Ce este, cum arata si cum se trateaza arsura de grad 3

Ce este, cum arata si cum se trateaza arsura de grad 3 Ce este, cum arata si cum se trateaza arsura de grad 3

Ultima actualizare: 26 august 2024

arsura-de-gradul-3

Arsura de grad 3 este cea mai profunda si totodata cea mai grava leziune din aceasta categorie, afectand toate straturile pielii, de cele multe ori impreuna cu glandele sudoripare, foliculii de par, vasele capilare si chiar terminatiile nervoase. Paradoxal, arsura de grad 3 nu este atat de dureroasa pe cat s-ar parea la prima vedere, insa lipsa durerii nu constituie in acest caz un semn linistitor ci un indiciu ca leziunea a distrus nervii din zona afectata.

Daca in cazul arsurilor superficiale sau moderate nu este neaparat nevoie de ingrijiri de specialitate, arsura de grad 3 reprezinta o urgenta medicala iar daca aceasta se intinde pe mai mult de 1% din suprafata corpului este considerata o problema severa de sanatate.

Avand in vedere aceste aspecte, va prezentam in randurile de mai jos principalele informatii despre arsura de grad 3 pe care oricine e bine sa le cunoasca.


Ce inseamna arsura de grad 3

Arsura de grad 3 poate fi definita ca o leziune cutanata profunda care afecteaza toate cele trei straturi ale pielii, respectiv epiderma aflata la suprafata, derma aflata la mijloc si hipodermul care este stratul cel mai profund. Totodata, arsura de grad 3 afecteaza de cele mai multe ori si anexele cutanate reprezentate de glandele sudoripare si foliculii din care cresc firele de par. In formele grave, arsura de grad 3 patrunde si mai in profunzime, caz in care sunt afectate si vasele sanguine, terminatiile nervoase stratul de grasime si muschii, uneori ajungand pana la os.

In functie de mecanismul de producere, arsura de grad 3 poate fi termica, electrica, de natura chimica sau de iradiere. Cele mai frecvente sunt arsurile termice, care se produc prin contact cu flacara, suprafete incinse si lichide fierbinti sau vapori incinsi ai acestora.

Arcul electric produs in urma electrocutiei poate produce arsura de grad 3 de natura electrica, in timp ce contactul cu diferite substante poate cauza arsuri la fel de grave de natura chimica. De asemenea, expunerea la radiatii puternice poate cauza arsura de grad 3 de iradiere.

Indiferent de mecanismul de producere, factorii care genereaza arsura de grad 3 sunt temperatura ridicata si timpul de expunere.

Cum puteti recunoaste o arsura de grad 3

De obicei, persoanele care sufera o arsura de grad 3 sunt victime ale unor accidente severe cum ar fi incendiile, exploziile, contactul cu o linie de inalta tensiune, fisurarea unei tevi sau unui cazan cu aburi ori lichid fierbinte. In functie de mecanismul de producere a arsurii, leziunea produsa poate avea o culoare neagra, brun inchisa, rosie sau albicioasa. Leziunea este profunda, fiind distruse toate cele 3 straturi ale pielii, si are o textura indurata data de tesutul carbonizat. Se formeaza flictene, adica basici la nivelul pielii care nu contin lichid ca in cazul arsurilor de grad 2, ci sunt goale si se rup usor.

Din aceasta descriere sumara pare ca arsura de grad 3 este foarte dureroasa, insa durerea nu este una foarte puternica deoarece leziunea afecteaza si terminatiile nervoase care nu mai percep astfel stimulii durerosi. Victima poate simti insa durere in zona adiacenta leziunii, dar portiunea afectata de arsura nu este dureroasa din cauza faptului ca terminatiile nervoase au fost distruse.

arsura-de-grad-3

Primul ajutor in caz de arsura de grad 3

In majoritatea cazurilor, victimele care sufera o arsura de grad 3 au nevoie de ajutor imediat dupa accident, inainte de sosirea echipajelor medicale specializate. In primul rand, pe cat posibil, victima trebuie indepartata de locul accidentului, dar salvatorii trebuie sa actioneze cu maxima atentie pentru ca pot deveni la randul lor victime. Orice arsura de grad 3 este o urgenta medicala, astfel ca imediat ce victima a fost adusa intr-o zona sigura trebuie sa se solicite interventia echipajelor de la Ambulanta sau SMURD prin intermediul numarului 112.

Pana la sosirea acestora, victima trebuie asezata pe spate cu picioarele usor ridicate in unghi de 30 de grade, cu exceptia cazurilor in care arsura de grad 3 s-a produs la nivelul capului, gatului spatelui sau membrelor inferioare. Daca este posibil, zona afectata de arsura trebuie sa fie mentinuta deasupra nivelului inimii si acoperita cu un bandaj steril neaderent sau cu alt material textil curat, care sa nu lase scame pe rana.

In niciun caz nu trebuie sa incercati sa indepartati hainele arse lipite de piele in zona plagii si nici sa curatati rana cu apa sau solutii dezinfectante. De asemenea, nu trebuie sa aplicati pe arsura creme sau unguente chiar daca este vorba de produse special destinate acestui tip de leziuni. Tot ce puteti face in privinta plagii este sa o protejati cu un pansament steril si neaderent iar daca aceasta este la nivelul mainilor sau picioarelor, sa separati degetele arse cu ajutorul aceluiasi tip de pansament.

Cum se trateaza arsura de grad 3

Este important ca victima care a suferit o arsura de grad 3 sa ajunga in cel mai scurt timp la spital, de aceea apelarea numarului de urgenta este o prioritate in acordarea primului ajutor. Pacientul trebuie mai intai stabilizat, dupa care se trece la curatarea si dezinfectarea plagii. Pentru ca pielea este distrusa in totalitate, vindecarea de la sine nu este o varianta de luat in considerare pentru ca procesul ar fi unul foarte indelungat, timp in care exista riscul de infectie. In plus, arsura de grad 3 lasata sa se vindece singura ar lasa cicatrici adanci care ar putea afecta si functionalitatea articulatiilor, daca leziunea s-a produs intr-o astfel de zona.

Principala optiune de tratament in astfel de cazuri consta in aplicarea unei grefe de piele pentru a inlocui tesutul cutanat distrus de arsura. Grefa de piele este prelevata din alta zona a corpului pacientului, iar daca acest lucru nu este posibil se poate folosi piele artificiala, urmand ca aceasta sa fie inlocuita ulterior cu piele naturala provenita de la victima.

Pentru aceasta este nevoie de mai multe interventii chirurgicale, tratamentul fiind cu atat mai complex cu cat suprafata afectata de arsura este mai intinsa. In paralel, pacientului i se administreaza cu regularitate solutii perfuzabile pentru a-l mentine hidratat si la parametri optimi.

Tratamentul si perioada de recuperare dupa arsura de grad 3 sunt indelungate, iar in functie de profunzimea leziunii si suprafata afectata rana poate lasa cicatrici permanente.

In concluzie, arsura de grad 3 este cea mai grava dintre tipurile de arsuri, afectand in profunzime toate cele 3 straturi ale pielii, precum si glandele sudoripare, foliculii de par, vasele capilare si terminatiile nervoase. Pana la momentul la care victima este preluata de un echipaj medical, nu se recomanda curatarea plagii cu apa si nici macar indepartarea resturilor de haine arse. Singurele masuri de prim ajutor permise sunt pozitionarea victimei si protejarea leziunii cu un bandaj steril neaderent sau cu un material textil curat, care nu lasa scame.