Care sunt cauzele pentru care bebelusii plang noaptea?

Care sunt cauzele pentru care bebelusii plang noaptea? Care sunt cauzele pentru care bebelusii plang noaptea?

Ultima actualizare: 24 mai 2024

Simplul gand ca bebelusul plange poate fi o sursa de stres pentru unii parinti. Mai ales pentru cei aflati la inceput de drum. Iar atunci cand micutul sau micuta pare sa prefere noaptea pentru “recitaluri”, stresului parintilor i se va adauga si oboseala. Primul si cel mai important sfat este sa nu va speriati! Nu sunteti singurii! Plansul nocturn este obisnuit pentru bebelusi. Care sunt motivele? Cat timp va dura? Si mai ales… cum poate fi oprit plansul? Urmatoarele informatii va pot fi utile.


Care sunt cele mai frecvente cauze pentru care bebelusii plang noaptea?

Iata cateva dintre cele mai frecvente cauze. Daca suspecati o problema medicala, nu ezitati sa va adresati medicului pediatru.

  • Foamea cauzata de puseele de crestere

Pe masura ce bebelusul dumneavoastra trece prin fazele de crestere intensa (acestea sunt in jurul varstelor de 2-3 saptamani, 6 saptamani si 3 luni), poate resimti o senzatie de foame mai puternica. Bebelusul va vrea sa fie hranit mai des, lucru manifestat prin plans.

  • Fluxul mai lent al laptelui

Multe mamici considera ca un bebelus care plange noaptea nu primeste suficienta hrana, insa e posibil sa fie alta problema. Compozitia laptelui matern se schimba in timpul noptii si fluxul poate fi mai redus. Acest lucru poate fi un motiv de agitatie pentru bebelus.

  • Gazele

Daca bebelusul dumneavoastra are gaze si nu le poate elimina, in mod sigur va avea parte de un disconfort puternic, manifestat evident prin plans.

  • Oboseala accentuata

Este o conceptie gresită ca mentinerea unui copil treaz mai mult timp il va face sa doarma mai mult si mai bine. Pana la sfarsitul zilei, daca a trecut prea mult timp fara un pui de somn bun, bebelusul va fi foarte obosit. Unui copil obosit ii este greu sa se linisteasca pentru a adormi.

  • Hiperstimularea

Sistemul nervos subdezvoltat al unui copil este mai sensibil la lumini stralucitoare, sunete si la schimbari in mediul sau. De exemplu, s-ar putea sa observati ca lumina televizorului intr-o camera intunecata sau volumul ridicat al muzicii va face copilul sa planga.

  • Colicile

Colicile sunt caracterizate prin episoade de plans care dureaza cel putin trei ore pe zi, in mod regulat, cel putin trei zile pe saptamana.

Cauzele exacte ale colicilor nu sunt pe deplin intelese si pot fi diferite de la un bebelus la altul. Unele teorii vehiculate sunt sensibilitatea la stimuli ambientali, problemele gastrointestinale, dezvoltarea sistemului nervos sau schimbarile din alimentatie.

Episoadele de colici apar mai ales seara, iar bebelusul poate fi foarte dificil de consolat. In caz de colici, bebelusii prezinta semne de disconfort, cum ar fi indoirea picioarelor, strangerea pumnilor si agitatia.

Este important sa discutati cu pediatrul pentru a exclude alte cauze posibile ale plansului excesiv al bebelusului si pentru a primi sfaturi si sprijin in gestionarea colicilor. Si nu uitati sa aveti grija si de propria sanatate mintala, pentru ca perioada colicilor poate fi extrem de stresanta.

Pentru igiena bebelusilor, farmacistii Catena recomanda gelul pentru piele si par Rilastil Dermastil Pediatric. Actioneaza ca un tratament specific pentru a curata delicat pielea si parul bebelusilor si al copiilor. Formulat cu agenti tensioactivi prietenosi cu pielea si cu un pH izolacrimal, acest gel de dus pentru bebelusi si copii nu produce senzatie de arsura ochilor si garanteaza o toleranta ridicata la nivelul pielii. Curata pielea fara a altera pelicula hidrolipida.

Alte cauze pentru care bebelusii plang noaptea

In afara de cauzele mai frecvente pentru care bebelusii plang noaptea, si pe care le-am amintit mai sus, pot exista si altele. Unele sunt cat se poate de usor de remediat, cum ar fi scutecul “plin” sau foamea. Altele pot avea o legatura cu sanatatea. Diferite probleme medicale, cum ar fi infecțiile urechii, virozele respiratorii, refluxul gastroesofagian sau alergiile alimentare pot cauza disconfort si plans in timpul nopții.

Uneori, schimbarile fiziologice si dezvoltarea afecteaza somnul bebelusilor. De exemplu, momentele in care incep sa erupa dintișorii sunt deseori asociate cu plans nocturn.

Si nu uitati, bebelusii se simt in siguranta si protejati atunci cand primesc atentie si confort din partea parintilor. Plansul lor poate fi o modalitate de a cere sa fie luati in brate, mangaiati sau de a fi linistiti.

Plansul noaptea –  se va termina?

Este posibil sa observati ca bebelusul devine putin mai agitat la orele serii cand implinește varsta de 2-3 saptamani. Aceasta perioada corespunde cel mai probabil cu primul puseu de crestere si cu nevoile crescute de hrana.

Pentru mulți bebelusi, varful agitatiei nocturne apare in jurul varstei de 6 saptamani. Din acest punct, pastrati-va speranta! Lucrurile se vor imbunatati.

Desi nu exista o perioada garantata in care bebelusii nu mai sunt agitati peste noapte, aceasta se termina adesea in jurul varstei de 3 pana la 4 luni.

Evident, plansul noaptea poate aparea si probabil va mai aparea din diverse alte cauze, care nu tin neaparat de dezvoltarea copilului.

Pentru ingrijirea pielii bebelusului si mai ales a zonei scutecului, farmacistii Catena recomanda crema Rilastil Dermastil Pediatric. Crema contine 16% oxid de zinc, care absoarbe umiditatea produsa de urina, fecale sau transpiratie stagnata, lasand pielea uscata si protejata. Este imbogatita cu vitamina E si Provitamina B5, pentru o actiune de reechilibrare si emoliere.

Ce puteti face atunci cand bebelusul plange noaptea?

Calmare plansului bebelusilor in timpul nopții poate fi o provocare, dar exista mai multe strategii pe care parintii le pot incerca:

  • Hraniti bebelusul

Verificati daca bebelusul este flamand si incercati sa-l hraniti. Un stomac plin poate contribui la o noapte mai linistita.

  • Schimbati-i scutecului

Asigurati-va ca scutecul bebelusului este uscat si curat. Schimbarea unui scutec murdar poate reduce disconfortul si poate ajuta la calmarea bebelusului.

  • Asigurati-i confortul

Verificați daca bebelusul este confortabil. Ajustati imbracamintea si asternuturile astfel incat sa nu fie prea cald sau prea rece si asigurati-va ca este asezat intr-o pozitie comoda in pat.

  • Leganati-l sau miscati-l usor

Multi bebelusi sunt calmati de miscarile usoare de leganare. Puteti sa il impingeti in carucior sau sa investiti intr-un leagan special.

  • Faceti-i o baie calda

O baie calda inainte de culcare poate relaxa bebelusul si poate contribui la pregatirea pentru somn.

  • Utilizati sunete calmante

Utilizați sunete calme și relaxante, cum ar fi un sunet alb, muzica la volum redus sau chiar sunetul unei masini de spalat, pentru a crea un mediu linistitor.

  • Mentineti contactul fizic

Luati bebelusul in brate, oferiti-i atentie si mangaiati-l usor. Uneori, contactul fizic ofera un sentiment de siguranta si de liniste.

  • Evitati supra-stimularea

Evitati lumina puternica si activitatile stimulante inainte de culcare. Incercati sa mentineti un mediu linistit si intunecat.

Este important sa aveti rabdare si sa incercati diferite strategii pentru a vedea care functioneaza cel mai bine pentru bebelusul dumneavoastra. De asemenea, este recomandat sa consultati medicul pediatru daca plansul persista sau daca va ingrijoreaza sanatatea.