Ce trebuie sa stiti despre imunitatea la bebelusi

Ce trebuie sa stiti despre imunitatea la bebelusi Ce trebuie sa stiti despre imunitatea la bebelusi

Ultima actualizare: 21 ianuarie 2025

imunitate-bebelusi

Cei mici au nevoie de parinti in orice moment, iar acestia vor sa-i protejeze de orice... Insa, cum le pot proteja sistemul imunitar fragil de boli? Este un lucru important de luat in considerare, mai ales in primele saptamani de viata ale unui bebelus.

Sistemul imunitar al unui sugar nu se maturizeaza pana la varsta de doua pana la trei luni. In primele cateva luni, sistemul imunitar – in special imunitatea mediata celular – se dezvolta din ce in ce mai mult. In acest fel, organismul bebelusului poate sa lupte impotriva virusurilor si bacteriilor. Acest lucru inseamna ca sistemul imunitar al unui copil de doua saptamani nu poate lupta impotriva microorganismelor daunatoare la fel de bine ca sistemul imunitar al unui copil de trei luni.

Partea buna este ca sistemul imunitar al mamei continua sa protejeze bebelusul cu anticorpi care au fost distribuiti prin placenta imediat dupa nastere. Acesti anticorpi raman activi in primele saptamani de viata ale unui bebelus, oferindu-i o anumita protectie impotriva bacteriilor si virusurilor. Alaptarea sporeste aceasta imunitate timpurie.

 


Ce este sistemul imunitar?

Sistemul imunitar este o retea de celule si proteine ​​care se gasesc in corp. Sistemul imunitar lupta impotriva germenilor care provoaca infectii. Germeni precum bacteriile si virusurile sunt microorganisme invadatoare care ii pot imbolnavi pe cei mici.

Daca o bacterie sau un virus intra in corpul bebelusului, sistemul imunitar actioneaza rapid. Celulele albe (leucocitele) sunt cele care observa ca organisme straine au patruns in corpul bebelusului. Globulele albe produc proteine ​​speciale numite „anticorpi”. De asemenea, pun in miscare si alte parti ale sistemului imunitar. Acesta se numeste „raspuns imun” si are rolul de a lupta impotriva infectiei.

Dupa producerea anticorpilor, sistemul imunitar are capacitatea sa „memoreze” acel germen invadator. Acest lucru ajuta organismul bebelusului sa lupte mai usor cu germenii data viitoare. Aceasta memorie poarta denumirea de „imunitate”.

Cum este sistemul imunitar la un nou-nascut?

Sistemul imunitar al bebelusului nu este complet dezvoltat atunci cand se naste, insa devine mai puternic pe masura ce copilul inainteaza in varsta.

Mama ii transmite anticorpi fatului prin placenta in timpul trimestrului trei de sarcina (ultimele trei luni de sarcina). Cantitatea de anticorpi pe care fatul o primeste de la mama depinde de nivelul de imunitate al acesteia.

cum-este-sistemul-imunitar-la-bebelusi

Anticorpii mamei ajuta la protejarea bebelusului atunci cand se naste. De asemenea, acesti anticorpi il vor proteja pe cel mic timp de cateva saptamani sau luni dupa nastere. In acest fel, organismul bebelusului va putea sa lupte impotriva bolilor inainte de administrarea primelor vaccinuri.

Bacteriile bune din intestin ajuta sistemul imunitar sa functioneze bine. Aceste bacterii bune se afla in vaginul mamei si sunt transmise copilului in momentul nasterii. Drept urmare, aceste bacterii benefice incep sa populeze si sa traiasca in intestinul bebelusului.

Dupa nastere, bebelusul primeste si mai multi anticorpi prin colostru (primul lapte matern). Anticorpii continua sa se transmita de la mama la copil prin laptele matern.

Bebelusii nascuti prematur au acelasi sistem imunitar ca bebelusii nascuti la termen?

Bebelusii nascuti prematur nu primesc atat de multi anticorpi de la mame ca bebelusii nascuti la termen. Sistemul lor imunitar nu este foarte puternic.

Bebelusii nascuti prematur au un risc mai mare de a dezvolta afectiuni provocate de germeni precum bacteriile si virusurile.

De aceea, vaccinarea parintilor, a membrilor familiei si a ingrijitorilor poate ajuta la mentinerea sanatoasa a unui copil prematur. De asemenea, bebelusii prematuri sunt vaccinati in acelasi timp cu bebelusii nascuti la termen.

Cum poate fi intarit sistemul imunitar al bebelusului?

Dupa cum mentionam, imunitatea pe care o primeste bebelusul de la mama sa la nastere nu dureaza mult. Ea dispare treptat dupa cateva saptamani sau luni.

metode-de-imbunatatire

La fel ca adultii, bebelusii isi produc proprii anticorpi. De fiecare data cand se infecteaza cu un germen, sistemul lor imunitar incepe sa functioneze. Ei produc noi anticorpi care ii vor proteja atat in prezent, cat si in viitor.

Cu toate acestea, imunitatea la bebelusi nu este la fel de puternica ca la adulti. Aceasta are nevoie de timp pentru a se dezvolta in totalitate. Intre timp, exista cateva lucruri importante pe care le puteti face pentru a va proteja bebelusul, cum ar fi alaptarea sa si vaccinarea.

Cat de importanta este alaptarea pentru sistemul imunitar al bebelusului?

Laptele matern contine o multime de lucruri esentiale, cum ar fi proteinele, grasimile si zaharurile, care ajuta la intarirea sistemului imunitar al bebelusului. Laptele matern contine, de asemenea, anticorpi si probiotice.

Cand o mama intra in contact cu microbii, ea produce anticorpi pentru a o ajuta sa lupte impotriva infectiei. Acestia sunt transmisi bebelusului prin laptele matern. De obicei, mamele si bebelusii lor intra in contact cu aceiasi germeni. Laptele matern poate proteja copilul deoarece contine anticorpi ai mamei.

Bebelusii alaptati dezvolta mai putine infectii. In plus, isi revin mai repede decat bebelusii hraniti cu lapte praf. Cu toate acestea, unele mame nu pot alapta sau aleg sa nu alapteze. In aceste cazuri, formula pentru sugari este o optiune sanatoasa.

Alaptarea nu poate proteja pe deplin copilul de infectii care pun viata in pericol, cum ar fi poliomielita, difteria sau rujeola. Aceste boli sunt foarte grave. Din fericire, exista vaccinuri care protejeaza bebelusul de aceste maladii.

Vaccinarea ajuta la intarirea imunitatii?

Vaccinarea bebelusului este cel mai sigur si mai eficient mod de a-l proteja impotriva bolilor grave.

Vaccinarea provoaca un raspuns imun in acelasi fel in care ar face-o un virus sau o bacterie. Diferenta este ca raspunsul imunitar se produce fara ca bebelusul sa se imbolnaveasca efectiv. Vaccinul il imunizeaza. Daca bebelusul intra in contact cu microorganismul in viitor, sistemul sau imunitar va recunoaste germenul respectiv si va declansa un raspuns imun. Drept urmare, va lupta impotriva bolii sau va preveni complicatiile grave.

vaccinare

Bebelusul primeste primele vaccinuri la nastere, apoi la varsta de sase saptamani, patru luni si sase luni. Alte vaccinuri si rapeluri se administreaza in primii cativa ani de viata.

Vaccinarea impotriva tusei convulsive in timpul sarcinii

Mamele pot fi vaccinate impotriva tusei convulsive (pertussis) intre saptamanile 20 si 32 de sarcina. In acest fel, bebelusul va primi imunitatea impotriva tusei convulsive de la mama. Copilul va fi protejat impotriva tusei convulsive inainte de administrarea primelor vaccinuri.

In plus, bunicii, membrii familiei si vizitatorii ar trebui sa primeasca rapelul impotriva tusei convulsive pentru a-l proteja pe cel mic.

Vaccinarea antigripala in timpul sarcinii

De asemenea, mama se poate vaccina si impotriva gripei atunci cand este insarcinata. Aceasta vaccinare poate fi facuta in orice stadiu al sarcinii. Insa, cel mai bine este sa fie administrat inainte de inceperea sezonului gripal.

Anticorpii unei mame obtinuti prin vaccinul antigripal sunt, de asemenea, transmisi bebelusului atat in timpul sarcinii, cat si prin laptele matern.

Alimentatia si suplimentele pot intari sistemul imunitar al bebelusului?

In cele mai multe cazuri, laptele matern si formula de lapte asigura toate vitaminele si mineralele de care are nevoie bebelusul. Nu este recomandata administrarea de vitamine suplimentare pentru bebelusi.

alaptare

Odata ce bebelusul incepe sa manance alimente solide, acestea ar trebui sa-i mentina sistemul imunitar sanatos. Aceste alimente sunt diferitele tipuri de legume si fructe piure. Cu toate acestea, este recomandat sa incercati sa continuati alaptarea chiar si dupa inceperea diversificarii alimentare.

Sunt probioticele utile pentru imunitatea bebelusului?

Probioticele sunt bacterii si drojdii vii care se gasesc in iaurt si alimente fermentate, dar si in unele suplimente.

Antibioticele ucid unele dintre bacteriile benefice din intestin. Aceste bacterii sunt importante pentru imunitate. Unii oameni cred ca probioticele pot imbunatati imunitatea dupa ce au luat antibiotice.

Femeile pot lua probiotice la sfarsitul sarcinii si dupa nasterea copilului. Cu toate acestea, nu este clar daca probioticele sunt utile pentru copii sau adulti. Discutati cu medicul inainte de a-i da probiotice bebelusului.

 

 

 

Referinte:

https://health.clevelandclinic.org/is-your-newborn-babys-immune-system-strong-enough

https://health.clevelandclinic.org/how-to-boost-your-kids-immunity

https://www.pregnancybirthbaby.org.au/how-your-babys-immune-system-develops