Ce este colostrul si ce beneficii are

Ce este colostrul si ce beneficii are Ce este colostrul si ce beneficii are

Ultima actualizare: 29 noiembrie 2023

colostrul

De-a lungul perioadei natale, glandele mamare ale unei femei trec prin modificari semnificative, ca urmare a efectelor hormonilor estrogen si progesteron. Celulele alveolare ale glandelor incep sa secrete colostru intre saptamanile 12-16 de sarcina. Acest proces poarta denumirea stiintifica de lactogeneza I (primara) si precede lactogeneza II (secundara), prin care se formeaza laptele obisnuit, cu care se va hrani nou-nascutul. De fapt nu doar oamenii, ci toate mamiferele produc colostru, un lichid gros, alb-galbui, care este considerat esential pentru dezvoltarea si asigurarea sanatatii nou-nascutului, pe langa alte functii importante despre care vom vorbi in continuare.

Este important sa se faca diferenta intre „colostru” si laptele secretat ulterior, cu care se hraneste nou-nascutul. O proaspata mamica va secreta colostru timp de 2-4 zile din momentul inceperii alaptarii, urmand ca, ulterior, nou-nascutul sa fie hranit cu lapte provenit din lactogeneza II. In aceasta perioada este esential ca o mamica sa isi alapteze la san copilul, pentru a-i asigura gama variata de proteine si compusi bioactivi necesari cresterii, dezvoltarii si imunizarii. Dincolo de faptul ca acest colostru este vital pentru nou-nascut, se utilizeaza in practica medicala si in mai multe afectiuni, cum ar fi leziunile intestinale, diareea, infectia cu Helicobacter pylori si altele.

 

Pentru a sustine buna functionare a sistemului imunitar, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis ImunoSuport ULTRA. Acesta este un produs care are in compozitie vitamina D, vitamina C si zinc, elemente care actioneaza sinergic. Naturalis ImunoSuport ULTRA foloseste o tehnologie speciala de eliberare prelungita, ceea ce permite organismului sa poata utiliza mai bine aportul de nutrienti.


Ce este colostrul?

Prin colostru se intelege „primul lapte secretat in momentul nasterii”, care se deosebeste foarte mult de laptele secretat ulterior, prin faptul ca are un continut mai ridicat in lactalbumina si alte lactoproteine. De asemenea, este bogat in anticorpi, care ii confera imunitate pasiva copilului si, prin urmare, ii scade predispozitia la boli. Se mai numeste si prelapte. Acest lapte timpuriu se stie ca are un profil nutritional si o compozitie imunologica semnificativ diferite de laptele asa-zis „matur”. Contine macronutrienti (proteine, carbohidrati, lipide, oligozaharide), precum si o gama variata de micronutrienti (vitamine, minerale) si compusi biologic activi benefici.

Desi in utero are deja loc un schimb de factori imunitari intre mama si fat, hranirea cu colostru ii asigura acestuia un arsenal defensiv mult mai puternic, datorita continutului semnificativ de mare in anticorpi si substante antimicrobiene. Datele epidemiologica indica, de exemplu, faptul ca nou-nascutii prezinta un risc mult mai scazut de a dezvolta infectii in perioada timpurie, dar si boli autoimune, afectiuni gastrointestinale si boli ale copilariei, daca sunt hraniti cu colostru. Pe de alta parte, copiii care sunt privati de acest lichid tind sa aiba o dezvoltare mult mai slaba si o incidenta mult mai crescuta a infectiilor, in perioada timpurie a vietii.

 

Pentru a sustine sanatatea sistemului respirator si pe a celui imunitar, farmacistii Catena va recomanda sa folositi ViroProtect Rapid + Quercetina. Acesta este un supliment alimentar care contine 9 ingrediente active, acestea avand capacitatea de a intari organismul atunci cand este slabit. Produsul contine vitamina C si vitamina D, zinc si seleniu, extract de soc negru si quercitina, avand o aroma delicioasa de mango si fructul-pasiunii.

Ce contine colostrul?

Colostrul are un profil nutritional deosebit de complex, continand toti macro- si micronutrientii de care nou-nascutul are nevoie pentru a se dezvolta armonios si pentru a-si asigura imunizarea in perioada timpurie a vietii. De asemenea, continand molecule bioactive, factori de crestere si alti compusi vitali, nou-nascutii hraniti cu colostru dispun de o dieta completa, absolut necesara in primele zile de viata. In cele ce urmeaza, va fi prezentat profilul nutritional din colostru, atat din punct de vedere al macronutrientilor, cat si al micronutrientilor si substantelor biologic active.

Compus

Colostru uman

Macronutrienti (pentru 100 mL colostru)

Proteine

3,7 grame

Glucide (lactoza)

5,3 grame

Grasimi

2,9 grame

Factori imunitari (pentru 100 mL colostru)

Lactoferina, lactoperoxidaza

700 miligrame

IgA

17,35 miligrame

IgG

0,43 miligrame

IgM

1,59 mg

Factori de crestere (pentru 1000 mL colostru)

Factor de crestere epidermal

200 μgrame

Factor de crestere si transformare α

2,2-7,2 μgrame

Factor de crestere si transformare β

20-40 miligrame

Factor de crestere de tip insulinic (1 si 2)

18 miligrame

Factor de crestere al endoteliului vascular

75 micrograme

Hormon de crestere

41 nanograme

Astfel, consumand colostru, nou-nascutul dispune de un aport adecvat de biomolecule, macro- si micronutrienti esentiali, necesari cresterii si dezvoltarii sale. De asemenea, in colostru se mai gaseste si o concentratie insemnata de vitamine din complexul B, vitamina A, C si E, dar si mai multe minerale, printre care magneziu, sodiu, potasiu, esentiale pentru nou-nascut.

Beneficiile colostrului pentru nou-nascut

Beneficiile pentru nou-nascut ale consumului de colostru nu pot fi trecute cu vederea, deoarece se extind dincolo de primele luni de viata, chiar pana la varsta adulta. Datorita profilului nutritiv si imunologic complex, diferit de cel al laptelui matur, consumand colostru, nou-nascutul poate sa isi intareasca sistemul imunitar si sa isi asigure, in acelasi timp, aportul caloric necesar. Insa, beneficiile sunt mult mai multe.

 

Pentru a mentine in bune conditii functionarea sistemului dumneavoastra nervos si pe a celui imunitar, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis Vitamina C 1000 plus Zinc. Acesta este un supliment alimentar care ajuta si la reducerea senzatiei de oboseala, la ameliorarea starilor psihice si la buna functionare a vaselor de sange. Sustine sistemul osos, productia de colagen, sanatatea pielii si a ligamentelor.

  • Consolideaza imunitatea nou-nascutului

In colostru se gaseste o cantitate semnificativa de imunoglobuline (anticorpi): biomolecule care lupta impotriva agentilor patogeni. De asemenea, colostrul este bogat si in peptide, care prezinta activitate antimicrobiana (lactoferina si lactoperoxidaza), precum si in factori de crestere. Drept urmare, hranirea cu colostru este esentiala pentru a-i oferi nou-nascutului protectie imunologica pasiva in aceasta perioada deosebit de sensibila. In colostru se gaseste IgA secretorie, una dintre principalele biomolecule implicate in protejarea organismului impotriva infectiilor.

  • Consolideaza microbiomul intestinal al nou-nascutului

Hranirea cu colostru ajuta, de asemenea, la fundamentarea si stabilirea microbiomului intestinal normal la sugar. In momentul nasterii, intestinul este considerat a fi steril. Vorbind despre care sunt implicatiile microbiomului asupra sanatatii, nu ne-am putea rezuma doar la cateva. Exista o legatura directa intre microflora intestinala si imunitate, predispozitia la anumite boli, precum si la afectiuni gastrointestinale, atopie si chiar autism.

  • Stimuleaza cresterea si dezvoltarea muschilor si oaselor

Pe langa faptul ca fundamenteaza sistemul imunitar al nou-nascutului, consumul de colostru ii asigura un aport adecvat a doi factori majori de crestere: factorul de crestere si cel de transformare (α si β, respectiv factorul de crestere de tip insulinic 1 si 2). Acesti factori de crestere sunt intens implicati in procese de crestere si dezvoltare ale muschilor si oaselor, promovand, de asemenea, si vindecarea ranilor si repararea cartilajelor. Hormonul de crestere are rol vital in sustinerea si stimularea cresterii nou-nascutului.

  • Asigura aportul caloric si necesitatile macro- si micronutritionale ale nou-nascutului

In primele zile de viata, nou-nascutul hranit cu colostru dispune de aportul caloric de care are absoluta nevoie pentru a-si sustine cheltuielile energetice. Macronutrienti si micronutrientii din colostru sunt vitali pentru derularea proceselor de catabolism si anabolism, in vederea sustinerii unei cresteri si dezvoltari armonioase.

 

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK513256/

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0271531702003731

https://www.foodandnutritionjournal.org/volume1number1/colostrum-its-composition-benefits-as-a-nutraceutical-a-review/

https://www.parents.com/colostrum-7489199

https://www.healthline.com/nutrition/bovine-colostrum

https://my.clevelandclinic.org/health/body/22434-colostrum