Ce este strungareata (diastema) si cum poate fi tratata

Ce este strungareata (diastema) si cum poate fi tratata Ce este strungareata (diastema) si cum poate fi tratata

Ultima actualizare: 22 octombrie 2024

strungareata

Diastema este termenul pe care medicii il folosesc pentru a denumi o problema dentara cunoscuta de toata lumea sub denumirea populara de „strungareata”. Asadar, strungareata si diastema dentara sunt unul si acelasi lucru, facand referire la o anomalie lipsita de gravitate si riscuri majore, care in cele mai multe cazuri genereaza doar inconveniente de natura estetica. De asemenea, nu putine sunt persoanele care considera ca strungareata le avantajeaza din punct de vedere estetic si nu o vad nicidecum ca pe un defect.   

Pentru cei care nu sunt la fel de incantati de faptul ca au strungareata exista solutii prin care diastema dentara poate fi corectata in cabinetul medicului stomatolog.

Din cuprinsul acestui articol veti putea afla ce estre strungareata, de ce apare doar la anumite persoane, cum poate fi corectata si care sunt metodele de prevenire.


Ce este strungareata sau diastema dentara?

Strungareata este denumirea acelui spatiu vizibil intre doi dinti, care apare in majoritatea cazurilor intre incisiviI centrali de pe maxilarul superior, insa poate fi intalnita si intre ceilalti dinti, atat in partea superioara, cat si in cea inferioara. Pentru a putea vorbi de diastema dentara, stomatologii spun ca dimensiunea acelui spatiu interdentar trebuie sa fie de cel putin 0,5 milimetri. Desi in aparenta definitia pare foarte simpla, exista mai multe tipuri de strungareata care se diferentiaza in functie de anumite particularitati.

  • Diastema interincisiva – este cel mai comun tip de strungareata, care apare intre cei doi incizivi centrali, atat la copii, cat si la adulti.
  • Diastema primara – acest tip de strungareata nu ridica probleme deosebite intrucat apare doar in cazul dintilor de lapte, deci dispare odata cu dezvoltarea dentitiei definitive.
  • Diastema premolara – este strungareata care se formeaza intre dintii premolari, plasati intre canini si masele. Pe fiecare parte a maxilarului superior si inferior exista cate doi premolari, iar strungareata de acest tip poate aparea la o singura pereche sau la mai multe.
  • Diastema falsa – de aceasta data e vorba de o strungareata care poate aparea temporar in perioada dezvoltarii dintilor pana la alinierea definitiva sau sub influenta unor factori care determina dintii sa se departeze.
  • Diastema fiziologica – este un tip de strungareata considerat normal, aparand temporar in perioada in care dentitia se dezvolta si inchizandu-se treptat, pe masura ce dintii se aliniaza.
Pasta de dinti cu carbune activ de la Foramen este o pasta de dinti pentru albire, eficienta pentru curatarea placii dentare. Aceasta pasta de dinti cu carbune activat reda albul natural al dintilor si inlatura petele. Respiratie proaspata, de lunga durata. Pasta de dinti cu carbune activ de la Foramen este recomandata copiilor cu varsta de peste 8 ani. Foramen Pasta de dinti pentru albire are urmatoarele avantaje: improspateaza respiratia, indeparteaza petele si ofera un zambet stralucitor si sanatos.

Din ce cauze apare strungareata

Strungareata poate avea mai multe explicatii, aparitia sa fiind influentata de cele mai multe ori de factori ce nu pot fi controlati.

Cauzele cele mai frecvente pentru strungareata sunt urmatoarele:

  • Forma si dimensiunea dintilor – daca dintii nu se potrivesc perfect ca forma si dimensiune cu arcada dentara sau daca nu cresc astfel incat sa se alinieze perfect, intre ei se vor crea spatii care vor forma strungareata.
  • Forma si dimensiunea maxilarelor – se poate intampla si ca dintii sa se dezvolte normal, avand forma si dimensiunea optima, insa fara a se potrivi perfect pe arcada dentara, care are o dimensiune disproportionata in raport cu dantura. La fel ca in situatia anterioara, dintii se vor dezvolta cu spatii vizibile intre ei, si astfel aparand strungareata.
  • Edentatia – este un termen medical care se refera la lipsa unuia sau a mai multor dinti de pe arcada dentara. Evident ca in locul dintilor lipsa vor exista goluri care permit dintilor alaturati sa se departeze si sa formeze strungareata.
  • Dezvoltarea anormala a dintilor – incisivii laterali insuficient dezvoltati sau deformati ofera posibilitatea incisivilor centrali sa se deplaseze in timp ce cresc sau dupa aceea si astfel se creeaza un spatiu intre ei, aparand diastema dentara.
  • Frenul labial crescut excesiv – frenul labial este tesutul care leaga buza superioara de gingie, ajungand pana la baza incisivilor centrali superiori. Daca acest tesut este prea dezvoltat, impiedica alinierea corecta a celor doi incisivi centrali, care vor creste cu un spatiu intre ei, mai precis cu strungareata.

Strungareata mai poate aparea uneori in cazul copiilor care obisnuiesc sa isi suga degetul frecvent sau sunt lasati sa foloseasca suzeta pana la varste mai mari, precum si ca o consecinta a obiceiului de a impinge limba inainte in timpul deglutitiei.

De asemenea, strungareata poate aparea si la varsta adulta, in urma unor extractii dentare care creeaza edentatie, a unor trumatisme faciale sau ca o consecinta a parodontozei.

Foramen Periuta de dinti cu carbune activ si peri ultrafini are un design special care permite curatarea eficienta dar, in acelasi timp, delicata a dintilor si gingiilor. Perii ultrafini curata spatiile interdentare, indepartand tartrul si placa bacteriana. Carbunele activ ofera o curatare profunda si delicata, carbunele putand sa absoarba germenii care provoaca placa dentara.

Cum se trateaza strungareata

Strungareata nu necesita neaparat tratament, mai importanta fiind tratarea cauzelor care au dus la aparitia ei, dintre care unele pot genera alte complicatii.  Cei mai multi pacienti care solicita tratament pentru strungareata o fac din ratiuni estetice si din fericire exista suficiente solutii eficiente pentru rezolvarea problemei. Solutiile de tratament se stabilesc de medicul stomatolog sau ortodont in functie de cauze si pot fi urmatoarele:

  • Aparatul dentar

Purtarea unui aparat este cea mai des folosita metoda de tratament pentru strungareata. Din acest motiv exista si o gama variata de astfel de dispozitive, care se fixeaza pe dinti si aplica o anumita presiune bine directionata de medicul ortodont, care determina dintii deplasati sa se indrepte si sa se apropie, facand astfel sa dispara spatiul dintre ei.

  • Fatatele dentare

Daca spatiul dintre dinti este prea mare sau strungareata nu poate fi corectata cu aparat dentar, se poate aplica aceasta metoda cat se poate de simpla si eficienta. Aceasta presupune aplicarea cu un adeziv a unor invelisuri subtiri pe suprafata dintilor, numite fatete dentare. Acestea imita perfect aspectul natural al dintilor, avand si aceeasi culoare cu a danturii, mascand totodata spatiul interdentar.

  • Bondingul dentar

Este o metoda mai ieftina, dar totodata mai putin durabila in comparatie cu fatetele dentare, ce presupune aplicarea in spatiul interdentar a unor rasini ce imita aspectul dintilor si mascheaza astfel strungareata.

  • Implantul dentar

In cazul in care strungareata este cauzata de o edentatie ce permite deplasarea dintelui aflat in vecinatate, se poate aplica si aceasta metoda ce presupune inlocuirea dintelui lipsa. In acest scop, se fixeaza pe maxilar un pivot pe care se fixeaza ulterior dintele realizat dintr-un material special si cu aspect identic celorlalti dinti.

  • Puntea dentara

Cand este vorba de mai multi dinti alaturati care lipsesc, acestia pot fi inlocuiti cu o punte, adica o lucrare dentara ce imita aspectul dintilor lipsa, care se fixeaza pe maxilar in spatiul ramas liber.

  • Frenectomia

Este o procedura chirurgicala simpla ce presupune remodelarea sau indepartarea frenului labial, daca acesta este crescut in exces si impiedica alinierea normala a incisivilor centrali superiori.

  • Corectia cu laser 

Este o solutie mai noua de tratament, aparuta odata cu progresele facute in domeniul tehnologiilor medicale. Corectia cu laser este folosita ca alternativa pentru interventia chirurgicala descrisa mai sus, dar si pentru remodelarea gingiei si reducerea spatiului dintre dinti.

Masuri de prevenire

Strungareata nu poate fi prevenita pe deplin, insa unele cauze pot fi evitate prin cateva masuri simple. Astfel, in cazul bebelusilor si copiilor mici, folosirea suzetei trebuie limitata pe masura ce acestia cresc, intrucat le poate afecta dezvoltarea dentitiei. Din acelasi motiv, copiii mici trebuie sa fie dezvatati de obiceiul de a-si suge degetul, mai ales in perioada in care incep sa le creasca dintii de lapte.

Atat copiii, cat si adultii trebuie sa acorde atentia cuvenita igienei orale, pentru a preveni aparitia cariilor ce pot afecta stabilitatea si forma dintilor, ceea ce poate duce chiar si la pierderea acestora. De asemenea, igiena orala este importanta si pentru prevenirea parodontozei, care este o infectie bacteriana generalizata la nivelul cavitatii bucale, ce duce la slabirea radacinii dintilor si pierderea acestora.  

Nu in ultimul rand, controalele stomatologice efectuate cu regularitate contribuie la depistarea prematura a problemelor dentare care, tratate la timp, nu vor genera complicatii mai grave.

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Foramen pasta de dinti cu carbune activ 75 ml

    Foramen, pasta de dinti pentru albire (carbune activ), 75 ml

    Pasta de dinti cu carbune activ de la Foramen este o pasta de dinti pentru albire, eficienta pentru curatarea placii dentare. Aceasta pasta de dinti cu carbune activat reda albul natural al dintilor si…

  • 3 la pret de 2
    Foramen periuta de dinti cu carbune activ - 601 nou

    Foramen periuta de dinti cu carbune activ

    Foramen Periuta de dinti cu carbune activ si peri ultrafini are un design special care permite curatarea eficienta dar, in acelasi timp, delicata a dintilor si gingiilor. Perii ultrafini curata spatiile…