Ce este ceara de albine si ce beneficii are in medicina si cosmetica

Ce este ceara de albine si ce beneficii are in medicina si cosmetica Ce este ceara de albine si ce beneficii are in medicina si cosmetica

Ultima actualizare: 15 ianuarie 2025

Ceara de albine este probabil una dintre cele mai cunoscute comori ale stupului dupa miere. Adevarata pepita a naturii, ea isi merita numele deoarece este un produs 100% produs de albine. Ceara de albine este alcatuita in esenta din esteri alcoolici, acizi grasi si zaharuri. Apicultorii recolteaza ceara de albine la sfarsitul sezonului, in acelasi timp cu mierea. Ceara este extrasa cu apa fierbinte sau cu abur, apoi curatata si purificata inainte de a fi transformata in calupuri solide.


Definitie: ce este ceara de albine?

Ceara este materialul folosit de albine pentru a-si construi cuiburile. Ea este produsa de albinele tinere sub forma de secretie lichida din glandele specializate, numite glandele cerii. La contactul cu aerul, ceara de albine se solidifica si formeaza solzi care arata ca niste mici benzi de ceara sub burta albinei. Este nevoie de aproximativ 1 milion de benzi de ceara pentru a produce 1 kg de ceara.

Albinele folosesc ceara pentru a construi celulele hexagonale familiare care alcatuiesc structura puternica si eficienta numita fagure. Albinele folosesc celulele fagurelui pentru a depozita mierea si polenul, unde regina isi depune ouale si se dezvolta puietul de la albinele tinere. Spre deosebire de laptisorul de matca, pe care albina il produce doar la inceputul vietii sale, ceara de albine este produsa pe tot parcursul existentei sale.

Toate speciile de albine de miere produc ceara, dar diferitele specii de albine produc ceara cu proprietati chimice si fizice usor diferite.

Stiati ca?

  • Albinele trebuie sa consume intre 7 si 8 kg de miere pentru a produce 1 kg de ceara.
  • Daca rezervele de hrana scad, albina poate recicla, adica poate refolosi ceara din cadrele vechi pentru a confectiona un nou fagure.

Ceara de albine, folosita de mii de ani

Derivata din stupul de albine, ceara de albine este un remediu folosit de peste 2000 de ani, in special pentru tratarea problemelor de piele. In Egiptul antic, era folosita pentru a trata diareea, inflamatiile oculare, ranile, arsurile, umflaturile si traumele de tot felul. In Evul Mediu, era folosita in unguente, balsamuri, unguente si cerate.

Stiati ca?

Un cerat este un amestec de ceara si ulei, conceput pentru a fi aplicat pe piele. Proprietatile sale depind de plantele din care este fabricat. Faimosul cerat al lui Galen, care ne vine din Antichitate, era (si este inca) facut din ceara de albine, ulei de migdale si apa de trandafiri, printre alte ingrediente.

Si cum ceara de albine este acum disponibila peste tot, ar fi gresit sa ne lipsim de ea!

Caracteristicile cerii de albine

Ceara de albine are o compozitie foarte bogata, continand peste 300 de molecule diferite! Ea contine in principal esteri alcoolici, acizi grasi si zaharuri, precum si cantitati mari de vitamina A.

Produsa in stup, ea contine si urme de propolis, polen si alte elemente.

Cand este produsa de albine, ceara de albine este alba, dar capata treptat o nuanta mai inchisa atunci cand intra in contact cu polenul si propolisul din stup.

Ceara de albine este o substanta foarte populara in industrie, deoarece este foarte usor de lucrat cu ea. Maleabila la temperatura camerei, devine lichida atunci cand este topita. De asemenea, are un termen de valabilitate lung, iar proprietatile sale variate o fac un ingredient popular.

Utilizari ale cerii de albine

Ceara de albine are, de asemenea, multe proprietati medicinale: hraneste pielea, vindeca ranile si hidrateaza. Este, de asemenea, un antiinflamator local. De fapt, exista mai multe formulari cosmetice care contin ceara de albine.

Ceara de albine poate fi utilizata ca atare sau in combinatie cu grasimi precum untul de cacao, lanolina, vaselina si parafina.

In forma microcristalina, se gaseste ca agent de acoperire in dulciuri si medicamente. Este utilizat in anumite preparate medicale si in prepararea anumitor suplimente alimentare.

In dermocosmetica, ceara de albine se gaseste in creme, lotiuni, unguente, ceara depilatoare si suporturi de parfum. De asemenea, este prezenta in anumite rujuri, bile de protectie auditiva, supozitoare, sapunuri si linimente.

Este deosebit de eficienta in calmarea anumitor afectiuni ale pielii (piele uscata, eczema uscata, arsuri de gradul 1, rani usoare uscate) si a anumitor afectiuni gastrointestinale (faciliteaza tranzitul intestinal).

In alimentatie, ceara de albine este o alternativa excelenta pentru conservarea alimentelor, ceara de albine este adesea utilizata ca ambalaj alimentar ecologic. Cu ceara de albine nu exista risipa, deoarece o puteti manca fara niciun risc.

De asemenea, este folosita ca strat de acoperire pentru branza, facand-o impermeabila si tinand bacteriile la distanta.

Remedii cosmetice cu ceara de albine

Pentru maini intinerite

 Ne folosim mainile atat de mult incat acestea se uzeaza si devin uscate, aspre, rosiatice. Incercati ceara de albine. Bogata in vitamina A, aceasta hidrateaza si protejeaza pielea de leziuni pe termen lung.

Sfat practic: incalziti 10 g de ceara de albine cu 15 g de unt de shea in bain-marie. Imediat ce amestecul s-a topit, se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca. Se pune intr-un borcan si se adauga 5 g de glicerina, 5 picaturi de ulei esential de lavanda si 5 picaturi de ulei esential de lemn de santal. Se amesteca si se aplica pe maini.

Pentru a accelera cicatrizarea

 Ceara de albine este recomandata pentru cicatrici. In primul rand, are proprietati antiinflamatoare care calmeaza rana. In al doilea rand, deoarece este bogata in vitamina A, hraneste pielea si faciliteaza vindecarea.

Sfat practic: Topiti putina ceara de albine la bain-marie si adaugati 10 ml de ulei de migdale dulci. Odata ce amestecul este lichid, se toarna in recipiente mici. Aplicati pe cicatricea inchisa, masand.

Stop pielii uscate

Iarna, pielea este atacata de frig. Din fericire, ceara de albine este acolo pentru a ajuta! Una dintre virtutile sale terapeutice naturale este impermeabilitatea. Fiind ocluziva, ea retine apa si formeaza o pelicula etansa pe piele. O strategie hranitoare naturala si eficienta impotriva frigului.

In practica: Amestecati o lingurita de ceara alba de albine si doua linguri de lanolina. Adaugati trei linguri de ulei de masline, o lingura de gel de aloe vera si doua linguri de apa de trandafiri. Incalziti totul la bain-marie si indepartati imediat ce ceara s-a topit. Se pune amestecul intr-un borcan si se pensuleaza pe piele.

Pentru buze frumoase pe tot parcursul anului

 Unul dintre secretele naturale de frumusete ale stupului este balsamul de buze din ceara de albine. Foarte hidratant, acesta trateaza buzele crapate, care sunt frecvente iarna. Vara, actiunea sa impermeabila protejeaza impotriva vantului si a soarelui. O solutie naturala atemporala!

Mod de utilizare: Topiti putina ceara de albine la bain-marie si adaugati 10 picaturi de ulei de migdale dulci. Odata ce amestecul este lichid, turnati in recipiente mici. Aplicati pe buze dupa cum este necesar.

Pentru a trata eczema uscata

Roseata, mancarime, cruste... Eczema este o boala inflamatorie a pielii care afecteaza intre 2 si 6% din populatie. Ceara de albine este unul dintre ingredientele principale din "ceratul lui Galen", cunoscut si sub numele de "crema rece", care este recomandat persoanelor care sufera de aceasta afectiune. Inventat in secolul al II-lea, acest remediu este cunoscut pentru prospetimea pe care o lasa pe piele. El amelioreaza rapid mancarimile si vindeca afectiunile pielii. Este usor de preparat acasa.

In practica: Intr-un recipient, amestecati 7 g ceara de albine, 17 g migdale dulci si 26 picaturi de ulei floral de trandafir. Se incalzeste la bain-marie la foc mic si se scoate imediat ce ceara s-a topit. Bateti amestecul si turnati-l intr-un borcan. Raciti intr-un loc racoros. Aplicati pe pielea cu mancarimi, dupa cum este necesar.

Atentie: Verificati in mod regulat starea cremei inainte de utilizare, deoarece aceasta nu se pastreaza bine. Nu o utilizati daca este ranceda.

Ce fel de ceara de albine ar trebui sa alegeti?

Componenta a multor produse cosmetice, ceara de albine se gaseste in doua tipuri.

Ceara de albine galbena: Aceasta isi datoreaza culoarea polenului din florile culese de albine. Naturala si pura, acesta este tipul care trebuie ales pentru ingrijirea pielii.

Ceara de albine alba: este utilizata in principal in produsele industriale pentru lustruirea mobilierului si a lemnului. Exista doua moduri de a o crea. Prima este naturala: este albita cu ajutorul luminii. Cea de-a doua inalbeneste ceara chimic, folosind agenti oxidanti.

De unde sa o obtineti: Pentru un produs natural, fara substante chimice, cel mai bine este sa obtineti ceara de albine de la sursa sa, adica din stup. Multi apicultori o vand si va vor putea sfatui. Ceara de albine este vanduta si in magazinele ecologice.

https://www.untoitpourlesabeilles.fr/blog/cire-dabeille-5-bienfaits/

https://sante.journaldesfemmes.fr/fiches-sante-du-quotidien/2824031-cire-abeille-sante-vertus-utilisation-danger/

https://blog.hippocratus.com/la-cire-dabeille-quels-bienfaits-et-comment-lutiliser/

https://www.secretsdemiel.com/apitherapie/cire-abeille-bienfaits/

https://www.apiculture.net/blog/les-bienfaits-de-la-cire-dabeille-sur-la-sante-n73