Ce este si cum se tine dieta 30-30-30?

Ce este si cum se tine dieta 30-30-30? Ce este si cum se tine dieta 30-30-30?

Ultima actualizare: 8 aprilie 2024

Dieta 30-30-30-30, care ar trebui sa te ajute sa slabesti fara efort, face furori pe retelele de socializare. Ce presupune aceasta? Functioneaza cu adevarat?

Daca exista un domeniu in care moda se demodeaza la fel de repede pe cat de repede apare, acela este cel al dietelor. Se pare ca nu trece un an fara ca o noua dieta miraculoasa sa ne ofere posibilitatea de a pierde toate kilogramele in plus. Cea mai recenta care pretinde ca te poate face sa slabesti fara efort este dieta 30-30-30. Aceasta vine direct de pe TikTok, platforma de videoclipuri scurte, unde a facut recent furori. Ca in cazul oricarui tip de tendinta virala, ne putem intreba in mod justificat daca afirmatiile sale sunt legitime sau daca nu cumva este doar o alta moda care sfarseste prin a fi un esec.

Ei bine, aceasta dieta nu face afirmatii extravagante si nu propune schimbari drastice in stilul de viata, ci mai degraba adoptarea unor obiceiuri destul de simplu de urmat si destul de sanatoase. Aceasta este dieta 30-30-30.


Dieta 30-30-30-30: ce este?

Este posibil sa fi auzit de ea daca sunteti dependent de retelele de socializare: a fost impartasita recent pe TikTok de catre nutritionistul Gary Brecka, urmata de un numar mare de internauti care au adoptat-o rapid. Multi dintre ei au continuat sa afirme ca adoptarea acestei metode i-a ajutat efectiv sa slabeasca. Brecka a fost inspirat probabil de recomandarile autorului american de self-help Timothy Ferris. In cartea sa "The four hours body", dedicata corpului si optimizarii acestuia, el recomanda consumul a 30 de grame de proteine la micul dejun, la 30 de minute dupa trezire, urmate de 30 de minute de exercitii fizice de intensitate moderata: dieta 30-30-30, cu alte cuvinte. Si asta este tot! Nu este nevoie sa va privati sau sa schimbati ceva in rutina zilnica.

Este usor de inteles de ce aceasta dieta a devenit atat de atragatoare.

Apropo, ce inseamna 30 de grame de proteine? Ei bine, este un aport destul de substantial! Daca luam, de exemplu, ouale, care sunt un aliment relativ comun la micul dejun - chiar daca este mai degraba un obicei anglo-saxon - avem nevoie de aproximativ 5 oua pentru a acoperi acest nivel. In ceea ce priveste laptele, ar trebui sa consumati aproape un litru. De ce sa nu mancati doua oua prajite, insotite de un pahar de lapte si de putin iaurt sau branza proaspata cu nuci, care sunt si ele destul de bogate in proteine, ca multe alte fructe cu coaja lemnoasa?

Atentie insa caci nucile sunt de asemenea, bogate in carbohidrati si grasimi.

Beneficiile metodei 30-30-30-30

Pentru sustinatorii sai, dieta 30-30-30 nu este vorba de un moft trecator, ci de o adevarata schimbare a stilului de viata. Asa cum am spus, marele avantaj al acestui tip de dieta este ca nu este restrictiva. Dar o dieta functioneaza doar daca o respecti. Nu are rost sa va impuneti tot felul de privatiuni si sa fiti stricti cu voi insiva daca renuntati dupa doua saptamani! Pentru cei care sunt speriati de termenul "dieta", aceasta are toate motivele sa va placa.

Este, de asemenea, cert ca si exercitiile fizice moderate nu pot fi decat benefice. Daca ne gandim ca un stil de viata sedentar este considerat de OMS drept una dintre principalele cauze ale mortalitatii premature, simplul fapt de a merge pe jos timp de o jumatate de ora in fiecare zi este deja benefic.

 In general, sugestiile din aceasta dieta 30-30-30 nu pot face cu adevarat rau. S-a dovedit ca a manca multe proteine este mai satios decat alte tipuri de mic dejun traditional: un studiu din 2014 a sustinut ca persoanele care au mancat 30 de grame de proteine la micul dejun au consumat ulterior mai putine calorii la pranz. Se crede ca digestia proteinelor creste termogeneza mai mult decat cea a carbohidratilor si a grasimilor: aceasta inseamna ca organismul nostru cheltuieste mai multa energie pentru a le consuma. Mai multa energie cheltuita, mai multe grasimi arse.

Spre deosebire de alte diete care devin virale dupa bunul plac al algoritmilor de pe retelele de socializare si care trebuie sa ii faca pe multi nutritionisti sa suspine, dieta 30-30-30 are meritul cert de a nu fi in stare sa iti faca mai mult rau decat bine.

Din acest punct de vedere, eficienta ei va depinde si de obiceiurile pe care le aveti in prealabil. Pentru unii dintre noi... practicam deja aceasta dieta fara sa stim! Daca obisnuiti sa mancati oua sau alte proteine la micul dejun, apoi sa mergeti cu bicicleta sau cu scuterul la serviciu sau pur si simplu sa faceti putina yoga, nu este nimic de schimbat. Pe de alta parte, daca acest mic dejun sanatos inlocuieste un castron mare de cereale zaharoase urmat de o dimineata de prin tele-munca in pijamale... ei bine, simpla schimbare a obiceiurilor pentru a adopta unele mai sanatoase nu poate avea decat un efect pozitiv.

Care sunt dezavantajele metodei 30-30-30?

Dupa cum am mentionat deja, nu exista contraindicatii deosebite pentru acest dieta 30-30-30. Cu toate acestea, poate fi dificil de pus in aplicare pentru vegani, deoarece produsele de origine animala sunt mai bogate in proteine decat cele vegetale. Cu toate acestea, veganii sunt obisnuiti sa incorporeze proteine vegetale in alimentatia lor pentru a evita orice deficiente. Soia si quinoa sunt printre rarele proteine vegetale complete, adica contin toti cei noua aminoacizi esentiali pentru buna functionare a organismului. Dar este de asemenea posibil sa combinati diferite proteine incomplete la micul dejun pentru a atinge tinta de 30 de grame.

Un alt dezavantaj al aplicarii sale zilnice este timpul necesar: nu toata lumea are neaparat o ora de dedicat “wellbeingului” la inceputul zilei. Acest lucru poate fi in regula pentru o persoana fara copii care lucreaza pe cont propriu, dar este mult mai complicat atunci cand esti un parinte care jongleaza cu o serie intreaga de obligatii. Puteti incerca sa integrati exercitiile fizice ca parte din rutina zilnica, mergand pe jos sau cu bicicleta la serviciu ori de cate ori este posibil, dar pentru multi oameni acest lucru este imposibil.

In cele din urma, desi dieta 30-30-30 pretinde ca nu este restrictiva pentru restul zilei si afirma ca nu este nevoie sa va schimbati obiceiurile, este de la sine inteles ca, daca stilul de viata si dieta dumneavoastra sunt catastrofale, odata ce ati trecut de etapa micului dejun, dieta 30-30-30 va fi inutila! Iar sustinatorii ei nu dau sfaturi dietetice in mod special pentru restul zilei, asa ca nu va lasati pacaliti crezand ca simplul fapt de a urma aceasta rutina de dimineata va fi suficient pentru a slabi.

Din punctul nostru de vedere, o astfel de dieta poate avea beneficii intr-o anumita masura, dar mai mult in sensul ca este vorba despre dezvoltarea unor obiceiuri bune in ceea ce priveste stilul de viata si alimentatia, incepand ziua cu dreptul. A avea obiceiuri sanatoase, cum ar fi mancatul la ore regulate, este intotdeauna un lucru bun din punct de vedere dietetic.

Dar daca sunteti obez, impactul sau este probabil sa fie destul de limitat - crearea unui astfel de obicei este totusi un pas in directia cea buna. Daca sunteti serios in ceea ce priveste dorinta dumneavoastra de a slabi, este intotdeauna mai bine sa discutati cu medicul dumneavoastra si/sau cu un nutritionist decat sa urmati tendintele TikTok!

Surse: 

https://lemagdelaconso.ouest-france.fr/dossier-636-methode-30-30-30-pour-perdre-poids.html

https://madame.lefigaro.fr/bien-etre/nutrition/la-regle-des-30-30-30-pour-bruler-de-la-graisse-que-vaut-cette-methode-phenomene-recommandee-par-un-biologiste-americain-20240307