Deosebit de multe persoane, in special in era actuala, se confrunta cu probleme cu somnul. De fapt, tulburarea de somn afecteaza semnificativ calitatea vietii pe mai multe planuri, chiar daca in practica medicala inca ramane o boala insuficient recunoscuta. Se stie totusi ca, pe langa alte variabile importante, nutritia are un impact semnificativ asupra calitatii somnului, desi nu este pe deplin cunoscut modul in care somnul si alimentatia interactioneaza.
Exista mai multe tipuri de suplimente nutritive utile pentru persoanele care au probleme cu somnul si par a fi deosebit de benefice in ameliorarea acestora. Vitaminele si mineralele sunt esentiale in astfel de cazuri.
Pentru un somn odihnitor, farmacistii Catena recomanda SomnControl de la Naturalis, remediu eficient pentru insomnie, pe baza de valeriana, magneziu, melatonina, L-triptofan, mac-californian si vitamina B6.
Dincolo de implicatia directa asupra somnului, alimentatia poate influenta semnificativ modul in care hormonii interactioneaza, ducand la probleme cu somnul, dar si la starile inflamatorii din organism care, direct sau indirect, pot contribui la insomnie. Pe langa toate acestea, stresul este considerat a fi principalul inamic al somnului de calitate. Conform unui studiu, cele mai multe persoane care au probleme cu somnul mentioneaza faptul ca sunt stresate din cauza locului de munca, a problemelor personale sau din cauza unor afectiuni medicale subiacente. Exista studii care confirma ca aportul adecvat al unor vitamine esentiale este benefic in cazurile de insomnie.
Care sunt vitaminele care va lipsesc daca aveti frecvent probleme cu somnul?
Aproximativ 10-30% dintre adulti se confrunta cu insomnie sau cu probleme cu somnul, peste 50% dintre acestia folosind suplimente alimentare cu vitamine si minerale pentru a-si gestiona eficient simptomele. Exista dovezi care sugereaza ca un aport inadecvat de vitamine si minerale ar putea fi asociat cu probleme cu somnul, dar studiile nu sunt extinse la experimente viabile. Cu toate acestea, pe baza sondajelor si chestionarelor, adica a studiilor observationale, s-a putut raporta faptul ca multe persoane care aveau probleme cu somnul si-au imbunatatit semnificativ calitatea acestuia dupa au integrat in dieta lor suplimente si alimente bogate in vitamine.
Un alt remediu recomandat de farmacistii Catena este Benesio Strescalm. Datorita mixului de 7 ingrediente active, Benesio Strescalm, juta organismul in lupta cu stresul si restabileste echilibrul functiilor fizice si psihice, inducand o stare de bine.
Drept urmare, s-a putut face o corelatie intre aportul inadecvat al unor vitamine si eventualele probleme cu somnul. In timp ce unele remedii cum ar fi melatonina, valeriana, magneziul, dar si ceaiul de musetel se dovedesc a fi eficiente in caz de probleme cu somnul, nu exista in acest moment studii controlate care sa ateste faptul ca vitaminele sunt eficiente in caz de insomnie. In schimb, intrucat indeplinesc functii importante in organism, un aport adecvat de vitamine, insa si de minerale esentiale, poate favoriza un somn mult mai odihnitor si de lunga durata. In cele ce urmeaza vom prezenta cateva vitamine care v-ar putea lipsi daca aveti probleme cu somnul.
Vitamina D
Exista mai multe studii care asociaza un aport inadecvat de vitamina D cu problemele cu somnul. Specialistii recomanda ca vitamina D sa fie administrata dimineata, deoarece administrarea pe timp de seara ar putea interfera cu productia de melatonina. Deficienta de vitamina D ar putea fi corelata cu probleme cu somnul, ca urmare a faptului ca este implicata in mentinerea sanatatii anumitor zone ale creierului care controleaza ritmul nictemeral si ciclul somn – veghe, care pare sa functioneze anormal la persoanele cu insomnie si probleme cu somnul.
Vitamina B12
Numeroase studii indica faptul ca un nivel scazut de vitamina B12 poate predispune o persoana la tulburari cognitive, cum ar fi anxietatea si depresia, frecvent asociate cu probleme cu somnul. Vitamina B12 s-a dovedit a avea eficienta in special in cazul tulburarilor de ritm circadian: aici apare un model recurent de intrerupere a somnului, ceea ce poate cauza fie somnolenta majora, fie insomnie.
Farmacistii Catena recomanda Benesio Magneziu B complex. Combinatia de magneziu si complex de vitamine B (B1, B2, B3, B5, B6, B12 si acid folic) contribuie la metabolismul energetic normal, la reducerea oboselii si extenuarii, la mentinerea sanatatii psihice si la functionarea normala a sistemului nervos.
Vitamina B6
Vitamina B6 este implicata in biosinteza neurotransmitatorului numit serotonina, care joaca un rol esential in reglarea tiparelor de somn si in inducerea acestuia. De asemenea, deficitul acestei vitamine ar putea accelera aparitia afectiunilor cognitive, ducand si la probleme cu somnul. In aceeasi masura, cercetarile sugereaza ca persoanele care au un aport optim de vitamina B6 vor visa mult mai des, avand astfel si un somn mai profund.
Vitamina C
Vitamina C poate afecta durata si calitatea somnului. Spre exemplu, studiile de comparatie par sa indice faptul ca persoanele cu hipovitaminoza C au un somn mult mai scurt decat persoanele cu un aport adecvat al acestei vitamine. S-au inregistrat niveluri plasmatice mai mari ale acestei vitamine la persoanele care nu au probleme cu somnul.
Vitamina E
Vitamina E este un antioxidant deosebit de puternic, care promoveaza lupta impotriva speciilor reactive de oxigen si azot care provoaca inflamatii. Starile inflamatorii duc la un somn deficitar, slab calitativ, intrandu-se intr-un ciclu in care organismul nu se poate odihni si lupta impotriva starii patologice. Vitamina E joaca un rol esential si in mentinerea integritatii cognitive si, prin urmare, in asigurarea sanatatii si functionarii normale a creierului.
Sfaturi pentru a evita problemele cu somnul
Stresul reprezinta principala cauza atunci cand vine vorba de probleme cu somnul. Asadar, este foarte important sa se gaseasca metode eficiente de a face fata stresului, pentru a va asigura implicit un somn odihnitor si de calitate. In continuare, vor fi prezentate cateva moduri eficiente prin care puteti reduce semnificativ impactul stresului in viata dumneavoastra, reducand si riscul de a va confrunta cu probleme cu somnul.
Activitatea fizica sustinuta
Specialistii recomanda ca pentru un somn odihnitor sa faceti activitate fizica in fiecare zi. Mai mult decat atat, sportul este esential pentru a va mentine sanatatea pe toate planurile. Prin sport, organismul elibereaza neurotransmitatori cum ar fi dopamina si serotonina, care favorizeaza o stare de bine generalizata, ajutand astfel la gestionarea stresului si la lupta impotriva acestuia.
Schimbarile alimentare
Evitati consumul excesiv de cafea si zahar, deoarece promoveaza starea de hiperreactivitate si hipervigilenta a sistemului nervos, ceea ce poate duce la probleme cu somnul. Ultima masa ar trebui sa fie una usoara, relativ saraca in proteine, pentru ca digestia sa nu interfereze cu somnul. Optati pentru o dieta echilibrata si sanatoasa, bogata in fructe si legume.
Optisomn este un supliment alimentar pentru sustinerea unui somn linistit si odihnitor. Optisomn contine melatonina cu rol in atenuarea tulburarilor de somn, passiflora si hamei pentru inducerea starii de somn si magneziu si vitamina B6 pentru reducerea extenuarii.
Confortul ambiental
Este foarte important ca mediul in care dormiti sa fie unul primitor si relaxant, pentru a va asigura un somn odihnitor si a reduce riscul de a avea probleme cu somnul. Aerisiti zilnic dormitorul, inchideti toate sursele de lumina si puneti deoparte telefonul, la distanta de dumneavoastra. De asemenea, schimbati periodic lenjeria patului si mentineti o temperatura optima in dormitor.
Terapii alternative
Exista mai multe mijloace terapeutice prin care puteti rezolva eventualele probleme cu somnul cu care va confruntati si care includ: terapia cu lumina, folosirea zgomotelor albe, cromoterapia si chiar psihoterapia, yoga, mindfulnessul, aromaterapia, exercitiile de vizualizare.
Exercitiile de respiratie
Conform specialistilor, foarte multe persoane care au probleme cu somnul apeleaza la practica exercitiilor controlate de respiratie pentru a putea adormi. Intr-adevar, se pare ca adoptarea unor scheme specifice de respiratie are un impact pozitiv asupra starii de relaxare a organismului si ar putea ajuta semnificativ in cazul in care aveti probleme cu somnul. Puteti incerca mai multe tipuri de exercitii, cum ar fi:
-
respiratia abdominala;
-
respiratia Bhramari Pranayama (respiratia de burduf);
-
respiratia 4-7-8;
-
respiratia alternativa (alternarea respiratiei prin cate o nara).
Aceste tehnici sunt foarte eficiente daca va confruntati cu probleme cu somnul. Pe de alta parte, esential este sa identificati factorul perturbator al somnului si sa adoptati strategiile potrivite si eficiente pentru a-l elimina, astfel incat sa va bucurati de un somn odihnitor si de calitate.
Surse:
-
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6213953/
-
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7334763/
-
https://healthmatch.io/insomnia/vitamins-that-cause-insomnia
-
https://www.medicalnewstoday.com/articles/can-vitamins-cause-insomnia
-
https://www.sleepfoundation.org/sleep-aids/vitamins-for-sleep
-
https://www.cdc.gov/sleep/about_sleep/sleep_hygiene.html
-
https://www.sleepfoundation.org/sleep-hygiene/best-breathing-exercises-for-sleep