Aparitia unui hematom este cauzata de deteriorarea unui vas de sange, majoritatea persoanelor avand un hematom cel putin o data in viata. Vasele de sange au capacitatea de a se repara continuu, tocmai de aceea, in cazul unei leziuni usoare se vor forma cheagul de sange si legaturile de fibrina, proteina implicata in procesul de coagulare. Hematoamele pot aparea la nivelul oricarui vas de sange – vene, artere, capilare. Hematomul este similar cu hemoragia, insa hemoragia este o sangerare continua, in timp ce in cazul unui hematom vorbim despre sange coagulat. Simptomele unui hematom depind de zona corpului si de marime, de obicei cauzeaza roseata, sensibilitate, durere, umflaturi. Traumele reprezinta cauza cea mai comuna a hematomului, in general fiind vorba despre accidentari, cazaturi, accidente rutiere etc. In momentul in care un vas de sange este traumatizat, sangele se scurge in tesutul care-l inconjoara si se coaguleaza. Cu cat cantitatea de sange este mai mare, cu atat si hematomul format va fi mai mare.
Ce sunt hematoamele si de ce apar
Hematomul este practic o acumulare de sange in exteriorul unui vas si se formeaza cel mai des din cauza unei leziuni sau a unui traumatism. O leziune poate duce la ruperea peretilor vaselor de sange, astfel incat lichidul ajunge in tesuturile din jur. Hematoamele pot aparea la nivelul oricarui vas de sange, inclusiv vene, artere si capilare, fiind o problema des intalnita, pot avea dimensiuni diferite si formeaza uneori o masa ce poate fi simtita la palpare.
Farmacistii Catena recomanda Naturalis Balsam cu Arnica, o crema eficienta in tratamentul vanatailor, ajutand totodata la diminuarea durerilor reumatice. Este adjuvant in tratarea eruptiilor cutante, eczemelor si pielii iritate.
Care este diferenta dintre hematom si vanataie
Atat hematoamele, cat si vanataile apar atunci cand sangele se scurge in afara unui vas de sange in urma unei traume, insa nu sunt unul si acelasi lucru. O vanataie este un semn pe piele cauzat de cantitati mici de sange care se scurg din vasele mici de sange, cum sunt capilarele. O vanataie se mai numeste si echimoza sau contuzie si este de obicei destul de vizibila. Initial, vanataia este de culoare neagra-albastruie, apoi devine maro deschis si galbena in decurs de 5 pana la 10 zile. Suprafata unde apare vanataia este plata, desi pot fi prezente si umflaturi usoare, uneori sensibile la atingere. Vanataile dispar singure si nu cauzeaza complicatii.
Naturalis Diolex Gel este recomandarea farmacistilor Catena, fiind special conceput pentru ingrijirea picioarelor. Imbunatateste tonicitatea vasculara, stimuleaza circulatia sangvina si ofera o senzatie placuta de racorire.
Hematoamele implica vasele de sange mai mari, iar sangele care se va scurge se va coagula, formand hematomul, care este de obicei dureros si tare la atingere. Hematoamele pot aparea atat la nivelul unui muschi, cat si in jurul unui organ intern, precum si pe scalp, nas, urechi sau in jurul degetelor. Cand apare mai aproape de suprafata pielii, culoarea unui hematom este rosie, neagra sau albastra. Perioada de vindecare a hematoamelor variaza de la cateva saptamani la cateva luni, in functie de zona. Hematoamele nu trebuie trecute cu vederea, deoarece daca sunt foarte mari pot duce chiar la scaderea tensiunii arteriale.
Tipuri de hematom
-
Hematom subdural: apare in urma traumatismului cranio-cerebral, in spatiul dintre craniu si creier.
-
Hematom epidural spinal: se formeaza intre vertebrele coloanei si captuseala exterioara a maduvei spinarii.
-
Hematom subunghial: sange acumulat intre unghie si patul unghial.
-
Hematom la nivelul scalpului: nu afecteaza creierul, ci doar scalpul.
-
Hematom septal: apare de obicei din cauza unui traumatism la nivelul nasului. Daca nu este tratat, poate provoca probleme in zona respectiva.
-
Hematom subcutanat: se formeaza in stratul superficial al pielii.
-
Hematom retroperitoneal: apare in interiorul cavitatii abdominale.
-
Hematom splenic: apare la nivelul splinei.
-
Hematom hepatic: apare la nivelul ficatului.
-
Hematom al urechii: se formeaza intre cartilajul urechii si piele.
-
Hematom intracranian: apare intre craniu si mucoasa exterioara a creierului.
Hematoame superficiale – simptome, manifestari
Hematoamele superficiale sunt cele care se formeaza la suprafata pielii si pot fi observate cu ochiul liber. De obicei, acestea se manifesta prin aparitia unei umflaturi, roseata, sensibilitate, durere, zona calda la atingere, care isi modifica culoarea.
Hematoame interne – simptome, manifestari
Hematoamele interne sunt mai greu de recunoscut, mai ales ca pot aparea in urma unor traumatisme serioase, accidentari, vatamari corporale, si tocmai de aceea se recomanda consult de specialitate. Durerile de cap care se inrautatesc, pierderea auzului, dificultatea la inghitire, somnolenta, pupilele marite, pierderea constientei pot fi semnele unui hematom intern ce poate avea urmari grave.
Tratament pentru hematoame
Hematoamele superficiale nu vor avea nevoie de tratament, acestea resorbindu-se in timp. Insa se recomanda ca pe zona afectata sa se aplice o punga cu gheata invelita intr-un prosop, pentru a reduce durerea si inflamatia. De asemenea, medicul poate recomanda medicamente de tip OTC pentru a reduce intensitatea durerii.
Uneori poate fi nevoie de drenaj chirurgical, daca hematomul pune presiune pe creier, maduva spinarii sau pe alte organe. Uneori, medicii pot drena hematoamele aflate la risc de a se infecta. In cazuri rare, hematomul poate continua sa creasca pe masura ce vasul de sange se deterioreaza, eliberand o cantitate si mai mare de sange.
Complicatiile unui hematom
Netratat, un hematom intern poate provoca uneori complicatii. De exemplu, un hematom aflat la nivelul creierului poate fi dificil de descoperit daca pacientului nu i se fac teste specifice. Simptome precum o durere de cap persistenta, ameteli, probleme de vorbire pot fi semnele unei complicatii.
Cand este nevoie de consult de specialitate
Majoritatea hematoamelor nu provoaca complicatii, insa daca devin foarte dureroase este cazul sa solicitati asistenta medicala. De asemenea, se recomanda consult de specialitate daca zona prezinta semne de infectie, cum ar fi decolorare, umflaturi si senzatie de caldura la atingere. Persoanele care au suferit un traumatism la cap, cele implicate in accidente rutiere sau episoade de violenta trebuie sa consulte medicul.