Ce este important sa stiti despre nasterea prin cezariana?

Ce este important sa stiti despre nasterea prin cezariana? Ce este important sa stiti despre nasterea prin cezariana?

Ultima actualizare: 2 august 2021

nastere-cezariana

Nasterea prin cezariana este o procedura prin care un medic efectueaza o incizie in abdomenul si uterul mamei pentru a aduce pe lume un bebelus. Unii specialisti denumesc aceasta procedura drept nastere abdominala.

Unele femei care doresc ca efortul si durerile sa fie cat mai mici la nastere opteaza pentru o operatie de cezariana electiva. Cu toate acestea, majoritatea nasterilor prin cezariana sunt realizate atunci cand nasterea naturala ar prezenta un risc de a afecta grav mama sau copilul.

De obicei, nasterea prin cezariana trebuie si este evitata inainte de saptamana 39 de sarcina pentru ca, pana in acest punct, fatul nu este suficient dezvoltat in uterul mamei. Cu toate acestea, insa, nasterea prin cezariana este efectuata uneori si inainte de saptamana 39 de sarcina in cazul in care apar complicatii.

Doar aproximativ 2,5% dintre operatiile de cezariana sunt facute la cererea mamei fara sa existe o problema medicala. Cu toate acestea, acest procent a crescut in ultimul deceniu.

 


Cum va pregatiti pentru nasterea prin cezariana?

Daca v-ati programat nasterea prin cezariana cu mai mult timp inainte, medicul ar putea sa va recomande sa discutati cu un anestezist care va va spune daca afectiunile pe care le aveti ar putea cauza complicatii in timpul anesteziei.

Chiar daca doriti sa nasteti natural, ar trebui sa fiti oricand pregatite pentru o operatie de cezariana. Aflati mai multe de la medic despre nasterea prin cezariana, cu mult inainte de data scadentei. Puneti intrebari, spuneti ce va ingrijoreaza si verificati care sunt motivele pentru care nasterea prin cezariana ar putea fi o varianta mai potrivita. In situatii urgente, medicul nu va mai avea timp sa dea detalii despre procedura si riscuri.

Dupa o operatie de cezariana, veti avea nevoie de timp pentru a va odihni si recupera. De aceea, este recomandat sa discutati din timp cu oamenii care v-ar putea ajuta pentru cateva saptamani dupa nasterea copilului.

Motive medicale care impun operatia de cezariana

In general, nasterea prin cezariana se efectueaza atunci cand complicatiile din timpul sarcinii ingreuneaza nasterea naturala sau pun mama ori copilul in pericol.

In unele cazuri, nasterile prin cezariana sunt planificate inca de la inceputul sarcinii, cu toate ca aceste interventii sunt realizate, de obicei, atunci cand apar complicatii in timpul travaliului. Eventualele complicatii pot fi evitate si cu ajutorul suplimentelor alimentare, din categora carora face parte si Remedia Acid folic. Acidul folic (Vitamina B9) are un rol important in diviziunea celulara si in replicarea ADN-ului, fiind capabil sa previna anumite malformatii aparute in primele luni de sarcina (defectele tubului neural) si tocmai de aceea este esential in dieta gravidelor.

Motivele pentru care se realizeaza o nastere prin cezariana sunt:

  • bebelusul are probleme de dezvoltare
  • capul bebelusului este prea mare fata de canalul de nastere
  • pozitia de nastere a bebelusului este cu picioarele inainte
  • exista complicatii in fazele precoce ale sarcinii
  • probleme de sanatate ale mamei, cum ar fi hipertensiunea arteriala sau bolile cardiace instabile
  • mamica are herpes genital activ care ar putea fi transmis copilului
  • o nastere prin cezariana anterioara
  • probleme cu placenta, cum ar fi placenta previa
  • probleme la nivelul cordonului ombilical
  • reducerea aportului de oxigen la copil
  • copilul se afla in pozitie de nastere cu umarul inainte

O sarcina sanatoasa presupune in mare masura respectarea recomandarilor doctorului. Viitoarea mamica trebuie sa urmeze o alimentatie sanatoasa, iar acest lucru implica si suplimentele alimentare, care trebuie administrate numai la recomandarea unui specialist. FemoSun este un supliment alimentar recomandat femeilor care isi doresc sa ramana insarcinate sau care se afla la debutul sarcinii. Contine toate ingredientele-cheie necesare unei sarcini sanatoase: acid folic si folati, DHA (acid gras Omega-3), fier, iod, magneziu, complexul vitaminic B, vitaminele C si E.

Riscurile nasterii prin cezariana

Nasterea prin cezariana a capatat tot mai multa notorietate in ultimii ani la nivel mondial, in ciuda faptului ca este in continuare o interventie chirurgicala majora care vine la pachet cu riscuri atat pentru mama, cat si pentru bebelus. Pentru ca riscul de complicatii sa fie cat mai mic, specialistii recomanda nasterea naturala.

Riscuri pentru mama

Printre problemele pe care le-ar putea experimenta mama se numara:

  • infectarea leziunilor
  • pierderi de sange
  • formarea unor cheaguri de sange
  • lezarea unui organ, cum ar fi intestinul sau vezica urinara
  • reactii adverse in urma administrarii medicamentelor sau a anestezicelor
  • potentiale complicatii in timpul sarcinilor viitoare

De asemenea, unele femei ar putea dezvolta endometrita, o infectie a mucoasei uterului.

cezariana-riscuri

Riscuri pentru fat

Printre problemele care pot aparea la sugari se numara leziunile chirurgicale si dificultatile de respiratie, cum ar fi tahipneea tranzitorie sau sindromul de detresa respiratorie acuta (SDRA).

Perioada de refacere dupa cezariana

Dupa o nastere prin cezariana, mamica si copilul ei vor fi nevoiti sa ramana in spital pentru 2-4 zile.

In urmatoarele 4-6 saptamani, proaspata mamica va avea dureri la locul inciziei, crampe si sangerari cu sau fara cheaguri. Fiecare femeie care va naste prin cezariana va experimenta simptome de gravitate diferita. Cu toate acestea, simptomele ar trebui sa se amelioreze destul de repede pe masura ce trece timpul.

Mergeti la medic daca simptomele sunt grave sau daca acestea persista. Specialistul va evalua cat de repede va recuperati in timpul vizitelor postoperatorii.

Apoi, medicul va va recomanda sa faceti cat mai putina (spre deloc) activitate fizica dupa ce reveniti acasa. Mamicile care au nascut prin cezariana trebuie sa evite exercitiile fizice intense, sa ridice obiecte grele sau sa intretina relatii sexuale pana cand medicul le spune ca isi pot relua activitatile in regim normal, de obicei dupa 4-6 saptamani de la operatie.

In perioada de recuperare, o femeie poate face urmatoarele lucruri:

  • sa se hidrateze consumand multa apa
  • sa ia medicamentele conform indicatiilor
  • sa se odihneasca atunci cand este nevoie
  • sa foloseasca o perna sau o centura de sustinere in sarcina pentru a proteja locul inciziei

 

Referinte:

https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/c-section/about/pac-20393655

https://www.healthline.com/health/c-section

https://www.medicalnewstoday.com/articles/299502

Farmacistul Catena va recomanda:

  • FemoSun x 30 caps. moi NOU

    FemoSun X 30 capsule moi

    FemoSun de la Sun Wave Pharma este un supliment alimentar recomandat femeilor care isi doresc sa ramana insarcinate sau care se afla la debutul sarcinii. Ingrediente si beneficii FemoSun contine toate…