Denumita si „febra fanului”, rinita alergica este termenul dat inflamatiei mucoasei nazale cauzata de un declansator alergic. Rinita alergica provoaca manifestari precum lacrimare excesiva, congestie nazala si tuse. Rinita alergica apare din cauza faptului ca organismul produce anticorpi alergici (IgE) in urma expunerii la alergeni. La persoanele sensibile, acest lucru poate duce la eliberarea de mediatori chimici, cum ar fi histamine.
Rinita alergica este o afectiune sezoniera care apare in general intre martie si septembrie. Nivelul de polen de la copaci creste de obicei pe la jumatatea lunii martie si scade la mijlocul lunii mai, nivelul polenului de iarba creste pe la jumatatea lunii mai si ramane ridicat pana la jumatatea lunii iulie, in timp ce polenul provenit de la buruieni e prezent intre iunie si septembrie. In aceasta perioada a anului, cei care sufera de rinita alergica se confrunta cu un disconfort accentuat.
Aproximativ 400 de milioane de oameni din intreaga lume au rinita alergica, iar numarul pacientilor s-a triplat in ultimii 30 de ani. Aceasta crestere rapida a cazurilor de rinita alergica a fost asociata cu schimbarile climatice, poluare si anotimp, acestea neputand fi tinute sub control. Cu toate acestea, exista un factor care poate fi gestionat si acela este alimentatia.
In ceea ce priveste dieta, exista alimente care pot fi benefice, dar si alimente interzise in rinita alergica.
Ce este rinita alergica?
Rinita alergica este o afectiune care provoaca inflamatie in interiorul nasului din cauza unei reactii la alergeni, cum ar fi praful, polenul, mucegaiul, blana animalelor sau matreata. Cu toate ca nu este grava, rinita alergica poate fi extrem de neplacuta din cauza simptomelor care insotesc aceasta reactie.
Ce semne si simptome provoaca rinita alergica?
Histaminele sunt substante chimice produse de sistemul imunitar. Ele fac parte din mecanismul de aparare al organismului si il ajuta sa scape de lucrurile care il deranjeaza, cum ar fi alergenii.
Rinita alergica provoaca:
-
mancarime in gat, nas si ochi
-
stranut
-
secretii nazale
-
congestie nazala
-
senzatie de disconfort extrem
-
oboseala
-
respiratie suieratoare
-
tuse
-
probleme de respiratie
-
durere de cap
-
exces de mucus in gat si nas
-
usturimi oculare
-
durere sinusala
Alimente interzise in rinita alergica
Urmatoarele alimente sunt interzise in rinita alergica, deoarece cresc nivelul de histamina, ceea ce poate agrava simptomele alergiei.
Beti alcool cu moderatie
Cu toate ca un pahar de vin alb rece poate fi racoritor pe timpul verii, consumul excesiv de alcool poate agrava semnele si simptomele de rinita alergica.
Cele mai multe tipuri de bauturi alcoolice contin cantitati mari de histamine. Dintre acestea, vinul rosu are un nivel deosebit de ridicat. Daca aveti dureri de cap sau mancarimi dupa ce beti vin rosu, acest lucru ar putea indica faptul ca aveti intoleranta la histamina.
De asemenea, consumul unei cantitati mari de alcool poate spori senzatia de sete si deshidratare, ceea ce agraveaza manifestarile rinitei alergice.
In zilele in care nivelul de polen este mare, poate fi recomandat sa optati pentru bauturi spirtoase incolore, care au un nivel scazut de histamina. Ba mai mult, daca preferati sa evitati cu totul alcoolul, exista o multime de bauturi de vara fara alcool disponibile care sunt la fel de racoritoare.
Bauturi gazoase, dulciuri si prajituri
Vesti nu tocmai placute pentru cei care iubesc dulciurile: zaharul este un produs inflamator, fiind un aliment interzis in rinita alergica. De aceea, daca aveti aceasta problema medicala, ar trebui sa evitati excesul de zahar, deoarece va poate agrava grav semnele si simptomele alergiei.
Cand alergiile sezoniere ating apogeul, evitati pe cat posibil toate tipurile de zaharuri si indulcitori pentru a evita agravarea simptomelor de rinita alergica. Este recomandat sa reduceti consumul de:
-
bauturi carbogazoase
-
prajituri
-
dulciuri
-
fructe la conserva
In locul acestor alimente interzise in rinita alergica puteti incerca gustari care contin putin zahar. Acestea sunt:
-
Kale – varza kale este bogata in carotenoide, care pot ajuta la combaterea inflamatiei si la prevenirea eliberarii histaminei.
-
Ceapa rosie – este bogata in quercetina, un tip de pigment vegetal care actioneaza si ca un antihistaminic fantastic.
-
Broccoli – o alta sursa excelenta de quercetina.
-
Somon – somonul este bogat in grasimi omega-3, care pot ajuta la reducerea inflamatiei.
-
Ghimbir – un antiinflamator natural. Adaugati ghimbir in ceai pentru a ameliora simptomele de alergie.
Nucile sunt, de asemenea, gustari excelente cu continut scazut de zahar. Cu toate acestea, evitati caju, deoarece contine si histamine.
Evitati ciocolata
Din pacate, ciocolata intra, de asemenea, in categoria alimentelor interzise in rinita alergica. Boabele de cacao sunt facute din seminte de cacao fermentate, iar produsele fermentate contin un nivel ridicat de histamina.
Ciocolata este bogata in histamine si este, din pacate, unul dintre acele alimente daunatoare pentru persoanele cu rinita alergica. De asemenea, poate stopa capacitatea corpului de a elimina histamina din organism, ceea ce provoaca inflamatie si alte probleme.
Produsele fermentate
Exista pareri contradictorii cu privire la efectele alimentelor fermentate asupra rinitei alergice. In Cu toate ca au o multime de beneficii pentru sanatate, produsele fermentate precum kimchi, varza murata si kombucha contin cantitati mari de histamina. Aceasta cantitate crescuta de histamina poate agrava rinita alergica.
Pe de alta parte, alimentele fermentate imbunatatesc nivelul de bacterii benefice in intestin. Acest lucru, la randul sau, poate ajuta la reglarea raspunsului imunitar, ceea ce ar putea fi util in lupta cu alergiile deranjante.
Daca doriti sa reduceti cantitatea de produse fermentate pe care le consumati, puteti inlocui aceste produse cu fructe si legume proaspete - dar evitati cantitatile mari de citrice, rosii, vinete sau spanac.
Evitati produsele lactate
Produsele lactate, cum ar fi laptele si branza, pot creste productia naturala de mucus a organismului. Aceasta acumulare de mucus poate agrava simptomele de rinita alergica si poate ingreuna respiratia atunci cand stranutati. Principalele produse lactate pe care trebuie sa le evitati sunt:
Din fericire, exista cateva alternative grozave la lactate pe care le puteti incerca in lunile in care rinita alergica se poate declansa. Acestea sunt laptele de migdale, soia sau ovaz si branza vegana.
Cafea
Din pacate, cei care sufera de rinita alergica vor trebui sa gaseasca o alta modalitate de a se inviora dimineata, deoarece cafeaua este un alt aliment interzis in rinita alergica. Pe langa faptul ca declanseaza eliberarea de histamina, cafeaua poate cauza si congestie hepatica, ceea ce poate agrava simptomele. Inlocuiti cafeaua de dimineata cu o ceasca de ceai de musetel, deoarece aceasta elimina excesul de mucus pe care il declanseaza rinita alergica si mentine sinusurile curate.
Pepene
Oricat de racoritor este pepenele, din pacate, acest fruct gustos poate provoca reactii neplacute la unele persoane cu rinita alergica. Sindromul polen-alimente (cunoscut si sub denumirea de sindromul alergiei orale) este o forma de rinita alergica declansata de anumite tipuri de polen, cele trei principale fiind de mesteacan, iarba si ambrozie. Unele alimente (de obicei fructe si legume) contin proteine similare cu aceste tipuri de polen. Cand persoanele cu sindromul polen-alimente le consuma, corpurile lor confunda aceste alimente cu polenul, ceea ce provoaca o reactie. Aceasta forma de rinita alergica provoaca semne si simptome precum buze umflate si mancarime la nivelul gurii si al urechii interne.
Pepenele galben este un declansator major pentru persoanele cu sindromul polen-alimente, deoarece este nociv pentru persoanele sensibile atat la polenul de iarba, cat si de ambrozie. Dar exista multe alte alimente care pot declansa, de asemenea, aceasta alergie, cum ar fi telina, bananele si fructele fara samburi.
Referinte:
https://www.rhitrition.com/articles/diet-hay-fever-symptoms
https://www.iafaforallergy.com/blog/top-10-foods-to-avoid-during-allergic-rhinitis/
https://www.kleenex.co.uk/advice/pollen/food-to-avoid-for-hay-fever-sufferers
https://www.myweekly.co.uk/2022/06/01/5-foods-and-drinks-to-avoid-if-you-have-hay-fever/