
Polizaharidele reprezinta o clasa de carbohidrati complecsi care indeplinesc roluri cruciale in functionarea tuturor organismelor vii. Se gasesc cu preponderenta in organismele vegetale, care constituie principala sursa de polizaharide pentru oameni. Exista mai multe tipuri de polizaharide, iar dintre acestea doar unul singur poate fi sintetizat de organismul uman. Intrucat si pentru oameni este vital sa beneficieze de un aport optim de polizaharide, celelalte tipuri provin din alimentele consumate, fiind absorbite din tractul digestiv.
In acest material va vom arata care sunt principalele tipuri de polizaharide, care sunt caracteristicile acestora, ce beneficii aduc pentru sanatate si care sunt cele mai importante surse de unde pot fi obtinute.
Ce inseamna polizaharide
Denumirea de polizaharide este atribuita unei categorii de carbohidrati complecsi formati din mai multi compusi organici numiti monozaharide. Exista trei tipuri de monozaharide, respectiv glucoza, fructoza si galactoza, care se unesc formand structuri mai complexe. Cele mai complexe din aceste structuri poarta denumirea de polizaharide, fiind formate din peste 10 monozaharide unite intre ele prin legaturi glicozidice. Polizaharidele pot contine sute sau mii de monozaharide care pot fi de acelasi tip sau diferite.
Mai trebuie precizat faptul ca polizaharidele constituie una din cele mai importante si numeroase clase de biomolecule, iar de functiile lor depinde in buna masura existenta plantelor, a animalelor si a oamenilor.
Care sunt cele mai importante tipuri de polizaharide
Exista mai multe tipuri de polizaharide, care se clasifica in functie de diferite criterii precum functiile biologice sau structura. Nu toate polizaharidele au o importanta vitala pentru organismul uman, ci doar cele derivate din D-glucoza, iar acestea sunt in numar de 3, dupa cum urmeaza:
Amidonul este principala forma de stocare a glucozei in plante, fiind compus din doua tipuri de molecule – amiloza, ce reprezinta 20% din structura amidonului si amilopectina, prezenta in proportie de 80%. Se prezinta sub forma unei substante albe solide care se dizolva in apa calda si este insolubila in apa rece si alcool. Pentru organism, constituie una din principalele surse de energie si totodata sta la baza metabolismului glucidelor.
Amidonul este folosit si in bucatarie ca agent de ingrosare, dar si in industria farmaceutica, precum si in procesul de producere a berii si altor bauturi alcoolice.
Vorbim de cea mai des intalnita polizaharida din natura, fiind elementul de baza din structura membranelor celulare ale plantelor. Celuloza este cunoscuta in mod special ca principala materie prima folosita in producerea hartiei, fiind obtinuta in urma procesarii bumbacului, lemnului, stufului sau a paioaselor.
La fel ca amidonul, este o substanta de culoare alba, fara gust specific si fara miros, insolubila in apa si in alti solventi organici.
Datorita acestei proprietati, celuloza nu se dizolva in tractul digestiv si nu poate fi absorbita in sange, insa faciliteaza tranzitul intestinal si contribuie la prevenirea constipatiei.
Este singura dintre polizaharide care poate fi sintetizata de organismul uman, indeplinind aceeasi functie pe care o are amidonul in plante. Mai exact, glicogenul constituie forma de stocare a rezervelor de glucoza in organismul uman si al animalelor. Glucoza in exces care nu este utilizata de catre celule pentru a produce energie ajunge in ficat, unde este transformata in glicogen. O parte din el ramane stocat in ficat, o alta cantitate se depoziteaza in muschi, iar o parte infima ajunge si in creier.
Cand valorile glicemiei scad, ficatul descompune glicogenul in glucoza, care se elibereaza in sange si ajunge in celulele din organe si tesuturi, unde este transformata in energie. Glicogenul din muschi este convertit in energie in conditii de efort intens, iar cel din creier este pastrat ca rezerva pentru urgente majore.

Ce beneficii pentru sanatate aduc polizaharidele
Aportul optim de polizaharide este foarte important pentru functionarea normala a organismului, fiindu-i asociate o serie de beneficii pe care le prezentam in cele ce urmeaza.
-
Asigurarea resurselor de energie
Amidonul contine glucoza, care este principalul combustibil folosit de organism pentru a produce energie. Aceasta este absorbita treptat in sange si transportata la celulele din organe si tesuturi, care o folosesc pentru a produce energia necesara functiilor specifice. In acelasi tip, glicogenul care este sintetizat in ficat asigura dozele necesare de glucoza, in conditiile unui aport mai scazut din alimentatie sau atunci cand organismul are nevoie de mai multa energie, asa cum se intampla in timpul activitatilor fizice intense.
-
Reducerea excesului ponderal
Polizaharidele sunt carbohidrati complecsi, care au nevoie de mai mult tip pentru a fi digerati si absorbiti in sange. Prin urmare, raman mai mult timp in stomac si intestine, prelungind senzatia de satietate. Aceasta inseamna mese mai rare si portii mai mici, implicit un aport caloric mai redus.
Celuloza si alte polizaharide actioneaza totodata si ca fibre alimentare, care joaca un rol esential in procesul digestiv. Astfel, polizaharidele solubile se dizolva in tractul digestiv si formeaza o pelicula gelatinoasa in interiorul intestinelor, care actioneaza ca un lubrifiant. Se imbunatateste astfel tranzitul intestinal, pentru ca alimentele aluneca mai usor, iar o contributie importanta isi aduce si celuloza, despre care am mentionat mai devreme ca nu se dizolva in tractul digestiv. Aceasta da volum materiilor fecale, facandu-le sa alunece mai usor prin intestine si prevenind astfel constipatia.
Pelicula gelatinoasa formata in intestine de polizaharidele solubile incetineste absorbtia elementelor nutritive in sange si totodata retine o parte din grasimile nocive care, odata ajunse in ficat, sunt transformate in colesterol rau (LDL). Se reduce astfel cantitatea de colesterol rau care ajunge in sange si se depune in interiorul arterelor, ceea ce inseamna un risc mai scazut de hipertensiune arteriala si boli cardiovasculare.
Surse de polizaharide
Polizaharidele sunt prezente in mai mare sau mai mica masura in majoritatea alimentelor de origine vegetala, dat fiind faptul ca reprezinta o resursa importanta atat pentru oameni si animale, cat si pentru plante.
Astfel, cereale precum graul, ovazul, porumbul sau orezul sunt surse bogate in amidon, acelasi tip de polizaharida putand fi gasit si in cartofi. O alta categorie importanta de alimente care contin amidon este reprezentata de leguminoase, mai precis fasole, mazare, linte, naut, soia.
Cerealele integrale contin totodata si celuloza, care mai poate fi gasita in fructe precum merele si perele, crucifere, radacinoase si verdeturi.
Merele, perele, prunele si mai ales gutuile contin o alta categorie de polizaharide numite pectine, care sunt solubile si ajuta digestia.
Glicogenul este o polizaharida specifica atat organismului uman, cat si animalelor, astfel ca principala sursa pentru om este carnea. Ne referim in special la ficat, unde se stocheaza cea mai mare parte a glicogenului din organism, insa glicogen se gaseste in cantitati mai mici si in muschi.
In concluzie, polizaharidele sunt macronutrienti din categoria carbohidratilor, care contin mai multe monozaharide si indeplinesc mai multe roluri in organism. Acestea asigura resursele de energie si totodata sunt implicate in procesul digestiv, contribuind in acelasi timp la controlul glicemiei, al colesterolului si al greutatii.