Ce este si ce trebuie sa stiti despre sindromul Pickwick

Ce este si ce trebuie sa stiti despre sindromul Pickwick Ce este si ce trebuie sa stiti despre sindromul Pickwick

Ultima actualizare: 25 iulie 2024

Sindromul Pickwick, cunoscut clinic sub denumirea de sindromul de hipoventilatie din obezitate (OHS), este o afectiune care afecteaza sangele. Apare cand sangele nu are suficient oxigen, dar are in schimb prea mult dioxid de carbon. Sindromul Pickwick este un tip de tulburare respiratorie care apare in timpul somnului si cauzeaza modificari pe termen lung in starea de sanatate a corpului.

Cand inspirati oxigen, sacii de aer (adica alveolele) din plamani transfera oxigenul in fluxul sanguin prin capilare. Capilarele sunt vase de sange mici, care se conecteaza la fluxul sanguin. Aceste vase transfera, de asemenea, dioxidul de carbon din fluxul sanguin in sacii de aer. Acest dioxid de carbon este apoi eliminat din sange cand expirati. Acesti pasi sunt cunoscuti sub numele de schimb de gaze. Schimbul de gaze este important pentru mentinerea unui echilibru sanatos intre oxigenul si dioxidul de carbon in sange.

Desi denumira clinica este sindromul de hipoventilatie din obezitate, denumirea de sindrom Pickwick este inspirata de personajul Joe din romanul lui Charles Dickens din 1836, „The Pickwick Papers”. Joe avea multe dintre simptomele descrise ulterior de clinicieni cand au descoperit aceasta afectiune, si anume obezitate si apnee in somn (intreruperea respiratiei pentru perioade lungi, in timpul somnului). OHS este acum o denumire mai frecvent utilizata de medici pentru a descrie simptomele asociate cu aceasta afectiune.


Simptome ale sindromului Pickwick

Multe dintre simptomele sindromului Pickwick sunt legate de lipsa de oxigen in sange. Acest lucru poate avea efecte asupra corpului atat in timpul starii de veghe, cat si in timpul somnului. Pe durata somnului, respiratia poate deveni superficiala si poate chiar sa se opreasca timp de cateva minute sau mai mult.

Simptome comune ale sindromului Pickwick includ:

  • senzatie de lipsa de aer;
  • somnolenta sau oboseala in timpul zilei;
  • umflaturi sau o culoare albastruie la nivelul degetelor de la maini sau picioare sau, in general, la nivelul picioarelor (cunoscuta sub numele de cianoza);
  • dureri de cap dimineata, din cauza nivelurilor ridicate de dioxid de carbon in sange;
  • simptome de depresie, cum ar fi senzatia de tristete, pierderea interesului pentru activitatile care in mod normal va bucurau si ganduri suicidare.

Exista, de asemenea, simptome mai grave ale sindromului Pickwick. Discutati cu medicul cat mai curand posibil daca experimentati:

  • apnee obstructiva in somn, care apare atunci cand aveti perioade in care nu respirati deloc in timpul somnului;
  • hipertensiune arteriala;
  • cor pulmonale, un termen pentru ceea ce se intampla cand nivelul scazut de oxigen din sange face ca partea dreapta a inimii sa resimta prea multa tensiune.

Sindromul Pickwick – cauze

Nu se cunoaste exact cauza sindromului Pickwick. Se presupune ca este vorba despre o combinatie de factori care pot declansa sindromul Pickwick, si anume:

  • obezitatea, care este masurata folosind indicele de masa corporala (IMC), o persoana cu un IMC de peste 30 fiind considerata obeza;
  • incapacitatea creierului de a controla corect respiratia;
  • functionarea necorespunzatoare a sistemului respirator din cauza greutatii suplimentare din jurul pieptului, ceea ce face mai dificil pentru plamani sa aspire oxigenul din aer;
  • oxigen insuficient la creier, inima si alte organe esentiale;
  • niveluri cronic scazute de oxigen, care afecteaza functionarea organismului.

Legatura dintre sindromul Pickwick si osteoartrita

Obezitatea si nivelurile scazute de oxigen din sange pot afecta direct articulatiile. Stresul pe care greutatea corporala ridicata il exercita asupra articulatiilor este bine cunoscut drept factor al osteoartritei. Fenomenul survine cand cartilajul si osul din articulatii incep sa se deterioreze sau sa se descompuna complet.

In plus, obezitatea poate determina celulele adipoase sau tesutul adipos sa atace tesutul articular. Acest lucru poate provoca inflamatii pe termen lung, care pot deteriora articulatiile, cauzand osteoartrita.

Complicatii

Complicatiile sindromului Pickwick pot include:

  • hipertensiune pulmonara, sau tensiune arteriala crescuta;
  • edem, sau acumulare de lichid, la nivelul picioarelor;
  • eritrocitoza secundara, sau un numar anormal de mare de celule rosii in fluxul sanguin.

Consultati imediat medicul daca va confruntati cu oricare dintre aceste complicatii.

Tratament sindromul Pickwick

Exista multe optiuni de tratament pentru a va ajuta sa gestionati simptomele sindromului Pickwick.

  • Pierderea in greutate

Prima linie de tratament este pierderea in greutate. Daca medicul concluzioneaza ca obezitatea este cea care cauzeaza sindromul Pickwick, va poate recomanda sa slabiti pentru a aduce IMC-ul in parametri normali. Obezitatea este una dintre principalele cauze ale sindromului Pickwick. Pierderea greutatii excesive poate ajuta la reducerea stresului asupra corpului si la normalizarea respiratiei. De asemenea, ar trebui sa incorporati miscarea si mersul pe jos in rutina zilnica. Intrucat sindromul Pickwick poate duce la numeroase tulburari grave de sanatate si chiar la deces, pierderea in greutate este esentiala.

  • Terapia PAP (CPAP)

Cel mai comun tratament pentru problemele respiratorii asociate cu sindromul Pickwick este terapia cu presiune pozitiva a cailor respiratorii (PAP). Medicul poate recomanda acest tip de tratament sub forma unui aparat CPAP (presiune pozitiva continua a cailor respiratorii). Acest aparat furnizeaza oxigen dintr-un motor intr-un tub care se conecteaza la o masca pe care o purtati peste nas si gura.

Acest aparat permite un flux constant de oxigen in plamani, chiar si in timpul somnului. Acesta permite plamanilor sa furnizeze mai mult oxigen in sange si sa previna hipoxemia. CPAP este bine cercetat si eficient in reducerea apneei din timpul somnului si la imbunatatirea calitatii acestuia. Exista numeroase beneficii pentru sanatate ale unui somn profund si odihnitor. Daca sunteti diagnosticat cu sindromul Pickwick, va trebui sa folositi acest aparat zi si noapte.

  • Aparat de ventilare

Medicul poate recomanda, de asemenea, utilizarea unui aparat de ventilare, pentru a se asigura ca respiratia decurge normal. Un aparat de ventilare misca oxigenul in si din plamani si poate ajuta la echilibrarea oxigenului si a dioxidului de carbon din plamani.

  • Traheostomie

Daca aceste tratamente nu functioneaza si starea dumneavoastra se inrautateste, medicul va poate sugera o traheostomie. In cadrul acestei proceduri, medicul efectueaza o incizie in trahee si introduce un tub, pentru a va permite sa respirati normal.

  • Optiuni chirurgicale pentru pierderea in greutate

Medicul poate recomanda, de asemenea, o operatie pentru pierderea in greutate, cunoscuta si sub numele de chirurgie bariatrica, pentru a va ajuta sa gestionati greutatea. Unele optiuni chirurgicale comune pentru pierderea in greutate includ bypassul gastric si bandarea gastrica ajustabila laparoscopica. Ambele interventii chirurgicale limiteaza cantitatea de alimente pe care o poate primi stomacul. Este posibil sa aveti nevoie de schimbari semnificative ale stilului de viata daca alegeti oricare dintre aceste interventii chirurgicale. Discutati cu medicul despre beneficiile si costurile acestor interventii.

  • Alte tratamente posibile

Unele cercetari mai vechi arata ca anumite doze de medroxiprogesteron pot ajuta la gestionarea simptomelor sindromului Pickwick. Acest lucru poate provoca unele efecte secundare, cum ar fi disfunctia erectila la barbati si sangerari uterine la femei, asa ca va trebui sa-i solicitati medicului mai multe detalii inainte de a lua o decizie privind aceasta optiune de tratament.

Prevenire sindromul Pickwick

Daca pierdeti in greutate pentru a tine sub control sindromul Pickwick, mentinerea greutatii in parametri optimi este cel mai bun mod de a va asigura ca evitati recidiva simptomelor acestui sindrom.

Urmati o dieta sanatoasa si echilibrata si faceti exercitii cel putin 30 de minute pe zi. Acest lucru va va ajuta sa consumati nutrientii potriviti pentru corpul dumneavoastra si sa evitati acumularea grasimii si acumularea excesiva a kilogramelor.

Folosirea corecta a unui aparat CPAP poate ajuta la prevenirea simptomelor si complicatiilor sindromului Pickwick. Daca aveti apnee in somn, tratati-o. Discutati cu medicul despre alegerea unui aparat care sa functioneze cel mai bine pentru dumneavoastra. Un furnizor de echipamente medicale va poate ajuta sa configurati si sa folositi aparatul.

Daca aveti complicatii de la sindromul Pickwick, cum ar fi hipertensiunea arteriala sau eritrocitoza, discutati cu medicul despre planurile de tratament pentru a controla aceste afectiuni sau pentru a preveni declansarea altor complicatii.

Acest articol este destinat unui scop informativ si nu trebuie sa inlocuiasca sfaturile medicale profesionale.

Informatiile din acest articol au fost obtinute si sintetizate din sursele:

https://www.healthline.com/health/pickwickian-syndrome#prevention

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/24393-obesity-hypoventilation-syndrome