dat fiind faptul ca bebelusii femeilor care aveau probleme de lactatie rar supravietuiau, intrucat nu puteau fi hraniti corespunzator. Din aceasta cauza, au fost demarate cercetari pentru crearea unor substituenti ai laptelui matern si astfel a aparut laptele praf, care a salvat viata multor nou-nascuti ce nu puteau fi alaptati la san.
Farmacistii Catena recomanda Adora Pompa manuala pentru san. Poti colecta usor laptele cu ajutorul pompei manuale pentru san Adora. Colectarea se face direct in biberon, pentru a asigura o hranire usoara si rapida. Datorita tehnologiei utilizate, pompa manuala pentru san Adora mimeaza suptul bebelusului, facilitand astfel ejectia laptelui.
Cu toate acestea este foarte important ca bebelusii sa fie alaptati exclusiv la san cel putin in primele 6 luni de viata, iar expertii Organizatiei Mondiale a Sanatatii recomanda ca perioada de alaptare sa se prelungeasca pana la varsta de 2 ani, in paralel cu diversificarea alimentatiei.
Cum se declanseaza lactatia
Lactatia este influentata de o serie de hormoni, dintre care un rol important il joaca prolactina, care este secretat in organismul femeilor in perioada sarcinii. Prolactina stimuleaza glandele mamare aflate la nivelul sanilor, iar acestea secreta lapte prin intermediul unor alveole care au aspectul unor mici saculeti in care se acumuleaza lichidul.
Apoi, pentru ca laptele sa fie expulzat prin mamelon, este nevoie de actiunea unui alt hormon, numit oxitocina sau hormonul iubirii. Acesta este secretat de creier in momentul in care bebelusul este pus la san pentru a fi alaptat, dar si in momentele de apropiere intima dintre mama si copil, cum ar fi imbratisarile si mangaierile. Sub actiunea oxitocinei, alveolele cu lapte matern din glandele mamare se contracta, iar lichidul este impins prin mai multe canale lactice, care se deschid prin mici orificii pe suprafata mamelonului.
Farmacistii Catena recomanda pungi pentru stocarea laptelui matern de la Adora. Pungile pentru stocarea laptelui matern Adora au o deschidere larga, pentru a fi umplute cu usurinta. De asemenea, acestea sunt prevăzute cu sistem de sigilare zip-lock, dar si cu cioc pentru a permite un transfer facil al laptelui.
Care este momentul cand incepe lactatia
Procesul de lactatie se declanseaza inca din perioada sarcinii, odata cu aparitia prolactinei, insa este blocat pana la momentul nasterii. Mai exact, organismul produce prolactina din timpul sarcinii, insa actiunea sa asupra glandelor mamare este blocata de estrogen si progesteron – principalii hormoni sexuali feminini. Nivelul acestora creste in perioada sarcinii intrucat sunt implicati in dezvoltarea fatului, astfel ca pot controla si prolactina.
Abia din luna a 5-a de sarcina glandele mamare sunt pregatite sa produca laptele matern, insa acest lucru nu se intampla pentru ca actiunea prolactinei este in continuare blocata de estrogen si progesteron.
Secretia de lapte se declanseaza odata cu momentul nasterii, mai exact cu expulzia placentei si scaderea brusca a nivelului de estrogen si progesteron, urmata ulterior de o secretie sporita de prolactina si oxitocina. Astfel dispare bariera care bloca actiunea prolactinei, iar acest hormon incepe sa actioneze imediat.
Asadar, procesul de lactatie incepe in timpul sarcinii, insa mecanismul care asigura acest proces devine pe deplin functional abia dupa nastere. Se poate intampla la scurt timp dupa venirea pe lume a copilului, dar in unele cazuri poate dura si cateva zile, fiind normal ca lactatia propriu-zisa sa aiba loc si dupa 48-72 de ore.
Cat lapte matern se produce in timpul lactatiei
Cantitatea de lapte produsa de glandele mamare nu este constanta, putand cunoaste variatii semnificative chiar si pe parcursul aceleiasi zile. Exista mai multi factori care pot influenta productia de lapte matern, insa aceasta depinde in cea mai buna masura de frecventa alaptarilor si de cat de mult lapte consuma bebelusul la o singura masa.
Farmacistii Catena recomanda Adora Tampoane pentru san X 30 bucati. Designul tampoanelor pentru san Adora urmeaza conturul sanului, asigurandu-va astfel ca pielea si hainele raman uscate atat pe parcursul zilei, cat si al noptii.
Facand o comparatie cu economia de piata, putem spune ca lactatia functioneaza pe principiul cererii si ofertei. Mai exact, organismul produce lapte numai cand este nevoie si intr-o cantitate care sa satisfaca doar strictul necesar. Astfel, cu cat bebelusul este alaptat mai des sau suge mai mult, cu atat organismul mamei va produce mai mult lapte, adaptandu-se acestui ritm. Totodata, secretia de lapte poate sa fie si mai redusa, insa aceasta nu este nicio problema atat timp cat nevoile copilului sunt satisfacute.
Asadar, cel care regleaza secretia de lapte matern este bebelusul, organismul mamei adaptandu-se ritmului de hranire al acestuia.
Ce contine laptele matern
Laptele matern are o formula unica imposibil de reprodus artificial, cu toate ca folosirea inlocuitorilor nu mai constituie de mult o noutate. Acestia contin insa doar o parte din substantele benefice care se gasesc in laptele matern, iar din acest motiv este foarte important ca bebelusii sa fie alaptati exclusiv la san cel putin in primele 6 luni de viata.
Laptele produs imediat dupa nastere, in primele zile de lactatie, se numeste colostru, continand in special aminoacizi esentiali, proteine si anticorpi, toate acestea ajutand copilul sa se adapteze vietii extrauterine si conferindu-i imunitate fata de boli precum rujeola, scarlatina sau oreionul.
La aproximativ 4-5 zile dupa nastere colostrul devine lapte de tranzitie, cu o compozitie mai complexa. La doua saptamani dupa inceperea lactatiei, laptele matern devine lapte matur. Acesta contine vitamine, minerale, proteine, grasimi, anticorpi si alte substante care asigura absorbtia elementelor nutritive si totodata asigura maturarea sistemului digestiv.
Pentru ca laptele sa aiba toate aceste calitati este necesar ca dieta mamei sa contina zilnic cel putin 2.500 de calorii.
Cum se stimuleaza lactatia
Principalul stimul al lactatiei este reflexul de supt al copilului, astfel ca in primele zile de viata acesta trebuie sa fie pus cat mai des la san. De altfel, in aceasta perioada trebuie sa fie alaptat cu regularitate din doua in doua ore, interval suficient pentru ca alaptarea sa contribuie si la stimularea lactatiei. De asemenea, tot in primele zile viata copilul trebuie alaptat cel putin 15 minute la o masa, timp in care e recomandat sa fie mutat de doua ori la ambii sani, astfel incat acestia sa fie goliti complet, ceea ce constituie un alt factor stimulent pentru lactatie.
Pentru a imbunatati fluxul laptelui, se recomanda compresia usoara a sanului in timpul alaptarii, fiind totodata importanta si starea emotionala a mamei.
Secretia de prolactina are loc preponderent pe parcursul noptii, astfel ca alaptatul la ore tarzii constituie o alta modalitate de stimulare a lactatiei.
Vorbeam mai devreme rolul oxitocinei, acel hormon care determina contractia alveolelor mamare si care este secretat din creier si in momentele de tandrete. Astfel, contactul direct dintre pielea mamei si cea a copilului, precum si o pozitie confortabila, care sa ii permita sa-si tina copilul cat mai aproape de trup, stimuleaza productia acestui hormon si, implicit, lactatia. In acelasi timp, oxitocina este benefica si pentru confortul psihic, reducand nivelul de stres si amplificand sentimentele afective de ambele parti.
In cazul in care apar probleme de alaptare, stimularea lactatiei poate fi facuta si cu ajutorul unui dispozitiv special numit pompa de san. Aceasta poate fi folosita cand bebelusul se satura mai repede, iar sanii nu sunt goliti complet dupa alaptare, sau daca apare hiperlactatia – o tulburare caracterizata prin secretia excesiva a laptelui.