Cistita este caracterizata ca o inflamatie ce apare ca urmare a unei infectii a vezicii urinare. Simptomele care apar de obicei in cistita sunt caracterizate prin durere si senzatie de arsura la urinare, precum si de cresterea frecventei urinarii, iar, uneori, poate aparea si durere abdominala. Pentru a evita agravarea simptomelor de cistita este important sa cunoasteti care sunt manifestarile comune ale acesteu afectiuni si sa actionati conform recomandarilor medicului.
Cistita este o inflamatie a vezicii urinare, majoritatea cazurilor fiind cauzate de o infectie urinara. Aceasta conditie se manifesta prin simptome neplacute si necesita adesea tratament medical. Cistita apare mai des in cazul femeilor, explicatia fiind data defaptul ca, la femei, uretra este mai scurta si mai apropiata de anus. Prin urmare, este mult mai usor pentru bacterii sa patrunda in vezica urinara.
Exista si alte situatii in afara de infectiile urinare care pot provoca cistita. De exemplu, anumite medicamente sau produse pentru igiena personale pot cauza o inflamatie a vezicii urinare. Prin urmare, tratamentul pe care medicul il poate recomanda pentru aceasta conditie va varia in primul rand in functie de cauza care a condus la aceasta situatie.
Cistita – factori de risc si cauze
Cistita acuta apare de obicei ca urmare a infectarii cu bacteria Escherichia coli. Alte bacterii care pot conduce la aparitia acestei conditii sunt:
-
proteus mirabilis
-
klebsiella pneumoniae
-
staphylococcus saprophyticus
-
streptococ de grup B
-
lactobacillus
-
s. saprofiticus
-
enterococci
Factorii de risc ce pot conduce la cistita sunt urmatorii:
-
inserarea, schimbarea si folosirea pe perioada lunga a unui cateter urinar;
-
folosirea unui sterilet pentru prevenirea aparitiei unei sarcini;
-
dificultati in golirea completa a vezicii;
-
activitate sexuala sau frictiune aparuta in timpul activitatii sexuale;
-
radioterapie;
-
diabet (din cauza nivelului ridicat de zahar din urina, se creeaza un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor);
-
menopauza (nivelul scazut de estrogeni specific menopauzei poate conduce la subtierea mucoasei uretrei. Pe masura ce mucoasa devine mai subtire, cu atat mai mult cresc sansele de a dezvolta o infectie urinara).
Pentru igiena intima ai nevoie de produse special adaptate acestei zone sensibile, care sa ingrijeasca pielea, sa curete cu blandete si sa-ti ofere o senzatie de confort care dureaza intreaga zi. Produsele pentru igiena intima din gama Genera contin tensioactivi delicati ce indeparteaza impuritatile in cel mai delicat mod cu putinta, precum si un pH fiziologic ideal pentru femei, dar si pentru barbati. Gelul intim cu musetel de la Genera curata delicat zona intima, are un pH natural de 4,5 si este testat dermatologic.
Cistita – simptome si manifestari clinice
Simptomele si manifestarile clinice care apar in cistita sunt foarte similare cu cele care apar in cazul infectiilor tractului urinar. Acestea includ:
-
urinare frecventa - in cistita aveti nevoia tot mai frecventa de a urina. In anumite cazuri, puteti simti nevoia urgenta de a urina.
-
durere sau usturime la urinare - in timpul infectiei, puteti experimenta disconfort si durere in zona suprapubiana si arsuri in timpul urinarii.
-
urina de culoare inchisa si cu miros intepator.
Alte simptome care pot aparea atunci cand aveti cistita sunt urmatoarele:
-
febra;
-
oboseala, senzatie de slabiciune si durere;
-
iritabilitate;
-
scaderea sau pierderea apetitului;
-
stare de greata sau voma.
Diagnosticul de cistita
In momentul in care banuiti ca aveti cistita, este important sa discutati rapid cu medicul. Prima proba care va va fi solicitata pentru a confirma diagnosticul este cea de urina. Medicul va efectua urmatoarele teste de urina:
-
sumar de urina - prin intermediul acestui test, medicul va analiza culoarea, concentratia si continutul urinei
-
urocultura - prin acest test, medicul va determina tipul de bacterie ce a condus la aparitia infectiei si isi va putea da seama la ce tip de antibiotice este respectiva bacterie sensibila.
In cazul in care aveti aveti aceasta problema tot mai des, medicul va putea solicita efectuarea unei ecografii pentru a analiza rinichii si a unei cistoscopii pentru a putea vedea ce se intampla in vezica.
Cistita – optiuni de tratament
Tratamentul cu antibiotice este prima optiune in caz de cistita. Medicul va va prescrie antibioticul potrivit pentru tipul de bacterie identificat in testele de urina. Pentru a putea trata infectia in mod eficient, este important sa urmati tratamentul conform indicatiilor medicului.
Cistita – complicatii si riscuri asociate
Neluata in serios, cistita poate duce la complicatii serioase, inclusiv infectii renale, cum ar fi pielonefrita, dar si septicemie. De aceea, atunci cand depistati ca aveti aceasta problema, este important sa incepeti tratamentul cat mai curand posibil.
De asemenea, atunci cand cistita se complica, va puteti confrunta cu problema aparitiei sangelui in urina. Aceasta conditie poarta denumirea de hematurie microscopica. Aceasta dispare de obicei prin tratament.
Sfaturi pentru preventie
Cistita poate fi prevenita printr-o serie de masuri care va vor tine departe de bacterii si infectii:
-
stergeti-va din fata spre spate atunci dupa ce ati folosit toaleta;
-
urinati dupa ce ati avut contact sexual;
-
consumati cat mai multe lichide, in special apa;
-
optati pentru a face dus versus a face baie in cada;
-
spalati cu apa vulva inainte si dupa ce ati avut contact sexual;
-
mentineti zona genitala curata si uscata;
-
nu folositi sapun cu parfum sau pudra de talc in zona intima;
-
evitati sa folositi spermicide cu diafragma sau prezervative;
-
nu va abtineti din a urina daca simtiti nevoia urgenta de a face acest lucru;
-
nu va grabiti atunci cand urinati si incercati sa goliti complet vezica;
-
nu consumati bauturi alcoolice sau cafea in exces;
-
nu consumati foarte multe produse alimentare sau bauturi dulci.
De asemenea, puteti preveni reaparitia cistitei cu ajutorul produselor ce au merisoarele drept ingredient principal. In cazul in care aveti deja un tratament anticoagulant, este recomandat sa consumati produse pe baza de merisor doar cu recomandarea medicului si conform indicatiilor acestuia.
Cistita, desi frecventa, poate fi gestionata prin recunoasterea timpurie a simptomelor si tratament adecvat. Prin adoptarea unor masuri preventive si consult medical, atunci cand apar primele simptome, riscul de complicatii poate fi considerabil minimizat. Este esential sa fiti informat cu privire la factorii de risc ai acestei conditii si sa actionati prompt atunci cand apare aceasta problema.
Surse:
https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/kidneys-bladder-and-prostate/cystitis/#:~:text=Treating%20cystitis-,About%20cystitis,themselves%20within%20a%20few%20days.
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cystitis/symptoms-causes/syc-20371306
https://www.nhs.uk/conditions/cystitis/
https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/cystitis
https://www.medicalnewstoday.com/articles/152997#prevention
https://www.healthline.com/health/cystitis#prevention
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21203-bladder-inflammation-cystitis
Farmacistul Catena va recomanda:
-
Genera Gel intim cu musetel X 300 ml
Pentru igiena intima ai nevoie de produse special adaptate acestei zone sensibile, care sa ingrijeasca pielea, sa curete cu blandete si sa-ti ofere o senzatie de confort care dureaza intreaga zi. Produsele…