Care sunt cele mai importante beneficii ale consumului de piersici

Care sunt cele mai importante beneficii ale consumului de piersici Care sunt cele mai importante beneficii ale consumului de piersici

Ultima actualizare: 19 martie 2024

piersici

Piersicile sunt fructe originare din China, despre care s-a crezut multa vreme ca aveau o vechime de cateva mii de ani. O descoperire arheologica facuta insa in 2015 a scos la iveala cateva piersici fosilizate, a caror varsta a fost estimata la 2,5 milioane de ani, ceea ce inseamna ca se numara printre cele mai vechi fructe cunoscute. Nu putem sti cum stateau lucrurile acum 2,5 milioane de ani, insa in prezent este cert ca piersicile se afla in topul preferintelor cand vine vorba de fructe, datorita aromei inconfundabile si placute.

La aceste calitati se adauga o serie de alte proprietati pe care ne-am propus sa vi le prezentam in continuare, pentru a va arata ca piersicile nu sunt doar foarte gustoase, ci si foarte sanatoase.


Care sunt cele mai importante beneficii ale consumului de piersici

Ca orice fruct, piersicile sunt o sursa bogata de vitamine si minerale, continand in acelasi timp fibre vegetale si substante cu efect antioxidant, care protejeaza celulele organismului si previn aparitia unor boli cronice. Beneficiile pentru sanatate ale consumului de piersici se datoreaza acestor substante, iar in cele ce urmeaza vi le vom prezenta in detaliu.

  • Intarirea sistemului imunitar

Piersicile contin o cantitate importanta de vitamina C, care sustine sistemul imunitar atat prin aportul pe care si-l aduce in productia de leucocite care lupta impotriva agentilor patogeni, cat si prin efectul antioxidant prin care neutralizeaza radicalii liberi. 

Totodata, piersicile sunt si o buna sursa de zinc – un mineral care sustine la randul sau sistemul imunitar, prin sprijinirea productiei de leucocite si protejarea celulelor de stresul oxidativ generat de radicalii liberi.

 

Naturalis Vitamina C 500 mg este un supliment alimentar sub forma de comprimate masticabile, cu aroma de portocala, care contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar, protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ, reducerea oboselii si extenuarii, precum si la cresterea absorbtiei fierului.

  • Scaderea nivelului de colesterol

Consumul de piersici poate contribui si la controlul nivelului de colesterol, datorita continutului de fitosteroli. Acestia sunt compusi vegetali cu structura chimica similara colesterolului, insa cu impact negativ considerabil mai mic asupra sanatatii. 

Evident, piersicile nu contin grasimi de niciun fel, insa acesti fitosteroli concureaza cu absorbtia colesterolului „rau”, iar cu cat sunt prezenti in numar cat mai mare in organism, cu atat inhiba mai eficient absorbtia colesterolului rau, ducand la scaderea nivelului acestuia in sange.

  • Protejarea sanatatii inimii

Prin contributia la scaderea nivelului de colesterol, piersicile isi aduc un aport important si in ceea ce priveste sanatatea inimii, dat fiind faptul ca scad riscul ca aceasta grasime sa se depuna in interiorul vaselor de sange si sa duca la aparitia hipertensiunii arteriale, care genereaza la randul ei cele mai multe probleme cardiovasculare. 

In acelasi timp, aceste probleme sunt si urmarea stresului oxidativ, pe care radicalii liberi il exercita asupra celulelor din peretii vaselor sanguine. Dupa cum am spus, piersicile contin vitamina C, dar si alte substante antioxidante care neutralizeaza radicalii liberi, protejand in acest fel inima, impreuna cu intreg sistemul circulator.

  • Reducerea riscului de cancer

Revenim la proprietatile antioxidante ale piersicilor pentru ca acestea au multiple beneficii, iar reducerea riscului aparitiei unor forme de cancer nu poate fi trecuta cu vederea. Pe fondul stresului oxidativ, radicalii liberi modifica structura si functionalitatea celulelor si astfel pot aparea celule anormale, care se inmultesc si dau nastere unor formatiuni tumorale maligne.

Prin consumul de piersici se reduce acest risc, datorita vitaminei C si flavonoidelor care previn stresul oxidativ prin neutralizarea radicalilor liberi.

  • Controlul greutatii

Piersicile sunt si un aliment cum nu se poate mai potrivit in curele de slabire, intrucat au un aport caloric scazut si in acelasi timp confera o senzatie de satietate care se mentine pe termen lung. O piersica de dimensiuni medii contine aproximativ 60 de calorii, dat fiind faptul ca aportul caloric la suta de grame este de doar 39 de calorii.

De asemenea, piersicile au si un indice glicemic scazut, ceea ce inseamna ca nu determina o crestere brusca a nivelului de glucoza in sange, care este urmata la scurt timp de senzatia de foame.

  • Mentinerea aspectului tanar al pielii

Aparitia ridurilor, a petelor si a cutelor pielii reprezinta in buna masura tot consecinta stresului oxidativ despre care am amintit anterior si care este responsabil de imbatranirea prematura. Radicalii liberi reduc elasticitatea pielii, o deshidrateaza si ii confera acel aspect imbatranit, prin actiunea pe care o exercita asupra celulelor epiteliale. Persoanele care consuma periodic piersici au un risc mai redus de a se confrunta cu astfel de probleme, datorita substantelor antioxidante care actioneaza si la nivelul pielii.

Cum sa consumati piersicile pentru a profita de beneficiile lor?

Cel mai bun si eficient mod de a profita din plin de toate aceste beneficii este sa consumati piersicile in stare proaspata. Nu trebuie decat sa le spalati si, daca este cazul, sa le indepartati acel puf care le acopera coaja. Am spus „daca este cazul” pentru ca exista mai multe soiuri de piersici, unele dintre ele neavand coaja acoperita de puf, asa cum e cazul nectarinelor. Asadar, cel mai bine este sa consumati piersicile proaspete, eventual adaugand-le ca ingredient intr-o salata de fructe.

Piersicile sunt fructe de vara, dar daca doriti sa va bucurati de prospetimea lor si in restul anului, puteti pune cateva la congelator, fie intregi, fie taiate felii, sau pasate sub forma de piure. De asemenea, o metoda eficienta de pastrare a piersicilor pe termen lung este si deshidratarea.

O alta modalitate sanatoasa de a consuma piersicile consta in prepararea acestora sub forma de suc natural sau smootihie, care pastreaza nealterate proprietatile benefice ale fructelor.

Din piersici se mai poate face compot sau dulceata, insa aceste proceduri presupun prepararea termica, ce poate distruge o parte din substantele nutritive pe care le contin fructele proaspete.

Contraindicatii

Principalele contraindicatii privind consumul se adreseaza persoanelor cu alergii cunoscute la piersici sau la alte fructe cu sambure lemnos. Daca nu au existat antecedente in acest sens, persoanele cu alergie la arahide, papadie sau alcool trebuie sa manifeste maxima precautie, pentru ca exista 50% risc sa dezvolte reactii alergice si dupa consumul de piersici. De asemenea, puful de pe coaja piersicilor poate provoca reactii alergice celor care au alergie la polen.

In acelasi timp, este contraindicat consumul de piersici in cazul persoanelor care sufera de tulburari digestive precum diaree, balonare, crampe abdominale sau indigestie, pentru ca in acest caz fructele ar putea agrava simptomele.

De asemenea, piersicile trebuie sa fie excluse din dieta pacientilor cu gastrita, ulcer gastric si pancreatita, intrucat sunt usor acide si ar incetini procesul de vindecare a bolii. Ulterior, in fazele de remisiune, pacientii pot consuma piersicile sub forma de compot sau piure, insa in cantitati mici si doar daca au avizul medicului.

In cazul persoanelor cu diabet, piersicile trebuie consumate cu moderatie si monitorizand constant nivelul glicemiei, intrucat contin zaharuri naturale care pot duce la cresterea nivelului de glucoza in sange.

Un consum moderat se recomanda si in cazul persoanelor care nu sufera de niciuna din afectiunile enumerate mai sus, pentru ca o cantitate prea mare de piersici poate provoca probleme digestive.