V-ati intrebat vreodata de ce sunt „superalimentele” atat de... super? Sau ce au in comun superalimentele de top, cum ar fi vinul rosu, ceaiul verde, varza kale si afinele? Raspunsul este quercetina, un compus natural care ar putea oferi ceea ce cautam cu totii: longevitate, sanatate cardiaca, rezistenta, imunitate si multe altele.
Conform unei analize din 2018, quercetina este cel mai raspandit si mai cercetat flavonoid. Specialistii au demonstrat prin zeci de studii ca are proprietati anticancerigene, antiinflamatorii si antivirale. In combinatie cu bromelina, o enzima antiinflamatoare cu proprietati importante pentru sanatate, quercetina devine si mai benefica. Bromelina este o enzima proteolitica extrasa din ananas, care potenteaza absorbtia quercetinei in organism.
Quercetina este un tip de antioxidant flavonoid care se gaseste in alimentele vegetale, printre care legumele cu frunze verzi, rosiile, fructele de padure si broccoli. Din punct de vedere tehnic, este considerat un „pigment vegetal”, aceste fiind motivul pentru care se gaseste in fructele si legumele profund colorate, pline de nutrienti.
Considerat unul dintre cei mai abundenti antioxidanti din dieta umana, quercetina joaca un rol important in lupta impotriva radicalilor liberi, a efectelor imbatranirii si a inflamatiei, potrivit multor studii.
Cu toate ca poate fi obtinuta din o multime de alimente sanatoase, unii oameni prefera sa ia acest compus si sub forma de suplimente concentrate, care au proprietati antiinflamatorii si mai puternice.
Pentru ce se utilizeaza quercetina? Potrivit specialistilor de la Universitatea din Verona, Italia, glicozidele din quercetina si alte flavonoide (cum ar fi kaempferol si miricetina) sunt „agenti antivirali, antimicrobieni, antiinflamatori si antialergici”.
Ce este quercetina?
Quercetina este un pigment vegetal cunoscut sub numele de flavonoid. Quercetina se gaseste in mod natural intr-o varietate de alimente si bauturi, insa este disponibila si sub forma de suplimente.
Quercetina este un antioxidant si are efecte antiinflamatorii care pot ajuta la reducerea inflamatiei, la reglarea nivelului de zahar din sange si la prevenirea bolilor de inima. Cercetarile arata ca suplimentele cu quercetina pot proteja sanatatea creierului, pot sustine functia sistemului imunitar si pot ajuta la gestionarea greutatii corporale.
Quercetina si beneficiile ei
Poate lupta impotriva radicalilor liberi
Quercetina are proprietati antioxidante. Antioxidantii ajuta la protejarea celulelor impotriva daunelor oxidative. Daunele oxidative apar atunci cand radicalii liberi se reproduc excesiv, coplesind apararea antioxidanta a organismului. Termenul medical pentru aceasta problema este stresul oxidativ.
Radicalii liberi sunt molecule instabile, care pot creste riscul de afectiuni si care pot accelera imbatranirea organismului. Corpul genereaza radicali liberi prin procese metabolice regulate, cum ar fi producerea de energie.
Cu toate acestea, radicalii liberi pot fi cauzati si de diferiti factori externi, cum ar fi:
-
poluarea;
-
fumul de tigara;
-
radiatiile;
-
expunerea la razele solare;
-
stresul;
-
consumul de alcool;
-
expunerea la substantele chimice;
-
gazele cu efect de sera.
Quercetina este un antioxidant mai puternic decat vitamina C, E sau betacarotenul.
Poate contribui la reducerea inflamatiei
Inflamatia este raspunsul natural al organismului la stres si leziuni si, de obicei, ajuta corpul sa se vindece. Cu toate acestea, daca inflamatia devine cronica, ea poate afecta organismul si poate contribui la dezvoltarea unor afectiuni specifice de sanatate. Quercetina poate ajuta la inhibarea inflamatiei in organism.
Inflamatia poate fi ameliorata cu ajutorul alimentelor bogate in quercetina, iar specialistii inca cerceteaza daca administrarea unor suplimente cu doze mari de quercetina este benefica pentru reducerea markerilor inflamatori.
Poate imbunatati sanatatea neurologica
Quercetina poate reduce riscul de tulburari neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer sau maladia Parkinson. Bolile neurodegenerative sunt cauzate in principal de stresul oxidativ. Dupa cum mentionam, stresul oxidativ apare atunci cand se produce un dezechilibru asupra nivelului de radicali liberi in organism. Quercetina dispune de proprietati antioxidante care pot ajuta la combaterea radicalilor liberi.
In urma unui studiu realizat in 2021, s-a constatat ca persoanele care au consumat ceapa bogata in quercetina timp de 24 de saptamani si-au redus declinul cognitiv cauzat de inaintarea in varsta. De asemenea, potrivit unor studii pe animale, quercetina are efect protector impotriva deteriorarii cognitive specifice bolii Alzheimer.
Cu toate acestea, cercetarile sunt inca in plina desfasurare. In plus, medicii nu folosesc in prezent quercetina pentru a trata tulburarile neurologice precum maladia Alzheimer.
Poate ameliora simptomele alergiilor
Potrivit unor descoperiri suplimentare realizate de Pharmacognosy Review, quercetina ar putea fi un antihistaminic eficient, deoarece restrictioneaza eliberarea histaminei din celule.
Datorita acestor proprietati antialergice, quercetina ar putea fi un supliment util pentru persoanele care se confrunta cu boli alergice, in special in caz de rinita. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetari pentru a fi confirmat acest potential beneficiu. Persoanele alergice nu ar trebui sa ia suplimente cu quercetina decat daca medicii lor le recomanda acest lucru.
Poate ajuta la protejarea sanatatii pielii
Capabila sa blocheze „mastocitele”, care sunt celule imune critice in declansarea reactiilor alergice, boli inflamatorii si afectiuni autoimune, quercetina ajuta la protejarea pielii impotriva efectelor unor tulburari precum dermatita si fotosensibilitatea.
Flavonoidele precum quercetina blocheaza eliberarea multor citokine proinflamatorii, cum ar fi IL-8 si TNF, care ajuta la stoparea semnelor si simptomelor cauzate de inflamatia pielii.
Studiile au descoperit ca acest compus are efecte antioxidante si antiinflamatorii care ajuta la combaterea afectiunilor alergice si inflamatorii atunci cand este luat sub forma de suplimente orale. De exemplu, unii oameni iau quercetina pentru a ameliora eczemele, deoarece acest flavonoid poate inhiba secretia de histamina si markerii proinflamatori.
Poate ajuta la protejarea ficatului
Potrivit unor cercetari efectuate pe sobolani cu leziuni hepatice acute induse de etanol, acest antioxidant poate avea efecte protectoare pentru ficat. „Quercetina, prin interactiunea cu multiple mecanisme, demonstreaza efect hepatoprotector asupra leziunilor hepatice induse de alcool, prin cresterea activitatilor enzimatice de metabolizare a etanolului si prin cresterea activitatilor sistemului antioxidant impotriva stresului oxidativ”, au concluzionat cercetatorii in urma studiului.
Are efecte antibacteriene si antivirale
Quercetina are proprietati antibacteriene si antivirale. In urma studiilor de laborator s-a demonstrat ca acest flavonoid poate inhiba inmultirea mai multor tipuri de bacterii, printre care:
-
Escherichia coli;
-
Aspergillus flavus;
-
Salmonella enteritidis;
-
Staphylococcus aureus;
-
Proteus.
De asemenea, quercetina, alaturi de alte flavonoide, poate contribui la inhibarea dezvoltarii multor tipuri de virusuri.
Poate contribui la reducerea riscului de boli cardiace
Alimentatia joaca un rol esential in reducerea riscului de boli cardiovasculare, cum ar fi afectiunile de inima si accidentul vascular cerebral. Deoarece fructele si legumele contin flavonoide, consumul unor cantitati mai mare de flavonoide poate ajuta la reducerea riscului de aparitie a acestor boli.
Conform studiilor, quercetina poate ajuta la protejarea sanatatii inimii prin faptul ca reduce disfunctia vaselor de sange, amelioreaza disfunctia endoteliala si reduce factorii de risc pentru afectiunile de inima, cum ar fi hipertensiunea arteriala si ateroscleroza.
Poate reduce tensiunea arteriala crescuta
Potrivit unui studiu efectuat in 2019, administrarea de suplimente cu quercetina ar putea reduce tensiunea arteriala.
Cercetarile ulterioare au demonstrat ca persoanele supraponderale care au participat la studii au luat un supliment cu quercetina de 150 de miligrame (mg) pe zi, iar acesta a redus atat nivelul de colesterol daunator din sange, cat si tensiunea arteriala sistolica. Tensiunea arteriala sistolica masoara presiunea din vasele de sange in timpul batailor inimii.
Surse alimentare de quercetina
Care sunt cele mai bogate alimente in quercetina? Toate plantele gustoase cu pigment rosu, verde sau violet contin cantitati mari de quercetina. De exemplu, vinul rosu, afinele, merele, ceapa rosie si chiar ceaiul verde se numara printre cele mai bune surse.
Quercetina este de fapt considerata a fi cel mai abundent flavonoid din alimentatia umana. Cu toate acestea, nivelul de quercetina din alimentele vegetale poate varia foarte mult in functie de locul in care sunt cultivate, de cat de proaspete sunt, de cum sunt preparate si asa mai departe.
Unele dintre cele mai importante surse de quercetina sunt:
-
merele;
-
ardeii;
-
vinul rosu;
-
ciresele negre si fructele de padure (afine, mure, zmeura si altele);
-
rosiile;
-
legumele crucifere, cum ar fi broccoli si varza;
-
legumele cu frunze verzi, printre care spanacul;
-
citricele;
-
cacao;
-
merisoarele;
-
cerealele integrale;
-
sparanghelul crud;
-
caperele;
-
ceapa rosie cruda;
-
uleiul de masline;
-
ceaiul negru si ceaiul verde;
-
fasolea/leguminoasele;
-
ierburile, cum ar fi salvia, socul american, sunatoarea si ginkgo biloba.
Referinte:
https://draxe.com/nutrition/quercetin/
https://www.verywellhealth.com/the-benefits-of-quercetin-89071
https://www.health.com/quercetin-health-benefits-6825553