Ce sunt echimozele si ce cauze au

Ce sunt echimozele si ce cauze au Ce sunt echimozele si ce cauze au

Ultima actualizare: 12 iulie 2024

echimozele

Echimozele nu sunt altceva decat banalele vanatai pe care suntem convinsi ca majoritatea cititorilor nostri le cunosc chiar din proprie experienta. Spunem aceasta ca pentru ca echimozele apar destul de frecvent, fiind rezultatul unor accidente usoare sau al unor traumatisme mai serioase dar putand aparea si in alte conditii pe care vi le vom dezvalui pe parcursul acestui material.

In cel mai fericit caz, echimozele sunt superficiale, nu ridica niciun fel de problema si se vindeca de la sine, alteori pot constitui doar un inconvenient estetic atunci cand apar in zone expuse vederii, mai ales la nivelul fetei, iar in alte cazuri pot fi o consecinta a unei probleme de sanatate.

Daca doriti sa aflati informatii mai detaliate despre echimoze si cauzele lor va invitam sa parcurgeti pana la final randurile de mai jos.


Cum apar echimozele

Echimozele pot fi definite ca fiind portiuni ale pielii care isi schimba culoarea in urma unui traumatism, capatand la inceput o nuanta roz pentru ca ulterior sa devina mov, albastrui, maronii sau chiar negre. Aceasta modificare apare ca urmare a ruperii vaselor mici de sange numite capilare, ceea ce duce la aparitia unei mici hemoragii interne. Mai exact in urma unui traumatism mai usor sau mai violent, vasele capilare se rup sau se sparg, iar in lipsa unei leziuni deschise, sangele scurs din ele se acumuleaza sub piele, in muschi sau pe suprafata oaselor, formand echimoze. Acestea apar in zona in care a avut loc traumatismul, iar dimensiunea si aspectul lor difera in functie de cantitatea se sange acumulata. Evident ca un traumatism mai puternic sau produs pe o suprafata mai extinsa a pielii va provoca echimoze mai mari, in timp ce traumatismele usoare produc echimoze superficiale, care se vindeca mai usor.

Asa cum spuneam, in prima faza echimozele au o nuanta rozalie iar dupa cateva ore de la producerea traumatismului se inchid la culoare, devenind albastrui, violet, maronii sau negre. Ulterior, in decurs de cateva zile, culoarea incepe sa se estompeze pe masura ce sangele se resoarbe, echimozele capatand aspectul unor pete galbui pe piele, pentru ca in final sa dispara. In mod normal, tot acest proces dureaza in medie doua saptamani, insa echimozele pot disparea si mai devreme sau mai tarziu.

Cate tipuri de echimoze exista

Desi in aparenta intre echimoze nu exista diferente semnificative in privinta aspectului, acestea pot fi de trei tipuri in functie de zona in care se formeaza si de profunzimea lor.

Echimoze subcutanate

Sunt echimoze care se formeaza in tesuturile aflate imediat sub piele si totodata constituie tipul cel mai des intalnit, aparand chiar si in cazul unor traumatisme superficiale.

Echimoze intramusculare

De aceasta data e vorba de echimoze mai profunde, care se formeaza in interiorul muschilor ca urmare unor traumatisme mai severe ce determina ruperea vaselor de sange din tesutul muscular.

Echimoze periosteale

Apar atunci cand traumatismul se produce la nivelul unui os, iar cele mai predispuse acestui tip de echimoze sunt oasele aflate aproape de suprafata pielii, precum cele de la nivelul membrelor superioare si inferioare, inclusiv al degetelor. De asemenea, o alta zona predispusa la aparitia acestui gen de echimoze este clavicula.

echimoze

Cauze frecvente care provoaca echimoze

Dupa cum am aratat pana acum, echimozele apar ca urmare a lezarii vaselor capilare si a acumularii de sange in tesuturile de sub piele, in profunzimea muschilor sau pe suprafata oaselor. Aceste leziuni apar in anumite conditii pe care vi le prezentam in continuare.

Traumatismele

Traumatismele sunt cele mai frecvente cauze ale echimozelor, iar acestea se pot produce intr-o serie de circumstante mai mult sau mai putin grave. Mai exact traumatismele suferite in urma loviturilor, cazaturilor, accidentelor de circulatie sau accidentarilor pe terenul de sport provoaca cele mai multe echimoze. De obicei, daca un astfel de traumatism cauzeaza doar echimoze, acestea nu constituie motiv de ingrijorare intrucat se vor vindeca de la sine in decurs de cateva zile.

Diferite afectiuni medicale

Echimozele pot aparea si in contextul unor probleme medicale ce afecteaza coagularea sangelui sau circulatia acestuia prin vasele sanguine. Hemofilia, trombocitopenia, leucemia,  boala von Willebrand sunt cele mai frecvente afectiuni ale sangelui care se manifesta si prin aparitia de echimoze pe fondul problemelor de coagulare si al hemoragiilor frecvente.

De asemenea, varicele si tromboza venoasa profunda sunt afectiuni circulatorii ce favorizeaza aparitia echimozelor.

Anumite medicamente

Tratamentul cu anticoagulante are printre posibilele efecte secundare si aparitia de echimoze, care se explica prin faptul ca aceste medicamente subtiaza sangele pentru a preveni formarea de cheaguri, iar acesta se scurge mai usor din vasele deteriorate, chiar daca este vorba doar de o mica fisura. In acelasi timp, aceste vase deteriorate se refac mai greu intrucat sangele are o capacitate de coagulare mai scazuta. Totodata, si unele antiinflamatoare nesteroidiene pot subtia sangele iar medicamente cu corticosteroizi pot slabi vasele capilare, ambele constituind factori favorizanti pentru aparitia echimozelor.

Deficitul de vitamina C si K

Vitamina C joaca un rol important in sinteza colagenului care intra si in structura vaselor de sange, iar daca organismul nu primeste aportul necesar din acest nutrient, vasele devin mai putin rezistente si se rup mai usor ducand la aparitia de echimoze.

De cealalta parte, vitamina K este implicata in procesul de coagulare a sangelui, astfel ca deficitul favorizeaza producerea de hemoragii si formarea echimozelor.

Cum se trateaza echimozele

Daca nu sunt foarte mari, nu provoaca disconfort sau nu sunt aparute intr-o zona expusa vederii in care deranjeaza din punct de vedere estetic, echimozele nu necesita niciun fel de tratament, ci doar putina rabdare pana la momentul in care dispar de la sine. Sangele acumulat sub piele, in tesuturile musculare sau pe suprafata oaselor se resoarbe in timp, iar acest lucru poate fi constatat din modificarea aspectului echimozei. Aceasta devine din ce in ce mai deschisa la culoare, capatand o nuanta albastruie sau verzuie, pentru ca ulterior sa se „decoloreze” spre galben, iar in circa doua saptamani sa dispara fara a lasa niciun semn.

Daca va doriti totusi ca echimozele sa dispara mai rapid, puteti sa aplicati comprese cu gheata pe locul lezat, insa fara a plasa gheata direct pe piele. Acesta se inveleste intr-un prosop si se aplica timp de 15 minute, repetand procedura de mai multe ori pe zi, la interval de cateva ore.

Ca remedii naturiste, va recomandam unguentele cu arnica sau aloe vera, care se aplica pe echimoze pentru a grabi vindecarea, eventual si pentru a calma durerea care insoteste uneori aparitia vanatailor.

Tratamentul medicamentos consta in administrarea de medicamente antiinflamatoare, insa acestea au mai mult rolul de a reduce durerea si inflamatia, fara sa accelereze semnificativ procesul de vindecare. Nu in ultimul rand, puteti sa apelati si la creme, geluri sau unguente cu vitamina K aplicate pe vanataie, acestea stimuland procesul de coagulare a sangelui si favorizand astfel vindecarea.

Aparitia echimozelor nu este un motiv de ingrijorare atunci cand acest lucru se intampla accidental si sunt cunoscute cauzele. Totusi, daca observati ca vanataile apar din ce in ce mai frecvent sau fara vreun motiv plauzibil, acesta poate fi semnul unei probleme de sanatate, cel mai probabil avand legatura cu sangele. De asemenea, trebui sa va faceti griji si daca echimozele persista mai mult de 2-3 saptamani, sunt insotite de inflamatie si durere care nu se atenueaza dupa 3 zile sau apar frecvent in aceeasi zona, fara vreun motiv plauzibil.

In astfel de situatii este recomandat sa va adresati unui medic, intrucat echimozele pot fi un simptom al unor afectiuni care e bine sa fie diagnosticate si tratate in stadii cat mai timpurii.