Situatiile in care o persoana se prezinta la medic deoarece prezinta ganglioni inghinali inflamati sunt destul de comune, intrucat aceasta situatie poate indica o infectie obisnuita. Totusi, exista si cazuri in care acesti ganglioni inghinali pot indica complicatii si conditii de sanatate serioase. Inflamarea ganglionilor inghinali, dar nu numai, reprezinta un indiciu al existentei unei infectii (bacteriene, virale, fungice sau parazitare), inclusiv al unei boli cu transmitere sexuala. Se pare ca exista si cazuri in care infectii ale picioarelor si unele tipuri de cancer pot duce la ganglioni inghinali inflamati, nefiind astfel vorba doar despre patologii ale organelor din aceasta zona.
Farmacistii Catena recomanda gel pentru igiena intima de la Genera, cu extract de aloe vera si galbenele. Are Ph 4.5, special pentru zona intima.
Este important de stiut ca ganglionii limfatici sunt parte integranta a sistemului imunitar, avand o actiune similara unui filtru: filtreaza limfa. Limfa este un lichid transparent care contine mai multe tipuri de celule implicate in imunitate. Pe masura ce lichidul calatoreste de-a lungul unui ganglion limfatic, celulele imune din galglion filtreaza substantele daunatoare (bacterii, paraziti sau virusuri, precum si alte materiale straine). In cazul in care intalneste un antigen, limfocitele B din foliculi sintetizeaza anticorpi specifici antigenului, marcandu-l. Dupa marcare, antigenul va fi distrus de catre alte celule imunitare (limfocite T, macrofage si altele).
Ganglioni inghinali – generalitati
Ganglionii din zona inghinala poarta denumirea de „ganglioni inghinali” si se clasifica ca fiind superficiali si profunzi. Cei superficiali dreneaza canalul anal, pielea de sub ombilic, vulva sau scrotul, precum si extremitatea inferioara, iar cei profunzi primesc drenaj de la clitoris, glandul penisului si de la ganglionii limfatici superficiali.
Functia principala a ganglionilor limfatici se concretizeaza in filtrarea substantelor nocive din limfa, pe masura ce fluidul limfatic calatoreste prin cortexul, paracortexul si medula ganglionului. Semnele clinice de limfadenopatie la nivel inghinal (ganglioni inghinali inflamati) pot ajuta medicul sa suspecteze existenta anumitor boli.
Ganglioni inghinali inflamati – cauze si afectiuni
In conditii de sanatate, este foarte posibil ca nici sa nu observati acesti ganglioni inghinali. Este absolut normal, din moment ce au dimensiuni foarte mici (aproximativ 10 milimetri). Cu toate acestea, atunci cand organismul se confrunta cu o infectie si incearca sa scape de aceasta, acesti ganglioni inghinali se maresc din cauza activitatii celulare suplimentare si a functiei limfei. Zona de sub piele, unde se afla ganglionii limfatici, devine umflata si poate fi sensibila in momentul atingerii. Conform statisticilor, cele mai obisnuite cauze si afectiuni care pot duce la ganglioni inghinali inflamati sunt de natura infectioasa (bacteriana si virala).
Prezenta de ganglioni inghinali umflati poate indica si infectii ale zonelor din partea inferioara a corpului. Una dintre cele mai violente cauze care are potentialul de a duce la ganglioni inghinali inflamati este reprezentata de infectiile cu transmitere sexuala. Dintre acestea, infectiile care se prezinta cel mai frecvent cu ganglioni inghinali inflamati sunt limfogranulomul veneric, alaturi de sancrul moale provocat de Chlamydia trachomatis, Treponema pallidum sau Haemophilus ducreyi, sifilisul secundar, insa si alte afectiuni care intereseaza organele situate in aceasta zona sau in vecinatate. In continuare, vor fi prezentate cateva dintre cele mai des intalnite cauze.
Limfogranulom veneric
Limfogranulomul veneric este o afectiune a zonei genitale, cauzata de o bacterie gram-negativa numita Chlamydia trachomatis. Aceasta boala afecteaza in principal sistemul limfatic, implica 3 stadii, caracterizandu-se si prin ganglioni inghinali inflamati (in stadiul secundar). Pe de alta parte, pielea din zona inghinala poate fi deosebit de sensibila.
Sifilisul
Sifilisul este o infectie bacteriana cauzata de spirocheta Treponema pallidum. Secundar, aceasta afectiune se prezinta cu limfadenopatie difuza (ganglioni inghinali inflamati) cu febra si eruptii cutanate, dar si printr-o secretie purulenta, urat mirositoare (condiloma lata).
Sancrul moale
Sancrul moale (chancroidul) este o boala cu transmitere sexuala ce este mai frecvent observata in randul barbatilor. Este cauzata de o bacterie gram-negativa, Haemophilus ducreyi, si, in peste 50% dintre cazuri, se observa ganglioni inghinali inflamati, deosebit de sensibili, impreuna cu aparitia unei papule rosii eritematoase care progreseaza spre ulceratie deosebit de dureroasa.
Pentru igiena intima aveti nevoie de produse special adaptate acestei zone sensibile, care sa ingrijeasca pielea, sa curete cu blandete si sa va ofere o senzatie de confort care dureaza intreaga zi. Produsele pentru igiena intima din gama Genera contin tensioactivi delicati ce indeparteaza impuritatile in cel mai delicat mod cu putinta, precum si un pH fiziologic ideal pentru femei, dar si pentru barbati. Gelul intim cu musetel de la Genera curata delicat zona intima, are un pH natural de 4,5 si este testat dermatologic.
Herpesul genital
Herpesul genital poate debuta adesea cu simptome relativ asemanatoare unei gripe obisnuite si cu ganglioni inghinali inflamati. Totusi, in scurt timp se observa eruptii genitale: mici inflamatii de culoare rosie sau vezicule de culoare alba.
Gonoreea
Gonoreea poate sa nu prezinte simptome. O persoana este infectata cu Neisseria gonorrhoeae, in schimb, va putea transmite mai departe afectiunea nediagnosticata. In anumite cazuri, pot fi observati ganglioni inghinali inflamati, precum si secretii peniene sau vaginale de culoare alba, verzuie, urat mirositoare. De asemenea, infectia duce si la disurie (urinare dureroasa).
Infectia cu virusul HIV
Virusul HIV se poate transmite prin mai multe metode, printre care si intretinerea de raporturi sexuale neprotejate. Infectia cu virusul HIV se traduce prin mai multe stadii, dar din gama larga de simptome face parte si aparitia de ganglioni inghinali inflamati. Este foarte important sa se puna in timp util un diagnostic, deoarece infectia cu acest virus compromite major imunitatea.
Limforeticuloza benigna de inoculare
Cunoscuta si drept „boala zgarieturii de pisica” sau „limfoadenita subacuta regionala”, aceasta afectiune apare ca urmare a infectiei cu Bartonella henselae, o bacterie gram-negativa. In urma unei zgarieturi localizate la nivelul piciorului, de exemplu, bacteria trece de la pisica la om, iar acest lucru duce la simptome caracteristice, printre care si la ganglioni inghinali inflamati.
Tinea pedis (piciorul atletului)
Numita si „pecinginea piciorului”, tinea pedis este produsa de o ciuperca dermatofita (mananca pielea, hranindu-se cu cheratina) numita Trichophyton rubrum. Pe langa leziuni caracteristice si mancarimi, persoanele cu tinea pedis pot prezenta si ganglioni inghinali inflamati.
Infectii vaginale sau peniene de natura fungica
Cel mai frecvent, infectiile cu specii ale genului Candida provoaca afectiuni care se manifesta si prin ganglioni inghinali inflamati. Acestea pot aparea atat la femei, cat si la barbati. Incidenta, in schimb, este mult mai crescuta in randul femeilor.
Infectii ale tractului urinar
Infectiile urinare sunt relativ obisnuite in randul populatiei. Pe langa simptomele caracteristice, uneori se observa si o inflamare a ganglionilor inghinali. Aceste infectii sunt cauzate de bacterii si pot fi de mai multe tipuri: cistita, prostatita, pielonefrita. Infectiile urinare nu sunt grave in general, dar recurenta acestora ar trebui sa ridice semne de intrebare.
Balanita
Balanita este o inflamatie a glandului penian. Se considera ca afectiunea este de natura fungica sau bacteriana, dar balanita poate aparea si din cauza leziunilor mecanice sau iritatiei chimice. Pe langa manifestarile specifice, se observa si ganglioni inghinali inflamati. In randul barbatilor, afectiunea are o incidenta de 12-20%, crescand pana la 35% in randul pacientilor cu diabet.
Limfedemul
Limfedemul se manifesta sub forma unei umflaturi care apare la nivelul bratelor sau picioarelor, ca urmare a faptului ca vasele limfatice nu reusesc sa dreneze suficient lichidul limfatic. Astfel, pot fi afectati si ganglionii limfatici inghinali, daca limfedemul afecteaza membrele inferioare. Wuchereria bancrofti este un nematod (vierme cilindric) despre care se stie ca provoaca foarte des, in special in tarile in curs de dezvoltare din regiunile tropicale si subtropicale, limfedem la nivelul membrelor inferioare.
Anumite tipuri de cancere
Cancerul poate aparea la nivelul ganglionilor limfatici ca sediu primar ori se poate raspandi la acest nivel. Celulele canceroase sunt capabile sa migreze prin sistemul limfatic si, astfel, sa ajunga la nivelul ganglionilor limfatici care dreneaza sediul principal al cancerului. Exista mai multe tipuri de tumori comune care metastazeaza la nivelul ganglionilor inghinali, printre care: carcinomul scuamos al vulvei (cancerul vulvar), cancerul penian si cancerul anal.
Acestea sunt cele mai comune afectiuni care, pe langa simptome specifice, se pot manifesta si prin ganglioni inghinali inflamati. Cu toate acestea, daca va confruntati cu astfel de semne, este foarte important sa va adresati in timpul util medicului specialist, pentru a se pune diagnosticul de certitudine, urmat de elaborarea unui tratament in conformitate cu patologia diagnosticata.
Surse:
-
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557639/
-
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21695-swollen-lymph-nodes-in-the-groin
-
https://www.healthline.com/health/swollen-lymph-nodes-in-groin
-
https://www.medicalnewstoday.com/articles/swollen-lymph-nodes-in-groin