Ce este rostopasca si care sunt beneficiile ei pentru piele?

Ce este rostopasca si care sunt beneficiile ei pentru piele? Ce este rostopasca si care sunt beneficiile ei pentru piele?

Ultima actualizare: 20 noiembrie 2024

Rostopasca (Chelidonium majus), cunoscuta si sub denumirea populara de „iarba de negi” sau „negelarita”, este o planta utilizata de secole intregi in medicina traditionala, atat pentru diverse afectiuni cutanate (sub forma de creme), cat si pentru alte probleme de sanatate. Cele mai multe beneficii ale intrebuintarii acestei plante se datoreaza compozitiei sale chimice: alcaloizi, acizi organici, saponine, flavonoide. Toti acesti compusi ii confera plantei proprietati terapeutice nu doar remarcabile, ci care deschid drumul unor noi alternative de tratament. In dermatologie, in special, extractele si preparatele pe baza de rostopasca sunt folosite datorita proprietatilor lor.


Ce este rostopasca?

Rostopasca este o planta erbacee perena din familia Papaveraceae cunoscuta pentru florile sale galbene si latexul de culoare galben-portocalie care este eliminat atunci cand tulpina sau chiar frunzele sunt taiate. In contact cu aerul, acest lichid devine de culoare bruna. In mod natural, o astfel de planta creste in zonele temperate din Europa si Asia, dar poate fi intalnita si in diferite alte regiuni, fiind adesea considerata o planta invaziva.

Principalele substante active din rostopasca ii confera acesteia numeroase beneficii, indeosebi in ceea ce priveste administrarea sa la nivelul pielii. Dintre principalii compusi, vorbim despre un grup divers de alcaloizi (chelidonina, coptisina, sanguinarina si berberina), care sunt in cea mai mare parte responsabili pentru efectele farmacologice ale plantei. De asemenea, rostopasca contine si flavonoide si acizi organici (acid malic si acid citric), care contribuie la proprietatile antioxidante si antiinflamatorii ale acesteia.

Rostopasca este utilizata in principal pentru tratamente externe, mai ales in afectiuni cutanate, fiind disponibila sub diferite forme: creme, tincturi, infuzii, uleiuri, macerat de rostopasca. Cu toate acestea, din cauza potentialului toxic al alcaloizilor continui de aceasta specie, trebuie sa se aiba in vedere ca administrarea interna necesita atentie sporita si, la modul ideal, ar trebui sa fie facuta doar sub supraveghere si la recomandare medicala. In general, administrarea externa este sigura, pe cand cea interna ar trebui sa fie facuta doar in anumite conditii, cu precautie, in special in contextul unei afectiuni subiacente.

Cum se obtine crema de rostopasca?

Crema de rostopasca reprezinta una dintre cele mai populare forme de utilizare externa a acestei plante, cu numeroase beneficii in ceea ce priveste ameliorarea afectiunilor cutanate si iritatiilor de la nivelul pielii. Crema poate fi preparata prin extragerea substantelor active din rostopasca in uleiuri vegetale, care sunt ulterior emulsionate in baza de crema, urmand pasii urmatori:

Recoltarea si pregatirea plantei

Pentru a obtine o crema se folosesc, de obicei, partile aeriene ale plantei (tulpini, frunze, flori), care se recolteaza in perioada de inflorire (mai-iunie), cand concentratia de substante active se considera a fi maxima. Se recomanda utilizarea plantei proaspete, desi se pot folosi si extracte sau tincturi, pentru a va bucura de beneficii maxime.

Extragerea substantelor active

Exista mai multe metode de extractie, inclusiv prin infuzie in uleiuri vegetale (ulei de masline, de cocos sau de migdale), in care se concentreaza alcaloizii si flavonoidele din planta. In unele cazuri, se foloseste o metoda de extractie cu alcool, urmata de evaporarea alcoolului si, ulterior, se combina extractul cu baza de crema folosita.

Formularea si emulsionarea

Dupa extractie, solutia obtinuta se amesteca cu o baza de crema (lanolina, ceara de albina sau alte baze emoliente), pentru a se obtine o textura cremoasa. In plus, pentru mai multe beneficii, se poate adauga si vitamina E (care, de asemenea, este un conservant natural). Este important, totusi, sa se respecte standardele de igiena si de sterilitate, deoarece preparatele naturale pot fi usor contaminate cu diferite bacterii. Concentratia de rostopasca ar trebui ajutata corespunzator pentru a evita iritatiile pielii – mai ales in cazul persoanelor cu piele sensibila.

Rostopasca – beneficii pentru piele

Datorita compozitiei sale bogate in compusi cu potential farmacologic, rostopasca are o gama variata de aplicatii in domeniul dermatologiei. Principalele beneficii in tratarea si ameliorarea afectiunilor pielii se datoreaza proprietatilor antimicrobiene, cicatrizante si antiinflamatorii.

Proprietati antimicrobiene si antifungice

Alcaloizii precum chelidonina si sanguinarina din rostopasca prezinta, printre altele, activitate antimicrobiana, fiind eficienti impotriva unor bacterii patogene precum Staphylococcus aureus si Escherichia coli. Drept urmare, diferitele beneficii se extind si in tratarea infectiilor cutanate, cum ar fi abcesele sau acneea bacteriana. De asemenea, s-a demonstrat ca planta are si potential antifungic, fiind folosita in mod traditionale pentru tratarea si ameliorarea micozelor pielii.

Efect cicatrizant si reparator

Rostopasca este deseori folosita si pentru a trata leziunile si ranile superficiale, datorita faptului ca prezinta proprietati cicatrizante. Flavonoidele si alcaloizii stimuleaza vindecarea mai rapida si mai eficienta a ranilor, contribuie la refacerea tesuturilor afectate si reduce riscul ca rana, in cele din urma, sa se cicatrizeze inestetic. Din acest motiv, crema de rostopasca este indicata in tratamentul micilor taieturi, zgarieturi sau arsuri superficiale.

Efect antiinflamator si calmant

Inflamatia este raspunsul fiziologic al pielii la traumatisme sau infectii. Rostopasca prezinta si proprietati antiinflamatorii, putand reduce edemul si roseata cutanata. Aplicarea topica a cremei are beneficii prin calmarea pielii iritate si prin reducerea disconfortului asociat mai multor boli de piele, cum ar fi eczema, dermatita de contact sau psoriazisul. Cu toate acestea, se recomanda consultarea dermatologului inainte de a folosi preparate cu rostopasca in combinatie cu diferite tratamente indicate de catre medic.

Eficienta in tratarea verucilor si papiloamelor cutanate

Latexul galben-portocaliu din rostopasca este folosit in mod traditional pentru a indeparta si a ameliora verucile si papiloamele, datorita efectului sau caustic si antiviral. Alcaloizii din latexul de roscopasca ajuta la distrugerea celulelor infectate cu papilomavirusul uman (HPV), care sta la baza aparitiei verucilor. Desi aplicarea latexului de rostopasca direct pe piele poate provoca iritatii, cremele si preparatele speciale, atent formulate, sunt mai sigure si mai bine tolerate, cu beneficii importante in domeniul dermatologiei.

Efect antioxidant si de prevenire a ridurilor

Flavonoidele si alti compusi antioxidanti din rostopasca contribuie la neutralizarea radicalilor liberi, protejand astfel pielea de efectele oxidative nocive ale factorilor de mediu, cum ar fi spre exemplu radiatiile ultraviolete. Potentialul antioxidant al compusilor fitochimici din planta pot ajuta la reducerea semnelor de imbatranire prematura, avand efect antirid si, in esenta, ajutand la imbunatatirea generala a aspectului si sanatatii pielii.

Rostopasca – contraindicatii

Desi rostopasca prezinta multiple beneficii pentru piele, utilizarea acesteia nu este, in cele din urma, lipsita de riscuri. Intr-adevar, utilizarea externa este mai sigura decat cea interna, dar pot aparea si anumite reactii, mai ales in cazul folosirii in exces sau la concentratii mari de compusi bioactivi.

Reactii alergice si iritatii cutanate

Unele persoane ar putea dezvolta reactii alergice la rostopasca, manifestate de obicei prin prurit si roseata, uneori edem local. Inainte de aplicarea extensiva a cremei, se recomanda efectuarea unui test cutanat – aplicarea cremei pe o suprafata mica de piele, pentru a verifica toleranta. In general, rostopasca are un profil de siguranta relativ extins.

Efecte toxice in urma utilizarii interne

Datorita continutului ridicat de alcaloizi, rostopasca poate fi toxica in doze mari, afectand mai ales ficatul. Administrarea interna a preparatelor din aceasta planta (infuzie, tinctura, sucuri sau ceai de rostopasca) este indicata doar sub supravegherea unui specialist, iar utilizarea pentru o perioada lunga de timp ar trebui evitata.

Contraindicatii in sarcina si alaptare

Femeile insarcinate si cele care alapteaza ar trebui sa limiteze utilizarea, indiferent de forma, a acestei plante – nu exista suficiente date privitoare la siguranta utilizarii preparatelor in aceste perioade. Unii specialisti o considera sigura – in special in contextul utilizarii externe, cand are beneficii in tratarea si ameliorarea anumitor afectiuni cutanate.

Posibile interactiuni cu alte medicamente

Extractele de rostopasca pot interfera cu anumite medicamente, cum ar fi antidepresivele, insa si cele administrate in diferite afectiuni hepatice. Poate alterna activitatea enzimatica la nivelul ficatului, ceea ce influenteaza, ulterior, metabolizarea si disponibilitatea altor medicamente. In acest context, persoanele care urmeaza tratamente medicamentoase ar trebui sa ceara sfaturile si recomandarile medicului curant inainte de a utilizare – mai ales pentru uz intern – preparate obtinute din aceasta planta.

 

Surse:

https://www.mdpi.com/2223-7747/13/5/734

https://www.mdpi.com/1422-0067/23/16/9241

https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/chelidonium

https://www.frontiersin.org/journals/pharmacology/articles/10.3389/fphar.2018.00299/full

https://www.sciencedirect.com/topics/pharmacology-toxicology-and-pharmaceutical-science/chelidonium

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8467419/