Echilibrul hormonal este esential pentru buna functionare a organismului si, pe cale de consecinta, are un impact puternic asupra sanatatii si calitatii vietii. Problema este ca mentinerea acestuia nu-i o chestiune tocmai simpla, deoarece exista mai multi factori care il pot afecta, alimentatia fiind cap de lista. Specialistii spun ca micul dejun reprezinta o buna ocazie de a ne incepe ziua cu dreptul, aceasta prima masa a zilei avand un rol decisiv in reglarea balantei hormonale. Pentru a ne ajuta sa intelegem mai bine relatia dintre dieta si hormoni, mai multi medici endocrinologi din SUA au detaliat, pentru TODAY.com, ce anume consuma la micul dejun si de ce.
„Nu toti hormonii sunt influentati de dieta, dar unii dintre cei importanti sunt. Hormonul nr. 1 care poate fi afectat de ceea ce mancam este insulina”, explica dr. Divya Yogi-Morren, medic endocrinolog la Cleveland Clinic, un faimos centru medical academic multidisciplinar din Cleveland, statul Ohio.
Stim cu totii ca organismul nostru are nevoie de insulina pentru a procesa si stoca zaharul din alimente, ca sursa de energie. In momentul in care consumam alimente bogate in zaharuri simple, pe care organismul le proceseaza mai rapid, are loc o crestere brusca a nivelului zaharului de sange. Acest lucru pune mai multa presiune asupra pancreasului, fortandu-l sa produca insulina necesara pentru a avea grija de acel zahar.
Corelatia insulina-glicemie, in rol principal
Pentru a reduce aceasta povara suplimentara asupra pancreasului, dr. Thomas Donner, endocrinolog si director al Centrului de Diabet Johns Hopkins, recomanda reducerea aportului de carbohidrati simpli, dar si monitorizarea cantitatii de carbohidrati complecsi din alimentatie. Desi vorbim de o indicatie care se adreseaza in special celor care au sindromul rezistentei la insulina, prediabet sau diabet, aceasta poate fi de mare ajutor tuturor persoanelor care vor sa se mentina in forma. Sfatul lui general este sa ne limitam pe cat posibil la alimentele care au un indice glicemic mai mic, deoarece acestea cresc glicemia intr-un mod mai lent si mai constant.
„Cu cat indicele glicemic este mai mare, cu atat mai repede (un aliment) creste zaharul din sange. Atfel ca nu este deloc o surpriza faptul ca dietele populare printre profesionistii din domeniul medical, cum ar fi dietele mediteraneeana, DASH si MIND, promoveaza inclusiv evitarea alimentelor cu indice glicemic ridicat”, subliniaza dr. Kavya Mekala, endocrinolog si profesor asociat la Scoala de Medicina Yale, unul dintre cele mai importante centre din lume pentru cercetare biomedicala, ingrijire clinica avansata si educatie medicala.
Pe langa insulina, spun medicii, alegerile alimentare pot afecta indirect hormonii de reproducere, precum estrogenul, progesteronul si testosteronul. De altfel, riscul de dezvoltare a sindromului ovarelor polichistice poate creste pe fondul rezistentei la insulina.
Ce pun pe masa dimineata medicii endocrinologi
„Prima masa a zilei este o oportunitate fantastica de a manca ceva care sa ne sustina sensibilitatea la insulina si hormonii de reproducere si sa reduca nivelul de stres din organism”, sustine dr. Yogi-Morren. Ca sa faca lucrurile mai clare, medicii ofera si cateva optiuni alimentare care contribuie la mentinerea echilibrului hormonal, pe care ei insisi le consuma la micul dejun.
Iaurt grecesc cu nuci si fructe
„Sunt o mama ocupata si avem timp limitat pentru micul dejun, asa ca, de obicei, este ceva ce poate servit intr-un bol", spune dr. Yogi-Morren, care a fost diagnosticata cu diabet gestational in timpul celei de-a doua sarcini, iar acum are prediabet.
In familia ei, prima masa a zilei este adesea compusa din iaurt grecesc fara adaos de zahar, pe care cei trei copii ai ei au libertatea de a-l completa asa cum doresc. De regula, il garnisesc cu fructe de padure proaspete si nuci. Uneori, adauga fructe uscate, cum ar fi stafidele, dar dr. Yogi-Morren are grija sa nu faca abuz, avand in vedere continutul ridicat de zaharuri din acestea. „Fructele de padure raman favorite, deoarece contin antioxidanti si fibre si furnizeaza cantitatea perfecta de dulceata si aciditate”, precizeaza medicul.
Iaurtul grecesc cu nuci constituie un mic dejun preferat si de dr. Amy Rothberg, profesor la departamentul de medicina interna, divizia de metabolism, endocrinologie si diabet, al Scoalii de Sanatate Publica a Universitatii din Michigan.
Si dr. Donner mananca in majoritatea diminetilor iaurt grecesc integral neindulcit, completandu-l cu fructe, de obicei afine sau banane, dar si cu cateva nuci, migdale sau nuci pecan. El spune ca in trecut el obisnuia sa manance iaurt cu fructe si arome din comert si ca „a fost o tranzitie grea” la cel neindulcit. Prin adaugarea fructelor si nucilor crocante, acesta devine mai apetisant si satisfacator. „Pe masura ce te dezici de dulciuri, ajungi sa apreciezi mai mult cantitatile mici de zahar”, subiliniaza dr. Donner.
Gofre cu faina integrala
Micul dejun preferat al dr. Mekala este o vafa vegana facuta cu o combinatie de faina integrala de grau si faina de migdale. „Sunt cu adevarat delicioase. Nu fac compromisuri in ceea ce priveste gustul”, zice ea. Pentru comoditate si rapiditate, medicul prepara compozitia din timp, si o pastreaza la fridiger, in loturi, astfel incat dimineata doar sa le gateasca.
„In timp ce imi prepar cafeaua, imi fac Salutul Soarelui (nr – o secventa fluida de posturi de yoga), gatesc vafele si apoi sunt gata de plecare”, precizeaza dr. Mekala.
Omleta din albus de ou cu legume
Pentru weekend, dr. Donner isi rezerva placerea de a-si prepara omlete din albusuri de ou cu multe legume. El nu mananca galbenusurile, nu doar pentru ca au mai mult colesterol, ci pentru ca pur si simplu nu-i place gustul acestora.
„Pun ciuperci, niste ceapa si spanac”, spune el, adaugand ca va consuma, pe langa omleta, si niste fructe proaspete. „Aceasta este o masa foarte gustoasa si sanatoasa, care imi mentine senzatia de satietate timp de multe ore dupa aceea”, puncteaza endocrinologul american.
Terci de ovaz, cu crupe sau fulgi
Ocazional, dr. Yogi-Morren pune pe masa la micul dejun terci din crupe de ovaz, pe care il pregateste cu o seara inainte pentru intreaga familie. Crupele de ovaz contin mai multe fibre decat variantele instant, dar si decat fulgii din ovaz integral. „Atunci cand un aliment are mai multe fibre si este mai greu de digerat, inseamna ca nivelul zaharului in sange va ramane constant”, isi argumeataza ea alegerea.
In plus, copiii ei prefera textura mai crocanta a boabelor de ovaz fata de ceea ce ei numesc ovaz instantaneu „lipicios”.
Si dr. Mekala mizeaza pe beneficiile consumului terciului de ovaz dimineata. Desi, in general, prefera un mic dejun cald, ea isi face, de multe ori, de cu seara un terci din fulgi de ovaz. Fara fierbere. Ii pune, pur si simplu, la inmuiat peste noapte, la rece. Dimineata adauga fructe de sezon, fie fructe de padure sau mere, dar si o mana de migdale.
Oua omleta cu legume si peste
In weekend, dr. Yogi-Morren si familia ei se bucura de un mic dejun mai bogat. Acesta e compus, de obicei, dintr-o omleta cu verdeturi sau legume si un peste gras, cum ar fi somonul la tigaie.
„Daca v-ati uitat la datele despre oua si colesterol, exista o multime de informatii inconsistente. Ouale sunt, de fapt, unul dintre cele mai bune alimente pentru echilibrarea hormonilor ”, arata ea.
Nu se fereste de oua nici dr. Mekala. Ea le consuma, ocazional, fierte tari, impreuna cu o felie de paine prajita cu multicereale. „Aceasta este o optiune grozava pentru un mic dejun bogat mai degraba in proteine decat in carbohidrat”, a subliniat medicul endocrinolog.
Si dr. Rothberg opteaza adesea pentru oua la micul dejun, pe care insa prefera sa le manance posate.
Ce evita endocrinologii sa manance la micul dejun
Pentru a nu da peste cap hormonii, medicii spun ca se feresc sa manance la micul dejun carne rosie si produse din carne procesata, precum sunca sau carnatii. De asemenea, ei evita produsele de patiserie pline de zahar si calorii, dar si orice tip de alimente ultraprocesate, golite de nutrienti.