Gastrita este o afectiune caracterizata prin inflamarea mucoasei gastrice care captuseste peretii stomacului. Aceasta inflamatie determina o serie de simptome neplacute, durerile si arsurile care se manifesta mai intens dimineata. Asadar, este vorba de o afectiune digestiva, iar daca tinem cont si de modul de manifestare, alimentatia are un rol important in managementul bolii.
Stim, de asemenea, ca micul dejun este cea mai importanta masa a zilei. In cazul in care suferiti de aceasta boala, probabil ca va intrebati ce sa mancati dimineata daca aveti gastrita. Este o intrebare pe care si-o pun multi pacienti aflati in aceeasi situatie, in conditiile in care durerile si arsurile specifice apar inca de la prima ora si deseori ii fac sa se trezeasca mai devreme din somn.
Aceeasi intrebare am primit-o de la multi cititori, iar pentru a raspunde tuturor am postat acest articol din care puteti afla ce sa mancati dimineata daca aveti gastrita, astfel incat sa calmati durerile si sa evitati disconfortul digestiv pe tot parcursul zilei.
Importanta alimentatiei in gastrita
Inainte de a afla ce sa mancati dimineata daca aveti gastrita trebuie sa intelegeti de ce conteaza mult acest aspect si care sunt criteriile pentru alegerea alimentelor potrivite. Durerea specifica gastritei se asociaza actiunii acide a sucului gastric asupra unei leziuni aparute la nivelul mucoasei, in general din cauza unei infectii cauzate de bacteria Helicobacter pylori. Aceasta durere devine mai intensa pe stomacul gol si se amelioreaza dupa masa, intrucat sucul digestiv se combina cu alimentele care formeaza totodata si un strat protector pe mucoasa gastrica.
Durerile sunt mai intense dimineata pentru ca stomacul este gol, iar pozitia orizontala din timpul somnului favorizeaza actiunea sucului gastric asupra mucoasei lezate.
Durerea se amelioreaza dupa micul dejun, insa este important si ce sa mancati dimineata daca aveti gastrita. Alimentele trebuie sa fie usor digerabile, cu un continut nutritional bogat, sa nu aiba aciditate, sa nu fie picante si sa nu contina conservanti sau alti aditivi ce pot irita si mai mult mucoasa gastrica. Pe baza acestor reguli, va puteti face o idee despre ce sa mancati dimineata daca aveti gastrita, iar daca doriti cateva sugestii pentru micul dejun, le gasiti in cele ce urmeaza.
Ouale fierte constituie un ingredient obisnuit pentru micul dejun si totodata una dintre optiunile recomandate daca va intrebati ce sa mancati dimineata daca aveti gastrita. Ouale sunt o sursa bogata de proteine, vitamine si minerale, avand avantajul de a fi si usor de digerat daca sunt consumate fierte, de preferat cat mai moi.
Nu recomandam in schimb ouale ochiuri, pentru ca aceasta metoda de preparare presupune prajirea in ulei, iar prajelile nu sunt cele mai indicate alimente in dieta pacientilor cu gastrita.
Avocado are o textura cremoasa, care il face foarte usor de digerat, ceea ce inseamna ca nu va fi necesara o cantitate mare de acid gastric ce ar putea irita si mai mult mucoasa inflamata. Aceasta consistenta cremoasa se datoreaza in buna masura continutului ridicat de grasimi nesaturate, care sunt benefice pentru organism si au efect antiinflamator, datorita caruia ajuta la ameliorarea simptomelor gastritei.
In acelasi timp, datorita acestei texturi si a continutului ridicat de grasimi sanatoase, avocado formeaza o pelicula protectoare pe suprafata mucoase gastrice, reducand astfel expunerea zonei lezate la actiunea acidului gastric.
Spre deosebire de alte cereale integrale care necesita o perioada mai indelungata pentru a fi digerate in stomac, iar din acest motiv nu sunt cele mai recomandate in caz de gastrita, fulgii de ovaz au un continut ridicat de fibre solubile, ceea ce ii face mai usor digerabili. Amestecati cu iaurt, fulgii de ovaz por fi o alegere potrivita cand nu stiti ce sa mancati dimineata daca aveti gastrita.
Este de preferat ca fulgii de ovaz sa fie macinati cat mai marunt, pentru a se putea dizolva usor in stomac si a inlesni astfel digestia. Prin dizolvare, fibrele solubile din compozitia lor se transforma intr-o substanta asemanatoare unui gel, care, asemeni fructelor de avocado, formeaza o pelicula protectoare pe suprafata mucoasei gastrice.
Pestele gras este un ingredient aproape nelipsit din dietele sanatoase si totodata un aliment pe care pacientii cu gastrita il pot consuma fara grija la micul dejun.
Acesta asigura o cantitate importanta de acizi grasi Omega-3, care au efect antiinflamator si pot reduce astfel inflamatia de la nivelul mucoasei gastrice. Cele mai cunoscute specii de peste gras sunt somonul, tonul, macroul si sardinele, care se potrivesc foarte bine la micul dejun.
Pestele gras trebuie consumat insa cu moderatie intrucat are o usoara aciditate, iar in cantitati mari ar putea accentua disconfortul digestiv specific gastritei. Pestele slab, cu carnea alba, poate fi consumat in cantitati mai mari, avand o aciditate mai redusa, dar si un aport mai scazut de grasimi sanatoase.
In ambele variante, pestele nu trebuie sa fie prajit, ci preparat la aburi, la cuptor sau fript pe plita.
Mai devreme, cand am vorbit despre fulgii de ovaz, am amintit in treacat si de iaurt, iar pe final trebuie sa revenim asupra acestui aliment care este la fel de important in dieta pentru micul dejun a pacientilor cu gastrita. Iaurtul este cunoscut ca una dintre sursele principale de probiotice, adica acele bacterii benefice care formeaza flora intestinala si care sunt implicate in procesul de digestie. Gastrita poate afecta flora bacteriana intestinala, creand un dezechilibru care cauzeaza tulburari digestive ce fac parte din tabloul simptomatic specific acestei boli.
Consumul de iaurt reface acest echilibru si amelioreaza astfel tulburarile digestive, fiind vorba in acelasi timp de un aliment usor de digerat, care nu ramane pentru mult timp in stomac. In afara de probiotice, iaurtul mai contine proteine si calciu – elemente nutritive esentiale pentru buna functionare a organismului.
De cealalta parte, este important de stiut ca exista si o serie de alimente pe care trebuie sa evitati daca suferiti de gastrita, pentru ca pot amplifica simptomele neplacute si chiar pot contribui la agravarea bolii. Din aceasta lista trebuie sa mentionam carnea grasa si alimentele care contin grasimi saturare, prajelile, citricele, alimentele procesate industrial, cele cu multa sare sau condimente picante, bauturile acidulate si cele care contin cofeina.