Catina este o planta miraculoasa, ale carei frunze, flori, seminte si fructe sunt folosite ca remediu. Este insa mai cunoscuta pentru faptul ca ne ofera unele dintre cele mai nutritive fructe din lume. Acestea sunt deosebit de bogate in antioxidanti si vitamine, avand un profil nutrititional impresionant, care contribuie la fortificarea intregului organism.
In multe zone ale Asiei de Est si Rusiei, catina a fost folosita timp de mii de ani pentru a trata diferite afectiuni, fiind considerata un adevarat panaceu. Denumita uneori si fructul sfant al muntilor Himalaya, este un ingredient popular in remediile ayurvedice si traditionale chineze.
Desi poate ca nu este la fel de populara ca fructele de goji, boabele de catina aduc organismului beneficii foarte similare, pe care le puteti descoperi continuand sa cititi acest articol.
Ce este catina?
Catina (Hippophae rhamnoides) este un arbust intalnit pe tot teritoriul Europei si Asiei, fiind nativ din Mongolia si Siberia si intalnit inclusiv la altitudini mari din regiunea de nord-vest a muntilor Himalaya. Este un arbust spinos, care ajunge in mod normal la 2 – 4 metri inaltime, rezistand foarte bine la conditiile de sol arid si umed, dar si la fluctuatii termice si variatii ale pH-ului.
Aceasta planta este un agent de fixare a azotului, iar radacinile sale sunt incredibile, putand patrunde pana la adancimea de 3 metri. Datorita acestor caracteristici, catina este ideala pentru controlul eroziunii solului, pentru care este utilizata pe scara larga in China, unde exista peste 500.000 de hectare plantate chiar in acest scop.
Lucrul uimitor la Hippophae rhamnoides este ca nu numai fructele prezinta beneficii pentru sanatatea organismului uman, dar se pot folosi inclusiv mugurii si scoarta, care au proprietati antiinflamatorii si ajuta, de asemenea, la scaderea nivelului de colesterol.
Boabele de catina se recolteaza din august pana la sfarsitul lunii octombrie, insa le puteti gasi si iarna, aproape inghetate, dar totusi perfecte. In timpul iernii, se recomanda folosirea combinatiei de catina cu miere pentru conservare. Intrucat mierea are un continut de microelemente similar sangelui uman, este usor asimilata in organism, oferind beneficii interesante cum ar fi proprietati antibacteriene, bacteriostatice, curative si reparatoare.
Ce contine catina?
Hippophae rhamnoides are peste 190 de compusi nutritivi, dintre care continutul de vitamina C este de 10 ori mai mare decat al citricelor si de 2 ori mai mare decat al celebrelor macese. Concentratia de vitamina C din boabele de catina ajunge pana la 2.500 mg/100 g in functie de specie, acesta fiind motivul principal pentru care este recomandata pentru cresterea imunitatii.
Oamenii de stiinta au descoperit ca este deosebit de bogata intr-o varietate de nutrienti, flavonoide si acizi grasi esentiali, cum ar fi caroten, omega-3, -6, -7, -8 si -9, concentratii mari de vitaminele C si E, dar si flavonoizi antioxidanti care distrug radicalii liberi.
Potrivit unor studii recente, omega-7 este o componenta vitala pentru mentinerea sanatatii parului, pielii si unghiilor. Este mai rar decat celelalte tipuri de omega, fiind cunoscut si sub numele de acid palmitoleic. Se gaseste de obicei in uleiul de peste si in alte uleiuri de origine animala, iar din cate se stie pana in prezent, singurele surse vegetale sunt uleiul de macadamia si catina. Cu toate acestea, concentratia de omega-7 din uleiul de catina este de pana la 40%, valoare de doua ori mai mare decat in cazul uleiului de macadamia. Din acest motiv, Hippophae rhamnoides constituie cea mai buna sursa de omega-7 si cea mai bogata sursa vegetala din lume cand vine vorba de acest acid gras esential rar (EFA).
In plus, fructul sfant al muntilor Himalaya contine vitamine si oligoelemente precum: A, B1, B2, B6, B9, E, F, K, P, betacaroten, celuloza, fosfor, potasiu, fier, calciu si magneziu.
Boabele sunt, de asemenea, o sursa bogata de vitamina E, carotenoide, flavonoide, steroli, inclusiv beta sitosterol, stanoli, superoxid dismutaza (SOD) si lipide polare.
Catina – modalitati de consum si beneficii
Fructele acestui arbust sunt folosite in jeleuri, sucuri, piureuri, sosuri, gemuri, placinte si alte alimente, dar si in lichioruri.
Extractul uleios din fructe si seminte de catina poate fi aplicat pe piele sau administrat pe cale orala, sub forma de capsule sau comprimate pe baza de extract de Hippophae rhamnoides, dar si sub forma amestecului de catina cu miere, pe care il puteti prepara in casa ori cumpara de la plafar.
HOFIGAL Spirulina cu extract total de catina reprezinta un adjuvant recomandat persoanelor care au o alimentatie deficitara. Substantele active din spirulina si catina cresc capacitatea de aparare a organismului in fata infectiilor cu germeni virali sau bacterieni, avand actiune antibacteriana, prin stimularea raspunsului imun.
Beneficii pentru sanatate:
-
sustine sistemul imunitar (vindeca virozele respiratorii si gripa);
-
mentine sanatatea ochilor;
-
are efect antiimbatranire, stimuland regenerarea tesuturilor;
-
sustine sanatatea cardiovasculara;
-
intareste peretii celulari;
-
echilibreaza functia endocrina;
-
regleaza lipidele din sange;
-
are activitate antiinflamatoare semnificativa, reducand durerea;
-
anumiti compusi din scoarta si frunze sunt anticancerigeni;
-
preparatele din fructele, semintele, frunzele si scoarta acestui arbust s-au dovedit foarte promitatoare in tratamentul mucoaselor, inclusiv al ulcerelor si afectiunilor gastrointestinale, precum si al problemelor vaginale;
-
uleiurile si sucul au efect pozitiv asupra sistemului cardiovascular, reducand nivelul colesterolului;
-
uleiul de Hippophae rhamnoides este eficient in tratamentul arsurilor, escarelor si a unor afectiuni ale pielii, precum dermatita, eczema, rozaceea, acneea, psoriazisul si daunele provocate de radiatiile solare.
Catina cu miere – beneficii pentru imunitate
Pentru administrare facila si un plus de imunitate, fructele acestei plante pot fi transformate in suc sau puteti incerca un amestec delicios de catina cu miere.
1. Combate raceala si gripa
Boabele de catina cu miere sunt cu adevarat uimitoare cand vine vorba de vindecarea durerilor de gat si a gripei.
2. Stimuleaza autoapararea organismului
Se recomanda 1 – 2 lingurite de catina cu miere pe zi, in fiecare dimineata, pe stomacul gol, deoarece actioneaza ca un excelent imunostimulent, luptand cu diverse boli ale pielii, anemie, hepatita si afectiuni vasculare.
3. Optimizeaza sanatatea inimii si ficatului
Consumul de catina cu miere stimuleaza sistemul digestiv, imbunatateste functiile inimii si pe cele hepatice.
4. Are proprietati antiinflamatoare
Ajuta la prevenirea infectiilor, impiedicand bacteriile infectioase sa provoace inflamatii in organism. Expertii atribuie acest efect, in mare parte, continutului mare de flavonoide, compusi vegetali benefici care va pot creste rezistenta la boli.
Cat timp se recomanda administrarea de catina cu miere?
In studiile clinice, fructele de catina uscate la aer sau sub forma de ulei din seminte sau pulpa au fost consumate zilnic in doze cuprinse intre 5 si 45 g, timp de 2 pana la 6 luni. Sucul obtinut din fructele arbustului a fost administrat in cantitati de pana la 300 ml zilnic, timp de 8 saptamani.
Siropul de catina si bolile pe care le trateaza acesta
1. Acneea
Puteti folosi ulei de Hippophae rhamnoides pentru a trata cicatricile postacneice si pentru a ajuta pielea sa se vindece mai repede. Pentru un tratament mai eficient, folositi catina atat intern, cat si extern. Puteti sa aplicati uleiul pe piele si totodata sa beti zilnic suc sau sirop de catina ori sa administrati oral capsule cu extract obtinut din acest arbust.
2. Cancerul
Compusi precum flavonoidele si antioxidantii din Hippophae rhamnoides pot avea efecte antitumorale. De exemplu, catina este bogata in quercetina, un flavonoid care pare sa ajute la distrugerea celulelor canceroase.
In plus, cercetarile efectuate pe animale sugereaza ca poate proteja celulele sanatoase impotriva efectelor radioterapiei, un tratament comun pentru cancer. Retineti insa ca aceste efecte nu au fost inca testate pe subiecti umani, asa ca ar fi necesare niste studii suplimentare.
3. Menopauza
Hippophae rhamnoides poate ameliora simptomele menopauzei. Reduce uscaciunea vaginala si poate actiona ca remediu alternativ eficient pentru femeile aflate la postmenopauza si care nu pot administra produse pe baza de estrogen.
4. Sindromul ochilor uscati
Se pare ca planta poate trata ochii uscati. Un studiu a asociat aportul zilnic de catina cu reducerea inrosirii si arsurilor oculare.
5. Ulcerul
Fructul sfant al muntilor Himalaya poate imbunatati digestia. Studiile pe animale indica faptul ca Hippophae rhamnoides contribuie la prevenirea si tratarea ulcerului.
Ceai de catina – care sunt beneficiile unei cure de imunitate cu ceai de catina
Pentru prepararea ceaiului, va trebuie 2 linguri de fructe uscate si o cana cu apa. Puneti fructele si apa intr-o cratica. Se da amestecul in fiert, apoi se acopera cratica cu un capac si se lasa continutul la infuzat timp de 10 minute. Turnati ceaiul intr-o cana, dupa care puteti adauga optional miere sau suc de lamaie.
1. Ajuta la slabire
Previne depozitarea excesului de grasime in organism, scazand riscul de aparitie a diabetului si bolilor cardiovasculare si ajutandu-va sa va mentineti o greutate sanatoasa.
Daca va doriti o silueta armonioasa, farmacistii Catena va recomanda Dacia Plant capsule Spirulina si catina, deoarece mentine greutatea corporala in limite normale si protejeaza celulele impotriva stresului. Acest supliment alimentar este recomandat ca mineralizant si vitaminizant, dar si ca depurativ.
2. Infrumuseteaza tenul
Datorita continutului mare de vitamina C, Hippophae rhamnoides contribuie la productia colagenului in celule, mentinand pielea sanatoasa si elastica si oferind tenului o stralucire naturala. De asemenea, reduce iritatiile pielii, roseata si mancarimea si grabeste vindecarea. Poate fi folosita chiar si pentru a trata hiperpigmentarea pielii. Pentru a oferi luminozitate tenului, puteti aplica regulat putin ulei de catina peste petele de pe piele.
Catina – contraindicatii
Hippophae rhamnoides poate actiona ca agent de fluidificare a sangelui, provocand hemoragii mai ales daca se combina catina cu medicamente sau suplimente care fluidifica sangele. De asemenea, poate provoca scaderea nivelului de zahar din sange la persoanele cu diabet, care iau medicamente pentru reducerea glicemiei.
Catina poate interfera si cu anumite medicamente care trateaza afectiuni gastrointestinale, probleme de ritm cardiac, cancer sau boli autoimune.
Intrucat nu exista suficiente studii privind siguranta utilizarii in cazul persoanelor insarcinate sau care alapteaza si nici in cazul copiilor, se recomanda evitarea administrarii catinii in lipsa unei recomandari a consultantului medical.
Daca observati simptome inexplicabile dupa ce ati ingerat ulei de catina sau l-ati aplicat pe piele, incetati sa-l mai utilizati, apoi adresati-va medicului daca simptomele persista.
Surse:
https://healthywithhoney.com/seabuckthorn-and-honey-or-how-to-boost-immune-system-naturally/
https://www.drugs.com/npp/sea-buckthorn.html