![](/assets/uploads/files/images/Boala-Beri-Beri.jpg)
Desi are un nume exotic, ce suna inspaimantator, boala Beri-Beri nu are legatura cu vreun virus rar sau cu vreo bacterie mortala. Boala Beri-Beri este cauzata de deficienta de vitamina B1 (tiamina). Organismul uman are nevoie de vitamina B1 pentru a descompune si pentru a digera alimentele pe care le consumam. Vitamina B1 este astfel esentiala pentru functionarea metabolismului si pentru mentinerea sanatatii sistemelor muscular si nervos. Boala Beri-Beri este rara in tarile dezvoltate, dar are o istorie fascinanta.
Boala Beri-Beri, o istorie
Tiamina este prezenta intr-o mare varietate de alimente, dar poate fi pierduta usor prin procesare, in special in procesul de rafinare a cerealelor. In Estul Asiei, unde orezul alb, rafinat, este un stalp al bucatariilor traditionale, boala Beri-Beri a fost o problema veche. Simptome asemănătoare cu Beri-Beri au fost descrise în texte medicale chinezești și japoneze cu sute de ani in urma. Cuvantul vine probabil dintr-o fraza din limba sinaleza care se traduce prin “a fi slab”.
Istoria recunoasterii bolii, a cauzelor ei si a descoperirii tratamentului sunt bine documentate in literatura medicala. In anul 1880, marina japoneza raporta faptul ca boala Beri-Beri a disparut la marinarii care mancau mai multa carne, peste si legume. Inainte, cel putin jumatate dintre acestia se imbolnaveau de Beri-Beri si multi mureau din cauza ei. In 1897, Christian Eijkman, un medic olandez, a descoperit ca puii hraniti cu orez decoritcat dezvoltau simptome similare cu cele ale bolii si ca ele dispareau daca erau hraniti cu orez nedecorticat.
In 1910, biochimistul polonez Casimir Funk a introdus termenul “vitamina”, iar ulterior s-a descoperit ca substanta care lipsea in boala Beri-Beri era tiamina (Vitamina B1).
Odată ce s-a înțeles că boala este cauzată de deficitul de vitamina B1, au fost introduse programe de alimentație și de educație nutrițională, ceea ce a redus incindenta bolii Beri-Beri in multe regiuni.
Boala Beri-Beri – cele doua tipuri
-
Boala Beri-Beri umeda afecteaza in principal sistemul cardiovascular, cauzand o circulatie deficitara si acumularea de lichid in tesuturi.
-
Boala Beri-Beri uscata afecteaza mai ales sistemul nervos, ducand la degenerarea nervilor. Aceasta incepe cu nervii din picioare si brate si duce la atrofie musculara si la pierderea reflexelor.
Boala Beri- Beri – cauze
Boala Beri-Beri este foarte rara in regiunile unde dietele sunt variate si contin surse diverse de vitamina B1. Se intalneste insa in zone din Asia unde orezul alb procesat este baza alimentatiei si dieta este sarcacioasa in alte alimente. Acesta contine doar o zecime din cantitatea de tiamina a orezului brun.
Exista insa si alti factori care pot cauza deficienta de tiamina si, implicit, boala Beri-Beri. Printre acestia se numara:
-
Consumul excesiv de alcool, care ingreuneaza absorbtia vitaminei B1
-
Un factor genetic care previne absorbtia tiaminei
-
Hipertiroidismul
-
Greata si varsaturile in timpul sarcinii
-
Chirurgia bariatrica
-
SIDA
-
Diareea prelungita sau folosirea diureticelor
-
Dializa
-
Malnutritia
-
Diabetul
Simptomele Beri-Beri
Printre simptomele Beri-Beri uscat se numara:
-
Dificultatile la mers
-
Pierderea sensibilitatii nervoase in maini si picioare
-
Pierderea functiei musculare sau paralizia picioarelor
-
Confuzia mentala
-
Dureri
-
Dificultati in vorbire
-
Miscari necontrolate ale ochiului
-
Varsaturi
Printre simptomele Beri-Beri umed se numara:
-
Trezirea in timpul noptii din cauza senzatiei de sufocare
-
Cresterea ritmului cardiac
-
Instalarea rapida a oboselii in timpul activitatii fizice
-
Inflamarea gambelor
Boala Beri-Beri – diagnostic
Pentru a pune un diagnostic de Beri-Beri sunt necesare cateva analize medicale. Analizele de sange si de urina pot masura nivelurile de tiamina din sange.
In urma unui control neurologic se poate verifica daca exista lipsa de coordonare, dificultati la mers, pleoape “cazute” si reflexe slabe. Persoanele care au Beri-Beri avansat vor prezenta pierderi de memorie, confuzie sau halucinatii.
Un examen fizic va arata si daca exista alte probleme, cum ar fi un ritm cardiac rapid, inima marita, lichid in plamani etc.
Tratamentul Beri-Beri
Beri-Beri se trateaza usor prin administrarea de suplimente de vitamina B1. In cazurile severe, se administreaza vitamina B1 intravenos. Progresia catre vindecare va fi monitorizata de medic pentru a observa daca organismul absoarbe tiamina in mod eficient.
Ramasa netratata, Beri-Beri poate fi fatala. Impactul asupra inimii este de obicei reversibil, insa daca insuficienta cardiaca s-a instalat, prognosticul este rezervat. Si afectarea nervoasa este reversibila daca boala este depistata in stadii incipiente. Recuperarea este rapida odata ce se instituie tratamentul.
Daca boala Beri-Beri progreseaza catre Sindromul Wernicke-Korsakoff, pacientul are un prognostic foarte rezervat. Chiar daca tratamentul poate tine sub control encefalopatia din sindromul Wenicke, afectarea creierului din sindromul Korsakoff este adeseori permanenta.
Prevenirea bolii Beri-Beri
Prevenirea acestei boli cu potential periculos tine de obiceiurile nutritionale. Lipsa vitaminei B1 din dieta va duce la Beri-Beri, indiferent in ce parte a lumii traiti. Din fericire, exista multe alimente care o contin, printre care: cereale integrale, leguminoase, seminte si nuci, legume diverse, fructe, carne, oua, lactate, peste si fructe de mare. Asadar, mancati sanatos si cat mai variat!