Clasificarea arsurilor se face in functie de profunzimea acestora, iar pe baza acestui criteriu arsura de grad 2 este considerata de gravitate medie, mai severa decat arsura de gradul 1, dar mai usoara decat cea de gradul 3.
Arsura de grad 2 afecteaza primele doua straturi ale pielii, respectiv epiderma – care este stratul superior, de la suprafata – si derma care este stratul urmator, aflat intre epiderma si hipoderma.
Cu toate ca de cele mai multe ori nu este atat de grava incat sa necesite interventii medicale complexe, arsura de grad 2 genereaza totusi un anume grad de disconfort, din cauza manifestarilor specifice si a faptului ca se vindeca destul de greu.
De asemenea, arsura de grad 2 poate afecta temporar si efectuarea unor activitati obisnuite, mai ales daca este la nivelul mainilor, care astfel nu ar putea fi folosite pentru a conduce, a lucra la calculator, pentru apuca diverse obiecte sau chiar pentru a manca.
Ce este arsura de grad 2
Arsura de grad 2 se defineste ca o leziune la nivelul pielii care afecteaza atat stratul superior, cat si stratul intermediar si care apare cel mai adesea ca urmare a contactului cu obiecte sau lichide fierbinti. De asemenea, arsura de grad 2 poate fi si de natura chimica, atunci cand leziunea este cauzata de contactul cu o substanta din aceasta categorie.
In unele cazuri, arsura de grad 2 poate fi cauzara si de razele ultraviolete, in urma expunerii indelungate la soare sau ca urmare a unei sesiuni prelungite de bronzare la solar. Nu in ultimul rand, o astfel de arsura poate fi produsa si prin electrocutare, Asadar, putem vorbi de arsura de grad 2 de natura termica, chimica, solara sau electrica, iar o alta clasificare se face in functie de profunzime.
Daca arsura afecteaza epiderma si partea superioara a dermei, este vorba de o arsura de grad 2 superficiala, iar daca derma este afectata mai in profunzime, arsura este una profunda.
Cum puteti recunoaste arsura de grad 2
Elementul distinctiv pentru arsura de grad 2 il reprezinta veziculele cu lichid care se formeaza in zona afectata, la scurt timp dupa contactul cu factorul generator. Pielea se inroseste puternic, iar in zona in care s-a produs arsura se formeaza, sub epiderma, o basica plina cu lichid. Uneori aceste basici se pot sparge, iar atunci pielea devine umeda si se accentueaza senzatia de usturime care apare imediat dupa producerea arsurii. Durerea asociata cu arsura de grad 2 este persistenta, iar de multe ori zona afectata se inflameaza si devine sensibila la atingere.
In formele superficiale, arsura de grad 2 se poate vindeca in 7-10 zile. In formele profunde poate dura mai mult de 3 saptamani pentru ca rana sa se vindece complet. Perioada de vindecare poate fi mai indelungata daca veziculele cu lichid sunt rupte sau se sparg.
Arsurile de grad 2 produse in profunzime pot lasa cicatrici, iar in cazurile mai usoare pielea vindecata poate ramane cu o culoare mai inchisa.
Cauze frecvente pentru arsura de grad 2
Cele mai des intalnite cazuri de arsura de grad 2 sunt cele de natura termica, survenite in urma unor accidente casnice sau pe fondul anumitor activitati ce presupun utilizarea unor unelte, utilaje sau materiale care ating temperaturi inalte. Contactul cu un fier de calcat incins, cu o soba aflata in functiune sau o tava abia scoasa din cuptor sunt doar cateva exemple de accidente banale, care se pot solda cu arsura de grad 2. Astfel de arsuri se pot produce si prin oparire cu un lichid fierbinte, iar nu de putine ori victime sunt copiii lasati nesupravegheati in apropierea vaselor de bucatarie aflate pe foc sau lasate sa se raceasca.
De asemenea, va puteti alege cu o arsura de grad 2 daca folositi anumite solutii de curatat fara sa va protejati mainile sau daca pielea intra in contact cu diluanti, acid de baterie sau unele ingrasaminte chimice. Toate aceste solutii contin substante chimice de natura bazica sau acida, ce produc leziuni la nivelul pielii, catalogate ca arsuri chimice.
In sezonul cald apar frecvent si arsuri solare cauzate de expunerea prelungita la razele ultraviolete, mai ales cand pielea nu este protejata. Din aceasta categorie, cele mai frecvente sunt arsurile de gradul 1 soldate doar cu inrosirea pielii si aparitia usturimii, ce ii determina pe cei in cauza sa isi ia masuri de protectie. Cu toate acestea, arsurile solare pot fi si mai profunde, trecand de stratul superior al pielii si ajungand pana la derma. In acest caz putem vorbi de arsura de grad 2, usor de recunoscut datorita basicilor care apar pe zonele expuse, in paralel cu usturimea puternica. Totodata, astfel de arsuri pot aparea si in urma sedintelor de bronzare artificiala, daca expunerea la razele ultraviolete este prea lunga in raport cu intensitatea acestora.
In acelasi timp, contactul cu cabluri neizolate, prize sau aparatele electrice defecte constituie cea mai frecventa cauza a arsurilor prin electrocutare.
Cum se trateaza arsura de grad 2
In primul moment dupa ce s-a produs arsura trebuie sa indepartati imbracamintea, bijuteriile si orice alt accesoriu aflat in contact cu pielea din zona afectata. Apoi, daca este posibil, timp de 15-20 de minute, mentineti zona respectiva sub un jet de apa rece sau scufundata intr-un vas cu apa, pana cand se amelioreaza durerea. Daca nu exista aceasta posibilitate, aplicati o compresa cu apa rece folosind un prosop sau alt material textil, avand grija ca acesta sa fie curat, pentru a preveni infectarea. De asemenea, este important sa nu folositi gheata sau apa foarte rece, pentru ca aceasta va amplifica durerea in loc sa o atenueze.
Daca este vorba de o arsura chimica, pielea trebuie foarte bine curatata cu multa apa si sapun, imediat dupa contact. In niciun caz nu incercati sa stergeti pur si simplu solutia chimica de pe piele, pentru ca aceasta se poate intinde pe o suprafata mai mare.
Si in caz de arsura termica sau arsura solara zona afectata trebuie spalata cu apa si sapun, avand insa grija sa nu spargeti basicile formate pe piele. De asemenea, acestea nu trebuie sparte sau rupte nici ulterior, pentru ca se ingreuneaza vindecarea si creste riscul de infectare.
In ceea ce priveste arsura prin electrocutare, este important sa va indepartati imediat de sursa de curent si daca este posibil sa intrerupeti alimentarea acesteia pentru a evita alt accident similar.
Nu este exclus ca veziculele sa se sparga de la sine, caz in care zona afectata trebuie sa fie mentinuta in permanenta curata, iar in acest scop se recomanda aplicarea unei comprese sterile.
Pentru calmarea durerii se pot aplica local geluri, creme sau unguente cu efect antiinflamator, iar pentru prevenirea infectiilor sunt eficiente produsele similare care contin antibiotice.