Dincolo de faptul ca este extrem de aromat si racoritor, sucul de morcovi este bogat in vitamine, minerale si antioxidanti. Specialistii in nutritie le recomanda oamenilor sa bea suc de morcovi pentru a-si imbunatati sanatatea ochilor, functia hormonala si sanatatea pielii, acestea fiind doar cateva dintre beneficii.
Sucul de morcovi se obtine prin extragerea sucului din morcovi proaspeti. De obicei, se prepara prin presare la rece, de unde sucul este extras fara sa folosite temperaturi ridicate. Se crede ca prin presarea la rece se pastreaza enzimele naturale, vitaminele si mineralele care se gasesc in morcovi.
Sucul de morcovi contine cantitati importante de unele dintre binecunoscutele vitamine (cum ar fi C, K si B6) si un amestec minunat de minerale. Cu toate acestea, sucul de morcovi este renumit pentru continutul de carotenoizi. Carotenoizii sunt pigmentii antioxidanti care se gasesc in multe fructe si legume colorate. Sucul de morcovi este, de asemenea, o sursa excelenta de beta-caroten.
Suc de morcovi – beneficii pentru piele si sanatatea organismului
Sucul de morcovi este extras din morcovi intregi, fiind o bautura extrem de hranitoare. Nu numai ca ofera potasiu si vitamina C, dar este si foarte bogat in provitamina A. Potrivit specialistilor, consumul de suc de morcovi intareste imunitatea si imbunatateste sanatatea ochilor si a pielii, printre alte beneficii la fel de importante.
Sucul de morcovi este bogat in nutrienti
Cine ar fi crezut ca morcovul contine un spectru atat de larg de vitamine si compusi bioactivi? Morcovii sunt bogati in vitamina A sub forma de beta-caroten si sunt, de asemenea, o sursa buna de acid folic. Potrivit oamenilor de stiinta, aceasta paleta de nutrienti ar putea contribui semnificativ la o alimentatie sanatoasa.
De asemenea, vitamina A se gaseste si in produsele alternative, cum ar fi Biome Vitamina A, un supliment alimentar care ofera un aport crescut de vitamina A, un nutrient esential pentru sanatatea ochilor, sistemul imunitar si sanatatea pielii.
Poate sustine metabolismul
Datorita continutului semnificativ de vitamine B, sucul de morcovi promoveaza metabolismul energetic. Aceste vitamine joaca un rol vital in activitatea diferitelor enzime din corp implicate in metabolismul energetic. In acest fel, consumul de suc de morcovi poate imbunatati si sustine nivelul de energie. Este bautura perfecta pentru cei care vor sa aiba parte de energie pe toata durata zilei!
Poate fi excelent pentru ochi
Probabil ati auzit ca morcovii sunt extraordinari pentru ochi. Acesta nu este doar un mit. Morcovii sunt intr-adevar bogati in beta-caroten, care poate fi transformat in vitamina A in organism. Aceasta vitamina joaca un rol vital in functionarea normala a ochilor. Sucul de morcovi poate ajuta la mentinerea vederii clare si contribuie la mentinerea umiditatii normale a ochilor. Consumul de suc de morcovi este o modalitate extraordinara de a va mentine ochii intr-o buna stare de functionare.
Beneficii pentru piele
Vitamina A este buna nu numai pentru ochi, ci si pentru piele. Sustine capacitatea de regenerare a pielii, ajutand la mentinerea sanatatii acesteia. Persoanele care beau zilnic un pahar de suc de morcovi isi hranesc pielea din interior. In plus, sucul de morcovi contine cantitati impresionante de mangan si vitamina C. Acesti antioxidanti ajuta la protejarea celulelor impotriva daunelor oxidative cauzate de radiatiile UV de la lumina soarelui. In acest fel, consumul de suc de morcovi are un impact pozitiv asupra sanatatii pielii.
Naturalis Vitamina C este un supliment alimentar, sub forma de comprimate masticabile cu aroma de portocala care contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar.
Beneficii pentru inima si vasele de sange
Un pahar de suc de morcovi pe zi poate sustine, de asemenea, sanatatea inimii si a vaselor de sange. Sucul de morcovi contine cantitati semnificative de vitaminele B1 si C. Vitamina B1 are o influenta benefica asupra functionarii inimii, in timp ce vitamina C contribuie la formarea colagenului, sustinand astfel sanatatea vaselor de sange. Colagenul este esential pentru mentinerea peretilor vasculari puternici si flexibili.
Poate sustine sistemul imunitar
Un alt beneficiu pentru sanatate, cu siguranta deloc nesemnificativ, al sucului de morcovi este potentialul sau de a oferi un sprijin suplimentar sistemului imunitar. Datorita continutului ridicat de vitamina A si acid folic, sucul de morcovi are un impact pozitiv asupra sistemului imunitar. In plus, antioxidantii vitamina C si manganul ajuta la protejarea celulelor si tesuturilor sanatoase.
Beneficii pentru creier si sanatatea mintala
Vitaminele B din sucul de morcovi nu ajuta doar la mentinerea nivelului de energie. Sunt, de asemenea, implicate in functiile vitale ale creierului. Ele contribuie la concentrare, capacitatea de invatare si memorie. Astfel, sucul de morcovi este ideal pentru momentele in care trebuie sa fiti extrem de atenti. In plus, vitaminele B contribuie la mentinerea rezistentei mentale, rezistentei la stres si a starii de spirit echilibrate. Sucul de morcovi este bautura perfecta pentru mentinerea unui echilibru mental bun.
Poate sustine digestia
Datorita continutului de calciu, sucul de morcovi poate sustine digestia. Calciul joaca un rol in functionarea enzimelor specifice implicate in obtinerea energiei in urma consumului de alimente. Prin urmare, calciul ajuta la mentinerea unei digestii sanatoase.
Poate avea efecte anticancerigene
Studiile pe eprubeta sugereaza ca anumiti compusi din sucul de morcovi pot proteja impotriva cancerului. Mai exact, poliacetilenele, beta carotenul si luteina din extractul de suc de morcovi pot fi eficiente impotriva celulelor canceroase la oameni.
In urma unui studiu pe eprubeta s-a constatat ca folosirea beta carotenului in tratarea leucemiei si a cancerului de colon a dus la moartea celulelor canceroase si a oprit ciclul de crestere a acestora.
Intr-un alt studiu pe animale, poliacetilenele din morcovi au redus numarul si rata de crestere a tumorilor colorectale la sobolani. Important este ca sobolanii au primit aceeasi cantitate de poliacetilene cu cea pe care oamenii o pot obtine printr-un aport zilnic de morcovi.
Cu toate ca aceste rezultate par promitatoare, putine studii au fost efectuate pe oameni. Sunt necesare cercetari mai ample.
Sucul de morcovi nu trebuie considerat un tratament pentru cancer.
Poate proteja ficatul
Potrivit specialistilor, carotenoizii din sucul de morcovi sustin sanatatea ficatului. Exista mai multe studii care indica faptul ca efectele antiinflamatorii si antioxidante ale carotenoizilor protejeaza impotriva bolii ficatului gras non-alcoolice (steatoza hepatica non-alcoolica).
Steatoza hepatica non-alcoolica apare atunci cand in ficat se acumuleaza grasime, de obicei ca urmare a alimentatiei nesanatoase, a excesului de greutate sau a obezitatii. In cele din urma, afectiunea poate evolua catre aparitia cicatricilor hepatice si catre alte leziuni de durata.
Potrivit unui studiu de opt saptamani realizat pe sobolani, sucul de morcovi a redus unii markeri ai steatozei hepatice non-alcoolice. Un alt studiu pe rozatoare a produs rezultate similare, aratand ca sucul de morcovi nu a scazut nivelul de grasime din ficat, dar a redus markerii inflamatori din sange.
Cu toate acestea, sunt necesare studii umane.
Contraindicatiile consumului de suc de morcovi
Cei mai multi oameni pot consuma in siguranta suc de morcovi. Cu toate acestea, exista cateva masuri de precautie de care unii ar trebui sa tina cont.
Este posibil ca unele sucuri de morcovi, in special cele proaspat preparate, sa nu fi fost pasteurizate pentru a fi anihilate bacteriile daunatoare. Persoanele insarcinate, adultii in varsta, copiii mici si cei cu sistemul imunitar compromis ar trebui sa evite sucul de morcovi nepasteurizat.
In plus, consumul de cantitati foarte mari de suc de morcovi poate duce la carotenemie, o afectiune care confera pielii un aspect galben-portocaliu ca urmare a nivelului ridicat de betacaroten in sange. Cu toate ca nu este daunatoare, poate fi alarmanta. Eliminarea temporara a surselor de beta caroten din alimentatie rezolva de obicei problema.
In cele din urma, sucul de morcovi are mai putine fibre decat morcovii intregi si contine zaharuri naturale. Continutul mai redus de fibre face ca zaharurile sa fie absorbite mai repede, motiv pentru care consumul mai mare de suc de morcovi poate creste nivelul de zahar din sange.
Cu toate ca sucul de morcovi are un indice glicemic (IG) scazut, ceea ce inseamna ca nu creste nivelul glicemiei la fel de mult ca alte sucuri, persoanele care au diabet ar trebui totusi sa bea suc de morcovi in cantitati moderate.
Referinte:
https://www.healthline.com/nutrition/carrot-juice-benefits
https://www.mindbodygreen.com/articles/carrot-juice-benefits
https://www.sap.je/en/the-8-benefits-of-carrot-juice-for-your-health/
https://pharmeasy.in/blog/ayurveda-uses-benefits-side-effects-of-carrot-juice/