Cardiomiopatia alcoolica este o forma de boala cardiaca provocata de abuzul de alcool. Abuzul de alcool pe termen lung slabeste si subtiaza muschiul inimii, afectand capacitatea acestuia de a pompa sange. Atunci cand inima nu poate pompa sangele in mod eficient, lipsa fluxului sanguin perturba toate functiile majore ale organismului. Acest lucru poate duce la insuficienta cardiaca si alte probleme de sanatate care pot pune viata in pericol.
Cardiomiopatia alcoolica este mai frecventa in randul barbatilor cu varste cuprinse intre 35 si 50 de ani, cu toate ca poate afecta si femeile. Persoanele care dezvolta cardiomiopatie alcoolica consuma de obicei cantitati mari de alcool pe termen lung, de obicei intre cinci si 15 ani. Consumul excesiv de alcool se traduce printr-un consum de alcool care depaseste limitele zilnice recomandate.
In cazul barbatilor, consumul intensiv de alcool inseamna mai mult de patru pahare pe zi sau mai mult de 14 bauturi pe saptamana. Pentru femei, consumul intensiv de alcool inseamna mai mult de trei bauturi pe zi sau mai mult de sapte bauturi pe saptamana.
Cardiomiopatia alcoolica nu provoaca intotdeauna simptome. Cu toate acestea, cand apar, simptomele sunt cele ale insuficientei cardiace, printre care oboseala, dificultati de respiratie si picioare umflate.
Persoanele care banuiesc ca ar avea cardiomiopatie alcoolica trebuie sa ia imediat legatura cu medicul. Tratamentul prompt poate ajuta la prevenirea agravarii bolii si a avansarii catre o afectiune mai grava, cum ar fi insuficienta cardiaca congestiva.
Ce este cardiomiopatia alcoolica?
Cardiomiopatia alcoolica (CMA) este un tip de boala cardiaca provocata de consumul cronic de alcool. La persoanele care au cardiomiopatie alcoolica, nivelurile toxice de alcool afecteaza muschiul inimii. Ventriculul stang al inimii incearca sa compenseze aceasta problema marindu-si volumul pentru a obtine o cantitate mai mare de sange. Cu toate acestea, pe masura ce ventriculul stang se mareste, peretii sai musculari incep sa se subtieze si sa se slabeasca. Acest lucru limiteaza in cele din urma capacitatea inimii de a pompa sange bogat in oxigen in tot corpul.
Fara sa primeasca o cantitate suficienta de sange si oxigen, organele si tesuturile corpului nu mai pot functiona corect. Drept urmare, pot aparea diverse simptome, cum ar fi retentia de lichide.
Naturalis Coenzima Q10 + Omega 3 este un supliment alimentar care contine coenzima Q10 si acizi grasi omega-3.
Legatura dintre tulburarea consumului de alcool si cardiomiopatie
Potrivit specialistilor, tulburarea consumului de alcool este o afectiune a creierului pe care medicii o caracterizeaza prin incapacitatea unei persoane de a se opri sau de a tine sub control consumul de alcool. Aceste persoane nu pot renunta la alcool in ciuda efectelor nocive asupra sanatatii, ocupatiei sau relatiilor personale. Afectiunea poate varia in severitate de la usoara la severa.
Tulburarea consumului de alcool poate duce la cardiomiopatie alcoolica. Cu toate acestea, cercetatorii nu au aflat cat de mult alcool poate fi toxic pentru celulele inimii. In plus, nu au stabilit cat timp ar trebui sa consume o persoana alcool pentru a dezvolta cardiomiopatie alcoolica.
Exista un punct de referinta conform caruia consumul a 80 de grame de alcool zilnic timp de cel putin cinci ani poate creste semnificativ riscul de cardiomiopatie alcoolica. Cu toate acestea, nu toti cei care abuzeaza cronic de alcool ajung sa dezvolte cardiomiopatie alcoolica. Aproximativ 1–2% dintre cei care consuma in mod intensiv alcool au CMA. In centrele de tratare a dependentei, acest numar creste pana la 21–32%.
Naturalis CardioSuport este un supliment alimentar care contine acizi grasi omega 3 (EPA si DHA), coenzima Q10 si resveratrol.
Cardiomiopatie alcoolica – factori de risc si cauze
Cardiotoxicitatea este o afectiune a inimii care apare ca raspuns la administrarea de anumite substante, cum ar fi alcoolul. Cardiotoxicitatea indusa de alcool poate fi acuta sau cronica.
Acuta vs cronica
Forma acuta poate aparea in urma consumului unui volum mare de alcool. Acest lucru poate provoca inflamatia inimii, ducand la un ritm cardiac atipic de rapid, cum ar fi fibrilatia atriala (FA).
In schimb, forma cronica poate aparea in urma consumului de alcool pe o perioada lunga de timp. Acest lucru are un efect toxic asupra inimii. Oamenii de stiinta cred ca aceasta toxicitate poate declansa urmatoarele probleme, care pot duce apoi la cardiomiopatie alcoolica:
-
deteriorarea mitocondriilor, care furnizeaza energie celulelor corpului
-
stresul oxidativ
-
moartea celulelor
-
modificari la nivelul proteinelor care sustin muschiul inimii
-
dezechilibru al nivelului de calciu in organism
Simptome frecvente
Multe dintre simptomele provocate de cardiomiopatia alcoolica sunt cauzate de modul in care afectiunea modifica structura inimii. Principalele manifestari sunt:
-
dureri in piept, mai ales in timpul activitatilor fizice
-
tuse
-
oboseala sau slabiciune
-
senzatie de ameteala sau de lesin
-
palpitatii ale inimii
-
cresterea presiunii si umflarea venelor de la nivelul gatului
-
probleme de respiratie, mai ales in timpul activitatilor fizice sau in timp ce stati intinsi mai mult de doar cateva minute
-
edem (acumulare de lichid si umflare), in special la nivelul picioarelor si gleznelor
-
reducerea substantiala a poftei de mancare
-
pierderea masei musculare
-
umflarea sau intarirea ficatului
Naturalis Omega 3-6-9 vegetal este un supliment alimentar care contine ulei din seminte de in (Linum usitatissimum), capsula (gelatina, glicerina, apa purificata), ulei din seminte de floarea-soarelui (Helianthus annuus), ulei din seminte de sofranel (Carthamus tinctorius), ulei din seminte de luminita-noptii (Oenothera biennis).
Diagnosticul de cardiomiopatie alcoolica
De cele mai multe ori, daca suspecteaza o cardiomiopatie, medicul recomanda efectuarea unei ecocardiograme. Acest test verifica fractia de ejectie a ventriculului stang (FEVS), procentul de sange pe care inima il pompeaza cu fiecare bataie raportat la cantitatea totala de sange care se afla in ventriculul stang. Persoanele care au cardiomiopatie au o FEVS redusa, de obicei mai mica de 40%. In acest caz, urmatorul pas este ca medicii sa descopere cauza slabirii inimii.
Un istoric indelungat de abuz de alcool poate confirma diagnosticul de cardiomiopatie alcoolica.
In general, sunt necesare diverse teste pentru a descoperi cauza de baza. De exemplu, specialistii pot efectua un test de efort sau un cateterism cardiac pentru a exclude boala coronariana, care este o alta cauza a cardiomiopatiei.
Cardiomiopatia are mai multe cauze. In unele cazuri, inima poate deveni slabita din cauza unei combinatii de mai multi factori.
Medicii pot efectua analize de sange pentru a descoperi nivelul proteinei troponina. O cantitate mare de troponina in sange poate indica leziuni cardiace sau o crestere a debitului cardiac care duce la ischemie. In aceasta situatie, inima are o nevoie mai mare de oxigen care depaseste capacitatea organismului de a-l furniza.
Desi nu este specifica nici unei leziuni cardiace, un nivel crescut de troponina poate indica faptul ca este nevoie de teste cardiace suplimentare.
Tratament pentru cardiomiopatie alcoolica
Primul pas in procesul de tratare presupune renuntarea completa la consumul de alcool. Medicul il poate ajuta pe pacient sa previna simptomele de sevraj. De asemenea, pacientul va trebui sa-si modifice alimentatia si stilul de viata. De exemplu, specialistul ii poate recomanda pacientului sa:
-
urmeze o dieta saraca in sare
-
ia diuretice pentru a spori eliminarea apei si a sarii din organism prin urinare
-
limiteze cantitatea de lichide pe care o bea pentru a reduce presiunea asupra inimii din cauza retentiei de lichide
Medicul poate prescrie inhibitori ai enzimei de conversie ai angiotensinei (IECA) si beta-blocante pentru a reduce tensiunea arteriala. Daca inima este grav afectata, medicul poate recomanda utilizarea unui defibrilator implantabil sau a unui stimulator cardiac pentru a ajuta inima sa functioneze.
Sfaturi pentru preventie
Pentru a reduce riscul de a dezvolta cardiomiopatie alcoolica este esential sa beti alcool doar cu moderatie. Acest lucru este si mai valabil daca persoana in cauza sufera de o tulburare care influenteaza modul in care corpul proceseaza alcoolul.
Singura modalitate de a preveni complet cardiomiopatia alcoolica este sa nu beti alcool deloc.
Referinte:
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21994-alcoholic-cardiomyopathy
https://www.healthline.com/health/alcoholism/cardiomyopathy
https://www.medicalnewstoday.com/articles/alcoholic-cardiomyopathy