Profilul TORCH reprezinta un set de teste de laborator, utilizat pentru a se detecta eventualele infectii care ar putea avea un impact negativ asupra sarcinii si sanatatii fatului. In general, este recomandat sa se efectueze un profil TORCH in special de catre femeile insarcinate, insa si de catre cele care isi planifica o sarcina. Infectiile care pot fi diagnosticate rapid si sensibil printr-o astfel de analiza pot fi transmise de la mama la fat, ceea ce ridica risc de complicatii, cum ar fi malformatii congenitale, pierderea sarcinii sau nastere prematura. Transmiterea bacteriilor si virusurilor de la mama la fat se poate face – insa prin mecanisme necunoscute – transplancentar.
Prin profil TORCH se intelege o serie de teste serologice, efectuate totusi dintr-o singura proba de sange, care se masoara prezenta anticorpilor specifici impotriva mai multor tipuri de infectii virale sau bacteriene. Aici intervine de fapt acronimul „TORCH” din numele testului, care ofera informatii privitoare la grupul de infectii ce pot fi diagnosticate prin aceasta analiza:
-
Toxoplasmoza (T): infectia cauzata de parazitul Toxoplasma gondii, transmis prin contactul cu fecale infectate de pisica, carne insuficient preparata sau solul contaminat;
-
Alte infectii (din englezescul Others): printre care sifilisul, varicela, parvovirusul B19, insa si diferite enterovirusuri, fiecare putand afecta in mod negativ dezvoltarea fatului;
-
Rubeola (R): este o infectie virala extrem de periculoasa in timpul sarcinii, care poate duce la malformatii congenitale severe (sindromul rubeolic congenital);
-
Citomegalovirusul (C): este un virus din familia Herpesviridae care poate fi transmis de la mama la fat, provocand afectiuni grave precum pierderea auzului, retard mintal si altele;
-
Herpes simplex (H): virusul Herpes simplex, mai ales tipul 2 (HSV-2), poate fi transmis de la mama la fat in timpul nasterii, ducand la infectii grave precum meningita virala.
Acest profil TORCH masoara titrul de anticorpi prezenti in proba de sange recoltata. Anticorpii ar putea indica fie o infectie recenta, fie o infectie din trecut. Exista doua tipuri principale care sunt analizate in cadrul analizei TORCH:
-
Anticorpi IgM: prezenta lor indica o infectie recenta sau acuta;
-
Anticorpi IgG: prezenta lor indica expunerea anterioara la infectie. Acestia sunt „anticorpii de memorie”, ceea ce inseamna ca persoana are imunitate dobandita (a avut deja infectia).
Prin realizarea unui profil TORCH se obtin informatii relevante privitoare la expunerea femeii insarcinate la agentii patogeni mentionati mai sus. Spre exemplu, este deseori de dorit ca femeia insarcinata sa aiba anticorpi IgG, ceea ce inseamna ca poate avea un raspuns imunitar deosebit de bun in cazul unei infectii active. Totusi, daca infectia are loc pentru prima data in sarcina, in general este necesara monitorizarea atenta a acesteia si gestionarea eficienta a infectiei, pentru a se asigura atat protectia viitoarei mamici, cat si a fatului.
Farmacistii Catena recomanda RILASTIL STRETCH MARKS crema prevenire si contracarare vergeturi. Crema antivergeturi emolienta, hidratanta si elasticizanta, cu Aminoacizi esentiali, Complex de vitamine si Ulei din tarate de orez. Rilastil Stretch Marks este o linie completa care previne si reduce semnele atrofice (vergeturi) cauzate de pierderile de colagen si elastina in adolescenta, sarcina si/sau cauzate de schimbarile bruste de greutate.
Profil TORCH – la cate saptamani de sarcina se face?
La modul ideal, un profil TORCH se face inainte de a planifica o sarcina. Totusi, daca nu a fost avuta in vedere aceasta etapa, testul se face de obicei la inceputul sarcinii, in primul trimestru, adica primele 12 saptamani. Acesta este momentul ales pentru a se identifica in timp util aceste posibile infectii, astfel incat sa se intervina pentru a minimaliza riscurile pentru fat. In anumite cazuri, medicul poate recomanda repetarea acestui profil TORCH in timpul sarcinii active.
Profil TORCH – importanta sa in sarcina
Rezultatele obtinute prin efectuarea unui profil TORCH sunt importante pentru a monitoriza si cunoaste starea de sanatate a femeii insarcinate si, implicit, a fatului. Infectiile de acest gen, in special in timpul sarcinii, sunt considerate „cu risc”, deoarece pot duce la complicatii severe ce pot varia de la avort spontan si nastere prematura, pana la malformatii congenitale grave sau in unele cazuri chiar moarte fetala intrauterina. Obiectivele unui profil TORCH sunt urmatoarele:
-
Detectarea timpurie a infectiilor in primul trimestru de sarcina sau inainte de conceptie, iar acest lucru permite, in functie de caz, initierea precoce a unui tratament adecvat;
-
Prevenirea transmiterii infectiilor la fat. Spre exemplu, o femeie insarcinata ar putea primi vaccinuri sau tratamente virale adecvate pentru a preveni contractarea infectiei si potentiala transmitere a acesteia fatului;
-
Gestionarea sarcinii cu risc crescut, in cazul in care se identifica o infectie in timpul sarcinii. Astfel, medicii pot monitoriza mai atent starea de sanatate a fatului si femeii insarcinate, si pot planifica in avans interventii specifice in cazul in care exista suspiciuni de complicatii;
-
Evitarea malformatiilor congenitale mai ales in contextul rubeolei, toxoplasmozei, infectiei cu citomegalovirus. Daca aceste infectii sunt detectate si tratate la timp, poate fi foarte mult redus riscul de complicatii.
Cu alte cuvinte, acest profil TORCH este o parte foarte importanta a screening-ului sarcinii.
Profil TORCH – cum se interpreteaza?
Interpretarea rezultatelor unui profil TORCH se bazeaza pe prezenta sau absenta anticorpilor:
-
IgM pozitiv, IgG negativ: infectie activa sau recenta, situatia cea mai riscanta in sarcina;
-
IgM negativ, IgG pozitiv: infectia a avut loc in trecut, persoana este imunizata, riscul pentru sarcina este redus;
-
IgM negativ, IgG pozitiv: persoana nu a fost expusa (recent sau in trecut) la agentul patogen si nici nu are imunitate dobandita. In acest caz se recomanda masuri de preventie a infectiei;
-
IgM pozitiv, IgG pozitiv: sugereaza fie o infectie recenta, fie o reinfectie sau, uneori, chiar o reactivare a unei infectii vechi. O astfel de situatie se evalueaza de catre medic, pentru a se stabili eventualul risc asociat sarcinii.
Profil TORCH – intrebari frecvente
In continuare, vor fi oferite raspunsuri la intrebarile frecvente privitoare la acest profil TORCH.
Este obligatoriu profilul TORCH in timpul sarcinii?
Chiar daca un profil TORCH nu este obligatoriu in toate tarile, ghidurile medicale actuale arata importanta majora a acestui test, mai ales daca exista factori de risc sau simptome sugestive ale unei infectii detectate prin profil TORCH. Unele tari includ testele pentru toxoplasmoza si cele pentru rubeola in screening-ul prenatal standard. Totusi, este recomandat ca acest test sa se faca de catre fiecare femeie care isi planifica o sarcina sau este deja insarcinata.
Cum va pregatiti pentru profilul TORCH si cat dureaza?
Nu este necesara pregatire speciala pentru un profil TORCH. Proba de sange nu se recolteaza neaparat pe nemancate. Recoltarea probei de sange pentru profil TORCH dureaza sub un minut. In functie de laborator rezultatele pot fi disponibile in cateva zile, maximum o saptamana. Daca este vorba despre situatii mai urgente, rezultatele pot fi obtinute mai rapid.
Surse:
-
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560528/
-
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5924842/
-
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10834030/
-
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK545148/
-
https://obgyn.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1002/pd.6073