Creierul uman este una dintre cele mai complexe si misterioase structuri biologice existente, si are capacitati dintre cele mai neasteptate. Poate procesa ganduri, emotii, miscari, perceptii, dar poate si sa se adapteze in permanenta si sa-si modifice, in timp, structura, invatand noi lucruri. In centrul acestui mecanism sofisticat se afla, de fapt, cele doua emisfere cerebrale. Pentru a se intelege mai bine, creierul este alcatuit din doua jumatati simetrice, emisfera cerebrala dreapta si emisfera cerebrala stanga, care indeplinesc functii vitale pentru supravietuirea si functionarea corpului in fiecare zi. Mai jos, puteti citi mai multe detalii despre cele doua emisfere cerebrale.
Emisfere cerebrale – descriere anatomica
Creierul este impartit in doua emisfere cerebrale de dimensiuni egale: emisfera cerebrala stanga si emisfera cerebrala dreapta. Cele doua emisfere cerebrale au forma eliptica si, chiar daca sunt separate prin scizura interemisferica, sunt interconectate printr-un fascicul gros de fibre, numit corpul calos. Corpul calos permite comunicarea intre cele doua emisfere cerebrale. Emisferele sunt acoperite de cortexul cerebral, o structura plina de scizuri si santuri care au rolul de a mari suprafata creierului si, prin urmare, capacitatea sa de a procesa informatii.
Cele doua emisfere cerebrale sunt impartite in patru lobi principali, separati prin santuri adanci numite scizuri: lobul frontal, lobul parietal, lobul temporal (pereche) si lobul occipital. Fiecare dintre acesti lobi indeplineste functii specifice, cum ar fi:
-
lobul frontal: la nivelul celor doua emisfere cerebrale, lobul frontal se gaseste in fata, dupa cum si denumirea o spune. Este responsabil de functii cognitive complexe ca rationamentul, planificarea, gandirea logica, miscarile voluntare si comportamentul social. De asemenea, la nivelul acestui lob se gaseste cortexul motor, care controleaza miscarile voluntare.
-
lobul parietal: la nivelul celor doua emisfere cerebrale, lobul parietal se localizeaza imediat deasupra lobului frontal, fiind implicat in perceptia senzoriala si integrarea informatiilor ce se asociaza diferitelor simturi, cum ar fi simtul tactil, capacitatea de a percepe durerea sau temperatura. Tot aici se gaseste si cortexul somatosenzorial, care proceseaza informatiile tactile.
-
lobul temporal: la nivelul celor doua emisfere cerebrale, lobul temporal se gaseste in partea laterala, si este pereche. Are rol esential in procesarea sunetelor si interpretarea limbajului, precum si in gestionarea memoriei si emotiilor. Cortexul auditiv primar si structurile cu rol in memorie, cum ar fi hipocampul, sunt localizate in acest lob (chiar deasupra urechilor).
-
lobul occipital: la nivelul celor doua emisfere cerebrale, lobul occipital se localizeaza chiar in partea posterioara (deasupra cefei). Este principala regiune a creierului responsabila mai ales pentru procesarea informatiilor vizuale. Cortexul vizual primar, cu rol in procesarea si traducerea informatiilor vizuale primite de la ochi, se gaseste in acest lob.
Evolutiv, cele doua emisfere cerebrale au aparut relativ recent. Dezvoltarea lor la dimensiunile actuale se considera a fi o consecinta a particularitatilor creierului stramosilor nostri (maimute antropomorfe), a faptului ca am trecut de la statiunea patrupeda la cea bipeda (in doua picioare), precum si a faptului ca, de-a lungul timpului, ne-am dezvoltat noi metode de comunicare si am inceput sa ne ocupam de munci mai complexe, cum ar fi agricultura.
Emisfere cerebrale – roluri si functii
Chiar daca emisferele cerebrale sunt relativ simetrice, ele au specializari functionale destul de diferite. In general, cele doua emisfere cerebrale indeplinesc functii de natura nervoasa, care se pot extinde asupra a numeroase actiuni. In continuare, vom vorbi despre fiecare emisfera.
Emisfera stanga
Emisfera cerebrala stanga este adesea asociata cu gandirea logica si analitica. Drept urmare, in ceea ce priveste functiile sale, acestea sunt urmatoarele:
-
limbajul: dintre cele doua emisfere cerebrale, emisfera stanga este implicata in majoritatea aspectelor care tin de limbaj, cum ar fi vorbirea, cititul, scrierea si intelegerea limbajului. La acest nivel se gasesc ariile Broca si Wernicke, care joaca roluri esentiale in producerea, dar si in intelegerea limbajului scris si vorbit.
-
calculele si rationamentul: intelegerea numerelor, calculele matematice, deductia logica si rationamentele sunt predominant gestionate de emisfera stanga;
-
controlul miscarilor voluntare: emisfera stanga controleaza miscarile voluntare ale tuturor membrelor de pe partea dreapta a corpului.
Emisfera dreapta
Emisfera cerebrala dreapta este adesea asociata cu gandirea creativa si abilitatile artistice. Drept urmare, functiile sale principale includ urmatoarele:
-
perceptia spatiala: dintre cele doua emisfere cerebrale, cea dreapta joaca un rol deosebit de important in orientarea spatiala si perceptia tridimensionala a lumii in care traim. Aceste functii ne permit sa ne orientam in spatiu si sa percepem obiectele din jur.
-
recunoasterea fetelor si emotiilor: dintre cele doua emisfere cerebrale, cea dreapta permite si recunoasterea fetelor, interpretarea expresiilor faciale si emotiilor;
-
abilitatile artistice: toate abilitatile artistice si capacitatea de a le executa sunt gestionate in special de catre emisfera dreapta (muzica, desen, pictura, scris, compus);
-
controlul miscarilor voluntare: emisfera dreapta controleaza miscarile voluntare ale tuturor membrelor de pe partea stanga a corpului.
Chiar daca fiecare dintre cele doua emisfere cerebrale are specializari diferite, ceea ce inseamna ca indeplineste functii specifice, ele nu functioneaza izolat. Corpul calos, manunchiul de fibre nervoase care face legatura intre cele doua emisfere cerebrale, permite schimbul rapid si foarte eficient de informatii si semnale, facilitand cooperarea intre emisfere.
De exemplu, pentru a putea intelege o propozitie complexa, au loc urmatoarele procese:
-
emisfera stanga analizeaza structura gramaticala a acesteia; iar
-
emisfera dreapta interpreteaza tonul si contextul social (sau emotional) al adresarii.
Aceasta cooperare intre cele doua emisfere cerebrale este esentiala si in activitati care necesita integrarea informatiilor de mai multe tipuri, cum ar fi conducerea unui autovehicul, unde intr-o prima faza este necesara perceptia spatiala si, respectiv, coordonarea motorie de ambele parti ale corpului.
Cele doua emisfere cerebrale si plasticitatea cerebrala
Creierul uman – cele doua emisfere cerebrale, in esenta – are o capacitate remarcabila atat de a se adapta, cat si de a se reorganiza. Aceasta capacitate poarta numele de „plasticitate cerebrala”. Spre exemplu, in cazul unei leziuni cerebrale, alte parti ale creierului pot prelua functia zonelor afectate. Daca o regiune specifica a emisferei stangi, implicata in limbaj, este deteriorata, exista posibilitatea ca alte regiuni din emisfera stanga sau chiar din cea dreapta sa preia in timp aceste functii. Plasticitatea cerebrala este mult mai pronuntata la copii.
Surse:
-
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK234157/
-
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK549789/
-
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3897366/
-
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK10889/
-
https://www.aans.org/patients/conditions-treatments/anatomy-of-the-brain/
-
https://www.medicalnewstoday.com/articles/321037
-
https://www.webmd.com/brain/the-difference-between-the-left-and-right-brain