Ce este terapia Bowen? Indicatii, recomandari si beneficii

Ce este terapia Bowen? Indicatii, recomandari si beneficii Ce este terapia Bowen? Indicatii, recomandari si beneficii

Ultima actualizare: 30 octombrie 2023

terapia-Bowen

Terapia Bowen este confundata deseori cu masajul, dat fiind faptul ca, pentru un neinitiat, tehnicile folosite pot parea foarte asemanatoare. In ciuda acestor asemanari, masajul si terapia Bowen sunt doua metode terapeutice diferite, tinand cont de scopurile fiecareia dintre ele si de modul in care sunt puse in practica.

Astfel, in timp ce masajul se axeaza pe detensionarea muschilor si se exercita asupra tesuturilor musculare si a tendoanelor, terapia Bowen urmareste in principal eliminarea durerii prin restabilirea echilibrului energetic si prin stimularea sistemelor circulator si nervos.

De asemenea, sedintele de terapie Bowen sunt mai scurte si presupun miscari si atingeri blande, in timp ce durata unei sedinte de masaj se poate prelungi pana la peste 60 de minute, iar tehnicile ce presupun manipularea muschilor sunt de multe ori intense.

Pentru ca masajul este deja o tehnica arhicunoscuta, in acest articol ne vom ocupa de terapia Bowen, prezentandu-va pe larg toate informatiile necesare.


Informatii despre terapia Bowen – ce este terapia Bowen?

Terapia Bowen a aparut in urma cu mai bine de 4 decenii in Australia si poarta numele lui Thomas Ambrose Bowen – un terapeut autodidact, cu o intelegere remarcabila a mecanismelor pe baza carora functioneaza corpul uman. Acesta si-a dedicat mare parte din viata dezvoltarii unor tehnici proprii de vindecare, neinvazive si bazate pe atingerea unor puncte-cheie ale corpului.

Astfel a aparut la inceputul anilor ’80 terapia Bowen, care presupune o abordare holistica non-invaziva, ce include atat aspectele de ordin fizic, cat si pe cele de ordin mental. Tehnicile specifice se bazeaza pe aplicarea unei presiuni usoare pe diferite puncte-cheie ale corpului, care pot fi la nivelul muschilor, terminatiilor nervoase, tendoanelor si ligamentelor sau tesuturilor moi.

In terapia Bowen, aceste presiuni si miscari delicate constituie un fel de mesaj codat trimis organismului, caruia trebuie sa i se lase un ragaz de cateva minute pentru a descifra informatiile si a declansa mecanismele naturale necesare vindecarii.

Cand si cui ii este recomandata terapia Bowen?

Terapia Bowen este folosita in mod special pentru tratarea durerii, astfel ca se recomanda in cazul pacientilor care sufera de afectiuni care genereaza acest simptom, precum si celor care au suferit diferite traumatisme sau leziuni care le provoaca durere.

Nu exista restrictii de varsta in ceea ce priveste terapia Bowen, aceasta putand fi aplicata in egala masura copiilor in varsta de cateva luni, dar si persoanelor ajunse la varste inaintate.

Problemele de sanatate care pot fi tratate cu ajutorul terapiei Bowen sunt diverse, incepand cu colicile specifice bebelusilor si continuand cu durerile de spate si durerile articulare, durerile provocate de luxatii sau entorse, cele specifice intinderilor sau rupturilor musculare, migrenele si sindromul tunelului carpian.

Terapia Bowen nu trateaza doar durerea, asa ca puteti sa apelati la o astfel de metoda si pentru detensionarea muschilor si imbunatatirea flexibilitatii, managementul stresului si anxietatii, corectarea posturii, reducerea disconfortului in cazul tulburarilor digestive sau prevenirea crizelor de astm.

De asemenea, terapia Bowen este indicata si in cazul femeilor gravide, pentru ameliorarea starilor de greata si anxietate, a durerilor de spate, disconfortului abdominal si a altor simptome neplacute, specifice acestei perioade. Imediat dupa nastere, terapia Bowen stimuleaza capacitatea de autovindecare a organismului, iar ulterior stimuleaza lactatia si amelioreaza durerile cauzate de pozitia specifica alaptarii.

Cum se desfasoara o sedinta de terapie Bowen?

Orice sedinta de terapie Bowen este precedata de o discutie cu terapeutul, in cadrul careia pacientul ii prezinta acestuia problemele care l-au determinat sa apeleze la aceasta metoda de tratament, istoricul medical si alte informatii care ar putea fi utile.

Sedinta propriu-zisa are loc intr-un spatiu cu o atmosfera cat mai relaxanta si, spre deosebire de sesiunile de masaj, pacientul nu trebuie sa se dezbrace. De aceea se recomanda purtarea unor haine cat mai lejere, atat pentru confortul propriu, cat si pentru a-i permite terapeutului sa atinga mai usor punctele-cheie.

Aceasta atingere consta in aplicarea unei presiuni usoare sau efectuarea unor miscari delicate, cu scopul de a stimula fibrele nervoase. Dupa aplicarea acestor proceduri, care dureaza doar cateva minute, pacientul este lasat singur timp de alte cateva minute, pentru a lasa timp organismului sa reactioneze la stimulii respectivi. Reactiile presupun relaxarea muschilor si stimularea circulatiei sangiune si limfatice, iar dupa pauzele de 3-5 minute, sedinta se reia cu alte proceduri similare, urmate la randul lor de pauze scurte.

In timpul sedintelor, pacientului i se poate solicita sa isi schimbe pozitia, iar durata unei sesiuni de terapie este de obicei cuprinsa intre 45 si 60 de minute, incluzand si pauzele despre care am amintit.

Un alt detaliu important legat de terapia Bowen este faptul ca in timpul sedintelor terapeutul nu discuta cu pacientul, tocmai pentru a-i da acestuia posibilitatea sa se relaxeze.

terapie-Bowen

Terapia Bowen – care sunt beneficiile?

Scopul principal al terapiei Bowen este acela de a declansa procesul natural de autovindecare a corpului, iar prin stimularea acelor puncte-cheie pot fi obtinute o serie de beneficii, dupa cum urmeaza:

  • Reducerea durerii

Unul dintre principalele beneficii ale terapiei Bowen este capacitatea sa de a reduce durerile musculare si articulare. Miscarile delicate si presiunile usoare pot contribui la eliberarea tensiunii si la ameliorarea disconfortului.

  • Imbunatatirea mobilitatii si flexibilitatii

Terapia Bowen poate contribui la imbunatatirea mobilitatii si flexibilitatii articulatiilor, prin actiunea exercitata asupra muschilor si ligamentelor.

  • Inducerea relaxarii si reducerea stresului

Tehnicile specifice ale terapiei Bowen pot stimula sistemul nervos, conducand la relaxarea profunda a intregului corp si la reducerea nivelului de stres si anxietate.

  • Imbunatatirea somnului

Multe persoane care au beneficiat de terapie Bowen au constatat o imbunatatire a calitatii somnului, datorita relaxarii induse de sedintele de tratament.

  • Ajutor in gestionarea anxietatii si depresiei

Beneficiile terapiei Bowen nu se limiteaza la aspectele fizice, ci pot include si beneficii emotionale, cum ar fi gestionarea anxietatii si a simptomelor depresive.

  • Sustinerea sistemului limfatic

Anumite tehnici ale terapiei Bowen pot stimulea sistemul limfatic, contribuind la detoxifierea organismului si la imbunatatirea circulatiei limfatice.

Terapia Bowen – riscuri asociate si contraindicatii

In anumite situatii, sedintele de terapie pot fi urmate de unele efecte adverse, despre care terapeutii spun ca sunt reactii normale, facand parte din procesul de vindecare naturala. Astfel, pot aparea furnicaturi la nivelul pielii, dureri de cap, oboseala accentuata, simptome asemanatoare gripei, mici iritatii la nivelul pielii sau rigiditate musculara.

De asemenea, in unele cazuri, durerea care se doreste a fi tratata devine mai puternica, pentru ca ulterior sa se amelioreze si sa dispara. Atat timp cat aceste reactii se manifesta pe termen scurt, nu exista motive de ingrijorare, insa daca devin tot mai severe sau persista o perioada indelungata, este recomandat sa consultati un medic.

In general, aceasta terapie este considerata sigura si lipsita de riscuri, asa ca nu putem vorbi de contraindicatii, ci mai degraba de anumite precautii. Astfel, persoanele care sufera de afectiuni grave, cele care au fost supuse recent unei interventii chirurgicale, au dezvoltat infectii severe sau au suferit accidente de pe urma carora au dureri puternice, trebuie sa se consulte in prealabil cu un medic, care poate stabili daca este oportun sa urmeze o astfel de terapie.

De asemenea, in ciuda tuturor beneficiilor despre care am aminti putin mai devreme, si femeile gravide trebuie sa ceara in prealabil sfatul medicului, intrucat pot exista situatii in care terapia Bowen nu este recomandata.