Ce alimente sunt interzise in boala polichistica renala

Ce alimente sunt interzise in boala polichistica renala Ce alimente sunt interzise in boala polichistica renala

Ultima actualizare: 28 august 2024

alimente-interzise-in-boala-polichistica-renala

Boala polichistica renala este o afectiune grava, ce implica formarea in rinichi a unor chisturi pline de lichid, care de obicei apar pe fondul unei afectiuni ereditare. Aceste chisturi pot varia in dimensiune si pot ajunge destul de mari in timp, ducand la modificarea dimensiunii rinichilor, leziuni si, intr-un final, la pierderea functiei renale. Daca nu este gestionata corespunzator, boala polichistica renala poate duce la complicatii care pun viata in pericol, si la eventuala nevoie de dializa sau transplant de rinichi.


Boala polichistica renala – generalitati

Boala polichistica renala este o afectiune caracterizata prin formarea de chisturi renale si deteriorarea progresiva a functiei renale. Desi nu exista un tratament universal valabil in caz de boala polichistica renala, dieta pare sa aiba o anumita influenta, protejand rinichii acestor pacienti.

Interventiile dietetice, cum ar fi restrictia calorica, postul intermitent si dieta ketogenica au aparut recent ca potentiale strategii pentru a induce reprogramarea metabolica si incetinirea evolutiei acestei afectiuni. Pentru o mai buna gestionare a bolii polichistice renale, pacientii sunt sfatuiti sa urmeze un regim alimentar care are ca scop mentinerea unei greutati corporale sanatoase si care include aport ridicat de lichide, alaturi de un consum redus de sodiu sau dulciuri. Restrictia calorica pare deosebit de benefica pentru pacientii supraponderali sau obezi, deoarece favorizeaza pierderea in greutate si imbunatateste parametrii metabolici.

Consumul de proteine ​​de inalta calitate, dar si a unor portii mai mici de proteine poate ajuta la protejarea rinichilor. Pe masura ce rinichii se deterioreaza, poate fi cazul sa consumati alimente cu continut scazut de fosfor si potasiu. Medicul va recomanda anumite analize de laborator pentru a monitoriza nivelul acestor minerale.

Adoptarea unei diete prietenoase cu rinichii si evitarea sau limitarea consumului anumitor alimente interzise in boala polichistica renala poate ajuta la reducerea cantitatii de toxine acumulate in sange, la imbunatatirea functiei rinichilor si la prevenirea agravarii starii generale de sanatate.

Restrictiile alimentare specifice si lista de alimente interzise in boala polichistica renala vor depinde de stadiul afectiunii renale. De exemplu, persoanele aflate in stadii incipiente ale bolii cronice de rinichi vor avea restrictii alimentare diferite de cele cu boala renala in stadiu terminal sau cu insuficienta renala.

Alimente interzise in boala polichistica renala

1. Bauturi carbogazoase

Pe langa exces caloric si zahar, bauturile carbogazoase contin aditivi pe baza de fosfor, pentru intensificarea aromei, prelungirea termenului de valabilitate si conferirea culorii. Organismul absoarbe mai usor acest tip de fosfor decat pe cel din surse animale sau vegetale. Spre deosebire de fosforul natural, fosforul din aditivi nu se leaga de proteine si, fiind disponibil sub forma de saruri, este foarte absorbabil de tractul intestinal.

Sucurile, in special pe cele de culoare inchisa, se incadreaza deci pe lista de alimente interzise in boala polichistica renala.

2. Avocado

Desi avocado este apreciat pentru numeroasele calitati nutritive, este bogat in potasiu si prin urmare se numara printre acele alimente interzise in boala polichistica renala.

Un avocado de marime medie contine 690 mg de potasiu. Daca medicul va sfatuieste sa evitati aportul de potasiu si eventual sa limitati portiile la doar un sfert de avocado, puteti include totusi acest aliment in dieta.

3. Alimente conservate

Majoritatea alimentelor conservate contin cantitati mari de sare si implicit de sodiu. Se recomanda ca pacientii sa evite sau sa limiteze consumul acestor alimente interzise in boala polichistica renala. Eventual, prin scurgerea si clatirea alimentelor din conserve precum cele de fasole sau ton, se poate reduce semnificativ continutul de sodiu.

4. Paine integrala

Pentru persoanele sanatoase, este de obicei recomandata painea integrala in locul painii din faina alba, deoarece poate fi mai hranitoare, mai ales datorita continutului mai mare de fibre. Nu asa stau lucrurile si in cazul persoanelor cu boli renale, deoarece cu cat cantitatea de tarate si cereale integrale este mai mare, cu atat continutul de fosfor si potasiu este mai mare.

De exemplu, o felie obisnuita sau o portie de 36 g de paine integrala contine aproximativ 76 mg de fosfor si 90 mg de potasiu. Prin comparatie, o felie obisnuita (28 g) de paine alba contine aproximativ 32 mg de fosfor si potasiu.

Daca nu puteti renunta complet la painea integrala, puteti consuma o singura felie de paine integrala in locul a doua felii de paine alba, pentru a limita aportul de potasiu si fosfor. Nu uitati insa ca majoritatea produselor de panificatie alba sau integrala contin si cantitati relativ mari de sodiu, un alt ingredient de pe lista de alimente interzise in boala polichistica renala.

5. Orez brun

La fel ca painea integrala, orezul brun este o cereala integrala cu continut mai mare de potasiu si fosfor decat orezul alb. O cana (155 g) de orez brun fiert contine 149 mg de fosfor si 95 mg de potasiu, in timp ce una (186 g) de orez alb gatit contine doar 69 mg de fosfor si 54 mg de potasiu.

Puteti include orezul brun intr-o dieta renala, dar numai daca portia este mica si echilibrata cu alte alimente, pentru a evita un aport zilnic excesiv de potasiu si fosfor. Bulgurul, hrisca, orzul perlat si cuscusul sunt alternative hranitoare, cu continut scazut de fosfor.

6. Banane

Bananele sunt cunoscute pentru continutul mare de potasiu. Desi contine putin sodiu, o banana medie ofera in schimb 422 mg de potasiu. Din pacate, multe alte fructe exotice contin mult potasiu. Ananasul insa contin substantial mai putin potasiu, putand fi o alternativa mai potrivita.

7. Lactate

Produsele lactate sunt un aliment bogat in proteine ​​si o sursa naturala de fosfor si potasiu. De exemplu, o cana (240 ml) de lapte integral ofera 205 mg de fosfor si 322 mg de potasiu.

Consumul excesiv de lactate, impreuna cu alte alimente bogate in fosfor, poate fi daunator sanatatii oaselor celor cu boli de rinichi. Poate ca va surprinde, avand in vedere ca lactatele sunt in general recomandate pentru oase puternice. Cand rinichii sunt insa afectati, un consum prea mare de fosfor poate provoca acumularea excesiva a acestui mineral in sange, pierzandu-se in schimb calciul din oase, care devin treptat subtiri si fragile, ceea ce creste riscul de fractura.

Produsele lactate sunt bogate si in proteine. Fiecare cana (240 ml) de lapte integral ofera aproape 8 g de proteine. Poate fi necesara limitarea aportului de lactate, pentru a evita acumularea de toxine ​​in sange.

Alternativele vegetale, precum laptele de migdale, au continut mai mic de potasiu, fosfor si proteine, fiind un bun inlocuitor in dieta renala.

8. Portocale si suc de portocale

Desi portocalele sunt bine cunoscute pentru continutul de vitamina C, sunt bogate si in potasiu. Mai exact, o portocala mare (184 g) ofera 333 mg de potasiu. Mai mult, o cana (240 ml) de suc de portocale aduce in organism 458 mg de potasiu. Prin urmare, si acestea pot fi incluse pe lista de alimente interzise in boala polichistica renala.

Strugurii, merele si merisoarele sunt insa inlocuitori excelenti, deoarece au un continut mai scazut de potasiu.

9. Carne procesata

Carnea procesata a fost mult timp asociata cu boli cronice si, in general, este considerata nesanatoasa prin continutul de conservanti. In aceasta categorie de alimente interzise in boala polichistica renala includem carnurile care au fost sarate, uscate, afumate sau conservate. In plus, carnea procesata este bogata in proteine. Daca medicul v-a spus sa va monitorizati aportul de proteine, trebuie sa limitati consumul de carne procesata si din acest motiv.

10. Muraturi si masline

O felie de muraturi poate contine aproximativ 283 mg de sodiu. De asemenea, maslinele procesate tind sa fie sarate, deoarece sunt fermentate pentru a capata un gust mai putin amar. Cinci masline verzi murate ofera aproximativ 211 mg de sodiu, o doza semnificativa la o portie atat de mica.

Desi exista si unele optiuni cu sodiu redus, tot va trebui sa limitati consumul acestor alimente interzise in boala polichistica renala.

11. Caise

Caisele contin vitamina C, vitamina A si fibre, dar sunt bogate si in potasiu. Mai exact, o cana (165 g) de caise proaspete ofera 427 mg de potasiu. In plus, continutul de potasiu este si mai mare in caisele uscate. Doar o cana (130 g) de caise uscate au peste 1.500 mg de potasiu. Asadar, e mai bine sa evitati caisele si, cel mai important, caisele uscate.

12. Cartofi si cartofi dulci

Cartofii si cartofii dulci sunt legume bogate in potasiu, motiv pentru care si ei se numara pe lista de alimente interzise in boala polichistica renala. Un cartof copt de dimensiune medie (156 g) contine 610 mg de potasiu, iar unul dulce copt si de dimensiune medie (114 g) ofera 542 mg din acest mineral.

Din fericire, inmuierea cartofilor in apa timp de 5-10 minute ar putea reduce, de asemenea, continutul de potasiu cu pana la 20%, iar unele cercetari sugereaza ca fierberea cartofilor le poate scadea semnificativ continutul de potasiu, mai ales daca incepeti cu apa rece.

Desi gatirea dubla scade continutul de potasiu, nu uitati ca potasiul nu este complet eliminat prin aceste metode. Cantitati considerabile de potasiu pot fi inca prezente in cartofii fierti dublu, asa ca cel mai bine este sa limitati totusi portiile.

13. Rosii

Rosiile sunt un alt produs alimentar bogat in potasiu care se poate numara pe lista de alimente interzise in boala polichistica renala. Doar o cana (245 g) de sos de rosii poate contine 728 mg de potasiu.

14. Alimente semipreparate

Alimentele procesate pot fi o sursa majora de sodiu in dieta. In aceasta categorie de alimente interzise in boala polichistica renala includem pizza congelata, mancarurile care pot fi preparate la microunde si taiteii instant.

Poate fi dificil sa mentineti aportul de sodiu la 2.300 mg pe zi cand consumati regulat alimente foarte procesate.

15. Spanac, sfecla elvetiana si sfecla rosie

Toate acestea sunt legume cu cantitati mari de nutrienti si minerale, inclusiv potasiu. In stare cruda, cantitatea de potasiu variaza intre 136 si 290 mg per cana (30-38 g).

Desi cantitatea acestora se micsoreaza cand sunt gatite, continutul de potasiu ramane insa neschimbat. E bine sa moderati consumul de aceste alimente interzise in boala polichistica renala deoarece sunt si bogate in oxalati. La persoanele sensibile, oxalatii pot creste riscul de pietre la rinichi, care pot sa deterioreze suplimentar tesutul rinichilor si sa lezeze functia renala.

16. Curmale, stafide si prune uscate

Cand fructele sunt uscate, cantitatea de nutrienti este mai concentrata, deci si continutul de potasiu. De exemplu, o cana (174 g) de prune ofera 1.270 mg de potasiu, ceea ce reprezinta de aproape cinci ori cantitatea de potasiu disponibila intr-o cana (165 g) de prune crude. In plus, doar patru curmale ofera 668 mg de potasiu.

Avand in vedere cantitatea mare de potasiu, si aceste fructe trebuie incluse pe lista de alimente interzise in boala polichistica renala.

17. Covrigei, chipsuri si biscuiti

Gustarile cum ar fi covrigeii, chipsurile si biscuitii tind sa fie lipsite de nutrienti si relativ bogate in sare. De asemenea, puteti usor sa le consumati in exces, depasind aportul de sodiu. In plus, chipsurile din cartofi contin si o cantitate semnificativa de potasiu.

 

Surse:

https://www.healthline.com/nutrition/foods-to-avoid-with-kidney-disease#foods-to-avoid

https://mayoclinic.elsevierpure.com/en/publications/polycystic-kidney-disease-diet-what-is-known-and-what-is-safe

https://www.verywellhealth.com/polycystic-kidney-disease-diet-5204848