Uleiul esential de menta contribuie la distrugerea microorganismelor patogene.
INGREDIENTE/CAPSULA
Ulei de floarea soarelui 100 mg; ulei gras de negrilica (Nigellae sativae oleum) 100 mg; uleiuri esentiale de: roinita (Melissae aetheroleum) 60 mg, copaiba (Copaiferae aetheroleum) 40 mg, rozmarin (Rosmarini aetheroleum) 20 mg, palmarosa (Cymbopogoni martini aetheroleum) 20 mg, niaouli (Melaleucae viridiflorae aetheroleum) 20 mg, menta (Menthae aetheroleum) 10 mg, tamaie (Boswelliae aetheroleum) 10 mg, scortisoara (Cinnamomi aetheroleum) 10 mg; extract de rizomi de ghimbir (Zingiberis rhizoma) standardizat in min. 15% gingeroli 10 mg. Invelisul capsulei este pe baza de gelatina din peste.
Negrilica este originara din tarile est europene si caspice, fiind actualmente cultivata in diverse zone de pe Glob. Dioscorides a descris planta sub denumirea de Melanthion iar Plinius a denumit-o Git, denumire sub care o regasim printre plantele pe care Charlemagne a ordonat sa fie cultivate in fermele imperiale de pe domeniul sau. Semintele de Nigella isi au locul in London Pharmacopoeia cel tarziu incepand din editia 1721, dar este prezenta si in Pharmacopoeia of India.
Alchimistul si medicul Paracelsus, la inceputul secolului XVI, selecta roinita pentru a prepara al sau elixir vitae, prin care marturisea ca va revigora si intari organismul omului, aducandu-l aproape de imortalitate. Astazi stim ca roinita este o planta consacrata, cartile, tratatele si farmacopeile documentand o utilizare traditionala indelungata a sa, precum si efectului linistitor general asupra organismului.
Copaiba este un arbore vesnic verde, care vegeteaza in padurile umede din America de Sud. Arborele de Copaiba a fost mentionat pentru prima data in manuscrisul unui calugar care a trait in Brazilia intre 1570 si 1600. Ca si alte specii din genul Copaifera, este o sursa de oleo-rasina cunoscuta sub numele de balsam de copaiba. Balsamul de copaiba este obtinut din trunchiul copacului, si a fost folosit pe scara larga de catre popoarele native americane, utilizarile fiind preluate in curand si de catre europeni.
Uleiul esential de rozmarin, cu continut destul de bogat in camfor, are o aroma cu note ierboase, lemnos - camforate, balsamice, care confera o senzatie reconfortanta, de prospetime. In secolul al XVI-lea a fost inclus in celebrul parfum Aqua Reginae Hungariae alaturi de salvie si ghimbir.
Extras din specia Cymbopogon martini, uleiul esential de Palmarosa, cu aroma florala si bogat in geraniol, a fost studiat in ani 1997-1998 de doua echipe de cercetatori pentru efectul sau inhibitor pe mai multe tipuri de tulpini bacteriene.
Melaleuca viridiflora este un arbore inrudit cu Tea tree-ul, ce vegeteaza in zone intinse ale continentului Australian, si, de asemenea, in Papua - Noua Guinee si Noua Caledonie. Uleiul esential al acestui arbore, bogat in cineol, este cunoscut si sub denumirea de ulei de Niaouli si are o reputatie similara uleiului de eucalipt fiind utilizat traditional pentru efectele sale prompte.
Planta folosita inca din antichitate, menta era cunoscuta de daci sub numele de mantia, mentia, minta. Calitatile curative ale mentei erau deja mentionate in lucrarile medicilor antici precum Hippocrates si Paracelsus, iar Lonicerus, in 1564, scria despre acestea in editia a III-a a publicatiei Synopsis Stirpium Britannicum. Power si Kleber au propus pentru prima data, in 1894, estimarea mentolului in uleiul de menta, cunoscut ca avand efect antiseptic local, si pe care in zilele noastre il stim cel mai bine pentru calitatile sale de a usura respiratia, aroma lui placuta degajand caile respiratorii si aducand o nota de prospetime.
Tamaia este, probabil, primul produs odorant folosit de om, Egiptul importandu-l din India inca din anul 1500. Rezina obtinuta din speciile de tamaie a fost folosita in ceremonii religioase de la inceputurile istoriei scrise. A fost una dintre cele patru plante folosite pentru prepararea Balsamului de Ierusalim, formulat in 1719 in farmacia manastirii Saint Savior din vechiul oras Ierusalim. Tamaia indiana, are un miros rasinos balsamic si un gust acrisor - amarui, oarecum aromat.
Aroma si mirosul scortisoarei sunt conferite de aldehida cinamica, compus care constituie in jur de 90% din uleiul esential al acesteia. A fost izolata din uleiul esential de scortisoara in 1834 de JeanBaptiste Dumas si Eugène-Melchior Péligot si sintetizata in laborator de chimistul italian Luigi Chiozza in 1854. Printre altele, scortisoara sustine sanatatea tractului respirator superior si are un efect tonic.
Ghimbirul este un tonic aromatic foarte cunoscut, mentionat in Farmacopeile chinezesti, in Ayur-Vedas Susrutas, in literatura sanscrita dar si in scrierile grecilor si romanilor antici. Paracelsus, Dioscorides si Plinius il tratau ca pe un condiment cunoscut. Raspandirea sa in Europa s-a produs foarte rapid, la inceputul secolului XI fiind inregistrat deja in scrierile anglo-saxone.
BENEFICII ALE UTILIZARII:
-
uleiul esential de menta contribuie la distrugerea microorganismelor patogene; sustine functionarea optima a sistemului respirator;
-
tamaia sustine sanatatea plamanilor;
-
scortisoara sustine sanatatea tractului respirator superior;
-
rozmarinul si ghimbirul contribuie la apararea naturala a organismului;
-
ghimbirul contribuie la mentinerea sanatatii bronsice; ajuta la mentinerea secretiilor optime in tractul respirator.
ATENTIONARI:
Nu se recomanda in caz de ulcer gastroduodenal si gastrita acuta, la copii sub 12 ani si in caz de hipersensibilitate la oricare dintre ingredientele produsului.
SARCINA SI ALAPTARE:
Nu se recomanda femeilor insarcinate datorita unor posibile efecte de stimulare a contractiilor uterine. Nu se recomanda mamelor care alapteaza datorita faptului ca substantele active trec in laptele matern si pot modifica gustul acestuia.
EFECTE SECUNDARE SI INTERACTIUNI:
Acest produs se poate utiliza concomitent cu medicamentele. La dozele recomandate nu au fost semnalate efecte secundare.
ASOCIERI RECOMANDATE:
Pentru eliminarea disconfortului respirator capsulele moi Biosept Forte-A22 se pot asocia cu comprimatele Biosept Plus-A24, capsule Biosept-A5, sau cu produsele din trusa Hapciu, sirop PlantusinR8, R9, sau sirop Plantusin Forte-R25, R18, ceai Plantusin-R1, sau ceai Bronhofit-R17 sau ceai Ppulmonar-R14.
SFATURI PRACTICE DE DIETA SI STIL DE VIATA:
Pentru eliminarea disconfortului respirator si favorizarea expectoratiei evitati consumul de produse lactate, dulciuri cu zahar alb, faina alba, grasimi si prajeli. Consumati alimente hranitoare si usor de digerat: fructe, legume, zarzavaturi, fie sub forma cruda, de suc, sau coapte, fierte si deasemenea supe calde. Beti multe lichide (ceaiuri, supe, sucuri proaspat stoarse din fructe sau compoturi indulcite cu miere); astfel evitati deshidratarea si ajutati expectoratia prin fluidificarea secretiilor mucoase.