Cauze, simptome si remedii pentru amigdalita

Cauze, simptome si remedii pentru amigdalita Cauze, simptome si remedii pentru amigdalita

Ultima actualizare: 20 iunie 2021

amigdalita

Amigdalita inseamna inflamatia amigdalelor, doua mase de tesut de forma ovala aflate in spatele gatului. Pentru ca amigdalita este una dintre cele mai raspandite afectiuni, simptomele acesteia sunt bine-cunoscute de majoritatea oamenilor. Semnele amigdalitei sunt amigdale umflate, dificultati la inghitire, dureri in gat si sensibilitate la nivelul ganglionilor limfatici aflati pe partile laterale ale gatului.

Majoritatea cazurilor de amigdalita apar in urma unei infectii virale, cu toate ca pot fi cauzate si de infectii bacteriene.

Este esential ca persoanele care prezinta simptomele enumerate mai sus sa mearga la medic pentru o evaluare prompta si precisa, deoarece acordarea tratamentului adecvat depinde de cauza afectiunii. In trecut o procedura frecventa pentru tratarea amigdalitei, operatia de indepartare a amigdalelor, este pusa in practica in zilele noastre numai atunci cand amigdalita revine frecvent, nu raspunde la alte tratamente sau produce complicatii grave.

Aceasta afectiune este contagioasa si poate fi cauzata de o varietate de bacterii si virusuri obisnuite, cum ar fi bacteriile streptococice, care provoaca faringita. Amigdalita cauzata de streptococ poate provoca complicatii grave daca nu este tratata.

 


Rolul amigdalelor

Amigdalele sunt mase de tesut limfatic aflate in spatelui cavitatii bucale. Acestea au rolul de mecanism de aparare al organismului, ajutand la prevenirea infectarii acestuia. Amigdalita se produce in momentul in care amigdalele se infecteaza.

Ce este amigdalita?

Cu toate ca poate aparea la orice varsta, amigdalita este mai frecventa in randul copiilor. De cele mai multe ori este diagnosticata la copiii aflati la varsta prescolara si la adolescenti. Printre simptome se numara durerile in gat, amigdalele umflate si febra.

Aceasta afectiune este extrem de contagioasa si, in majoritatea cazurilor, este cauzata de virusuri si bacterii raspandite, cum ar fi bacteriile streptococice, cele care provoaca faringita. Daca nu este tratata, amigdalita cauzata de streptococ poate produce complicatii grave.

Cu toate ca simptomele sunt deranjante si neplacute, afectiunea provoaca in rare cazuri probleme serioase. Majoritatea oamenilor se vindeca de amigdalita in cateva zile, indiferent daca iau sau nu medicamente. Cele mai multe simptome dispar in termen de 7-10 zile.

Pentru a grabi procesul de vindecare, puteti opta pentru spray-ul pentru gat de la GripVis. GripVis Spray pentru gat ofera protectie impotriva racelii si poate fi folosit ca adjuvant si in tratamentul infectiilor tractului respirator. Acest spray pentru gat formeaza o pelicula de protectie hidratanta pe mucoasa bucala si faringiana si previne aderarea virusurilor la mucoasa bucala si faringiana.

Cum se transmite amigdalita?

Persoanele care sufera de amigdalita au intrat in contact cu virusul cu 24-48 de ore inainte de a dezvolta simptome. De asemenea, aceste persoane pot fi contagioase pana simptomele dispar in totalitate.

Specialistii sustin ca persoanele care iau antibiotice pentru a trata amigdalita bacteriana ar trebui sa nu mai fie contagioase dupa 24 de ore de la inceperea tratamentului.

O persoana poate dezvolta amigdalita daca inspira particulele pulverizate in aer prin tuse sau stranut de o alta persoana care este deja infectata. De asemenea, poate face amigdalita daca atinge un obiect contaminat, cum ar fi clanta usii, si apoi isi atinge nasul sau gura.

Riscul de a fi expus la amigdalita creste si in cazul persoanelor care intra in contact cu multi oameni. De fapt, acesta este motivul pentru care copiii de varsta scolara dezvolta aceasta infectie. De aceea, cei care prezinta simptomele afectiunii ar trebui sa stea acasa pentru a evita raspandirea amigdalitei.

In plus, pentru a anihila microorganismele din cavitatea bucala, persoanele care sufera de amigdalita pot utiliza Foramen Clorhexidine apa de gura. Foramen Clorhexidine apa de gura este destinata igienizarii cavitatii bucale. Contine clorhexidina care lupta impotriva microorganismelor din cavitatea bucala responsabile de aparitia cariilor, dar si a altor probleme de sanatate.

In majoritatea cazurilor, oamenii dezvolta simptome dupa 2-4 zile dupa ce au intrat in contact cu o persoana care sufera de amigdalita.

Tipuri de amigdalita

In principal, exista trei tipuri de amigdalita, definite de medici in functie de simptome si perioada de recuperare.

Amigdalita acuta

Amigdalita este incredibil de frecventa la copii. De fapt, aproape fiecare copil va dezvolta cel putin o data simptome de amigdalita.

In cazul amigdalitei acute, simptomele dureaza aproximativ 10 zile sau chiar mai putin. In schimb, daca simptomele dureaza mai mult sau daca reapar de mai multe ori pe parcursul anului, amigdalita este cronica sau recurenta.

In cele mai multe cazuri, amigdalita acuta este vindecata cu ajutorul remediilor simple la domiciliu. In unele cazuri, insa, poate fi nevoie de tratamente medicale, cum ar fi antibioticele.

Amigdalita cronica

Amigdalita cronica provoaca simptome de lunga durata, cum ar fi:

- ganglioni limfatici sensibili la nivelul gatului

- respiratie urat mirositoare (halitoza)

- durere in gat

Un remediu excelent pentru calmarea gatului iritat este Septocalmin Forte de la Naturalis. Prin formula complexa cu 8 substante bioactive, pe baza de vitamina C, uleiuri esentiale si extracte naturale, Septocalmin Forte este un remediu pentru durere in gat care are un efect rapid datorita formei farmaceutice.

De asemenea, amigdalita cronica poate provoca pietre pe amigdale, formate din celule moarte, saliva si alimente care se acumuleaza in crapaturile amigdalelor. Aceste resturi se pot intari, formand mici pietre. Acestea pot disparea de la sine sau pot fi indepartate printr-o procedura medicala.

Medicul poate recomanda eliminarea chirurgicala a amigdalelor (amigdalectomie) pentru a trata amigdalita cronica.

Amigdalita recurenta

De asemenea, la fel ca in cazul amigdalitei cronice, tratamentul standard pentru amigdalita recurenta este amigdalectomia. Amigdalita recurenta este caracterizata, de obicei, prin:

- o durere in gat sau amigdalita care apar de cel putin 5-7 ori intr-un an

- aparitia simptomelor de cel putin 5 ori in fiecare din ultimii 2 ani

- aparitia simptomelor de cel putin 3 ori in fiecare din ultimii 3 ani

Potrivit unor cercetari din 2018, amigdalita cronica si recurenta pot fi cauzate de biofilme care se formeaza in pliurile amigdalelor. Biofilmele sunt colonii de microorganisme rezistente la antibiotice care pot provoca infectii repetate.

Amigdalita recurenta poate fi cauzata si de mostenirea genetica.

In cadrul unui studiu din 2019, specialistii au examinat amigdalele copiilor care aveau amigdalita recurenta. In urma studiului, s-a demonstrat ca genetica poate provoca un raspuns imun slab la bacteriile streptococice din grupa A, cele care provoaca faringita si amigdalita.

Amigdalita – cauze si factori de risc

Amigdalele sunt primele care ne apara organismul de boli si infectii, acesta fiind motivul pentru care se pot infecta cu usurinta.

De obicei, amigdalita este provocata de un virus. Cu toate acestea, mai putin frecvent, amigdalita poate avea si cauza bacteriana.

Ambele forme pot fi extrem de contagioase si se pot raspandi usor de la o persoana la alta. In schimb, daca este cauzata de o boala secundara, cum ar fi sinuzita sau rinita, riscurile de raspandire sunt mult mai mici.

Cauze virale

Infectia virala este cea mai frecventa cauza a amigdalitei. Printre cele mai frecvente tipuri de virus care infecteaza amigdalele se numara:

- adenovirusul, care poate fi o cauza a racelii comune si a durerii in gat

- rinovirusul, care este cea mai frecventa cauza a banalei raceli

- gripa

- virus respirator sincitial, care poate provoca infectii respiratorii acute

- doua subtipuri de coronavirus, dintre care unul cauzeaza SARS

Cu toate ca se intampla mai putin frecvent, amigdalita virala poate fi cauzata de urmatoarele virusuri:

- virusul Epstein-Barr (EBV)

- virusul herpes simplex (HSV)

- citomegalovirus (CMV)

Cauze bacteriene

In majoritatea cazurilor, bacteriile care infecteaza amigdalele sunt cele din specia Streptococcus pyogenes. Au existat si situatii mai rare in care amigdalita a fost provocata de alte specii de bacterii, cum ar fi:

- Staphylococcus aureus

- Mycoplasma pneumonia

- Chlamydia pneumonia

- Bordetella pertussis

- Fusobacterium

- Neisseria gonorrhoeae

Amigdalita – simptome specifice

Printre cele mai frecvente simptome ale amigdalitei se numara:

- durerea in gat si durerea la inghitire

- dificultate la inghitire

- amigdale rosii si umflate pe care se formeaza pete pline cu puroi

- febra

- durere de cap

- durere in urechi si gat

- oboseala

- ganglioni limfatici umflati

- probleme de somn

- tuse

- frisoane

amigdalita-simptome

Simptomele mai putin frecvente care pot aparea sunt:

- modificarea sunetului vocii

- oboseala

- dificultate la deschiderea gurii

- dureri de stomac si varsaturi

- greata

- respiratie urat mirositoare (halitoza)

Amigdalita la copii

Amigdalita poate afecta pe oricine, indiferent de varsta. Cu toate acestea, este mai frecventa la copiii si adolescentii cu varsta cuprinsa intre 5 si 15 ani.

Amigdalele devin inflamate, rosii si umflate si pot fi acoperite cu pete galbene sau albicioase. Copiii cu amigdalita pot dezvolta mai multe simptome, cum ar fi:

- ganglioni limfatici la nivelul gatului

- durere in gat

- probleme de inghitire

- febra

- respiratie urat mirositoare

- dureri de stomac

- durere de cap

Amigdalita la adulti

Copiii sunt cei mai afectati de amigdalita deoarece acestia intra in contact strans cu alti elevi in fiecare zi la scoala, expunandu-se la o multime de virusuri si bacterii. Cu toate acestea, amigdalita ii poate afecta si pe adulti.

Riscurile de infectare sunt mari din cauza faptului ca adultii se intalnesc frecvent cu alte persoane. De aceea, riscul de a dezvolta amigdalita este mai mare in cazul celor care merg cu mijloacele de transport in comun sau participa la activitati alaturi de multe alte persoane.

Simptomele si tratamentele pentru amigdalita sunt similare atat in cazul adultilor, cat si al copiilor. Cu toate acestea, adultii care sunt supusi unei amigdalectomii se recupereaza mai greu decat cei mici.

Diagnosticul de amigdalita

Pentru a diagnostica amigdalita, medicul va efectua in prima faza o examinare generala in cadrul careia va verifica daca pacientul are umflaturi in jurul amigdalelor, dar si pete albe pe amigdale.

De asemenea, specialistul va analiza exteriorul gatului pentru a afla daca persoana are ganglionii limfatici mariti si eruptii cutanate care apar in unele cazuri.

amigdalita-diagnostic

Proba de secretii

Medicul ar putea prelua cu ajutorul unui tampon o proba de secretii din zona infectata pe care o trimite catre laborator pentru o inspectie mai atenta. In acest fel, specialistul poate determina daca infectia a fost cauzata de un virus sau o bacterie.

Hemoleucograma

In plus, poate solicita o hemoleucograma, care presupune recoltarea unei probe mici de sange pentru a verifica nivelurile anumitor tipuri de celule sanguine. Cu ajutorul hemoleucogramei, medicul poate sa puna cap la cap informatiile pe care le-a obtinut in urma probei de secretii.

In unele cazuri, daca acest test nu da cele mai bune rezultate, hemoleucograma il poate ajuta pe medic sa prescrie cel mai bun tratament.

Tratament amigdalita

Tratament medicamentos pentru amigdalita

Pentru a ameliora simptomele amigdalitei, pacientii pot lua analgezice fara prescriptie medicala.

Daca infectia este cauzata de o bacterie, medicul va prescrie de obicei antibiotice. Aceste medicamente nu sunt eficiente, in schimb, in cazul amigdalitei virale.

Tratament amigdalita cu penicilina

Cel mai prescris antibiotic este penicilina. Tratamentul cu antibiotice trebuie urmat pana la capat, conform recomandarilor medicului, chiar daca simptomele au disparut mai devreme. Daca incetati tratamentul cu antibiotice inainte de termenul recomandat de medic, infectia ar putea sa se raspandeasca.

In rare cazuri, daca nu sunt tratate, anumite tipuri de infectii bacteriene pot cauza febra reumatica sau inflamatia rinichilor.

amigdalita-medicamente

Tratament naturist amigdalita

Exista mai multe remedii simple care pot fi puse in aplicare acasa pentru a ameliora durerea in gat cauzata de amigdalita. De exemplu:

- faceti gargara cu apa calda si sarata de mai multe ori pe zi

- beti multe lichide

- luati pastile de gat

- odihniti-va mai mult

- folositi un umidificator pentru a umezi aerul din casa

- evitati fumul

- luati acetaminofen sau ibuprofen pentru a reduce durerea si inflamatia

Copiii ar trebuie sa foloseasca spray-uri pentru gat in locul pastilelor, nu inainte de a consulta medicul.

Tratament amigdalita – interventia chirurgicala

In trecut, medicii recomandau in mod regulat operatia pentru a trata amigdalita. In zilele noastre, specialistii recomanda amigdalectomia doar daca afectiunea este cronica si recurenta.

Cu toate ca devin mai putin active dupa pubertate, amigdalele sunt in continuare organe functionale. Acesta este motivul pentru care chirurgii elimina amigdalele prin operatie doar daca este necesar.

Medic poate recomanda amigdalectomia in cazul in care amigdalele cauzeaza probleme suplimentare, cum ar fi:

- apneea in somn, o afectiune caracterizata prin probleme de respiratie pe timp de noapte

- dificultati de respiratie sau la inghitire

- celulita amigdaliana, o afectiune caracterizata de raspandirea infectiei catre alte zone si de o acumulare de puroi in spatele amigdalelor

Tratament amigdalita – tipuri de amigdalectomii

In cazul in care este nevoie de amigdalectomie, medicii pot alege dintr-o varietate de metode. De exemplu, amigdalectomia poate fi realizata cu laser, unde radio, ultrasunete sau temperaturi scazute.

amigdalita-operatie

Operatia a devenit cea mai evitata varianta. Efectele negative ale interventiei chirurgicale pot fi mai mari decat implicatiile pozitive ale indepartarii amigdalelor.

Cu toate ca amigdalita poate fi inconfortabila si dureroasa, aceasta se vindeca fara implicatii serioase pe termen lung pentru majoritatea oamenilor.

Complicatiile amigdalitei netratate

Exista posibilitatea ca amigdalita bacteriana sa provoace complicatii. Cu toate acestea, acest lucru este rar si apare de obicei la copiii mici. In schimb, amigdalita virala nu produce de obicei complicatii.

Infectia se poate raspandi in alte parti ale corpului si poate produce anumite complicatii, cum ar fi:

- abces peritoneal, o acumulare de puroi intre amigdale si peretele gatului

- apnee obstructiva in somn

Printre complicatiile mai rare care pot aparea se numara:

- scarlatina

- febra reumatica, o afectiune care provoaca inflamatii in tot corpul si care produce miscari sacadate ale corpului si dureri la nivelul articulatiilor

- glomerulonefrita, o afectiune caracterizata de inflamarea organele de filtrare ale rinichilor

 

Referinte:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/tonsillitis/symptoms-causes/syc-20378479

https://www.medicalnewstoday.com/articles/156497

https://www.healthline.com/health/tonsillitis

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Foramen Clorhexidina apa de gura 250 ml - 019

    Foramen Clorhexidina apa de gura X 250 ml

    Foramen Clorhexidina apa de gura este destinata igienizarii cavitatii bucale. Contine clorhexidina care lupta impotriva microorganismelor din cavitatea bucala responsabile de aparitia cariilor, dar si…

  • GripVis spray pt. gat x 20 ml

    GripVis spray pentru gat, 20 ml

    GripVis Spray pentru gat ofera protectie impotriva racelii si poate fi folosit ca adjuvant si in tratamentul infectiilor tractului respirator. Tratamentul cu GripVis, inca din faza incipienta, ingreuneaza…