Cancerul pulmonar a devenit in urma cu cativa ani cea mai frecventa boala oncologica din lume, fiind cunoscut totodata si ca forma de cancer cu cea mai mare rata de mortalitate. Aceasta pentru ca boala este depistata de cele mai multe ori in stadii avansate, ceea ce scade sansele de reusita ale tratamentului specific. Cu toate acestea, pacientii care merg cu regularitate la medic si sunt diagnosticati din timp au sanse mari de a se vindeca in urma tratamentului oncologic. Pe langa tratament, acestia trebuie sa tina si o dieta din care sunt excluse anumite alimente interzise in cancerul pulmonar, intrucat pot influenta in mod negativ evolutia bolii.
Care sunt aceste alimente interzise in cancerul pulmonar si ce efecte negative pot avea ele asupra pacientilor puteti afla parcurgand randurile de mai jos.
De ce sunt unele alimente interzise in cancerul pulmonar
In general, alimentele interzise in cancerul pulmonar sunt considerate ca fiind si factori favorizanti ai aparitiei bolilor oncologice, iar acesta este unul dintre motivele pentru care nu sunt recomandate tuturor pacientilor care sufera de o forma de cancer. In ceea ce priveste cancerul pulmonar, una dintre cauzele principale este fumatul, insa aparitia tumorilor maligne la nivelul plamanilor poate fi influentata si de anumite substante din alimentele consumate frecvent.
O caracteristica specifica pentru alimentele interzise in cancerul pulmonar consta in faptul ca favorizeaza aparitia inflamatiilor care, la randul lor, pot fi un factor favorizant pentru aparitia si dezvoltarea tumorilor. De asemenea, unele substante continute de alimentele interzise in cancerul pulmonar hranesc celulele canceroase, contribuind astfel la dezvoltarea tumorilor si reducand considerabil eficienta tratamentului.
Nu in ultimul rand, aceste alimente interzise in cancerul pulmonar au un continut scazut de substante antioxidante, care joaca un rol important in prevenirea si limitarea progresiei acestei boli prin faptul ca anihileaza radicalii liberi. Acestia sunt compusi ce reactioneaza cu celulele din organism, modificandu-le structura si functionalitatea, ceea ce duce la aparitia unor forme de cancer, favorizand totodata si cresterea tumorilor.
Care sunt acele alimente interzise in cancerul pulmonar
Alimentele interzise in cancerul pulmonar nu se deosebesc cu nimic de cele nerecomandate in cazul altor forme de cancer, fiind vorba de aceleasi categorii de alimente care au efecte negative similare in cazul oricarui pacient cu o boala oncologica.
Asadar, desi vom face referire la aceste categorii ca alimente interzise in cancerul pulmonar, lista de mai jos este valabila pentru orice alta forma de cancer, cat si pentru prevenirea bolilor oncologice.
Este o categorie ce cuprinde o gama larga de alimente interzise in cancerul pulmonar, care au ca numitor comun continutul ridicat de grasimi de origine animala. Ne referim in primul rand la carnea grasa si la toate produsele in care aceasta este inclusa ca ingredient. De asemenea, si lactatele nedegresate sunt o sursa bogata de grasimi saturate, care trebuie incluse in lista cu alimente interzise in cancerul pulmonar. Pe langa efectul nociv pe care il au asupra sistemului circulator, s-a constatat ca grasimile saturate favorizeaza procesul inflamator in organism si determina o crestere a nivelului de hormoni ce favorizeaza dezvoltarea tumorilor.
Cele mai elocvente exemple de alimente interzise in cancerul pulmonar din cauza continutului de grasimi saturate sunt sunca de porc, jumarile, mezelurile, untura, friptura cu multa grasime, produsele tip fast-food, alaturi de lactate precum smantana, untul, cascavalul si branza grasa. O alternativa mai sanatoasa o reprezinta carnea de pasare preparata si consumata fara piele, precum si lactatele degresate.
Zaharul se numara la randul sau printre alimentele interzise in cancerul pulmonar, iar prin extrapolare, orice produs care contine acest ingredient poate fi considerat nociv pentru orice pacient oncologic. Explicatia consta in faptul ca zaharul, la fel ca grasimile saturate despre care tocmai am vorbit, favorizeaza declansarea procesului inflamator care ajuta celulele canceroase sa se dezvolte si sa se raspandeasca in organism, ducand astfel la aparitia metastazelor. Mai mult de atat, zaharul este sursa importanta de glucoza, iar aceasta constituie principala resursa energetica a celulelor. Din pacate, de aceasta resursa se folosesc si celulele canceroase, astfel ca zaharul le ajuta sa se dezvolte si sa se multiplice rapid. Acestea sunt argumente suficiente pentru a considera dulciurile si alte produse care contin zahar adaugat ca alimente interzise in cancerul pulmonar. In acelasi timp, nu sunt recomandate nici alimentele cu indulcitori artificiali, dat fiind faptul ca unii dintre acestia pot avea potential cancerigen.
Prajelile completeaza lista cu alimente interzise in cancerul pulmonar, intrucat au un efect similar grasimilor saturate, favorizand dezvoltarea si raspandirea celulelor canceroase pe fondul procesului inflamator. Acestea contin o alta categorie de grasimi numite grasimi trans, care provin din uleiul vegetal folosit la prajit. Grasimile trans apar ca urmare a procesului de hidrogenare ce are loc in prima faza atunci cand uleiul este produs si imbogatit cu hidrogen pentru a rezista mai mult si totodata se produce ca urmare a temperaturilor ridicate, atinse in timpul prajirii, si ca urmare a utilizarii in mod repetat a aceluiasi ulei.
Aceste grasimi se transmit alimentelor puse la prajit, care devin astfel alimente interzise in cancerul pulmonar. O mentiune speciala trebuie facuta in cazul cartofilor prajiti, care au potential cancerigen atat prin prisma continutului de grasimi trans, cat si a unei substante numite „acrilamida”. Aceasta se formeaza in timpul prajirii in urma unei reactii la temperaturi inalte dintre amidonul si aspargina care se gasesc in mod natural in compozitia cartofilor.
Tot din cauza continutului de grasimi trans si margarina se numara printre alimentele interzise in cancerul pulmonar.
-
Produse procesate industrial
Conservele, mezelurile, semipreparatele congelate si alte produse obtinute prin procesare industriala sunt la randul lor alimente interzise in cancerul pulmonar deoarece contin cantitati mari de sare, conservanti si alti aditivi alimentari care nu sunt recomandati nici in cazul persoanelor sanatoase. Cand alimentele din aceasta categorie sunt procesate la temperaturi inalte, unii dintre acesti aditivi se modifica si capata proprietati ce pot declansa aparitia cancerului.
De asemenea, produsele la conserva pot contine o substanta nociva provenita din stratul protector care se aplica pe interiorul cutiilor, pentru a preveni ruginirea, si contactul direct dintre continut si peretii metalici ai ambalajului.
Desi pare o gustare inofensiva, s-a descoperit ca si popcornul preparat rapid la microunde are un insemnat potential cancerigen, motiv pentru care se afla pe lista cu alimentele interzise in cancerul pulmonar. Potentialul cancerigen este dat de substantele chimice care captusesc ambalajul in care se afla boabele de porumb, precum si de aromele artificiale si grasimile nesanatoase folosite de producatori. De asemenea, fumul emanat in timpul procesului de coacere la microunde contine diacetil – o substanta care se impregneaza in floricelele de porumb si care poate afecta in mod direct plamanii.
Nu in ultimul rand, pacientilor cu cancer pulmonar si orice alta forma de cancer nu li se recomanda consumul de alcool, intrucat acesta slabeste imunitatea si totodata poate interactiona cu medicamentele administrate in cadrul tratamentului oncologic.